Eργασιακός Μεσαίωνας.

Κοίτα, το πως ο καθένας κανονίζει το χρόνο του δεν είναι θέμα της νομοθεσίας.

Βέβαια, τα περί αργίας του Σαββάτου, μπορείς να τα δεις στη βιομηχανία, όπου αυτό έχει ήδη γίνει: κάποτε όλες οι συντηρήσεις γίνονταν Σάββατο. Πριν κάποια χρόνια, "για να περιοριστούν οι υπερωρίες", θέσπισαν αυστηρά κριτήρια για τέτοιες εργασίες, με μία λεπτομέρεια: στο τέλος η Κυριακή προέκυψε ως "ευκολότερη".
 
Το Πέραμα της Οργής

Spyro έχασες! ήδη έφυγε από την επικαιρότητα... πήρε φωτιά η Πάρνηθα και βρήκαμε τον μ@μι@ του Σεργιανόπουλου! ΜΕΓΑ θέμα! 1 φούστης έχει μεγαλύτερη αξία από 8 straight... τουλάχιστον η Ένωση εφοπλιστών ξεκίνησε διαφημίσεις για την ελληνική ναυτηλία. Μπορεί να μην αποζημιωθούν οι χήρες και τα ορφανά, αλλά θα αποζημιωθούν οι καναλάρχες. Κάτι είναι κι αυτό... να κινείται το χρήμα!

Φίλοι μου, ένα τέτοιο θέμα ΔΕΝ φεύγει ποτέ από την επικαιρότητα. Εκτός κι αν εννοούμε επικαιρότητα αυτήν που μας σερβίρουν τα κανάλια.

Να θυμίσω - άλλη μια φορά - το χρονικό και τις παραμέτρους του εγκλήματος ("ατυχήματος" κατά την επίσημη εκδοχή του):

Λίγο πολύ τα γεγονότα είνα σε όλους μας γνωστά, από τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες. Κάνω μια πολύ σύντομη ανασκόπηση.

- Στις 24 Ιουλίου στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, και ενώ γίνονταν επισκευές στο δεξαμενόπλοιο ("υγραεριάδικο") FRIENSHIPGAZ, ξέσπασε πυρκαϊά σε ένα αμπάρι του, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 8 συνάνθρωποί μας (7 εργάτες και ο Υποπλοίαρχος του πλοίου). Την ίδια μέρα, αφού σβύστηκε η φωτιά με αρκετή καθυστέρηση, ανασύρθηκαν νεκροί οι 5 από τους 8, ενώ οι άλλοι 3 ήταν απλώς αγνοούμενοι.

- Στις 25 Ιουλίου, ανασύρθηκαν διαμελισμένοι και οι άλλοι 3 νεκροί, πράγμα που κατά τους ειδικούς σημαίνει ότι εκτός από την πυρκαϊά, είχε σημειωθεί και έκρηξη στο αμπάρι. Εκ των 7 νεκρών, οι 5 είναι Έλληνες και οι άλλοι 2 φέρουν ξενικά ονόματα, πράγμα που δείχνει πως η μαύρη εργασία ανθεί στην Ζώνη.

- Στις 26 Ιουλίου, με οργανωτή το Σωματείο των μεταλλεργατών τη ζώνης, διοργανώνεται διαδήλωση στο Υπουργείο Ε.Ν. Αντιπροσωπεία του Σωματείου ζητά να επιδώσει ψήφισμα στον Υπουργό Ε.Ν. Αντί να επιτραπεί η είσοδος της αντιπροσωπείας, η διαδήλωση χτυπιέται άγρια από τα ΜΑΤ.

- Την ίδια μέρα ο Υπουργός Ε.Ν. χαρακτηρίζει το θάνατο των 8 συνανθρώπων μας "περιστατικό", ενώ επιδεικτικά αναφέρεται σε 5 νεκρούς, ενώ ήταν ήδη γνωστό πως οι άλλοι 3 "αγνοούμενοι" θεωρούνταν από όλους νεκροί, μιας και ήταν γνωστό ότι δούλευαν δίπλα στους άλλους 5. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά με ένα ξερό: "Ουδέν Σχόλιον". Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζει το έγκλημα, ζητεί δίωξη των υπευθύνων και επρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην κηβέρνηση.

- Την ίδια επίσης μέρα, το Σωματείο κυρήσσει 24ωρη απεργία και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων

- Την Δευτέρα 28 Ιουλίου, οι εργάτες της Ζώνης προβαίνουν σε παύση εργασιών, συγκεντρώνονται στο μνημείο των θανόντων και αποτίουν φόρο τιμής στους χαμένους συναδέλφους τους. Την ίδια μέρα, γίνεται αιφνιδιαστική ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και οι καταληψίες ξεδιπλώνουν πανώ με την ένδειξη: "Όχι άλλο αίμα Εργατών στο βωμό του κέρδους Εργοδοτών-Εφοπλιστών"

- Οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα οι: Τεχνικός Ασφαλείας, Χημικός Ναυτιλίας και Πλοίαρχος του πλοίου. Ο Χημικός Ναυτιλίας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ έχει συλληφθεί και ο εργολάβος.

Μια μικρή αναφορά στην προϊστορία του πλοίου

Από τα δελτία ειδήσεων ακούστηκε πως το συγκεκριμένο πλοίο έχρηζε επισκευών εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα. Είχε επισκεφθεί άλλους τόπους (ίσως κάποιο ή κάποια ναυπηγεία στο εξωτερικό), αλλά δεν έγινε δεκτό για λόγους ασφαλείας. Στο Πέραμα κατέληξε ακριβώς γι αυτό τον λόγο. Το ρεπορτάζ λέει πως μολονότι επρόκειτο για πλοίο ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας (μεγαλύτερης από ένα απλό δεξαμενόπλοιο) δεν είχαν καν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ήτοι:
- Δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής (συνήθως ανοίγεται ένα άνοιγμα στο πλάϊ το αμπαριού, αλλά αυτό σημαίνει επιπρόσθετη εργασία και τελική επισκευή του ανοίγματος μετά το πέρας των κύριων επισκευών)
- Η μονωτική επένδυση του αμπαριού, η οποία ανεφλέγη πρώτη, ήταν αυτή που έστειλε στο τάφο τους πιο κοντινούς εργάτες, διότι παρήγαγε τοξικά αέρια. Εφ όσον επρόκειτο να γίνουν επισκευές στις λαμαρίνες, αυτή έπρεπε να είχε αφαιρεθεί.
- Δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πυρόσβεσης. Οι εργάτες καταγγέλουν πως οι συνάδελφοί τους κατέβηκαν στο αμπάρι χωρίς "ούτε ένα κουβά νερό".

Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα, αλλά αυτά είναι αρκετά.

Εσείς πώς σχολιάζετε;
 
ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ - Κ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ' αυτήν εδώ τη γη,
Σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία.
Σκοτάδι γύρω δίχως μια μαρμαρυγή.
Ανθρωποι στων άλλων μόνο τη φαντασία.
Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό,
Ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια,
Χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό,
Άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια.
Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά,
Η ελπίδα κι η νεότης έννοια αφηρημένη.
Αλλος δεν ξέρει ότι βρισκόμαστε, παρά
Όποιος πατάει πάνω μας καθώς διαβαίνει.
Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασε ο καιρός.
Ω! κι αν δεν ήταν η βαθιά λύπη στο σώμα,
Ω! κι αν δεν ήταν στην ψυχή ο πραγματικός
Πόνος μας, να λέει ότι υπάρχουμε ακόμα...