ερωτησεις αρχαριου για βλαβη

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,177
Αθηνα
Μετα απο κακοκαιρια (πριν 2 εβδομαδες) σταματησαμε να λαμβανουμε σημα απο astra 19.2e. Υπαρχουν δυο κατοπτρα, ενα 13ε και ενα 19.2ε και τροφοδοτουν την πολυκατοικια. Υποψιν οτι η εγκατασταση δεν εχει γινει απο εμενα οποτε θα κανω και χαζες ερωτησεις. Ανεβηκα στην ταρατσα να δω τι συμβαινει και ειδα τα κατωθι

View attachment 121713View attachment 121714

Το lnb αυτο ειναι κατεστραμμενο; Φανταζομαι οτι για καποιο λογο καταστραφηκε το εξωτερικο πλαστικο και μετα μπηκε μεσα και νερο. Σε αυτο οφειλεται η διακοπη ληψης απο τον αστρα (ειπαμε, χαζες ερωτησεις); Παω και αγοραζω καινουριο lnb και τελειωσαμε; Ειδα οτι βγαινουν 4 καλωδια απο αυτο.

Σε συνδυασμο με αυτο

View attachment 121712

σημαινει οτι το lnb μου ειναι quattro και ΟΧΙ quad; τα εχω καταλαβει σωστα;

3 ακομα ερωτησουλες:
1. το γεγονος οτι υπαρχει multiswitch σημαινει οτι μπορουν να συνδεθουν οσοι δεκτες οσες εχεις εξοδους το multiswitch; αν ναι, μπορουν να δουλεψουν και ταυτοχρονα;

2. Πανω στο multiswitch υπαρχει καλωδιου που συνδεεται και λεει terrestrial. Απο οτι εχω καταλαβει εχουν περασει και την "κανονικη" κεραια τηλεορασης μεσω του multiswitch και αρα βγαινει και αυτη απο το ομοαξωνικο που φερνει δορυφορικη. Αν θελω να συνδεσω τηλεοραση (για να λαμβανω τα ελληνικα καναλια) τι εξοπλισμο πρεπει να αγορασω για να διαχωρισω το σημα;

3. Τι στο καλο ειναι αυτο;;; :)

View attachment 121711

Ευχαριστω για την υπομονη σας

Ναι, λογικά το lnb χάλασε επειδή έχει σπάσει το καπάκι του και πήρε νερό... Είναι quattro lnb και όχι quad. Πήγαινε πάρε ένα καλό quattro (https://www.skroutz.gr/c/1801/LNB.html?keyphrase=inverto+ultra+quattro) και τοποθέτησέ το. Απλά πρόσεξε κατά την τοποθέτηση τη στροφή που θα του δώσεις.

Ο πολυδιακόπτης αυτό ακριβώς κάνει... Να μπορούν όλοι οι δέκτες που συνδέονται πάνω του να δουλεύουν ταυτόχρονα και τελείως ανεξάρτητα.

Αφού υπάρχει είσοδος terrestial και είναι συνδεδεμένη σημαίνει ότι κατεβαίνει και το επίγειο όπως το είπες. Το άσπρο μαραφέτι στη γωνία είναι λογικά μίκτης και ενισχυτής επίγειας UHF+VHF+FM (πιθανολογώ γιατί δεν φαίνεται καλά). Έχεις δηλαδή πολλές κεραίες για την επίγεια, αν και πλέον είναι ψιλοάχρηστες καθώς δεν υπάρχει τίποτα στα VHF...

Για να έχεις και δορυφορική και επίγεια από το καλώδιο που κατεβαίνει για τη δορυφορική, απλά χρειάζεσαι μια πρίζα που να είναι δορυφορική και επίγεια (διπλή δηλαδή - απλά να μην είναι legrand). Δεν έχεις τέτοια στο διαμέρισμα;

Ευχαριστω για την απαντηση. Τελικα πηγα και πηρα ενα quattro (το εψαξα το θεμα και καταλαβα τηδιαφορα) και οντως δουλεψε. Αυτο με τη στροφη μπορεις να μου εξηγησεις; Το εβαλα με τα καλωδια να βγαινουν στις 4 ωρα. Αυτο εννοεις;

Οι πριζες βγαζουν δορυφορικη και terrestrial, αλλα για καποιον λογο που δεν εχω καταλαβει, στην μιζα πριζα δενδουλευει η terrestrial και για να δουλεψει εχουν βγαλει ενα ομοαξωνικο στο οποιο εχουν συνδεσει κατι σαν splitter για να βγαζει τις δυο εξοδους. Λες να ηταν απλα μαλακια κατα την εγκατασταση; Στις υπολοιπες πριζες που εχω δοκιμασει, φαινεται να δουλευουν κανονικα.

Για τη στροφή του lnb εννοώ να μην είναι κατακόρυφο, αλλά να είναι λίγο στριμμένο ως προς τον άξονά του. Είναι για να πιάνει σωστά τις πολώσεις του σήματος. Πρακτικά δες που έχεις μέγιστο σήμα και άσ' το εκεί.

http://peterkristiansson.se/turksat_skew.jpg

Για τις πρίζες δεν ξέρω να σου πω αν δεν τις δω.
Ίσως είναι αυτό που λες, αφού παίζουν οι άλλες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν η πρίζα είναι διπλή (δορυφορική και επίγεια) το σήμα το διαχωρίζει αυτή και στέλνει σε κάθε μια έξοδό της το αντίστοιχο σήμα. Σπλίτερ μετά την πρίζα δεν έχω ξαναδεί και δεν έχει νόημα. Εκτός και αν δεν είναι σπλίτερ αλλά διακόπτης προτεραιότητας για να συνδέεις ταυτόχρονα δύο δέκτες (νόβα ή οτέ και κάποιον του εμπορίου).