Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

μου αρεσει το δραπανο δυο ταχυτητων της παρκσαιντ!
ειναι το μονο στα φτηνα-μεσσαια που εχω δει να ρυθμιζεις τις στροφες απο τη ροδελα στην πλατη του
εξαιρετικη λυση για να το πιασεις στη μεγγενη και να το κανεις απο συρματοβουρτσα μεχρι αλλοιφαδορο
και δινει και ακριβεια στην ρυθμιση των στροφων αναλογα της διαμετρου του τρυπανιου, ιδιαιτερα στα μεταλλα
εχει και το συστηματακι του για την σκονη

βεβαια ειναι φανερα υποδιαστερο σε ποιοτητα κατασκευης απο αντιστοιχα B&D , stayer, ακομα και απο το budget του πρακτικερ!
μπορω να πω οτι ειναι πιο φτηνη κατασκευη και απο το φτηνο oxford, το οποιο δειχνει πολυ ακριβοτερο απο τη τιμη του στα πλαστικα του.
η κατασκευη του παρκ ειναι "ψευτικη" ιδιατερα στα κουμπια του , ελπιζω να κανει δουλεια ομως, αλλά χωρις χοντρα ζορισματα...
(ιδιαιτερα εκεινο το κουμπι επιλογης κρουσης, μου θυμισε παιδικο παιχνιδι :LOL: )

Είναι ιδέα μου ή ο 125άρης γωνιακός τροχός ρεύματος Parkside που έφεραν χθες μοιάζει αρκετά με τον παρακάτω Bulle που φυσικά πωλείται σε σημαντικά υψηλότερη τιμή;

θα σου ελεγα οχι επειδη στα σπεκς του αναφερεται ως τρικιλος ενω ο παρκ ειναι μονο 2 κιλα, αλλά βλεποντας το τι γινεται στην αναγραφη του βαρους στο δραπανοκατσαβιδο 110 νμ της μπος, θα σου πω ναι ειναι σχεδον ιδιοι, με τον παρκσαιντ να εχει καλυτερο προφυλλακτηρα και 3 χρονια εγγυηση.
ειπαμε, η αγορα του G6 ειναι must ;)

• Like
Reactions: lazarefa
αν εχεις 18βολτη μπαταρια καλυτερα να προτιμησεις το αντιστοιχο 18βολτο
σιγουρα ειναι πιο δυνατο, ασχετα αν και τα δυο λενε δυναμη 1j , αλλα ειναι και ελαφρυτερο ! 1.2 κιλα το 18βολτο, 1.4 το 12βολτο (χωρις μπαταρια και τα δυο) και αυτο μαλλον εχει να κανει με το σχεδιασμο καθως στο 18βολτο ο μηχανισμος ειναι κατα μηκος ενω στο 12βολτο κανει γωνια αρα και γραναζια

Νικόλα το 20βολτο SDS έχει ονομαστικό βάρος 1290 γραμμάρια χωρίς μπαταρία ενώ το 12βολτο 1400. Δεδομένου ωστόσο ότι οι μπαταρίες 20 βολτ είναι πιο βαριές από τις ανάλογης χωρητικότητας 12βολτες (πχ η 20βολτη 2ΑΗ ζυγίζει 440 γρ. ενώ η αντίστοιχη 12βολτη 185 γρ και αντίστοιχα η 20βολτη 4ΑΗ ζυγίζει 680 γρ. ενώ η 12βολτη 4ΑΗ ζυγίζει 395 γρ.) το τελικό βάρος του εργαλείου είναι πάντα κατά τι μικρότερο στα 12βολτα.
Βέβαια σε κάθε περίπτωση οι διαφορές βάρους δεν είναι σοβαρές, ίσως του όγκου να μετράνε περισσότερο. Απλά το αναφέρω. Θυμάμαι πάντως ένα συγκριτικό βίντεο (νομίζω στο κανάλι For work and fun) ανάμεσα στα 2 SDS, όπου οριακά το 12βολτο φαινόταν εξίσου ικανό σε διάτρηση με το 20βολτο (βασικά έκανε τον ίδιο ή απειροελάχιστα παραπάνω χρόνο σχεδόν σε όλα τα τρυπήματα στα οποία υποβλήθηκε αυτό και το 20βολτο).

• Like
Reactions: nickolas
σωστα! αν και ειδα το 20v να δηλωνει βαρος 1.2 κιλα, συνολικα ειναι το ιδιο βαρος περιπου με τις μπαταριες πανω
αν βεβαια καποιος εχει ηδη μπαταρια 20v (σχεδον ολοι) δεν το συζηταμε. για αυτο το εγραψα.
αφου ομως ειναι σχεδον ισαξια, τοτε συμφερει αν ξεκινησει καποιος απο το μηδεν, να παει στο 12βολτο (53€ με δυαρα μπαταρια και φορτιστη) αν σκεπτεται μονο το sds
προσωπικα ομως θα πηγαινα στη σειρα 20v για να εχω ολη την γκαμα των εργαλειων μπροστα μου

Last edited:
Δυστυχως, τζιφος σημερα το πρωι τα ανεπαφα μετρητηρια. Πεσατε πανω και τα πηρατε ολα, λυσσαρες 😁

Παντως, ειδα κι εγω εναν τροχο και, οντως, ειναι πολυ πιο μαζεμενος απο την παλια εκδοση. Ωραιος μου φανηκε.
Ημουνα με την μηχανη και δεν μπορουσα να τον παρω, αλλιως δεν θα κρατιομουνα 😁

• Like
Reactions: lazarefa
Είπαμε, αν δεν ήταν τα εργαλεία της επόμενης Πέμπτης, κάποια εκ των οποίων (τροχουδάκι, μικρό SDS) με ενδιαφέρουν σφόδρα, θα είχα φύγει κι εγώ με τον 125άρη τροχό χθες, κι ας μην τον χρειάζομαι στο ορατό μέλλον.

Δυστυχως, τζιφος σημερα το πρωι τα ανεπαφα μετρητηρια. Πεσατε πανω και τα πηρατε ολα, λυσσαρες 😁

Παντως, ειδα κι εγω εναν τροχο και, οντως, ειναι πολυ πιο μαζεμενος απο την παλια εκδοση. Ωραιος μου φανηκε.
Ημουνα με την μηχανη και δεν μπορουσα να τον παρω, αλλιως δεν θα κρατιομουνα 😁
Βρες και πάρε γενικά ενα ανέπαφο με 5 6Ε (τα μισα στην Ελλάδα που κανουν 13-15Ε τα παίρνεις με 5 απο ebay). Η αμπεριτσιμπίδα χρησιμεύει σε ηλεκτρολόγους για πίνακες για να μετράει αμπερ που τραβάει μια συσκευή ή γραμμή (με ενα πολύμετρο πρέπει να διακόψεις το καλώδιο , ενω με την αμπεροτσιμπίδα οχι ).

Βγαινουν και καποια για αλλα υλικα, εκτος μεταλλικων.
Επισης, στα κινεζικα βρισκεις και τροχακια φτερου, που ειναι πανχρησιμα για μικρες, γρηγορες δουλιτσες.
Εκανα μια προσπάθεια να βρώ γιατί το μικρό μεγεθος και η φοριτότητα βοηθάει αλλα μάλλον ακόμα και ενας τροχός μπαταρίας ειναι ποιο σωστή λύση

• Like
Reactions: mastroxalastis
δεν εχω κορδελα, καλυτερα να απαντησουν τα παιδια που εχουν
αλλά νομιζω οτι ειναι παρα πολλα τα γκαζια αυτα :)
συνηθως οι διπλης ταχυτητας εχουν καπου στα 400-500 για σιδερο

ειναι πολυ καλυτερα να παρεις μια σιδηρου (yato) στα διπλα λεφτα και να την χρησιμοποιεις για να κοβεις και ξυλα, παρα ξυλου και να κοβεις και σιδερα και μαλιστα με τετοια ταχυτητα.
θα σου κοψει τη κορδελα αμεσως. και δεν εχεις και μεγγενη για να πιανεις σταθερα τα σιδερα.
επικινδυνο σπορ...
Ερώτηση για την πριονοκορδέλα που φέρνει την επόμενη εβδομάδα. Αν αλλάξεις την κορδέλα μπορεί να δουλέψει σαν μετάλλου ή είναι πολύ γρήγορη (Ταχύτητα κοπής: 900m/min)
Καλησπέρα,
Κάποια γνώμη για την πριονοκορδέλα, στα 99.99€?
Για ερασιτεχνική χρήση, κοπή παρκέ τρικολλητού (σαν laminate), πάχος 14mm, πλάτος 18.5cm, σε μήκος και γωνίες (για επένδυση σκάλας κλπ).
Κορδέλα για "καθαρή" κοπή?
Η εναλλακτική μου είναι δισκοπρίονο χειρός με οδηγό, αλλά το κόβω για ταλαιπωρία...

Αγόρασε κάποιος την χλοοκοπτικη μηχανή σήμερα;
Στις Σέρρες πάντως κοροϊδία.. Στο ένα μαγαζί ένα τεμάχιο, στο δεύτερο 4 και στο τρίτο δεν πήγα γιατί στα δύο πρώτα καταστήματα γινόταν χαμός 8 η ώρα το πρωί.

Η κορδελα δεν κανει για καθαρη κοπη γιατι εχει το 'τσαπραζι' (τα δοντακια που πεταγονται δεξια αριστερα).
Ουτε φυσικα επιτυγχανει το ευθυ και καθαρο κοψιμο που δινει το δισκοπριονο. Ειναι ομως ενα εξαιρετικα βολικο και χρησιμο εργαλειο για οσους παιζουν με ξυλα/ξυλεια.

Η τιμη της Parkside ειναι η καλυτερη της αγορας και σε συνδυασμο με την πραγματικη 3ετη εγγυση -δεν παιζεται.
Επισης δεν κανει για κοπη μεταλλων λογω πολλων στροφων. Ειναι ελαχιστες οι πριονοκορδελες που εχουν αδιαβαθμητη ρυθμιση στροφων.

Σημειωση
Η πριονοκορδελα ειναι ενα εν δυναμει επικινδυνο κοπτικο εργαλειο και δεν πλησιαζουμε ποτε τα χερια κοντα στην κορδελα. Υπαρχουν σπρωχτηρια και αλλα βοηθηματα.

Η κορδελα δεν κανει για καθαρη κοπη γιατι εχει το 'τσαπραζι' (τα δοντακια που πεταγονται δεξια αριστερα).
Ουτε φυσικα επιτυγχανει το ευθυ και καθαρο κοψιμο που δινει το δισκοπριονο. Ειναι ομως ενα εξαιρετικα βολικο και χρησιμο εργαλειο για οσους παιζουν με ξυλα/ξυλεια.

Η τιμη της Parkside ειναι η καλυτερη της αγορας και σε συνδυασμο με την πραγματικη 3ετη εγγυση -δεν παιζεται.
Επισης δεν κανει για κοπη μεταλλων λογω πολλων στροφων. Ειναι ελαχιστες οι πριονοκορδελες που εχουν αδιαβαθμητη ρυθμιση στροφων.

Σημειωση
Η πριονοκορδελα ειναι ενα εν δυναμει επικινδυνο κοπτικο εργαλειο και δεν πλησιαζουμε ποτε τα χερια κοντα στην κορδελα. Υπαρχουν σπρωχτηρια και αλλα βοηθηματα.
Ευχαριστώ!

Φαντάζομαι θα υπάρχουν και ανταλλακτικές κορδέλες, με περισσότερα/μικρότερα δόντια ανά ίντσα. Πάντως δεν βλέπω και πολύ μεγάλη ποικιλία (skroutz) σε 140cm/7mm.
Η τιμή είναι όντως καλή, ένα αντίστοιχο της Einhell έχει 144€ και 2 χρόνια εγγύηση:

Μιλάω μόνο για ξύλο και μόνο για παρκέ-laminate και κόντρα πλακέ, λεπτά επίπεδα κομμάτια. Καταλαβαίνω τον κίνδυνο, αλλά ο πρωτάρης προσέχει περισσότερο!! (σπρωχτήρι, γάντια κλπ). Θα πάω να τη δω από κοντά και θα αποφασίσω.

Yπαρχουν αρκετων ειδων κορδελες στα μετρα της Parkside δηλαδη με 1400μμ περιφερεια/μηκος. Ειναι ενα κοινο μεγεθος και το βρισκεις παντου.
Ιδιες τιμες περιπου θα χρεωθεις για τις ετοιμες αλλα και αν τις παραγγειλεις απο καποια ειδικα μαγαζια/τροχεια τα οποια μπορουν να σου δωσουν μαλιστα και συμβουλες για ποιο ειδος κορδελας να επιλεξεις (TPI/παχος/πλατος κορδελας) αναλογα για την κυρια χρηση που θα κανεις.

Με τα γαντια προσοχη!
Δεν φοραμε ποτε γαντια οταν χρησιμοποιουμε πριονοκορδελα! Μπορει να γινει πολυ μεγαλυτερη ζημια αν η κορδελα πιασει το γαντι. Σπρωχτηρι και λιγη προσοχη θελει.
Επισης, το ξυλο που κοβουμε πρεπει να παταει καλα στο τραπεζι. Δεν κοβουμε στρογγυλα ξυλα η ξυλα με ακαθοριστο σχημα που δεν πατανε σταθερα στο τραπεζι/βαση.
Σε τετοιες περιπτωσεις υπαρχει ειδικη προετοιμασια του ξυλου.

το κλασικο πολυμετρο που τρεχει τωρα ειναι ωραιο. ειναι καλη κατασκευη, στιβαρη. καμια σχεση με τα φτηνιαρικα του ali + banggood.
εχω αγορασει τετοιο φτηνο κινεζο και η ποιοτητα κατασκευης θυμιζει παιχνιδακι.
απο βλακεια μου εκαψα ενα που ειχα χρονια και το παρκ θα το αντικαταστησει. μου αρεσει που εχει και μπαταρια μαζι και ακομα και σταυροκατσαβιδο. φαινεται πολυ προσεγμενο

ανοιξα το δραπανο 2 ταχυτητων να του συμπληρωσω γρασσο. φυσικα ειχε λιγο, αλλά περισσοτερο απο οτι ειχε παλιοτερα ο γωνιακος τροχος μπαταριας.
τουλαχιστον τα γραναζια του δεν ηταν "ξερα". ηθελε ομως συμπληρωμα.
δεν το επνιξα στο γρασσο, επειδη οι στροφες του ειναι λιγοτερες απο των γωνιακων τροχων και ειχα παρατηρησει παλιοτερα οτι οταν ειχα πνιξει στο γρασσο το κιβωτιο ταχυτητων του κρουστικου δυο ταχυτητων stayer, το μοτερ του ζεστενοταν λιγο περισσοτερο, προφανως απο το ζορισμα, ενω το κιβωτιο ηταν χαλαρο.
ειναι ευθυβολο εργαλειο παντως. δεν δειχνει να εχει καποιο προβλημα με εκκεντροτητα. ο μηχανισμος του κιβωτιου ομως δειχνει πιο πολυπλοκος απο αλλα δραπανα δυο ταχυτητων και με διαφορα μικρα εξαρτηματακια. δεν ξερω κατα ποσο θα βγει αντοχικος στο χρονο. αν ημουν επαγγελματιας, δεν θα το εμπιστευομουν για καθημερινη εργασια ακριβως επειδη τον βλεπω πολυπλοκο και τα πολυπλοκα συνηθως χαλανε...
πιστευω οτι το δυο ταχυτητων budget του πρακτικερ ειναι ανωτερο ποιοτικα και κατασκευαστικα. μου την βιδωνουν τα ψευτικα κουμπια του και η πολυπλοκοτητα του που μονο προβληματα θα δημιουργησει ιδιατερα σε κρουστικη λειτουργια. το δε τσοκ του δεν μου γεμιζει το ματι σαν μηχανισμος συσφιξης. ισως ειναι πιο χαλια και απο το αντιστοιχο του δραπανοκατσαβιδου μπαταριας!
θελει προσοχη στο γεμισμα με γρασσο γιατι μπορει να φυγουν κατι πειρακια και να ψαχνεσαι με τα γρασσα στα χερια για το που πηγαν :)

ανοιξα και τον γωνιακο τροχο G6 ο οποιος ειχε σχετικα ικανοποιητικη ποσοτητα γρασσου σε αντιθεση παλιοτερα με τον μπαταριας.
βεβαια οπως συμβαινει με ολους τους τροχους, λογω φυγοκεντρου αυτο ειχε κολλησει στα τοιχωματα περιφερειακα, με αποτελεσμα τα γραναζια να εχουν ελαχιστη ποσοτητα. φυσικα συμπληρωσα κι εκει.
λογω πολυστροφιας, οι τριβες στους τροχους ειναι μεγαλυτερες, το γρασσο δεν ξερω αν γινεται λιγο πιο λεπτορευστο, σιγουρα ομως ειτε ετσι ειτε αλλιως η φυγοκεντρος το στελνει περιφερειακα στα τοιχωματα. για αυτο στους τροχους συμπληρωνουμε περισσοτερο απο τα δραπανα, ετσι που οσο και να παει στα τοιχωματα, να υπαρχει και ικανη ποσοτητα στα γραναζια. εφερα το γρασσο να πνιγει οριακα το μεγαλο γραναζι, κατι που νομιζω οτι ειναι η καλυτερη λυση ιδιαιτερα αν θελεις να δουλευεις τον τροχο αρκετα.
μου αρεσε πολυ η αλλαγη θεσεων του προφυλλακτηρα που παταει σε μπιλιες και τον συγκρατει ενα κυκλικο ελασμα

Last edited:
Πολύ χρήσιμα και κατατοπιστικά αυτά που γράφεις Νικόλα! (y)

Ποιο γράσο βάζεις στα εργαλεία;
Έχεις να προτείνεις κάποιο;

μερσι! βαζω ενα φτηνο . λιθιου. κανα ταλληρο το ειχα αγορασει απο τοπικο εμπορο.
παλια στο μηχανουργειο βαζανε skf (μονο) αλλα ηταν πανακριβο οπως και τα εργαλεια. και η δουλεια που βγαζανε βεβαια.
αλλες απαιτησεις ενα βιομηχανικο μπλε μπος του πεντακοσαρικου που δουλευει ασταματητα με τις ωρες καθημερινα, αλλες το παρκ των 30-40 ευρω, που θα δουλεψει μιση ωρα αραια και που.
βαζω αρκετο αλλά δεν τα πνιγω. αρκετο ομως να γεμιζει καπως ο χωρος γυρω απο τα γραναζια.
δεν εχω καποιο να σου προτεινω σε νορμαλ τιμες, δεν ξερω απο αυτα, δεν το εχω ψαξει. αν ομως δεν σε νοιαζει το οικονομικο, δωσε κανα 30 ευρω και παρε skf να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.
ο,τι και αν φερει την ονομασια skf σε αυτα (χημικα, ρουλεμαν κλπ) ειναι σαν να λεμε η μερσεντες.

ανοιξα και τον γωνιακο τροχο G6 ο οποιος ειχε σχετικα ικανοποιητικη ποσοτητα γρασσου σε αντιθεση παλιοτερα με τον μπαταριας.
βεβαια οπως συμβαινει με ολους τους τροχους, λογω φυγοκεντρου αυτο ειχε κολλησει στα τοιχωματα περιφερειακα, με αποτελεσμα τα γραναζια να εχουν ελαχιστη ποσοτητα. φυσικα συμπληρωσα κι εκει.
λογω πολυστροφιας, οι τριβες στους τροχους ειναι μεγαλυτερες, το γρασσο δεν ξερω αν γινεται λιγο πιο λεπτορευστο, σιγουρα ομως ειτε ετσι ειτε αλλιως η φυγοκεντρος το στελνει περιφερειακα στα τοιχωματα. για αυτο στους τροχους συμπληρωνουμε περισσοτερο απο τα δραπανα, ετσι που οσο και να παει στα τοιχωματα, να υπαρχει και ικανη ποσοτητα στα γραναζια. εφερα το γρασσο να πνιγει οριακα το μεγαλο γραναζι, κατι που νομιζω οτι ειναι η καλυτερη λυση ιδιαιτερα αν θελεις να δουλευεις τον τροχο αρκετα.
μου αρεσε πολυ η αλλαγη θεσεων του προφυλλακτηρα που παταει σε μπιλιες και τον συγκρατει ενα κυκλικο ελασμα
Φίλε Νίκο, οι γωνιακοί τροχοί και γενικά οι γραναζωτές κεφαλές δεν θέλουν πολύ γράσο. Θέλουν μόνο αυτό που πρέπει γιατί το παραπανήσιο μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Στους γωνιακούς συνήθως βάζουμε μέχρι το αυλάκι που συνήθως υπάρχει κάπου στη μέση της σκάφης. Το κεντρικό γρανάζι δεν πρέπει να πνίγεται στο γράσο. Πρέπει να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα στα δόντια των γραναζιών διαφορετικά έχουμε θέμα. Αν έχεις κάποιον επαναφορτιζόμενο που από default δεν έχει τη δύναμη ενός ηλεκτρικού και του έβαλες παραπανήσιο γράσο, είμαι σίγουρος ότι θα διαπίστωσες το ζόρι που τράβηξε για να ξεκινήσει και πόσο ζορίζονταν στη συνέχεια στη λειτουργία του μέχρι να μπορέσει να "ξεράσει" κάποια ποσότητα από όπου βρεί διέξοδο. Ειδικά στους γωνιακούς του lidl αυτό που έχω παρατηρήσει ανοίγοντας τους, είναι ότι ενώ συνήθως υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα γράσου, τα γρανάζια φαίνονται είτε στεγνά είτε σχεδόν στεγνά και αυτό οφείλεται στην ποιότητα του γράσου το οποίο είναι εντελώς της πλάκας. Τρίψε μια μικρή ποσότητα από αυτό στα δάχτυλα σου και θα δεις ότι θα εξαφανιστεί χωρίς να νιώθεις καθόλου λίπανση. Βάλτε ένα καλό γράσο, γραφίτη - μολύβδου στην ποσότητα που πρέπει και θα δουλεύουν τα πάντα ρολόι. Ένα συνιστώμενο γράσο που το βάζω σε όλους μου τους τροχούς είναι αυτό για τις γωνιακές κεφαλές (το έχουν όλα τα εραλειομάγαζα).

Νικόλα πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν υπήρχαν φωτογραφίες να δείχνουν την διαδικασία.

Εντύπωση μου κάνει ότι με το που αγοράζεις εργαλείο το ανοίγεις για γράσο, έτσι ουσιαστικά δεν χάνεται η εγγύηση;

αχά! τοτε να του αφαιρεσω λιγο.
διαφωνω καπου με την ποσοτητα οτι ειναι ικανοποιητικη, τουλαχιστον αναλογιζομενος το τι εβαζαν οι μαστοροι στο μηχανουργειο παλια.
ισως βεβαια επειδη εκει η χρηση ηταν πολυωρη και βιομηχανικη και τα εργαλεια "διαστημικα" σε σχεση με τα παρκ
σε ευχαριστω για την προτροπη zidan

Προσωπικά βάζω αυτο