Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Απάντηση: Re: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Μπαμπη,την επομενη φορα που θα πιουμε καφε στα Μελισσια(και αφου κερασεις τον καφε :flipout:)θα τα συζητησουμε αναλυτικα.

Ετοιμάσου γιατί έχω μπλέξει τα μπούτια μου... :flipout:

Κάποιος που γνωρίζει θα πρέπει να μας εξηγήσει λίγο τι σημαίνει "σύγχρονο" και τί "ασύγχρονο" μοτέρ, και πώς γίνεται να μειώσεις στροφές χωρίς να μειώσεις δύναμη. Αυτό έχει σημασία, γιατί στροφές μειώνεις πανεύκολα, αλλά τι να το κάνω αν κόβω το ρεύμα και μειώνω τη δύναμη;
Ποιά είναι αυτά που μειώνουν στροφές με τα Hz και τι σημαίνει αυτό;
Σκατά τα έχω μέσα στο μυαλό μου...
Βαθεια ηλεκτρολογια. Δυο εξαμηνα μηχανες εκανα με γερμανοσπουδαγμενο καθηγητη για να τα κατανοησω. Δεν θυμαμαι πολλα, απλα δεν παθαινω σοκ αν τα ακουσω!

Δύο εργαλεία "άλλης εποχής" που εξακολουθούν να με εξυπηρετούν και σήμερα ... πρέπει να μετράνε πάνω από 60 χρόνια αφού τα θυμάμαι μικρούλης που έπαιζα με αυτά γιατί δεν είχαν βγει τα playmobil.
Δεν έχουν ούτε πρόκειται να υποστούν καμία ανακαίνιση.

vXZjLs1.jpg

f8rhadk.jpg

Ο κάβουρας είναι made in USA και πολύ βαρύς ...έτσι αρκετές φορές εκτελούσε χρέη βαριοπούλας όταν δεν υπήρχε κοντά σφυρί.

Πόσο αρχαίος μάστορας είσαι τελικά!
Ίσως να τους αξίζει ένα ωραίο τρίψιμο κ ένα σφυρηλατο βάψιμο.

Ψάχνοντας (ως συνήθως) τα εργαλεία του πεθερού μου βρήκα το παρακάτω...εγώ προσωπικά πρώτη φορά βλέπω τέτοιο κατσαβίδι. Έχω δει διάφορα ξύλινα, αλλά όχι σαν αυτό.
Δυστυχώς πρόλαβα και το γυαλοχαρτισα για να δω μάρκα πριν το βγάλω φωτογραφία το πριν.
Ευελπιστώ κάποια στιγμή να το επισκευάσω!!!

Θα σας πω ψέματα όμως από πότε είναι.

Πάντως δε νομίζω να έχει σχέση με τα Lux του Praktiker

Ωραιο εργαλειο εποχης Γιαννη!
Εμενα μου φαινεται για καλεμι περισσοτερο παρα για κατσαβιδι. Μπορει να ειναι και τα δυο σε ενα.

Εχω την εντυπωση οτι ειναι κατσαβιδι εποχης (60-70) ξυλουργων...
εχει αντιστοιχα ο μαστροπατερας μου για αυτο το λεω...
Οποιος εχει λυσει ντουλαπια κουζινας ή ντουλαπες εποχης θα εχει δει και τις αντιστοιχες βιδες (μεγαλα κεφάλια ισων βιδων)...
Βεβαια επειδη ηταν για ξυλουργους η χρηση ειχαν διπλη χρηση για να τα χρησιμοποιουν και σαν καλεμο/σκαρπελα για διαφορες χρησεις κατα την τοποθετηση...

Δεν έχω ιδέα - αν όντως είναι παλιών ξυλουργών εργαλείο - πως έπεσε στα χέρια του, αφού ήταν Β' μηχανικός σε καράβια εξωτερικού.
Θα τον ρωτήσω όταν επιστρέψει απο το χωριό. Αν θυμάται βέβαια...

Απάντηση: Re: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Εχω την εντυπωση οτι ειναι κατσαβιδι εποχης (60-70) ξυλουργων...
εχει αντιστοιχα ο μαστροπατερας μου για αυτο το λεω...
Οποιος εχει λυσει ντουλαπια κουζινας ή ντουλαπες εποχης θα εχει δει και τις αντιστοιχες βιδες (μεγαλα κεφάλια ισων βιδων)...
Βεβαια επειδη ηταν για ξυλουργους η χρηση ειχαν διπλη χρηση για να τα χρησιμοποιουν και σαν καλεμο/σκαρπελα για διαφορες χρησεις κατα την τοποθετηση...

Έτσι ακριβώς είναι , φαίνεται και απο το ταλαιπωρημένο πίσω μέρος , έχει φάει πάρα πολλές σφυριές !!!!

το βρηκα...
https://www.garrettwade.com/extra-heavy-duty-screwdriver-set-gp.html

Wood Handle Extra Heavy duty screw driver...

These heavy-duty tools have an unusual history.

Originally made in the USA, they were standard equipment in all US Army tanks, but disappeared from the market over 20 years ago. Now we have found them again.

You can do absolutely anything with these tools - turn, pry, excavate, pound - whatever you can come up with. The four are 6, 8, 10 and 12". Solid forged steel from tip to top with rugged lacquered wooden grips - not very pretty, but then again you don't have to "baby" them. Imported.

απο οτι φαινεται το συγκεκριμένο που εχει στην κατοχη του ο πεθερος σου...εχει βγαλει πολλες δουλειες εις περας...και απο οτι φαινεται αν και καταπονημένο αντεχει ακομα...αρα το extra heavy duty ισχυει...

Last edited by a moderator:
IMG_6111.jpg

Αυτή τη φωτογραφία τη χρωστάω σε κάποιον οπότε.. Να τονίσω πως τα εν λόγω αγοράστηκαν σε απίστευτη τιμή,σύνολο όλων 10 !!! (ο αναπτήρας είναι έξτρα για υπολογισμό μεγεθών και δεν περιλαμβάνεται στη συνολική τιμή ;) )

Ψαχνοντας στο εργαστηριο του πατερα μου να βρω μια πριζα επεσα πανω σε αυτο το συμπαθες εργαλειακι!

Αυτα τα τρυπανια εμφανιστηκαν στις πρωτες δεκατιες του 1900 και προσεφεραν τις υπηρεσιες τους μεχρι τα late 60s ισως και παραπανω.
43260544521_a2f533337a_b.jpg

Του εριξα λιγο αντισκωριακο αν και ηταν σε αρκετα καλη κατασταση. Εντυπωση μου εκαναν τα γραναζια που γυριζαν τοσο ομαλα σαν να ηταν καινουρια!!
Η λαβη ειναι ξυλινη, πολυ εργονομικη και περασμενη με βερνικι. Το τσοκ αν και δεν το δοκιμασα σε μεγαλα μεγεθη, φαινεται οτι παιρνει τρυπανια εως 8μμ.

Εδω η πισω πλευρα
43260541161_fa5604ed0d_b.jpg

Σκεφτομαι να του κανω αναλυτικο review και συγκριτικο :)

Brushless ειναι σιγουρα ομως! :a0210:

Φερνει ποιοτητα Μιχαλη γιαυτο δουλευει καλα και μαλλον δουλεμενο λιγο.