Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Να ρωτήσω λίγο και εγώ μιας και λέτε για δραπανοκατσαβιδο, έχω δύο ρεύματος και ένα μπαταρίας τα οποία και τα τρία έχουν πλαστικό τσοκ , υπάρχει τρόπος όταν τρυπάω κάτι να μην ξεβιδωνει η αρίδα; Το σφίγγω με το χέρι όσο μπορώ αλλά πάλι με το παραμικρό ξεβιδωνει, υπάρχει λύση ή έτσι είναι αυτά;

Γιαννη, my 2 cents, αν δεν εχεις αλλο μπαταριας, να πας σε 18(20)βολτο. Δεν ειναι τοσο μεγαλη η διαφορα σε βαρος/ευκολια χρησης. Σαφως, παντως, και με ενα ποιοτικο 12v κανεις δουλεια.

dimtz, ισως μπορεσεις να το σφιξεις πιο δυνατα το τσοκ, αν το κρατας με το χερι σου ενω πατας το κουμπι να δουλεψει το τρυπανι (προσεχε μην σου παρει το χερι). Εμενα, παντως, σπανια ξεβιδωνουν κατα το τρυπημα.

Ψάχνω για αγορά δυναμόκλειδου εύρους περίπου 20-100 ΝΜ (οτιδήποτε κοντινό, πχ 20-110 κλπ). Μέγεθος καρέ είτε σε 3/8 (η πιο συνήθης διάσταση για αυτό το εύρος ροπής) είτε 1/2 (έχω αντάπτορες έτσι κι αλλιώς).
Ξέρω ότι σε σοβαρές εταιρείες έχουν καλή φήμη τα αγγλικά Norbar αλλά δεν θα ήθελα καταρχάς να κινηθώ στο εύρος τιμής που παίζουν τα εν λόγω (γύρω στα 100 ευρώ).
Βολιδοσκοπώ ένα μοντέλο της Force, που όπως τα περισσότερα εργαλεία αυτής της φίρμας, φαίνεται τίμιο για τα λεφτά του και για ερασιτεχνική/περιστασιακή χρήση, το παρακάτω:
Η χρήση που το θέλω είναι για περιστασιακά σφιξίματα με συγκεκριμένες ροπές στο συγκεκριμένο εύρος, σε μικρό μηχανάκι (παπί) που βρίσκεται σε εξοχική κατοικία, όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσα ένα μεγάλο (και πολύ ακριβότερο) δυναμόκλειδο της Rahsol (νυν Gedore Group) το οποίο μετέφερα κάθε φορά που χρειαζόμουν δυναμόκλειδο από την κυρίως κατοικία μου.
Αν έχετε σχετικές εμπειρίες, παρακαλώ για τα φώτα σας.

Ναι Γιαννη αυτο το 12βολτο δραπανο της Bosch κανει δουλεια και πολυ καλη μαλιστα εως 8μμ τρυπα σε μπετο.
Τα τρυπανακια τα συγκεκριμενα κανουν και για ξυλο και για τοιχο και για μεταλλο και για μπετον.
Ειναι ο,τι καλυτερο κυκλοφορει με τεραστια διαφορα (ιδιως σε ταχυτητα διατρησης αλλα και αντοχη) απο τα φτηνα κοινα.

οκ... τα stanley/ black and decker δεν ειναι brushless φανταζομαι.

Τα παλμικα τι εναι ?

εχουν και brushless μοντελα αλλά ειπα να πας σε κατι φτηνοτερο.
τα παλμικα ειναι κατσαβιδια με τεραστια ροπη και μπορουν και βιδωνουν τη βιδα οσο μεγαλη και αν ειναι!
επιπλεον οτι δεν κινδυνευεις να σου γυρισει στο χερι οπως το δραπανοκατσαβιδο αν φρακαρει
δεν εχουν τσοκ αλλά εξαγωνη υποδοχη για να παιρνουν μυτες
ετσι με το δραπανοκατσαβιδο μπορεις να τρυπας και καπακι με το παλμικο να βιδωνεις και να μην χρειαζεται να αλλαζεις τρυπανια-σε- μυτη κλπ

ακομα, αν εχεις μεγαλες ξυλοβιδες, στριφωνια κλπ το δραπανοκατσαβιδο αλλά και το ηλεκτρικο δραπανο ρευματος, θα σταματησει στο βιδωμα σε καποιο σημειο απο το ζορι. το παλμικο οχι!
απο την αλλη, επειδη το παλμικο δεν εχει τσοκ, δεν μπορει να σφιξει με ακριβεια το τρυπανι και ετσι δεν θα σου κανει τρυπα ακριβειας αν πας να τρυπησεις με αυτο.
παιρνει παντως λιγο διαφορετικα τρυπανια, αυτα με την εξαγωνη βαση και μπορει και αυτο να τρυπαει

τετοια σετ δραπανοκατσαβιδου-παλμικου εχει εδω:

εχοντας παντως και δραπανοκατσαβιδα 18βολτα και 18βολτο παλμικο, και ηλεκτρικα δραπανα και απλα κατσαβιδια μπαταριας κλπ, θελω να αγορασω και ενα σετ φτηνα 12βολτα δραπανοκατσαβιδο και παλμικο.
εχω δουλεψει το 18βολτο bosch gsr (δεν σου κανει γιατι δεν ειναι κρουστικο- εσυ θελεις το gsb) και το θεωρω τελειο σε βαρος και ζυγισμα καθως ειναι το ιδιο ελαφρυ με 12βολτα αλλά φυσικα πολυ δυνατοτερο.
παρα του οτι ειμαι 1.90 και με μεγαλα χερια και παλαμες, τα φθηνα 18βολτα οπως τα παρκσαιντ και τα εινχελλ κλπ , πολλες φορες με κουραζουν και μου πεφτουν λιγο αβολα αν εχω πολυ δουλεια συνεχομενα

Last edited:
αν σε εχω μπερδεψει, ριξε μια ματια σε ενα παραδειγμα φτηνου αλλά αξιοπιστου σετ που ειναι πολυ ελαφρυ, οντας 12βολτο (10,8 ειναι 12βολτα)

δες τα χαρακτηριστικα τους και θα καταλαβεις
ειναι κατω απο κιλο το καθε ενα και οι μπαταριες τους ειναι ελαφριες
με τετοια χαρακτηριστικα δεν θα σε κουρασουν ποτε ακομα και αν εχεις να κανεις 100-200 τρυπηματα-βιδωματα συνεχομενα
οι μπαταριες τους ειναι δυο και κοινες μεταξυ τους και το δραπανοκατσαβιδο ειναι κρουστικο αρα το εχεις και στο μπετο

εγω αν ανεβαινα σε αυτη τη τιμη, ισως να προτιμουσα να παρω το bosch που σου ειπαν τα παιδια πληρωνοντας κατι παραπανω γιατι εχω ηδη ενα 18βολτο παλμικο της parkside οπότε θα πηγαινα στο αστερι για την αντοχη του, το πιασιμο του, το οτι ειναι brushless κλπ
ο,τι και αν σκεφτεις παντως, πρωτα πιαστα στο χερι εχοντας πανω τις μπαταριες τους (αλλαζει το ζυγισμα του βαρους) και αν ειναι εφικτο δουλεψετα λιγο
να προσεξεις μονο να ειναι κρουστικο το δραπανοκατσαβιδο σου για να δουλευει και σε μπετο και πιο ανετα σε τουβλο.

παντως αν περιμενεις λιγο, κατα καιρους βγαζουν προσφορες τετοια σετ και στα 12 και στα 18 βολτ ειτε το e-sop ειτε στο σκρουτζ

αυτο το σετακι τι λεει ?

αυτο το σετακι τι λεει ?

στη τιμη αυτη, το σετ ειναι τσαμπα! η μακιτα ειναι βασιλισσα ποιοτικα.
παρτο με κλειστα ματια αφου μπορεις να το πληρωσεις.
και λογικα ειναι πιο ζυγισμενα οταν τα δουλευεις στο χερι, λογω μορφης της μπαταριας

μονο που δεν ειναι brushless... θ ανοιξει τρυπα 8mm σε μπετο ?

ενναλακτικα, για κατι πιο δυνατο, αλλα οχι επωνυμο, βρηκα αυτο εδω

οταν μπορεις να παρεις μακιτα σε τιμη παραπλησια με εργαλεια της σειρας, μην το σκεφτεσαι καν!
μακιτα και ξερο ψωμι :)
και τι εγινε που δεν ειναι brushless? μεχρι πριν λιγα χρονια κανενα δεν ηταν χωρις καρβουνακια
τα μακιτα ειναι επαγγελματικα εργαλεια, για να τα δουλευεις καθημερινα.
παρκσαιντ, ingco, total, einhell, bormann κλπ ειναι ερασιτεχνικα. μεγαλη διαφορα...

και στη τιμη αυτη, το σετ της μακιτα ειναι χαρισμα!!
δες ποσο κανει το δραπανοκατσαβιδο μονο του...

• Like
Reactions: lazarefa
δεν με νοιαζει τοσο πολυ να ειναι πολυ ελαφρια, αλλα να μπορει να κανει τρυπα 8mm σε μπετο.

Δε συγκρινω , απλα το budjet ειναι περιορισμενο και κοιταω με αυτα τα χρηματα ποιο θα κανει τη δουλεια μου.
Δεν με νοιαζει αν ειναι 10/12 ή 18/20v... δεν ειμαι επαγγελματιας, , χομπυστας ειμαι και το θελω για απλη χρηση, αλλα να μη με προδωσει οταν το χρειαστω .

Για να συνοψισω.... ας πουμε budjet μεχρι 150 (ισως λιγο παραπανω αν αξιζει κατι πολυ).
Θελω μπαταριας , σχετικα ελαφρυ , να τρυπαει μπετο 8mm βιδα/ουπα.
Οσο γινεται πιο αξιοπιστο.

αν πχ το MAKITA μπορει να κανει αυτη τη δουλεια, θα το προτιμουσα σαν ονομα.

Last edited:
το μακιτα 12βολτ λεει οτι μπορει μεχρι 8μμ σε μπετον (σε τουβλο προφανως λιγο περισσοτερο)
ισως λιγο δυσκολα, για να το λεει ομως η μακιτα θα το κανει...
αν ομως το ενδιαφερον σου ειναι κατα βαση η τοιχοποιια, τουβλο ή μπετον, ριξε και μια ματια σε αυτο
βαρος μαζι με 2Α μπαταρια, 1.7 κιλα και σιγουρα το 8αρι το εχει για πλακα
αν θυμαμαι καλα το φερνει κατα καιρους το λιντλ μαζι με φορτιστη-μπαταρια γυρω στα 70 € και αν το πετυχεις σε εκπτωση, συνηθως αυγουστο θα το παρεις 50-55!
προσωπικα θα το αγορασω οταν το βγαλει ξανα καπου εκει στα 50-60

20v να παρεις, Γιαννη.
Καλη μαρκα αν αντεχει η τσεπη, πιο μετρια αν οχι. Αν δεν εχεις αλλο, μην παρεις 12v για πρωτο.

• Like
Reactions: nickolas
απλα περιμενεις το λιντλ ειτε στα πρασινα ειτε στα περφορμανς
θα ειναι παραξενο να μην εχει βγαλει το λιντλ στον επομενο μηνα κατι απο αυτα.

Αν μιλάμε για τρύπΕΣ σε μπετό εγώ μόνο sds θα κοιτούσα.

Ανάλογα για πόσες τρύπες μιλάμε και κάθε πότε.
Μία στο τόσο τότε κρουστικό όπως τα παραπάνω.
Πιο συχνά και περισσότερες τότε μόνο SDS