Equalizing τα ακουστικά;;

...και πάνω που το νήμα παίρνει φωτιά... και ανοίγουμε το σακουλάκι με τα ποπ κόρν και καθόμαστε πιο ξαπλωτά στην καρέκλα του γραφείου να απολαύσουμε τη δράση που θα ακολουθήσει...

...επεμβαίνει ο Μιχάλης - ο Sonus ντε, ο Naturalis - και επιβάλλει τη φωνή της λογικής και επαναφέρει ως δια μαγείας την τάξη!!!

Μόνο ένα "καυτό" σχόλιο του κύριου υπέρηχα μας σώζει!!!

Φυσικα και η τοποθετηση του να ενημερωνεται καποιος στο βαθμο που μπορει πριν ρωτησει κατι, με βρισκει 100% συμφωνο.!
Οπως επισης και το οτι με αυτη τη μεθοδο, υπαρχουν και παραμενουν τα πιο "εγκυκλοπαιδικα" post στο forum.!
Απλα, επανω σε αυτο ειχα απορια για το αν καποιος ρωτησει κατι ευκολο και αυτονοητο, αυτος που σκοπευει να το απαντησει, να το πραξει ή οχι. ?
Κι αν το πραξει να το κανει με ενα "διαβασε το manual" ή να ψαξει για να του δωσει την απαντηση. ? (ισως μεινει και κατι εγκυκλοπαιδικο στην ιστορια ετσι)

Ομως οσον αφορα στο θεμα μας απο οσο εχω αντιληφθει ο scooterlord (καλως ή κακως, σωστα ή εσφαλμενα) εχει καταληξει οτι χρειαζεται EQ. (και θεωρει οτι του λυνει το οποιο προβλημα.)
Και ρωταει: "αφου δεν εχω στον ενισχυτη eq, που θα το βρω". ?
Οσον αφορα για αναπαραγωγη Pc και audio του απαντηθηκε με το eq του foobar. Οσον αφορα την κονσολα του (Ps3) δεν γνωριζω αν υπαρχει τροπος.
Αυτος λοιπον ρωτησε καποιον παλαιοτερο ή καποιον που ισως γνωριζει αν δυναται το ps3 να κανει eq.

Το αν θα καταφερει να φτιαξει τον ηχο του ή θα τον καταστρεψει εντελως, ειναι ενα θεμα, αλλα ενα αλλο θεμα.!
Αυτος δεν ρωτησε αν το eq θα τον βοηθησει, Ειναι πεπεισμενος οτι τον βοηθα και θελει να μαθει αν υπαρχει τροπος να κανει eq στο ps3.

Καποιος εμπειρος φυσικα στον ηχο, μπορει καλιστα να του πει οτι αν τα ακουστικα εχουν μεγαλη εμπεδηση ή και χαμηλη ευαισθησια και σε συνδιασμο με εναν μετριο ενισχυτη, οτι και να κανει με eq δεν θα καταφερει κατι.!

Ομως, ακομη δεν εχω (εχουμε ?) καταλαβει ποιο προβλημα θεωρει οτι του λυνει το eq. Υπαρχει ενδεχομενο το προβλημα του (οποιο κι αν ειναι) να λυνεται εν μερη με eq.
Εγω λοιπον προσωπικα, εσπευσα να απαντησω ως προς το σκελος πως θα κανει eq και οχι να του εξηγησω οτι ισως δεν καταφερει τιποτε.

Θα επρεπε να ξερω τι εννοει οταν λεει οτι ελυσε το θεμα με το eq, αλλα δεν ξερω. Περιμενω να δω τι θα πει.
Αν για παραδειγμα το προβλημα του ειναι οι σταθμες και εβαλε τερμα το volume και δεν τον καλυπτει, συντομα θα διαπιστωσει οτι ουτε το eq θα κανει τιποτα, αντιθετως θα χαλασει και τον ηχο του.!

Αλλα δεν ξερουμε ακομα τι εννοει.!

Αν ξανα διαβασεις ομως με προσοχη το πρωτο του ποστ, θα διαπιστωσεις Μιχαλη οτι ΔΕΝ ρωτα αν θα εχει βελτιωση με eq.
Δηλωνει (κατα συμπερασμα του) οτι εχει και ρωταει πως θα κανει eq στο pc/ps3.

Καταννοω τη σταση του supersonic που λεει: Ψαξε βρε παιδι μου και λιγο, η απαντηση ειναι εκει εξω (google)
Aν αρχισουμε να ρωταμε σε ξεχωριστα θεματα το οτιδηποτε στο τελος δεν θα βρισκουμε τιποτε. (και εκει το avclub ξεχωριζει απο αλλα fora)
Oμως μην ξεχναμε οτι η "διεπαφη" με ερωτοαπαντησεις ειναι αυτη που προηγειται στο να ξεκινησει ενας αμυητος το ταξιδι του στον κοσμο του "γιατι". Σιγα σιγα ζυμωνεται, μαθαινει καλυτερα, γνωριζει τα ατομα που ρωτα (κι απο κοντα μερικες φορες) και στο τελος ισως προστιθεται σαν πιο ενεργο μελος σε αυτη τη μεγαλη παρεα του avclub.

Ετσι ξεκινησα κι εγω και ειμαι ακομη στην αρχη.! Αν δεν ειχα κανει ομως πρωτα καποιες αφελεις ερωτησεις και το κυριοτερο αν δεν ειχαν μπει στον κοπο να μου απαντησουν και να με βοηθησουν οι εμπειροτεροι οσο κι αν θεωρησαν "ευκολα και αυτονοητα" αυτα που ρωτησα, ισως να ειχα εγκαταλειψει απο νωρις την αναζητηση του γιατι και του πως.!

Εκει θα ηθελα να παρακαλεσω τον supersonic να εχει λιγο μεγαλυτερη ανοχη σε τετοιου ειδους αυτονοητα που δεν θα επρεπε να ρωτουνται.! Θεωρω εαυτον μεσα σε αυτη την κατηγορια των απειρων και ξερω οτι αρκετες φορες θα κουρασω τον πιο εμπειρο.!
Χαρη στην υπομονη και στην διαθεση που εχουν πολλοι εδω μεσα να μοιραζονται και να βοηθουν, καποιοι απο μας γινονται καλυτεροι σε αρκετα πραγματα.!

Συγχωρηστε μας αν μερικες φορες θελουμε και λιγακι "μασημενη τροφη". :smile:

Καλησπέρα σε όλους και συγγνώμη που άργησα να απαντήσω.

Βλέπω πήρε μεγάλες διαστάσεις το θέμα και δεν καταλαβαίνω γιατί. Δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα και δεν προλαβαίνεις να ψάξεις παντου και πάντα. Γι'αυτό υπάρχουν τα φόρουμ, όποιος νομίζει ότι είναι αυτονόητο ή εύκολο να το βρεις να μη μπαίνει στον κόπο να απαντήσει.

Στο θέμα τώρα:

Από ηχεία έχω τα crystal audio tx2-SE. Άκουσα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ διαφορές με το προηγούμενο μου σετ ηχείων - κάτι logitech. Οπότε θα περίμενα να ακούσω τρομακτικές διαφορές και με τα ακουστικά. Ο ενισχυτής έχει ρυθμίσεις για τα ηχεία αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ για τα ακουστικά. Θα περίμενε κανείς ότι θα είχε, οπότε αναγκάζεσαι να βρεις εναλλακτικές.

Δεν καταλαβαίνω τι τρομερό είναι αυτό που ρώτησα και δημιούργησε όλη αυτήν την αναστάτωση. Καταλαβαίνω ότι η διαφορά της έντασης οφείλεται στην ευαισθησία, αλλά θα περίμενα και καλύτερη ακουστική στα ηψηλά, στα μπάσα, κτλ. Ακούγονται ΠΙΟ δυνατά ΑΛΛΑ το ίδιο θαμπά.

Και επίσης αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ρυθμίζεις το equalizing ΜΟΝΟ για μουσική ή για ΤΑΙΝΙΕΣ. Δηλαδή ο ήχος από τα παιχνίδια είναι κάτι άλλο; Κυρίως για αυτό το μισάωρο που παίζω την εβδομάδα, που με χαλαρώνει από την ένταση της δουλειάς και θέλω να το ακούω κρύσταλλο. Πού είναι το πρόβλημα σ'αυτό;

Να ευχαριστήσω αυτούς που συμμετέχουν στο νήμα χωρίς γκρίνιες, αλλά τις ειρωνείες δεν τις γουστάρω. Βοηθώ σε άλλα φόρουμ διαφορετικού περιεχομένου ο ίδιος ΚΑΙ τους άσχετους χωρίς να παραπονιέμαι και έχω την απαίτηση να σέβονται και οι άλλοι τις δικές μου 'χαζές' ερωτήσεις.

Aρα αν καταλαβα καλα, λες οτι τα senn σε σχεση με τα philips ηχητικα ακουγονται το ιδιο (εκτος της εντασης)
Οποτε οδηγηθηκες στο συμπερασμα οτι τα 2 ακουστικα παιζουν το ιδιο ποιοτικα και δεν αξιζει η επενδυση σε ακριβοτερα ακουστικα. (στα συγκεκριμενα για παραδειγμα)

Μεγαλη πειρα δεν εχω απο ακουστικα (προσφατως απεκτησα το πρωτο μου ζευγαρι) αλλα θα σου ελεγα οτι ισως ο ενισχυτης ακουστικων του AV σου, ισως χαντακωνει τα ακουστικα (οχι μονο τα senn, αλλα ισως και τα philips)
Yπαρχει ενδεχομενο και τα senn να μην ειναι πολυ ανωτερα ηχητικα, αλλα θα ηταν αυθαιρετο για να το πω. Δεν γνωριζω τα συγκεκριμενα senn και τα ηχητικα χαρακτηριστικα τους.!

Για αυτο και σου προτεινα να κουμπωσεις τα ακουστικα (senn+philips) σε καποια αλλη εξοδο (εξοδο καρτας ηχου κλπ κλπ) ωστε να διαπιστωσεις αν ακουγονται καλυτερα, το ιδιο ή χειροτερα απο τον AV.
Επισης, αν με το θαμπα εννοεις λιγο flat ή μουντα, δηλαδη ισως ηθελες τα ακρα λιγο τονισμενα, για αυτο και προτεινα να πειραματιστεις με καποιο eq (π.χ. foobar) για να διαπιστωσεις αν οντως το eq θα βοηθησει, ή αν τελικα τοσο η διαφορετικη εξοδος ακουστικων (π.χ. καρτα ηχου, ps3) δεν ειναι σε θεση να δωσουν καλο ηχο, οσο κι αν προσπαθησεις μεσω eq. Επισης, θα μπορουσε τα philips λογω κατηγοριας να μην μπορουν να αποδωσουν "κρυσταλλο" οπως ζητας γιατι απλα δεν μπορουν.!

Ενα λαθος συμπερασμα που εικαζω οτι ισως εβγαλες, ειναι οτι επειδη δεν επαιξαν καλα τα senn, ηταν στο επιπεδο των philips. Ομως ισως χαντακωθηκαν απο την εξοδο του AV.
Αν φυσικα δεν εισαι διατεθιμενος να προβεις σε μια μελλοντικη αγορα ενισχυτη ακουστικων που θα τα αναδειξει, ισως μπορουσες να βρεις τουλαχιστον καποιο ζευγαρι ακουστικα απο τα νεας εσοδειας οπου εχουν χαμηλη αντισταση για να παιζουν δυνατα και απο portable συσκευες και επισης να ειναι λιγο χρωματισμενα στα ακρα (μπασα-πριμα) μιας και αν καταλαβα καλα κατι τετοιο ψαχνεις σαν ακουσμα.!

Μην ξεχνας οτι ενα "καλο" ακουστικο στη γλωσσα ενος audiophile σημαινει συχνοτικα flat μεταξυ αλλων και οχι τσιτωμενα καπου συχνοτικα. Σε περιπτωσεις πιο "fun" καταστασεων, (games, μπιτατων ακουσματων) η τονικη ισορροπια ισως ερχεται σε δευτερη μοιρα.
Η οποια "αναστατωση" δημιουργηθηκε, ισως εγινε γιατι ισως κατα λαθος εδωσες να καταλαβουν οτι εννοουσες οτι πιστεψες οτι με ενα eq θα μπορουσες να μεταμορφωσεις ενα φθηνο ακουστικο σε πιο...Hi end.!
Φυσικα δεν ειναι μονο η τονικη ισορροπια που κανουν καλο ενα ακουστικο, ειναι πολλα πραγματα μαζι.!
Ενα απο αυτα ειναι π.χ. η αναλυση.! Αν αυτο εννοουσες με τον ορο "θαμπα" , οτι ελλειπε αναλυση, καθαροτητα κλπ, τοτε ισως το eq δεν βοηθησει και πολυ.

Παντως, μια δοκιμη με το eq του foobar θα πρεπει να σου δωσει μια πρωτη ενδειξη αν τα philips μπορουν να αλλαξουν τοσο τον ηχο τους, ωστε να σε ευχαριστησει.!
Οσον αφορα το Ps3, λυπαμαι, δυστυχως οσο κι αν εψαξα, δεν βρηκα κατι για eq μεσω αυτου.!
-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Equalizing τα ακουστικά;;

Ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Παίζοντας λοιπόν με το equalizer του winamp η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά. Δεν περίμενα ότι θα γίνουν ακουστικά των 1000 ευρώ αλλά σκέψου ένα τέτοιο ζευγάρι ακριβά ακουστικά να βάλεις όλες τις ΛΑΘΟΣ ρυθμίσεις του eq πως θα ακουγόντουσαν! Δεν είναι δυνατόν να αγοράσεις κάτι και χωρίς ρυθμίσεις να αποδώσει στο μέγιστό του.

Είμαι σίγουρος πως με τις ίδιες τροποποιήσεις τα sennheiser θα ακούγονται πολύ καλύτερα αλλά όπως είπες χαντακώνονται λόγω έλλειψης ρυθμίσεων. Μια κακή πηγή (στην περίπτωσή μου όπου πηγή= έξοδος) οδηγεί σε κακά αποτέλεσμα σε ό,τι ακουστικά κι αν έβαζα. Απορώ που δε βρήκα ανίστοιχο νήμα και σε ξένα φόρουμς, είναι δυνατόν να είμαι ο πρώτος που τον απασχολεί;

Γεματα ειναι τα Fora που μιλουν για την ενισχυση ακουστικων και αυτο θα το διαπιστωσεις ευκολα μιας και θα δεις οτι υπαρχουν ολοκληρες κατηγοριες περι ενισχυτων ακουστικων.! (ενα καλο ακουστικο θελει και τον ενισχυτη του για να παρεις τα μεγιστα απο αυτο και να μην το χαντακωσεις και οδηγηθεις σε λαθος συμπερασματα για την αξια του ακουστικου)

Ενα καλο ακουστικο οπως προανεφερα δεν ειναι μονο η τονικη ισορροπια, αλλα αναλυση, impact, σκληρα/μαλακα πριμα/μπασα, διαφανεια, κλπ κλπ
Οσον αφορα την τονικη ισορροπια, ειναι ειδη ακουσματων μουσικης (ή κατηγοριες π.χ. games, ταινιες κλπ) οπου ο ακροατης θελει κατι πιο "live" και τονισμενο στα ακρα.!

Για αυτο και συνηθως θα δεις αναφορες για τα ταδε ακουστικα οτι ειναι σωστα τονικα για κλασσικα ακουσματα, εκεινα ειναι πιο μπασα για μπιτατα ακουσματα κοκ.
Πολλες φορες, με το να δυναμωσουμε απλα το eq (να αυξησουμε τη συχνοτικη περιοχη, οχι να την κοψουμε) μπορει να δωσει τα αντιθετα αποτελεσματα απο οτι προσδοκουμε. Και αυτο γιατι απο τη μια περισσοτερα μπασα/πριμα, (μεγαλυτερη απαιτηση ισχυος απο τον ενισχυτη) θα τον φερουν στα ορια του και δεν θα τα οδηγησει σωστα.
Επισης, ενα ακουστικο που κατασκευαστικα δεν εδινε τη συγκεκριμενη συχνοτητα, με το να πουσαρουμε με το eq, δεν σημαινει οτι θα μπορεσει να την αποδωσει, οποτε και αυτο με τη σειρα του ισως δημιουργησει αλλου τυπου προβληματα (παραμορφωσεις κλπ)

Οποτε τουλαχιστον οσον αφορα την αυξηση συχνοτητων μεσω eq, ειναι κατι που πρεπει να αποφευγεται, τουλαχιστον σε σχεση με το να θελουμε να ανεβασουμε συχνοτητες και οχι να τις κατεβασουμε.! π.χ. υπερτονισμενα μπασα που μπουκωνουν το ακουστικο, με λιγο eq μπορει τα ακουστικα να "αναπνευσουν" και να ακουστουν λιγο καλυτερα.!

Οποτε ενας γενικος κανονας ειναι να βρεις εκεινα τα ακουστικα που σου ταιριαζουν σε σχεση με αυτα που θες να αναπαραγεις, χωρις τη χρηση eq.
Αν ειναι επιτακτικη αναγκη και δεν γινεται αλλιως, ενα eq μπορει να βοηθησει καλυτερα με τις λιγοτερες παρενεργειες οταν χρειαστει να κοψουμε και οχι να ενισχυσουμε κατι στο συχνοτικο φασμα.

Στη δικη σου περιπτωση (αν δεν το παρακανεις με το eq) ισως μπορεσει να βοηθησει λιγακι στο να προσαρμοσεις και να πλησιασεις το ακουστικο αποτελεσμα σε αυτο που επιθυμεις. Το πόσο ομως θα το επιτρεψει η οδηγηση του ενισχυτη και το πόσο το εκαστοτε ακουστικο θα ανταποκριθει καλα σε ενα eq, χρειαζεται και μια δοκιμη.!
Αν δοκιμασεις eq λοιπον και σε ικανοποιει, εισαι τυχερος.! Δοκιμασε επισης τα ακουστικα με eq τοσο απο τον AV οσο και απο την καρτα ηχου για να δεις που ανταποκρινεται καλυτερα απο θεμα οδηγησης. Αν τα αντιλαμβανεσαι το ιδιο, χρησιμοποιησε την εξοδο που σε βολευει πιο πολυ.

Να ξερεις παντως οτι μιας και τα ακουστικα ειναι πλεον της μοδας, τοσο σε αυτα οσο και σε ενισχυτες αυτων, οι εταιριες εχουν επιδοθει σε εναν αγωνα και καταιγισμο νεων προιοντων, οπου αν θελησεις (με δοκιμες, reviews κλπ) θα βρεις ενα (ή και περισσοτερα, αναλογα την περισταση) ακουστικα για να σε ευχαριστησουν στις μουσικες αναπαραγωγες, ταινιες, games κλπ.

Κατα καιρους βγαινουν και μικρα διαμαντακια σε προσιτες τιμες, αρκετα vfm οπως τα Superlux HD-681 Evo για τα οποια γινεται συζητηση εδω.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/107887-Superlux-HD-681-Evo

Περισσοτερα θα σου πουν οι πολυ πιο ψαγμενοι απο μενα.! Κι εγω παρακολουθω, μαθαινω και κατατοπιζομαι.
Υπαρχουν αρκετα θεματα στο forum για ακουστικα που θα σε βοηθησουν αρκετα.!

Last edited:

..........................................
Περισσοτερα θα σου πουν οι πολυ πιο ψαγμενοι απο μενα.! Κι εγω παρακολουθω, μαθαινω και κατατοπιζομαι.
Υπαρχουν αρκετα θεματα στο forum για ακουστικα που θα σε βοηθησουν αρκετα.!
Μπα, μιά χαρά τα καταφέρνεις, βλέπω! :award:
Δεν έμεινε και τίποτα για να προσθέσουμε στα παραπάνω! -bye-

με το equalizer του winamp η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά
Επομένως, αν αυτός ο ήχος σε ευχαριστεί, μπορείς να ψάξεις για ακουστικά που να έχουν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Σημείωσε τι έχεις φτιάξει στο εκουαλάιζερ. Μετά πήγαινε στο:
http://www.headphone.com/headphones/
Ψάξε μέσα στα ακουστικά και βρες ένα ακουστικό με μετρήσεις που να μοιάζουν με αυτό που έφτιαξες στο εκουαλάιζερ. Φυσικά η απόκριση συχνότητας δεν είναι όλο, αντιθέτως υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες παράμετροι για τον ήχο, αλλά είναι μια αρχή. Δεν μας λες κιόλας τι ρυθμίσεις έβαλες για να σε ικανοποιήσει ο ήχος;

Φυσικά ο warewolf73 έχει δίκιο όταν λέει πως
χαντακωθηκαν απο την εξοδο του AV
γιατί ελάχιστες συσκευές έχουν προσεγμένη έξοδο ακουστικών.

.............
Φυσικά ο warewolf73 έχει δίκιο όταν λέει πως

χαντακωθηκαν απο την εξοδο του AV
γιατί ελάχιστες συσκευές έχουν προσεγμένη έξοδο ακουστικών.
Αυτό πόσες φορές να το επαναλάβουμε; :smile: