Εργασίες στην πρόσοψη πολυκατοικίας. Απαλλάσσεται η υπόγεια ιδιοκτησία;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,355
Αθήνα
Στην πολυκατοικία μας (τριώροφη οικοδομή με τρεις ιδιοκτήτες) γίνονται εργασίες στην πρόσοψη (στοκάρισμα, βάψιμο κλπ).
Ένα από τα διαμερίσματα είναι υπόγειο και ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει ότι αφού η ιδιοκτησία του δεν είναι στην πρόσοψη δεν πρέπει να συμμετέχει στα έξοδα.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Αν όχι, τι μπορώ να επικαλεστώ (νομοθεσία κλπ) για να τον πείσω;
Υπόψιν ότι δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας.

Εγω θα σου πω τι εγινε στην δικη μας περιπτωση και βγαλε συμπερασμα για την δικη σου. Σε Πολυκατοικια τριώροφη επεσαν κομματια τσιμεντου απο το μπαλκονι τριτου οροφου. Εγινε καταγγελια απο ατομο για επικινδυνοτητα της προσοψης του κτιριου. Ηρθε η Πολεοδομια , επιθεωρησε την προσοψη και επεβαλλε τεχνικες εργασιες στους ιδιοκτητες του τριτου και δευτερου οροφου, ονομαστικα, με χρονικο οριο εκτελεσης τους. Ο ιδιοκτητης του πρωτου οροφου δεν ειχε καμια υποχρεωση να συμμετεχει στις εργασιες , αφου στην αυτοψια δεν αναφερεται το ονομα του,

Να συμπληρωσω κιολας κατι που θυμηθηκα. Οταν ημουν φοιτητης επισκευασαν την κεντρικη κεραια της τηλεορασης . Μπηκε μεσα στο σπιτι ο διαχειριστης χωρις να μου πει τον λογο, ειδε το σπιτι οτι δεν εχω τηλεοραση , μου ειπε καλημερα και εφυγε. Αν ειχα τηλεοραση θα με εβαζε να πληρωσω το μερίδιο μου. Αυτο βεβαια μπορει να επιαρνε κι αλλιως. Αν υπηρχε καταστατικο , ειχα δεν ειχα τηλεοραση θα επρεπε να πληρωσω. Αν μετα την επισκευη εγω εβαζα τηλεοραση δεν νομιζω να ερχονταν να μου ζητησουν λεφτα για την επισκευη που εγινε πριν την αγορα.

έχω την εντύπωση ότι η πρόσοψη της οικοδομής πολεοδομικά θεωρείται κοινόχρηστη (για αυτό το λόγο χρειάζεσαι και συναίνεση από τους υπόλοιπους σε περίπτωση αλλαγής χρωμάτων, δημιουργίας ανοιγμάτων κλπ κλπ) και συνεπώς τα έξοδα προκύπτουν από το ποσοστό των κοινοχρήστων που έχει ο καθένας, αλλά δυστυχώς δε θυμάμαι που αναφέρεται... :(

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ούτως ή άλλως για τέτοιες εργασίες χρειάζεται είτε 48ωρη ενημέρωση αν δε στηθούν σκαλωσιές είτε άδεια μικρής κλίμακας αν χρειαστεί να στηθούν οπότε θα χρειαστείτε μηχανικό. Στην πρώτη περίπτωση για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, την τεχνική περιγραφή των εργασιών (αν ζητηθεί από την πολεοδομία) και τη διακίνηση και στη δεύτερη πέραν αυτών και για τη σχετική υπογραφή. Οπότε καλύτερα να ρωτήσεις αυτόν.

Οι πρωτότοιχοι (μεταξύ των οποίων και η πρόσοψη) του κτηρίου είναι μεταξύ των πραγμάτων αναγκαίας συνιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 Ν. 3741/1929 για την οροφοκτησία. Σύμφωνα με το άρθρο 5 περ. β' & γ' του ίδιου νόμου, ελλείψει ιδιαίτερης συμφωνίας μεταξύ των συνιδιοκτητών, ο καθένας τους υποχρεούται να συνεισφέρει στα κοινά βάρη αναλόγως της αξίας του διαμερίσματός του, μεταξύ δε των κοινών βαρών είναι και η συντήρηση/επισκευή των πραγμάτων αναγκαίας συνιδιοκτησίας.

Να του πεις του κυρίου ότι ομοίως για την επισκευή πχ της ταράτσας δεν επιβαρύνεται μόνο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου, αλλά όλοι.

Ποιος κρινει ομως αν ειναι αναγκαια η συντηρηση/επισκευη ? Η αν θελει απλα βαψιμο ?

Ο διαχειριστης ή η πλειοψηφια ?

Απάντηση: Re: Εργασίες στην πρόσοψη πολυκατοικίας. Απαλλάσσεται η υπόγεια ιδιοκτησία;

Ποιος κρινει ομως αν ειναι αναγκαια η συντηρηση/επισκευη ? Η αν θελει απλα βαψιμο ?

Ο διαχειριστης ή η πλειοψηφια ?

Η Γ.Σ.

Η συντήρηση της πολυκατοικίας αφορά όλους και όχι μερικούς.

Αλήθεια η δική του περιουσία δεν θα επωφεληθεί από την συντήρηση? Την ίδια αξία έχει το ακίνητο του αν το οικημα είναι χάλια και αν είναι συντηρημένο? Ειδικά αυτός που σαν υπόγειο δεν έχει κάτι άλλο να δείξει.

Απάντηση: Re: Εργασίες στην πρόσοψη πολυκατοικίας. Απαλλάσσεται η υπόγεια ιδιοκτησία;

Μπορει να εχει ψαρια ομως (για την υγρασια θα μιλησουμε αργοτερα :flipout:)

Σε αυτή τη περίπτωση αν δεν pidaei θα μπορεί να πάει για ψάρεμα.:Banane0:

Re: Απάντηση: Εργασίες στην πρόσοψη πολυκατοικίας. Απαλλάσσεται η υπόγεια ιδιοκτησία;

Οι πρωτότοιχοι (μεταξύ των οποίων και η πρόσοψη) του κτηρίου είναι μεταξύ των πραγμάτων αναγκαίας συνιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 Ν. 3741/1929 για την οροφοκτησία. Σύμφωνα με το άρθρο 5 περ. β' & γ' του ίδιου νόμου, ελλείψει ιδιαίτερης συμφωνίας μεταξύ των συνιδιοκτητών, ο καθένας τους υποχρεούται να συνεισφέρει στα κοινά βάρη αναλόγως της αξίας του διαμερίσματός του, μεταξύ δε των κοινών βαρών είναι και η συντήρηση/επισκευή των πραγμάτων αναγκαίας συνιδιοκτησίας.

Να του πεις του κυρίου ότι ομοίως για την επισκευή πχ της ταράτσας δεν επιβαρύνεται μόνο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου, αλλά όλοι.

Αμάν εσείς οι δικηγόροι με τους νόμους σας!
Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να λύνονται απλά και πολιτισμένα.
Να μαζεύονται όλοι στην ΓΣ και να πλακώνονται στο ξύλο.
Αν θέλει κάποιος να γίνει το δικό του, ας πληρώνει και καμιά συμμορία!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το υπογειο πιθανως να εχει εν μερει δικιο.
Πχ οι ενοικοι των ισογειων δεν πληρωνουν
συντηρηση ανελκυστηρα.
Και αν καταλαβα καλα, ο νομος αναφερεται
σε επιπεδο οροφων.
Ως προς την εξωτοιχια της πολυκατοικιας
ειχα μαθει μαλλον εγκυρα οτι η επιφανεια
αμεσης ευθυνης του ιδιοκτητη ειναι οι εξωτοιχοι του διαμερισματος
συν το "κουτελο" των μπαλκονιων του διαμερισματος του ανωθεν οροφου.

Το έγκυρα τι ακριβώς σημαίνει; Διαφώτισέ μας κάπως περισσότερο.
Ο νόμος 3741/1929 που ανέφερε ο Τάσος είναι αρκετά σαφής:

ΑΡΘΡΟ 2
(Κοινόκτητα μέρη οικοδομής)
1. Αδιαίρετος είναι η ιδιοκτησία, επί του εδάφους, των θεμελίων, των πρωτοτοίχων, της στέγης, των καπνοδόχων, των αυλών, φρεάτων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμάνσεως, και παντός άλλου πράγματος χρησιμεύοντος πρός κοινήν των ιδιοκτητών χρήσιν.
2. Αι ισχύουσαι γενικαί περί μεσοτοιχίας διατάξεις εφαρμόζονται και εις τους κοινούς μεταξύ των διαμερισμάτων του αυτού ορόφου τοίχους.
3. Αγωγή πρός διαίρεσιν των αδιαιρέτων ως άνω πραγμάτων επιτρέπεται μόνον μετά πλήρη καταστροφήν του οικοδομήματος ή κατά τα 3/4 της αξίας αυτού.

Όσον αφορά το ασανσέρ γνωρίζω ότι υπάρχει αυτό χωρίς να ξέρω αν έχει αλλάξει. Δεν με έχει απασχολήσει διότι εμείς δεν έχουμε ασανσέρ.

ΦΕΚ1296-16/12/1977
«Ειδικά προκειμένου περί πολυκατοικίας πού έχει ανελκυστήρα κάθε δαπάνη συντηρήσεως, αντικαταστάσεως, επισκευής κ.λ.π της εγκαταστάσεως αυτής και των μηχανημάτων της (εκτός από την τακτική περιοδική συντήρηση ) βαρύνει κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας (περιλαμβανομένων και των διαμερισμάτων του ισογείου) ποσοστό που θα είναι ο λόγος του εμβαδού αυτού σε σχέση με το συνολικό εμβαδό των διαμερισμάτων όλης της πολυκατοικίας (όπως δηλαδή γίνεται και η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών).

Δεν έχει αλλάξει από όσο γνωρίζω κι εγώ. Αλλά επειδή είναι τελείως παράλογο έχει εφευρεθεί και εφαρμόζεται ένας τύπος (χωρίς να έχει βγει ποτέ σε ΦΕΚ ή κάτι επίσημο) ο οποίος συνυπολογίζει τα δωμάτια των διαμερισμάτων και τον αριθμό ορόφου. Γενικά απ' όσο ξέρω το εφαρμόζουν πολλοί.

Ερωτηθη δικηγορος απο τον διαχειριστη της πολυκατοικιας μου
για παρομοια προβληματα συντηρησης των προσοψεων.

Ισογεια-υπογεια απο οτι ξερω δεν πληρωνουν ανελκυστηρα
εκτος ισως απο πολυκατοικιες που το αναφερουν
στον κανονισμο της πολυκατοικιας .

Στην πολυκατοικια που διαμενω, το ισογειο δεν πληρωσε ουτε καν
την αντικατασταση του ανελκυστηρα.

Σε αλλη πολυκατοικια οι ενοικοι του πρωτου οροφου
ζητησαν να κλειδωθει η αντιστοιχη πορτα του ανελκυστηρα του πρωτου οροφου
και απηλλαγησαν απο την κοινοχρηστη δαπανη.

Re: Απάντηση: Εργασίες στην πρόσοψη πολυκατοικίας. Απαλλάσσεται η υπόγεια ιδιοκτησία;

πως γινεται να μη πληρωνει το ισογειο,αν θελει ν'ανεβει στη ταρατσα,θα παει με τη σκαλα;
Πόσες φορές θα ανέβει την ταράτσα σε σχέση με έναν που ανεβαίνει στο σπίτι του τουλάχιστον μια φορά τη μέρα; αν μπορεί ο διαχειριστής να χρεώσει αναλογικά τα διαμερίσματα ισογειου μαγκιά του. Η λογική λέει ότι δεν πληρώνουν και δεν ξέρω κάποιον που πληρώνει.

Γενικώς αυτά τα θέματα μπάζουν από παντού. Μπορεί κάποιος στο ισόγειο να μην πληρώνει τα έξοδα συντήρησης του ανελκυστήρα αλλά πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει ο ανελκυστήρας γιατί πολύ απλά υπάρχει ένα κοινόχρηστο ρολόι με έναν αριθμό παροχής.

Βεβαια ακομα και το ρευμα υπαρχει φορμουλα ωστε ο λογαριασμος να επιμεριζεται.

Παλαιοτερα οι κανονισμοι περιελαμβαναν και τα ισογεια
στον επιμερισμο δαπανων ανελκυστηρα γιατι δεν υπηρχαν
ηλεκτρικα πλυντηρια και ολες οι γυναικες επλεναν στο
πλυσταριο της ταρατσας οπου και απλωναν τα ρουχα.

Σε καθε περιπτωση παντως οι αποφασεις των γενικων
συνελευσεων εχουν μεγαλη νομικη ισχυ.