Επεξηγώ το ερώτημα που είχα κάνει με την προσδοκία να είναι κατανοητό, και με ένα απλό παράδειγμα για να διευκολύνω την κουβέντα. Η αστοχία της μέτρησης δεν προέκυπτε γραμμικά για να περιμένεις συγκεκριμένα λάθη στην εμφανιζόμενη θερμοκρασία, δεν είναι μετρική απόσταση μεταξύ δύο σημείων για να ορίσεις την εκατοστιαία απόκλιση που ζητάς ως ποσοστό. Γι' αυτό σε ρώτησα ποια κλίμακα θα χρησιμοποιήσεις. Αν θεωρήσεις πως το σημείο 0 για παράδειγμα είναι 0 °C, τότε στους -35°C που η απόκλιση από τη μετρημένη θερμοκρασία με θερμόμετρο ακριβείας ήταν σχεδόν 7°C, το ποσοστό σε εκατοστιαία βάση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Αλλά ήδη στους 0°C υπήρχε αστοχία. Και εφόσον η απόκλιση δεν προκύπτει γραμμικά δε μπορείς να ορίσεις ένα "sweet spot" στο οποίο η μέτρηση σχεδόν συμπίπτει, για να έχεις μια εκτίμηση της πραγματικής θερμοκρασίας.
Αυτό που μετρήθηκε ήταν ο ίδιος ο αισθητήρας του θερμόμετρου ακριβείας. (Η απόκλιση στο παλαιό, καλό IR θερμόμετρο ήταν σχεδόν 1°C).
Επίσης δε χρησιμοποίησα ένα θερμόμετρο των 20 ευρω για απολυτα ακριβη μετρηση όπως αναφέρεις, δοκιμάσαμε όμως το συγκεκριμένο θερμόμετρο που έφερε συνάδελφος και η αστοχία και η αστάθεια στις δοκιμές τον έπεισαν πως ήταν ακατάλληλο για να το χρησιμοποιεί έστω και για πρόχειρες μετρήσεις.
Το άλλο φθηνό θερμόμετρο που παρέθεσα το είχε πάρει πρόσφατα άλλος συνάδελφος (χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, "για δοκιμή" όπως είπε). Χειρότερα πλαστικά είχε, αλλά παρόμοια συμπεριφορά με του lidl, (απόκλιση σχεδόν 6 °C στους -35°C και επίσης αστάθεια στις μετρήσεις). Προφανώς και εκείνο δε το χρησιμοποιεί σε χώρο εργασίας.
Έφοσον πάντως έχουν αγοράσει ήδη συμμετέχοντες το νέο θερμόμετρο, θα είναι χρήσιμο να κάνουν τις δοκιμές τους, μήπως βελτιώθηκε η ποιότητα ή έχουν αλλάξει προμηθευτή/κατασκευαστή. Συμβουλή οι μετρήσεις να είναι επαναλαμβανόμενες, στην προτεινόμενη απόσταση και με σταθερό χέρι, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης ένα θερμόμετρο επαφής, υψηλής ακρίβειας.