Ερώτημα για αγοράς νέας μηχανής Επαγγελματικής/Ημιεπαγγελματικής

emperor

Senior Member
2 February 2008
692
Main Listening Position NYC
Χαιρετώ την παρέα,

Είμαι σε μία φάση που χρειάζομαι και λόγω δουλειάς (web designer) αλλά και λόγω χόμπυ να αλλάξω την μηχανή μου. Θα σας δώσω μερικά στοιχεία πρώτα και το που έχω καταλήξει και από κει και πέρα θα χαρώ να ακούσω απόψεις μιας και στις φωτογραφικές δεν είμαι ιδιαίτερα ειδικός.
Τα τελευταία 8-9 χρόνια έχω μόνο SONY DSLR . Έχω αλλάξει συνολικά 3 μοντέλα και τώρα έχω το a55 με 3 φακούς. Σημειώστε ότι βρίσκομαι στην Αμερική πλέον (μόνιμα) και ευτυχώς αν και το χα παρει από Ελλάδα πριν 2,5 χρόνια εδώ το πουλάω άνετα το σώμα ένα 500αρικο. Μαζί με τους φακούς πιθανολογώ γύρω στα 800 που είναι καλή τιμή (η a55 υπάρχει ακόμη ως καινούρια).
Η κύρια χρήση της μηχανής θα είναι σε χώρους πελατών να φωτογραφίζω γραφεία, αποθήκες προϊόντα κλπ για το internet, αλλά και προσωπικές στιγμές. Επίσης θα με ενδιέφερε πάρα πολύ και το HD video. Μάλιστα αν έχω καλή λύση σαν συνδυασμό τότε μπορώ να πουλήσω και την HD videocamera που έχω κανά 400αρι (με την οποία δεν είμαι ευχαριστημένος στα σκοτεινά αλλά - το πιο πιθανό - μπορεί να μην ξέρω και να την δουλεύω).

Επί του προκειμένου, διαθετώ ένα ποσό μέσα από πωλήσεις που θα γίνουν περίπου στα $2000 αν έχει video HD πολύ καλό επάνω ή $1500 χωρίς video. Αν πάω σε SONY δεν θα πουλήσω τους φακούς μου φυσικά. Χρειάζομαι σίγουρα 2 φακούς έναν κοντινό και έναν μακρινό. Εχω καταλήξει στα εξής:

Sony a77 με τιμή $1100 http://store.sony.com/webapp/wcs/st...10151&langId=-1&productId=8198552921666375243
Nikon D7000 με τιμή $1100 με φακό http://shop.nikonusa.com/store/nikonusa/en_US/pd/ThemeID.18145600/productID.226636000
Canon 7D στα 1500 με φακό http://shop.usa.canon.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_10051_10051_249662_-1

Φυσικά οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα είτανε συζητήσιμη εώς το ποσό που συζητάω.
Ευχαριστώ!

Για να ξεκινήσουμε απο τα βασικά για φωτογράφηση προιόντων σε στούντιο. Έχεις φώτα; στάντ; backgrounds; αυτά είναι που προηγούνται και δίνουν αυτό το κάτι στη φωτογράφηση. Στη συνέχεια... έχεις καλό τριπόδι;

Μετά ρωτούμε... τί είδους προιόντα θα φωτογραφίζεις; Όλων των ειδών; Μεγάλα, μικρά; 2d ή 3d;

Λοιπόν οι φακοί μάλλον θα πάνε για πούλημα με την μηχανή. Εχω της μάνας της 18-50 35-80 55-200.
Κατά 90% έχω καταλήξει στην α77 με ένα φακό αρχικά 18-135.
Ο λόγος που την αλλάζω είναι γιατί θέλω να έχω και video και έχω δει ότι οι νέες μηχανές βγάζουν εκπληκτικά αποτελέσματα πλέον.
Βλασίδη φίλε, δεν έχω απολύτως τίποτε εκτός από φωτισμό και ένα κουτί για μικρά προϊόντα. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι μόνο πρόσωπα - σώματε σε χώρους πελατών (γραφεία κυρίως) ή χώροι όπως καταστήματα, εστιατόρια κλπ. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μέχρι στιγμής με την a550 που έχω (όχι a55 δικό μου σφάλμα), και γενικά οι Sony εδώ έχουν πολύ μεγάλη πίττα της αγοράς κυρίως λόγω εγγύησης.

Λοιπόν οι φακοί μάλλον θα πάνε για πούλημα με την μηχανή. Εχω της μάνας της 18-50 35-80 55-200.
Κατά 90% έχω καταλήξει στην α77 με ένα φακό αρχικά 18-135.
Ο λόγος που την αλλάζω είναι γιατί θέλω να έχω και video και έχω δει ότι οι νέες μηχανές βγάζουν εκπληκτικά αποτελέσματα πλέον.
Βλασίδη φίλε, δεν έχω απολύτως τίποτε εκτός από φωτισμό και ένα κουτί για μικρά προϊόντα. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι μόνο πρόσωπα - σώματε σε χώρους πελατών (γραφεία κυρίως) ή χώροι όπως καταστήματα, εστιατόρια κλπ. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μέχρι στιγμής με την a550 που έχω (όχι a55 δικό μου σφάλμα), και γενικά οι Sony εδώ έχουν πολύ μεγάλη πίττα της αγοράς κυρίως λόγω εγγύησης.

Η Α77 είναι μια χαρά μηχανή και θα την ευχαριστηθείς. Όμως θα σου σύστηνα, ή ακόμα και θα σε παρακαλούσα να αφήσεις στην άκρη τον 18-135 που σκέφτεσαι και να ασχοληθείς με καλύτερους φακούς. Οι φακοί με τέτοιο μεγάλο εστιακό εύρος δεν είναι άριστοι σε κανένα τομέα. Το πιθανότερο είναι να μην είναι οξύς παρά μόνο σε διάφραγμα f8-11 αλλά και τότε ακόμα θα έχει μειωμένο κοντράστ κάτι που η Α77 θα το κάνει εμφανέστατο. Φυσικά θα έχεις μεγάλες έως πολύ μεγάλες παραμορφώσεις κάτι που θα πρέπει να διορθώνεις στον ΗΥ το ίδιο και χρωματικές εκτροπές, αλλά εκείνες με ένα προφίλ στο Lightroom θα φεύγουν εύκολα. Υπόψη ότι ο 24άρης αισθητήρας είναι πολύ απαιτητικός σε φακούς και ξεβρακώνει όλες τις μετριότητες.

Άν χρειάζεσαι ζουμ, ο φακός που πρέπει να πάρεις είναι ο sony 16-50 2.8. Από εκεί και πέρα για φωτογράφηση προιόντων στο στούντιο χρειάζεσαι ένα φακό που να εστιάζει κοντά. Δηλ. έναν μάκρο. Καλοί φακοί είναι οι sony 30 2.8 macro και sony 50 2.8 macro. Για πορτρέτα χρειάζεσαι ένα φακό 50άρη με ανοιχτό διάφραγμα. Η πιο φθηνή επιλογή είναι ο sony 50 1.8 dt. Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι ο sigma 50 1.4.

Όλοι οι παραπάνω φακοί θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στη λήψη και στο τέλος του Post processing σε σχέση με τον 18-135. Επίσης, από τησ τιγμή που είσαι επαγγελματίας, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο, ότι οι λήψεις σου θα χρειάζονται λιγότερες ώρες στον Ηυ, άρα θα μπορείς είτε να μειώσεις τις τιμές, είτε να αυξήσεις τα κέρδη σου.

Για τα φώτα δεν κατάλαβα... έχεις ή δεν έχεις;

Συμφωνώ με τον Βλάσση , ο SONY 16-50 2.8 είναι φακός διαμάντι , ίσως ο καλύτερος "κιτ" φακός που δίνεται σήμερα , πολύ γρήγορος κ αθόρυβος στο video.

Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν αυτά που έθεσε ο Βλάσσης, αλλά και πολλά κατατοπιστικότατα άρθρα από τον ίδιο και άλλους συμφορουμίτες παρήγγειλα τελικά την a65, με 18-135 και τον sony τον 16-50 2.8. Επίσης μιας και είχα οικονομία σοβαρότατη (έπεσα κάπου $200 κάτω), πήρα και ένα sigma 50 1.4. Ολα αυτά παιδιά από sony store (ektos tou sigma), σε προσφορά $1090 και to sigma 399, όσο δηλαδή θα πήγαινε σκέτη η a77 με ένα φακό.

Τώρα, διάβασα ότι σαν σώματα είναι σχεδόν το ίδιο (οι διαφορές που είχανε με αφήνουν εντελώς κρύο) και σε επίπεδο λήψης φώτο και video δεν διαφέρουν καθόλου.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τη διάθεσή για βοήθεια.

Εχω την Α65 και εναι καταπληκτικη μηχανη!
Εκανες πολυ σωστα μιας και δεν εχει σημαντικες για σενα διαφορες.
Οι φακοι που πηρες , εκτος του 18-135 ειναι ¨διαμαντια¨
Μαθε τη μηχανη και τους φακους καινδε θα εχεις κανενα προβλημα.

Αν πηρες 1000$ τη μηχανη με τους 2 φακους sony....εκλεψες εκκλησια!:flipout:
Στην Ελλάδα τόσο σχεδόν εχει μόνο η Α65

Last edited: