ERMHS-ΣΤΗΣΙΜΟ - ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΣΗ

Απάντηση: Re: ERMHS-ΣΤΗΣΙΜΟ - ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΣΗ

Βy the way "έκλεψα" ακόμα 7 ολόκληρους πόντους προς τα μπροστά κι άλλους τόσους στο άνοιγμα. Κι εδώ μπαίνει το άλλο ερώτημα. Πόσο μεγάλη θεωρείται αυτή η αλλαγή ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα?
Δηλαδή οταν η απόσδαση από τον πίσω τοίχο γίνεται από 50, 57 cm και η μεταξύ τους απόσταση από 2.30, 2.36 m ποιο είναι θεωρητικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα? Φυσικά αν είναι έντονες οι διαφορές θα τις ακούσω μάλλον εύκολα, αλλά για πιο "υπόγεια αλλαγή" θα χρειαστεί πιο σχολαστική παρατήρηση. Οπότε οι γνώμες και οι εμπειρίες είναι ευπρόσδεκτες.

Προσπάθησε και (αν μπορείς) τα ηχεία να μην είναι συμμετρικά τοποθετημένα. Οι αποστάσεις τους από τους πλαϊνούς τοίχους να μην είναι οι ίδιες.
 
Χοντρικά είναι σχεδόν ίδιες αλλά και πάλι οι πλαινές επιφάνειες δεν είναι όμοιες. Στη μια πλευρά υπάρχει συστοιχία από 4 cdθήκες υψους 2,10 η κάθε μία που δημιουργούν συνολικά ένα πάνελ σε μέγεθος πόρτας, κολλητά στο οποίο υπάρχει καναπές - τέρας, πάνω από τον οποίο προγραμματίζεται η τοποθέτηση πινάκων, το τελάρο των οποίων θα "φροντιστεί" ακουστικά. Στην άλλη πλευρά υπάρχει λίγος κενός τοίχος (κάτω) και από πάνω του παράθυρο καλυμένο με φοδραρισμένη λινή κουρτίνα, ενώ εκεί που τελειώνει το παράθυρο ξεκινά το τζάκι.
Ο καναπές τέρας και το τζάκι είναι αντικρυστά και η αρχή τους απέχει σχεδόν ισόποσα και από τα δυο ηχεία, αλλά γενικά η διαμόρφωση των χώρων δεξιά και αριστερά από τα ηχεία είναι ανόμοια.

Αντίστοιχα ανόμοια είναι και η διαμόρφωση του χώρου πίσω από τα ηχεία και μέχρι τη γωνία οπότε φαντάζομαι πως αυτό που λέω περί ισης απόστασης είναι κατά προσέγγιση...
 
Εντάξει εφόσον είναι τόσο ανόμοιες οι επιφάνειες και αρκετά "φορτωμένες" χωρίς δηλαδή μεγάλες σκληρές επίπεδες επιφάνειες όπως ένας γυμνός τοίχος, έτσι που μάς περιγράφεις το δωμάτιο δεν πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα.
Η γνώμη μου είναι να στηρίξεις τα ηχεία που με τις ακίδες τους πάνω σε ορθογώνιες πλάκες μαρμάρου οι οποίες θα έρχονται σε επαφή με το ξύλινο πάτωμά σου, είτε με ελαστικά παρεμβύσματα, είτε με ένα κομμάτι μοκέτας κομμένο στο τετράγωνο σχήμα, που θα βάλεις από κάτω.
 
Το καλύτερο αποτέλεσμα από το στήσιμο των δικών μου "ερμήδων" είναι αυτό που και σήμερα χρησιμοποιώ μετά από αρκετά χρόνια.
Γρανίτης 3 πόντους, ο οποίος πατάει πάνω σε 3 στρογγυλά ελαστικά ημίσκληρα διαμέτρου 10 cm και πάχους περίπου 1,5 cm.
Επάνω στο γρανίτη άφθονο blue-tak (άφθονο όχι τσιγκουνιές !), σε 4 σημεία, κεντράρισμα του ηχείου και το αφήνεις να πατήσει χαλαρά και ταυτόχρονα το αλφαδιάζεις (ναι με αλφάδι !).
Το αλφάδιασμα το επαναλαμβάνεις και την επόμενη μέρα.
Στις επόμενες εβδομάδες το blue-tak θα σκληρύνει αλλά ποτέ δεν θα γίνει "πέτρα", βαστώντας αυτή την απαραίτητη και μικρή ελαστικότητα.
Ειχα δοκιμάσει αρκετά σενάρια πρίν από αυτό, αλλά με όλα κάτι έχανα και κάτι κέρδιζα. Με το συγκεκριμένο στήσιμο κατά τη γνώμη μου πήρα το καλύτερο και το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα.
Λογικά όμως, θα πρέπει να έχεις κατασταλλάξει στις θέσεις των ηχείων γιατί μετά όπως θα φαντάζεσαι δεν θα κουνιούνται.
Επίσης, η λάμπα στην προενίσχυση με τους ερμήδες μάλλον επιβάλλεται.
Εγώ ήδη σκέφτομαι τον VP-12 της audio technologies, με το ηλεκτρονικό volume, που πιστεύω θα κεντάει με τους ερμήδες, ή στην έσχατη περίπτωση τον VP-11 χωρίς ηλεκτρονικό volume.
Θα δούμε....