Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Tα δευτερα, τα ΗEX-9, ειναι για ολα τα υλικα οχι μονο για μπετον και ειναι ο,τι καλυτερο και ανθεκτικοτερο εχω δοκιμασει.
Αν θες μονο για μπετον υπαρχουν τα εξισου καλα CYL5.https://www.bosch-professional.com/gr/el/σετ-τρυπανιών-cyl-5-2593298-ocs-ac/

Η αληθεια ειναι οτι θελω ξεχωρα τα σετ καθως προσβλεπω σε 2 εργαλειοθηκες μελλοντικα σε εξαρτηματα που θα σχετιζονται ειτε για μπετο ειτε για ξυλο....
Κανουν για ολα..; ..γραφει για τοιχοποια και μπετο μονο...αν ειναι να μην παρω αλλη και να παιζω αναλογως την χρηση απο εργαλειοθηκη σε εργαλειοθηκη...
Tα συγκεκριμενα δεν τα ειχα δει και φενονται μια χαρά.

Κωστα εξαιρετικες επιλογες και τα δυο σετ τα ξυλου τα ειχε δωρο με το gsr μου και τα δευτερα (οχι hex ) τα ειχαμε παρει σε ομαδικη σε πολυ καλη τιμη!

Απο αυτα που εχω δει....θεωρω οτι ειναι απο τα καλυτερα...

Αν θες ενα πληρες και φτηνο σετακι, αυτο της Bosch ειναι αξιοπρεπεστατο για ερασιτεχνικη χρηση
https://www.mrtool.gr/exartimata/ei...set-18-mix-15-trupania-5-sid-5-petr-5xul.html

Τα εχω δει και αυτα αλλα τα θεωρω κατωτερα σαν ποιοτητα σε σχεση με τα παραπανω....
Γενικός νομίζω ότι οσο πιο ξέχωρα είναι τα σετ τόσο ανεβαίνει η ποιοτητα...Για αυτο και δεν επιλέγω...
Για ξεκαθαρισω η χρηση θα ειναι κυριος για μπετο και τοιχοποια που θα περιλαμβανει ακομη και τοποθετηση σε ορθωστατες,στρωτηρες και οδηγους γυψοσανιδας...σαν αντικατασταση των SDS τρυπανιων που φυσικά θα υπάρχει backup...

Ναι, ανετα μπορεις να αντικαταστησεις ολα τα υπολοιπα τρυπανια με τα multiconstruct CYL9 η ΗEX9. Tρυπανε ολα τα υλικα καλα, ξυλο, μεταλλο και μπετο/τοιχοποιια. Τσεκαρισμενο!
Ιδανικα για εργαλειοθηκη αντι να κουβαλας ολων των ειδων τα τρυπανια.

Τα SDS δεν αντικαθιστωνται απο τα κοινα τρυπανια οσο καλα και να ειναι αυτα, το αντιθετο πρεπει να συμβαινει. Tα SDS τρυπανια & δραπανα ειναι γεννημενα να τρωνε το μπετον :)

Εαν η χρηση των τρυπανιων ειναι κυριως μπετον και τοιχοποιια, θα σου συνιστουσα ανεπιφυλακτα τα CYL5 ειναι καλα και κυριως αντεχουν.

Ωραία...αφου τα εχεις τεσταρει...τα ψάχνω για να τα παραγγείλω λοιπόν...και δεν περνώ 2 ξέχωρα...

Συγουρα τα SDS είναι ιδανικά για μπετόν και η ευκολία στο τρύπημα τους είναι σε άλλο επίπεδο....Από αυτά ειμαι υπερκαλυμενος τόσο σε νούμερα οσο και σε μήκη εδώ και καιρό..

Μια ερώτηση τεχνικής φύσεως...τα οφοειδη τρυπανια σε τι χρησιμεύουν....;

Για μεγαλες βαθειες τρυπες σε ξυλο ειναι αυτα τα φιδοτρυπανα (auger bits αγγλιστι). Φτανουν και πανω απο μισο μετρο μηκος.

Συνηθως ειναι μεγαλυτερα σε μηκος απο τα κοινα τρυπανια και η σχεδιαση τους ειναι να απομακρυνουν καλυτερα το υλικο χωρις να χρειαζεται να βγαλεις το τρυπανι απο την τρυπα που κανεις κατα την διαρκεια της διατρησης. Επισης η τρυπα που γινεται ειναι πιο καθαρη. Ομως ειναι πιο αργα τρυπανια απο τα υπολοιπα ξυλοτρυπανα.

Τα μουλτι τρυπάνια της bosch είναι εξαιρετικά. Το μόνο κακό με τα σετ είναι ότι δεν έχουν το 10αρι που για δομικά ή ξύλο ειναι αρκετά πιθανό να σου χρειαστεί. Αν καταλήξεις σ' αυτά καλό θα είναι να πάρεις και αυτό το νούμερο μεμονωμένο. Δεν είναι ακριβό (3-4 )

Το δεκαρι, αν και οποτε το χρειαστεις, θα χρησιμοποιησεις SDS. Aπο 8μμ διατρηση και πανω δεν αξιζει να προσπαθεις με κοινα δραπανοκατσαβιδα. Αφου εχεις SDS δραπανο.

Σε ξυλο χρησιμοποιεις ενα 10αρι φτερου. Ειναι χρησιμο να παρεις ενα κοινο σετακι τρυπανια φτερου οπως και forstner.

Πάρε κ κάνα τηλέφωνο (π.χ. στο Κέντρο Βίδας αύριο ή στο Χιωτικο μαγαζί κλπ) κ θα σε βοηθήσουν.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Το δεκαρι, αν και οποτε το χρειαστεις, θα χρησιμοποιησεις SDS. Aπο 8μμ διατρηση και πανω δεν αξιζει να προσπαθεις με κοινα δραπανοκατσαβιδα. Αφου εχεις SDS δραπανο.

Σε ξυλο χρησιμοποιεις ενα 10αρι φτερου. Ειναι χρησιμο να παρεις ενα κοινο σετακι τρυπανια φτερου οπως και forstner.
Σωστή η σκέψη αλλά με την λογική αυτήν θα πρέπει να έχει μαζί σου και τα 2 εργαλεια..ως τώρα αυτό έκανα..
Μετά από τόσα χρόνια αρχίζω και κουράζομαι με τα κουβαλιματα....σκοπός είναι να διευκολυνθουμε...οπότε το να το αγοράσω ένα εχτρα 10αρη δεν θα είναι θέμα...
Έχω φτερου από 6 μέχρι 12 του lidl...
Το εχουν το δεκαρι τα Cyl9 στην πιο μεγάλη συσκευασια που εχει και 2 6αρια κ 2 8αρια.
Κυριάκο που τα είδες.. ;...Μέχρι 8 βλεπω εντός Ελλάδος...
. .θα περάσω από το Toolplanet από κοντά να ρωτήσω και για τις πιο μεγάλες συσκευασίες γιατί το κέντροβιδας πέφτει λίγο μακριά για να πάω...

Υπέθεσα ότι θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Εγώ έτσι έχω μόνιμα το βαλιτσάκι του 18ν.
Το σετ μουλτι με το 3αρι (Μέσα στο κουτακι) το 10αρι και το 12αρι, ένα αλφαδι μικρό, ένα χάρακα, ένα μολυβι, ένα σετ μύτες κι ένα πριόνι χειρός.

Ναι το σωστό θα ήταν να γίνει έτσι αλλά η θήκη του 18v Stanley δεν τόσο μεγάλη... θα πρέπει να τα έχεις χήμα πάλι χωρίς την κασετίνα...Αυτή που έβαλες τώρα είναι μεγάλη και τα χωράει....Ίσως θα πρέπει να πάρω μια μεγαλύτερη όπως αυτή
https://toolmasters.gr/ergaleiothikes/1505--stanley-fatmax-tstak-ii-fmst1-71966.html

Να τα χωράει όλα μέσα..

Βρήκα αυτό σετ σε τρυπανια..
https://www.e-shop.gr/set-4-tem-try...struction-robust-line-2607010521-p-TLS.030562
..Και μαλλον θα το τσιμπήσω...
Τώρα για το 10αρη άμα δεν το βρω ξέχωρα,όλο και κάπου θα υπάρχει,θα κάνω αυτό που ανέφερε ο Μιχάλης...

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τις απαντήσεις...

Παιδες δεν ξερω για εσας, αλλα εμενα ΠΟΤΕ δεν με βολεψε το κουβαλημα δραπανων και των παρελκομενων τους μεσα σε Lbox η σκληρες θηκες.
Αλλο η αποθηκευση τους, αλλο η μεταφορα τους, οπου για καποιο μαστορεμα συχνα χρειαζεσαι και αλλα εργαλεια μαζι.

Αυτο που με βολευει ειναι η μεταφορα τους σε μαλακες εργαλειοθηκες, οπου οχι μονο μεταφερονται ευκολοτερα, αλλα παιρνουν οτι αλλο εργαλειο πιθανον να χρειαστω.
Για αυτο τον λογο τωρα τελευταια αγορασα 2 τσαντες μεταφορας και μαλιστα ανοιχτες απο πανω. Μια 16" και μια 12". Τεραστια ευκολια λεμε.

Κυριάκο δεν το βιαζομαι...δεν εκανα τιποτα ακομη....η τιμη ειναι καλη η συγκεκριμενη σε σχεση με το ψαξιμο που έκανα. παντως οπως εχω επαναλλαβει από έξω δεν παραγγελνω συνήθως..
Φυσικά όπως λες δεν χάνω τίποτα να περιμένω..

Μιχάλη δεν εχεις αδικο και θα μπορούσα να τα βάλω σε εργαλείοθήκη 16" κλειστη που έχω η στην μεγάλη ανοικτή τσάντα της Stanley όπου εκεί κάθε φορά μπορώ να τα ριχνω όλα εκεί μέσα ανάλογα την δουλεια..

Απλώς όταν μπουν όλα μαζί κάπου ξέρεις ότι ειναι μαζεμενα ολα για μια συγκεκριμένη δουλειά....άσε δε που μάλλον θα με βολέψει η από πάνω γιατί θα μπει μαζί κρουστικο και παλμικο(σε χαρτόκουτα ηταν) πακέτο...
Θα δω τι θα κάνω εν τέλη....

Είναι τι βολεύει τον καθένα αλλά και πως έχει συνηθίσει...

Last edited by a moderator:
Ιδιο κωδικο βλεπω οτι εχουν. Τα ιδια ειναι. Βγαινουν με στελεχος 6 και 8μμ.

Και εγω αυτα εβλεπα χτες, θελω να αντικαταστησω τα κινεζικα που εχω με αυτα. Ισως οχι το μεγαλο σετ γιατι θα πανε αχρηστα τα μισα bits που δεν χρησιμοποιω ποτε.

Για το αλλο σετακι, ειναι της πρασινης σειρα που διαφοροποιειται απο την επαγγελματικη σειρα σε ποιοτητα κατασκευης. Προφανως θα ειναι λιγο καλυτερο το κραμμα μεταλλου των bits.