Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Ενημερωτικά (επειδή διάβασα ότι κάποιοι που ψάξανε για πιρτσιναδόρο δεν βρήκανε) το κατάστημα απέναντι από το ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη το πρωί είχε 11 κομμάτια.

-------

Επίσης σχετκά με τον πιρτσιναδόρο, κάποιος σωστά σχολίασε (ο Χιώτης νομίζω) ότι το σετ δεν περιλαμβάνει τα μικρά σπειρώματα λχ Μ4, Μ3.
Φαίνεται ότι sto net υπάρχουν διαθέσιμες κεφαλές:
ebay
amazon
ali
Από τις φωτογραφίες μοιάζουν να ταιριάζουν με το εργαλείο του λιδλ. Ισως κάποιος που έχει πάρει τον πιρτσιναδόρο να επιβεβαιώσει την συμβατότητα
 
Last edited by a moderator:
Και κάτι ακόμη σχετικά με τα πιρτσίνια με σπείρωμα, μιας και με αφορμή το σετ του Lidl αναφερθήκαμε σε αυτά:
Για να περαστούν αυτά τα πιρτσίνια δεν απαραίτητη η χρήση πιρτσιναδόρου. Μπορούμε να τα περάσουμε με ένα μπουλόνι και ένα "κόντρα" παξιμάδι με ροδέλα (δηλ να χρησιμοποιήσουμε ένα παξιμάδι κόντρα στο πριτρσίνι για να το κεφαλώσουμε). Παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από το πιρτσίνωμα με την πρέσσα αλλά γίνεται μια χαρά. Θέλει λίγη προσοχή για να μην πατήσει στραβά το πιρτσίνι. Κανα-2 που χρειάστηκε να κάνω με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν, με βόλεψε στο κεφάλι του μπουλονιού να κρατάω την κόντρα με καρυδάκι και όχι με γερμανικό, ώστε να μπορώ να πιέζω το πιρτσίνι πάνω στην επιφάνεια που θα έπιανε και να μενει κάθετο σε αυτήν.
 
Και κάτι ακόμη σχετικά με τα πιρτσίνια με σπείρωμα, μιας και με αφορμή το σετ του Lidl αναφερθήκαμε σε αυτά:
Για να περαστούν αυτά τα πιρτσίνια δεν απαραίτητη η χρήση πιρτσιναδόρου. Μπορούμε να τα περάσουμε με ένα μπουλόνι και ένα "κόντρα" παξιμάδι με ροδέλα (δηλ να χρησιμοποιήσουμε ένα παξιμάδι κόντρα στο πριτρσίνι για να το κεφαλώσουμε). Παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από το πιρτσίνωμα με την πρέσσα αλλά γίνεται μια χαρά. Θέλει λίγη προσοχή για να μην πατήσει στραβά το πιρτσίνι. Κανα-2 που χρειάστηκε να κάνω με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν, με βόλεψε στο κεφάλι του μπουλονιού να κρατάω την κόντρα με καρυδάκι και όχι με γερμανικό, ώστε να μπορώ να πιέζω το πιρτσίνι πάνω στην επιφάνεια που θα έπιανε και να μενει κάθετο σε αυτήν.
Οπως το κανω κι εγω
 
  • Like
Reactions: ψάρι
Τα λάδια W5 λένε τίποτα ή θα κάψουμε καμιά μηχανή? :LOL:
Πήρα ένα πεντόλιτρο για αμάξι της οικογένειας μιας και τα είχε προσφορά...
 
  • Like
Reactions: nickolas
μια χαρα ειναι! εμενα επειδη μου καιει κανα λιτρο ανα μηνα-δυο, δεν του βαζω ακριβα.
ετσι οταν βρω, τετοια του βαζω ή καποιο αλλο φτηνο. του λιντλ ειναι καλυτερα απο άλλα φτηνα.
εχω ενα παλιο C5 με καπου 270.000 χιλ
να ξερεις ομως οτι οταν το λαδι ανοιχτει, αρχιζει και οξειδωνεται. θεωρητικα απο την ωρα που θα το ανοιξεις, ειναι καλο να μην το αφησεις πανω απο 6 μηνες, βια ενα χρονο μεχρι να το αλλαξεις, εχει-δεν εχει κανει χιλιομετρα.
ετσι τα πεντολιτρα δεν ειναι για να τα κρατησεις για συμπληρωματα ολη τη ποσοτητα. σε νορμαλ αμαξι αντε να κρατησεις κανα λιτρο για συμπληρωμα.
 
  • Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
Βασικό χαρακτηριστικό στα λιπαντικά κινητήρων είναι το ιξώδες. Επειδή δε, όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν πολύτυπα κι όχι μονότυπα λάδια, το ιξώδες εκφράζεται με δύο νούμερα που μεταξύ τους υπάρχει το σύμβολο W (εκ του Winter). Έτσι το πρώτο νούμερο υποδηλώνει την κατηγορία ιξώδους σε χαμηλές θερμοκρασίες εκκίνησης, και το δεύτερο νούμερο υποδηλώνει το ιξώδες στις συνήθεις θερμοκρασίες λειτουργίας.
Επίσης κάθε μοντέλο κινητήρα, έχει από τον κατασκευαστή του συγκεκριμένο εύρος ιξώδους λιπαντικών εντός του οποίου συνίσταται να λειτουργεί, όπως επίσης και ειδικότερες προδιαγραφές. Τα ευρωπαϊκά οχήματα ακολουθούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης κατασκευαστών οχημάτων, της ACEA (προδιαγραφές, ΑCEA A1-3, B1-3, C1-3 κλπ) ενώ τα ασιατικά και αμερικανικά κάποιες εκ των ILSAC, JASO, ASTM. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα έχουν θεσπίσει και δικές τους προδιαγραφές, πχ προδιαγραφή τάδε της VW, MB, Peugeot, Renault, GM, Toyota, Ford, Fiat κλπ.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα μετά το 2000 έχουν βασικό ιξώδες το 5W30 (ενίοτε και 5W40), ενώ κάποια ασιατικά κυρίως προ του 2000-2005 είχαν το 10W40.
Οπότε αν ένα μοτέρ λειτουργούσε από την αρχή πχ με ιξώδες λαδιού 5W30, καλό είναι (όσα λάδια και αν καίει, το γιατί είναι ένα θέμα βέβαια, εμένα με 247.000χλμ σε 16 χρόνια δεν καίει σταγόνα και του βάζω από την αρχή λάδι 5W30, ότι πρότεινε δηλαδή ο κατασκευαστής) να μην ανεβάσουμε ιξώδες πάνω από το 5W40, απλά και μόνο επειδή θεωρούμε ότι έτσι θα περιοριστεί η κατανάλωση λαδιού. Σε ορατό βάθος χρόνου θα κάνουμε μεγαλύτερη ζημία και ουσιαστικά θα επιταχύνουμε την πορεία ουσιαστικής αχρήστευσης του κινητήρα (πρόκληση υπέρμετρης φθοράς που δεν συμφέρει να επισκευαστεί ο κινητήρας). Εξυπακούεται βέβαια ότι πέρα από το βασικό μέγεθος επιλογής λιπαντικού που είναι το ιξώδες, φροντίζουμε και το προς επιλογή λιπαντικό να πληροί τουλάχιστον κάποια από τις προδιαγραφές που έχει βάλει ο κατασκευαστής για τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Από κει και πέρα. εξ όσων θυμάμαι, τα Lidl φέρνουν 3 τύπους ιξώδους λαδιών: 5W40, 10W40 και 15W40 (ίσως έχουν φέρει και 5W30, δεν θυμάμαι σίγουρα). Σε κάθε συσκευασία πέρα από το μέγεθος του ιξώδους αναγράφονται και οι προδιαγραφές που καλύπτει το συγκεκριμένο λιπαντικό.
Έχοντας κατά καιρούς περιεργαστεί συσκευασίες από λιπαντικά Lidl αλλά κι έχοντας ακούσει σχόλια από χρήστες που τα χρησιμοποίησαν, επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για καθόλα αξιοπρεπή λιπαντικά, κυρίως για κινητήρες μέσης και άνω χιλιομετρικής διάνυσης (άνω των 100.000χλμ πχ), τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται με βασικό κριτήριο να ταιριάζει το ιξώδες του λαδιού που κάθε φορά βρίσκουμε στα ράφια του Lidl με το αντίστοιχο του κινητήρα του οχήματός μας, και φυσικά να πληροί και κάποια τουλάχιστον από τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Τουλάχιστον για τους μεγάλους ευρωπαίους κατασκευαστές (VW & BMW αν θυμάμαι) τα λάδια του Lidl καλύπτουν τις κυριότερες προδιαγραφές τους. Θα πρέπει ωστόσο σε κάθε περίπτωση να τσεκάρετε τι ακριβώς καλύπτουν και κατά πόσο ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητά ο κατασκευαστής του οχήματός σας.
Το να πάει κάποιος που υπό νορμάλ συνθήκες το μοτέρ του χρησιμοποιούσε λάδι πχ 5W30 με προδιαγραφή της VW (πχ για ένα Golf 1.4 του 2001 με300.000χλμ) και να πάρει από το ράφι του Lidl το λιπαντικό W5 που έφερε αυτή την εβδομάδα, το οποίο είναι πχ ιξώδους 15W40, απλά επειδή το αμάξι έχει αρκετά χλμ, καίει λάδια, και το λάδι του Lidl είναι "φθηνό και καλό", θεωρώ ότι είναι γενικά τουλάχιστον αφελές, αν δεν έχουν συνεκτιμηθεί και όσα παραπάνω ανέφερα.
Τέλος δεν γνωρίζω αν τα λιπαντικά του Lidl χρησιμοποιούνται αυτούσια και από την Opel. Το σίγουρο είναι ότι μετά το 2010 η Opel/GM χρησιμοποιεί ως βασικό λιπαντικό για τα μοτέρ της (μέχρι τουλάχιστον προ 2ετίας που εξαγοράστηκε από την Peugeot) ένα συνθετικής βάσης λιπαντικό τύπου 5W30 (το Dexos II όπως το ονομάζει) το οποίο είναι ιδιαίτερο φθηνό (23 ευρώ τα 5 λίτρα) και το οποίο κατασκευάζει μια άλλη γερμανική εταιρεία λιπαντικών (δεν είμαι σίγουρος ποια). Επειδή και τα λάδια του Lidl είναι γερμανικής κατασκευής, ενδέχεται να κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία με αυτή που φτιάχνει το συγκεκριμένο για την Opel, χωρίς πάντως να είμαι και σίγουρος. Αυτό πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως πρόκειται για τα ίδια λιπαντικά (όχι ότι θα ήταν απαραίτητα κακό βέβαια).
 
μπραβο βρε θεριο! :) 250 κχιλ και δεν σου καιει! μονο ενα φορντ φοκους στα 150κχιλ που ειχα δεν εκαιγε σταγονα. εβαζα βεβαια τα εργοστασιακα στα σερβις απο τοτε που το αγορασα καινουριο.
ολα τα αλλα, ιδιαιτερα τα γαλλικα εκαιγαν.

την C5 την πηρα στα 200κχιλ περιπου και εκαιγε απο τοτε το ιδιο αν και ο προηγουμενος ιδιοκτητης και εγω φυσικα , 10W40 της βαζαμε
και η προηγουμενη C5 που ειχα το ιδιο (η τωρινη ειναι η δευτερη). αλλά εκεινη ειχε κανει ηδη 320κχιλ. οταν την πηρα. την εφτασα στα 410κχιλ πριν τα παιξει :)
και ενα ZX παλιοτερα, ενα παλιο granada, ακομα και ενα opel astra και ενα γκολφ, ολα εκαιγαν απο λιγο ως πολυ. να μη μιλησω για παλιοτερα φιατ...

τι αμαξι εχεις?
 
Τα λάδια μηχανης του λιντλ ειναι αρκετα καλά ομως πρεπει να γνωριζετε τις προδιαγραφες των λαδιων που προτεινει το βιβλιαρακι του αυτοκινητου σας. Εγω ως κάτοχος Opel Αστρα 2007 εχω διαβασει στο βιβλιαρακι οτι οι προδιαγραφες του λιπαντικου που πρεπει να βαζω είναι GM LL-A-025, GM LL-B-025. Εχω χρησιμοποιησει τα λαδια του λιντλ και εχω κρατησει τα δοχεια, ομως σε αυτα που ειχα αγορασει το 2018 και 2019 υπηρχαν γραμμενες πισω στην ετικετα οι προδιαγραφες που ανεφερα. Φετος το Μαρτιο εφερε παλι το ίδιο 5λιτρο όπως και την τωρινη βδομαδα, αλλά αυτες τις 2 φορες ελειπαν οι προδιαγραφες για το Οπελ μου και ετσι δεν αγορασα.
 
Στο αυτοκινητο βαζουμε το καλυτερο λαδι που μπορουμε. Η μηχανη ειναι η καρδια!
Οταν στην αγορα υπαρχει η castrol και η motul, ουτε σαν σκεψη δεν εχω το λαδι του Lidl.
Επισης, καλο ειναι με την μαρκα λαδιου που ξεκινησε να δουλευει ενα μοτερ, με την ιδια να συνεχιζει. Δεν αλλαζουμε μαρκες λαδιων.
 
Το λάδι που πήρα είναι το 5W40.Μιας και η διαφορά με το 10W40 είναι μόλις 1 ευρώ(17 είχε το 5W40,16 το 10W40)είπα να το πάρω σαν πιο καλό.
Το αμάξι είναι ένα Renault Clio 1.4 του 2006.Στα κουτιά πάνω και τα 2 που ανέφερα γράφουν ότι πληρούν προδιαγραφές για Renault(RN0700 το 10W40,RN0700/RN0710 το 5W40).Και για ένα άλλο Renault Megane 1.4 του 2001 ενός γείτονα πήραμε τελικά το 10W40 του Lidl.Αυτός όμως δεν έχει και τόσο πρόβλημα γιατί θέλει να το κρατήσει 2 χρόνια ακόμα μέχρι να βγάλει σύνταξη και μετά θα το δώσει.Εμείς που θέλουμε να το κρατήσουμε μια πενταετία πάνω κάτω ελπίζω να μην μας κάνει καμιά στραβή αυτό το λάδι.Βέβαια από όσα έχω διαβάσει στο ίντερνετ σε ελληνικά και σε ξένα φόρουμς δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα,ακόμα και σε ακριβά αμάξια πχ BMW,Porsche.Χωρία του ότι λένε ότι το κατασκευάζει η Pennasol ή η Fuchs.Πάντως αν μιλάγαμε για πιο καινούριο αμάξι,κάτω από 15 χρονών δεν νομίζω να το ρισκάραμε καν...
 
Έκανες πολύ καλά που επέλεξες λάδι 5W40 αντί για 10W40 για το Clio 1.4. Δεν έχει να κάνει με την τιμή (άλλωστε η διαφορά του ενός ευρώ είναι αστεία από μόνη της για να αποτελεί το βασικό λόγο επιλογής) αλλά με τα χαρακτηριστικά του ενός λαδιού έναντι του άλλου και το πως το πιο χονδρό λάδι επηρεάζει τη λειτουργία του μοτέρ, ιδίως κατά τα πρώτα λεπτά λειτουργίας του μοτέρ που το λάδι είναι πιο παχύρευστο μέσα στον κινητήρα και αντίστοιχα υφίσταται ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης φθορών στον κινητήρα λόγω ατελούς λίπανσης (ως πιο παχύρευστο το λάδι δεν φτάνει εξίσου καλά σε όλα τα σημεία λίπανσης του κινητήρα, με συνέπεια αυξημένες τριβές και εν τέλει φθορές στον κινητήρα).
Εφόσον στην ετικέτα των λαδιών του Lidl αναγράφεται και προδιαγραφή Renault, ακόμα καλύτερα. Δεν υπάρχει πρακτικά περίπτωση, εφόσον βάζεις τον ενδεδειγμένο τύπο/ιξώδες λαδιού για το μοτέρ σου, να σου παρουσιάσει βλάβη απλά επειδή έβαλες λάδι Lidl κι όχι πχ Motul. Αυτά βέβαια υπό την προυπόθεση ότι δεν αφήνεις τα λάδια στον κινητήρα πολύ καιρό και πάντως σε καμία περίπτωση πάνω από έτος, ασχέτως χλμ που έκανες σε ένα χρόνο.
 
  • Like
Reactions: KOSSTV
Όταν κάποιος ψάχνεται για λαδια πιστεύω ότι ξέρει τι ιξώδες χρειάζεται. Τα 10w40 του lidl είναι πλέον SN ! Τα βάζω χρόνια και σε αμάξια παλιά που ζητάγανε SJ αλλά και σε γεννητριες φρέζες κλπ με υπερβολική χρήση,με μόνη φροντίδα στη λογική αντικατάστασης τους.
Το 5w30 το βάζω δύο χρόνια σε ραβ4 και έχω να πω τα καλύτερα,περιμένω για c2 ή και c3 και με κάλυψε το lidl μια χαρά...

Σόφρων,αρκετά ακουμπησαμε σε λαδάδες...άσε που όλο ακούω για Θήβα κλπ. :cool:
 
Σόφρων,αρκετά ακουμπησαμε σε λαδάδες...άσε που όλο ακούω για Θήβα κλπ. :cool:
Ναι περιξ της Θηβας φτιαχνει γνωστος του χωρου αλλά δεν το "κρυβει" ... τετοια βαζω στο τρακτερ.
Το καλο λαδι το πληρωνεις σε καταστημα που δεν εχει μαιμουδες και εχεις ησυχο το κεφαλι σου.
 
  • Like
Reactions: panoss1
πανο, ευχαριστω....το βαζω για συμπληρωμα μια στις τοσες (μισο λιτρο ανα αλλαγη) και χαλαρωσα οτι δεν κανω μεγαλη τσιγκουνια
 
  • Like
Reactions: panoss1
Μια απογοητευση και μια ανακαλυψη:

Επιασα να βαψω ενα κ/π με σπρει πρασινο γυαλιστερο του Lidl. Συγκεριμενα, το αριστερα στη φωτο.

20211031_013252.jpg

Στα χρωματιστα σπρει περισσοτερο χρησιμοποιω καποια Minos (νομιζω της Evochem ειναι) και δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα. Συνηθως χρησιμοποιω λιγο, καθαριζω απλα το στομιο και οταν το ξαναπιανω δουλευει μια χαρα, ακομα και μετα απο 1-2 χρονια.

Το powerfix, ομως, αφου εριξε λιγο, σταματησε να βγαζει, σαν να "στουμπωσε", και οσο το παταγα, εβγαζε μονο λιγο υγρο χρωμα στις ακρες του στομιου.
Εβγαλα το στομιο, το καθαρισα (ηταν χαλια εσωτερικα), το παλεψα αρκετα, και 1-2 φορες εριξε λιγο κανονικα (1" περιπου) και μετα παλι τα ιδια.
Στο τελος, βαρεθηκα και το πεταξα.
Το συγκεκριμενο ηταν χρησιμοποιημενο παλιοτερα, και εγραφε μια ημερομηνια του 2019, οποτε το συγχωρεσα.

Πηρα μετα ενα παρομοιο, πιο νεο και ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟ (το δεξια στη φωτογραφια). Ειχε την ασφαλεια στη θεση της κτλ κτλ.
Λοιπον, κι αυτο μια απο τα ιδια. Εβγαλε λιγο και μετα στουμπωσε. Καινουργιο σπρει, που εγραφε ημερομηνια τελη του 2020!!
Μιλαμε για πολλα νευρα. Ιδιαιτερα αφου ειχα ηδη μισο-βαψει το ξυλο μου με αυτον το χρωμα, αλλα και επειδη εχω και αλλο ενα ιδιο σπρέι (για αυτο διαλεξα αυτο το χρωμα, επειδη ειχα 3) και φοβηθηκα οτι τα ιδια θα κανει και αυτο.

Πανω που ημουν ετοιμος να το πεταξω και το δευτερο και να πιασω με βαρια καρδια το τριτο, μου ηρθε να δοκιμασω κατι, ετσι χωρις να περιμενω τιποτε.
Πηρα ενα white spirit και εριξε καμποσο ΜΕΣΑ στην τρυπα του σπρει, εκει που μπαινει η ακιδα του στομιου.
Το αφησα λιγη ωρα, το κουνησα, το πιλατεψα λιγο, το εβγαλα και εβαλα κι αλλο κτλ κτλ.

Ε, μετα απο αυτο...δουλεψε κανονικα για αρκετη ωρα και τελειωσα το βαψιμο!
Εντυπωσιαστηκα τοσο που πηρα το προηγουμενο απο τα σκουπιδα και εκανα και σε αυτο το ιδιο.
Και δουλεψε!! Σχεδον κανονικα (ειχε λιγο λοξυγγα 2-3 φορες στην αρχη), τοσο που εκανα με αυτο το δευτερο χερι 😁

Δεν ξερω αν ειναι κατι γνωστο, οπως επισης δεν ξερω και αν παθαινουνε τετοιες κομπλες τα σπρέι γενικα (εχω διαβασει εδωμεσα καποιους να ρωτανε πώς το αποφευγεις κτλ). Πιθανον να ημουν τυχερος μεχρι τωρα, ή αυτα τα Minos να ειναι αναπαντεχα καλα για την τιμη τους (€3,50). Παντως, εχω βαψει αρκετα με σπρέι και πρωτη φορα ειχα τετοιο θεμα.

Οποτε ειπα να μοιραστω εδω και το...θεμα και την λυση που δουλεψε σε εμενα. :)
 
Το ίδιο είχα πάθει με τα βερνίκια και αφού έβαλα τα καπάκια μέσα σε διαλυτικό δουλέψανε μετά. Από τότε έχω ρίξει λίγο διαλυτικό μέσα σε ένα άδειο μπουκαλάκι από νερό και μέσα εκεί ξεκουράζονται τα καπάκια.
 
Ασετον ριξτε παιδια και μετα φυσημα με πιστολι πεπιεσμενου αερα. *Προσοχη στα ματια μην σας παει κανα σταγονιδιο.
 
To ασετον οντως ειναι ισχυροτερο διαλυτικο απο το νεφτι και καθαριζει πολυ πιο αποτελεσματικα την στεγνη μπογια.
Και μαλιστα το καθαρο απο τα φαρμακεια και οχι αυτο για να νυχια που περιεχει λαδι.

Παντως το μυστικο για να μην βουλωνουν τα σπρευ ειναι να ανακατευονται καλα καθως οι μπιλιες διαλυουν το χρωμα που με τον καιρο κατακαθεται στον πατο του σπρευ.
Τουλαχιστον ενα λεπτο εαν το σπρευ χρησιμοποιειται συχνα και πανω απο 2 λεπτα εαν το εχουμε αφησει για βδομαδες+ στο ραφι.

Και φυσικα να ψεκαζεται η φιαλη αναποδα για 2-3 δευτερολεπτα στο τελος ωστε το προωθητικο αεριο να καθαριζει το σωληνακι και το ακροφυσιο.