Ερωτήσεις για δίσκους/CD

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Θυμάμαι ένα post στην κατηγορία της μουσικής όπου κάποιος διηγούταν τις συζητήσεις για δίσκους και εκτελέσεις στο δισκοπωλείο που σύχναζε μικρός, στις οποίες οι μικροί μάθαιναν από τους μεγάλους... Όλοι εδω ψάχνουμε την δισκογραφία, διαβάζουμε κριτικές στο web, διαβάζουμε περιοδικά... Πιστεύω οτι θα ήταν χρήσιμο ενα βήμα οπου θα λέμε γνώμες και λίγα λόγια σε ερωτήσεις φίλων για δίσκους και CD. Περιορισμός σε μουσικό είδος δεν υπάρχει :)

Και ξεκινώ... Τελευταία ακούω τα συμφωνικά έργα του Sibelius, προς το παρόν κατεβασμένα με τον Rattle, θέλω όμως να τα πάρω σε βινύλιο. Εχω βρει ενα box-set με τον Barbiroli και την Halle στην ΗMV(SLS 799), ξεχωριστούς δισκους με τους ίδιους συντελεστές σε EMI(ΑSD 2366) και ηχογραφήσεις του Karajan στην DG. Απο τους δίσκους της DG δεν εχω καλη εμπειρία προς το παρόν. Οι πρώτοι με Barbirolli είναι αξιόλογοι; Αλλες προτάσεις σε βινύλιο υπάρχουν;

Απο τους δίσκους της DG δεν εχω καλη εμπειρία προς το παρόν.

από ποιά άποψη το λές αυτό; από ηχητική ποιότητα;
ρωτώ γιατί η DG είναι "σίγουρη" πρόταση και τα standards της δεν πέφτουν εύκολα.
ο Κάραγιαν είναι πολύ καλός στον Σιμπέλιους.
Βέβαια, ακόμα καλύτερος ήταν παληότερα, όταν τις ηχογράφησε με τη Λονδρέζικη Philarmonia για την ΕΜΙ. Εχω 4 από αυτές επανέκδοση σε CD και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

από ποιά άποψη το λές αυτό; από ηχητική ποιότητα;
ρωτώ γιατί η DG είναι "σίγουρη" πρόταση και τα standards της δεν πέφτουν εύκολα.
ο Κάραγιαν είναι πολύ καλός στον Σιμπέλιους.
Βέβαια, ακόμα καλύτερος ήταν παληότερα, όταν τις ηχογράφησε με τη Λονδρέζικη Philarmonia για την ΕΜΙ. Εχω 4 από αυτές επανέκδοση σε CD και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Ακριβως, από ηχητική ποιότητα. Και σε 'μενα έκανε εντύπωση γιατι από τα CD τους είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Με τους δίσκους όμως, δεν... Τελευταία πήρα δυο LPs με Pollini και σε ορισμένα σημεία παραμορφώνουν. Γρατζουνιές δεν έχουν, πλύσιμο τους έκανα, εστω και πρόχειρα, αλλα τίποτα. Το ίδιο είχα δει παλιότερα σε ψηφιακό LP της DG. Αντίθετα, ό,τι εχω πάρει απο CBS, HMV, EMI δεν είχε κανένα πρόβλημα πέρα από λίγο θόρυβο. Και μιλάμε πάντα για μεταχειρισμένο βινύλιο. Εξ ου και το συμπέρασμα, ισως πρώιμο, για DG.

Η πολύχρονη εμπειρία μου από τα βινύλια της DG, όταν υπήρχε ακόμη η αγορά του καινούργιου βινυλίου, κατέληγε σε μέση αναμενόμενη ποιότητα, με πολύ λιγότερα τικ και ποπ από τις αγγλικές εκτυπώσεις της EMI και της Decca, από τις οποίες όμως υστερούσε σε ποιότητα ήχου. Οι ηχογραφήσεις της δεκαετίας του '60 είχαν γενικά καλύτερο ήχο απ' αυτές του '70, ενώ οι αναλογικές της του '80 ήταν γενικά καλές. Οι ψηφιακές σκληρές και κάπως επίπεδες.

Τώρα από την αγορά του μεταχειρισμένου, διαπιστώνω με λύπη πως οι δίσκοι που μου έχουν εμφανίσει στατιστικά τα περισσότερα προβλήματα είναι DG, λιγότερο οι EMI (ειδικά οι αγγλικής εκτύπωσης που υπερέχουν σε ήχο) και λιγότερο οι Decca. Ίσως όμως οι DG να ήταν πιο διαδεδομένοι και να έχουν περάσει από χειρότερα συστήματα.

Δίσκοι με πολύ καλή αναμενόμενη ποιότητα τόσο εκτύπωσης, όσο και ηχογράφησης, τουλάχιστον στην κλασσική, είναι της Philips και της Teldec.

Δαμιανέ και Κώστα ευχαριστώ!:worshippy:
Τον πρωτο για τις εμπειρίες τον δεύτερο για τις προτάσεις.
Πάμε για ψάξιμο τώρα... :SFGSFGS5:

...πάντως, Σωτήρη, οι καλύτερες Σύγχρονες εκτελέσεις του Sibelius που έχω ακούσει εγώ, τόσο από ερμηνευτική όσο και από ηχητική άποψη, είναι αυτές του Robert Kajanus με τη London Symphony Orchestra. Box set, label Finlandia, νομίζω πως υπάρχουν μόνο σε CD.
Είμαι ...ομοιοπαθής με τον Sibelius -έχει κάτι τελείως μοναδικό η Συμφωνική γραφή του- και σου τις συνιστώ ανεπιφύλακτα.

...πάντως, Σωτήρη, οι καλύτερες Σύγχρονες εκτελέσεις του Sibelius που έχω ακούσει εγώ, τόσο από ερμηνευτική όσο και από ηχητική άποψη, είναι αυτές του Robert Kajanus με τη London Symphony Orchestra. Box set, label Finlandia, νομίζω πως υπάρχουν μόνο σε CD.
Είμαι ...ομοιοπαθής με τον Sibelius -έχει κάτι τελείως μοναδικό η Συμφωνική γραφή του- και σου τις συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Kώστα θα το έχω υπόψη μου :) Βρήκα ενα βινύλιο με Kajanus πάντως. Έχω τον Barbiroli υπο παρακολούθηση, και συνεχίζω το ψάξιμο. Οσο για την ομοιοπάθεια...ξέρεις οτι ο Φινλανδος είχε συζητήσει με τον Mahler; :smash:
...Θαυμάζω το ύφος της συμφωνίας και την βαθεία λογική που συνδέει τα μοτίβα...Ο Μάλερ είχε εντελώς αντίθετη άποψη "Η συμφωνία πρέπει να είναι σαν τον κόσμο, να αγκαλιάζει τα πάντα"...

Έχω τον Barbirolli σε CD με τη Halle. Νομίζω ότι είναι καλή αγορά αν θέλεις πλήρες σετ. Αν μπορείς όμως δες μήπως πετύχεις την δεύτερη με τους Λονδρέζους, όπου φαίνεται η ανώτερη κλάση της ορχήστρας σε σχέση με τη Halle.