Ερωτήσεις για Fostex και συμβουλές...

επίσης μία αιρετική (καθώς το 207 θεωρητικά ταιριάζει πιο πολύ σε br) για πολλούς πρόταση είναι blh

τα είχαμε ακούσει στις τζέρικο του Τζιμάκου και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό

δύσκολη κατασκευή όμως, και ελοχεύει το μικρόβιο της κόρνας :grinning-smiley-043

Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον...

Και κάτι άλλο, εάν δεν έχεις εμπειρία σε αντίστοιχες ξύλο-δουλειές
Φτιάξε πρώτα ένα εύκολο ζευγάρι καμπίνες – δοκιμαστικά.

Όσον αφορά τις ξυλοκατασκευές έχω μεγάλη εμπειρία ... αλλά ώντος θα προτιμούσα κάτι σχετικά απλό λόγω περιορισμένου χρόνου (άσε που με βλεπω να μπαίνω στην μπρίζα και για υπόλοιπα... κεντρικο, σαραουντ, και σαμπ και δεν θα τελειώσω ποτέ) .

καλοάκουστα τα 207,

m.king , είναι μία κατασκευή πλήρως υποστηριγμένη, και με πολύ καλά σχόλια σε φόρουμ του εξωτερικού από όσους την έχουν φτιάξει, έξτρα πλεονέκτημα η ευκολία της κατασκευής...

half chang, την έχει φτιάξει ο aros3, θα μπορεί να πει κάποια πραγματάκια παραπάνω, επίσης καλά σχόλια αν και πολύ πιο νέα άρα και όχι τόσο διαδεδομένη ...

η προτεινόμενη της fostex κάνει χρήση μερικών τέτοιων http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?products_id=258 , τα οποία αν τα βάλεις θα ανέβει το κόστος αρκετά, και γενικά από οτι έχω διαβάσει η συγκεκριμένη καμπίνα δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες που αναφέρεις...

επίσης καλά σχόλια έχω διαβάσει και για του Bobbrines, σχετικά δύσκολη κατασκευή

αυτά σε πρώτη φάση ..

Η αλήθεια είναι ότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η half chang... Σε σχέση με του m.king τι λέει?
Του bobbrines να πω την αλήθεια δεν μου αρέσει και αισθητικά..
Για τα half chang ποια είναι τα πιο αναλυτικά σχέδια που κυκλοφορούν??(αν έχετε κανένα link)

η half chang εμφανισιακά είναι (για τα δικά μου γούστα) κούκλα , τώρα για το πως παίζει καλύτερα να μας πει ο Aros3

πιο αναλυτικό σχέδιο δεν νομίζω να υπάρχει, όλη η spawn family πάντως βρίσκεται εδώ

http://www.frugal-horn.com/spawn-plans.html

αν θυμάμαι καλά το κάθετο διάτρητο κομμάτι πρέπει σχεδόν να ακουμπάει στην πλάτη του μεγαφώνου και οι τρύπες καταλαμβάνουν το 40% της επιφάνειας ...

Last edited:
Και κάτι άλλο, εάν δεν έχεις εμπειρία σε αντίστοιχες ξύλο-δουλειές
Φτιάξε πρώτα ένα εύκολο ζευγάρι καμπίνες – δοκιμαστικά.

Παρακάτω μερικές φωτό από το τελευταίο προτζεκτ.. Τραβήχτηκαν από κινητο και δεν είναι πολλύ καλλές...

Attachments

• 09102008(001).jpg
    09102008(001).jpg
    83.3 KB · Views: 57
  • 14102008.jpg
    14102008.jpg
    73.7 KB · Views: 56
  • 14012010.jpg
    14012010.jpg
    66.4 KB · Views: 61
η half chang εμφανισιακά είναι (για τα δικά μου γούστα) κούκλα , τώρα για το πως παίζει καλύτερα να μας πει ο Aros3

πιο αναλυτικό σχέδιο δεν νομίζω να υπάρχει, όλη η spawn family πάντως βρίσκεται εδώ

http://www.frugal-horn.com/spawn-plans.html

αν θυμάμαι καλά το κάθετο διάτρητο κομμάτι πρέπει σχεδόν να ακουμπάει στην πλάτη του μεγαφώνου και οι τρύπες γίνονται τυχαία καταλαμβάνοντας το 40% της επιφάνειας ...

Το πρόβλημά μου ήταν οι τρύπες... αν είναι όπως τα λές τότε το σχέδιο είναι αρκετό..

βέβαια υπάρχουν και κάποιες ανακρίβιες...όπως αυτό που αναφέρει:
"critical driver brace shown. Additional bracing of the inside of the sides is
recommended" αλλά δεν λέει που να μπούνε.

Last edited:
Το πρόβλημά μου ήταν οι τρύπες... αν είναι όπως τα λές τότε το σχέδιο είναι αρκετό..

μπορείς να στείλεις ένα Mail στον scott που σχεδίασε την καμπίνα, καναδύο φορές που μιλήσαμε είναι πολύ συνεργάσιμος και εξυπηρετικός ...

http://www.frugal-horn.com/contact.html

μπορείς να στείλεις ένα Mail στον scott που σχεδίασε την καμπίνα, καναδύο φορές που μιλήσαμε είναι πολύ συνεργάσιμος και εξυπηρετικός ...

http://www.frugal-horn.com/contact.html

Ναι δεν το σκέφτηκα... θα του στείλω και θα αναφέρω και τι μου είπε...

alpha έχεις και εμπειρία από ότι βλέπω και χώρο για δουλειές οπότε super!
Βλέπω και πιστόλι που λίγοι έχουμε πρόσβαση, Άμα λάχει κάνεις και καμία λάκα 7 χέρια :-)

alpha έχεις και εμπειρία από ότι βλέπω και χώρο για δουλειές οπότε super!
Βλέπω και πιστόλι που λίγοι έχουμε πρόσβαση, Άμα λάχει κάνεις και καμία λάκα 7 χέρια :-)

χaχαχαχαχαχ .... για 7 χέρια δεν ξέρω αλλά για λάκα με βλεπω πάντος...
τεσπα... μέχρι τότε έχουμε καιρό.

Έστειλα email στον scott όπως πρότεινε ο φίλος jimazz και περιμένω απάντηση....

Λοιπόν... έχω απάντηση στο mail..

Η αρχική ερώτηση ήταν η παρακάτω:

Dear Scott,

My name is Apostolos Txxxxxx, (from Greece)
I am about to begin building a pair of half chang cabinets for a pair of fostex fe207e and I would like some advice. My question has to do with the size and the position of the holes in the driver brace. Also when you say: "Additional bracing of the inside of the sides is recommended" do you have to propose any style that I could use?? I saw that the half chilli chang has two additional braces inside.... should I do something like that??
For the answers are also interested some other people here in Greece that follow the thread in the avclub.gr. Unfortunately the forum is in Greek so you couldn't understand.

Thanks

και η απάντηση αυτή:

Apostolos,

The internal brace is optional; same goes for the remark about
additional bracing. Basically, Dave puts that phrase into the vast
majority of the CAD drawings as a matter of principle. From the
perspective that you can't have too stiff an enclosure, it's no bad
thing, but the law of diminishing returns comes into play. The holes in
the main driver brace are deliberately random; aim for about 40% - 50%
removal of material. Fit should be firm, but not so tight as to stress
the frame of the driver. The cabinet really shouldn't need any other
bracing, unless you used the dreaded MDF, in which case rather than
adding internal braces that take up more volume, I'd simply laminate
another 1/2in panel to the sides to increase the thickness to 1 1/4in,
which will ~match the stiffness of BB plywood.

Best
Scott

και απορίες:

1 1/4 ιντσες (31,75 χιλιοστά) δεν είναι λίγο υπερβολή??? Το αρχικό σχέδιο προτείνει 18 χιλιοστα..... και έτσι και αλλιώς άλλο ένα μισό-ιντσο πάνελ στα πλαινά δεν θα μικρύνει αισθητά τον όγκο???

"unless you used the dreaded MDF" από ότι καταλαβαίνω "dreaded" σημαίνει επίφοβο.... οπότε έρχεται η απορία .... τι ξύλο αν όχι MDF??? Για κόντρα πλακέ ο bob brines αναφέρει τα εξής:

"Plywood comes in any number of grades. Some are usable for speaker cabinets, some are not. The cheapest plywood is construction grade. Construction grade plywood varies by region, and here in the South it is either loblolly pine or southern short-needle pine. This stuff is course, rough and loaded with voids. Even the A-C grade “sand ply” should be avoided at all costs. At this writing, Lowes and Home Depot have a Chinese plywood that has 7 layers rather that the normal 5 layers for ¾” material (actually it is 18mm). I find this plywood acceptable when laminated to ¼” birch plywood. If you can get it, 13 layer Baltic birch plywood is very nice to work with. "

Απορία 3 ..... έχει δοκιμαστεί ποτέ καμπίνα με 2 διαφορετικά είδη ξύλου (μάλλον είναι λίγο χαζή ερώτηση)??

ταχύτατος ο scott .... :grinning-smiley-043

πιστεύω οτι με κόντρα πλακέ θαλάσσης 18 ή 20 χιλ. θα είσαι μια χαρά ..., αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι το μπετοφόρμ

Last edited:
Καλημέρα,

Αποφάσισα τελικά να φτιάξω τα half chang .... Μόλις παρέλαβα και τα ξύλα, οπότε είμαι έτοιμος να ξεκινήσω.
Τελικά θα χρησιμοποιήσω MDF 19 χιλιοστά και θα βάλω και κόντρες κάθετα στην κόντρα που υπάρχει στο σχέδιο.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι γνώμη έχεται για το τι υλικό πρέπει να χρησιμοποιήσω για ηχομόνωση και σε ποιές πλευρές πρέπει να το βάλω..

Σε κάποιο forum του εξωτερικού αν θυμάμαι καλά νομίζω ότι πρότειναν το ηχομωνωτικό να τοποθετηθεί σε αντίθετες πλευρές μόνο.
Δήλαδη στην πάνω ή την κάτω, στο ένα από τα δύο πλαινά και πίσω από την μπάφλα ή απέναντι.

τι γνώμη έχετε?

Μόλις αρχίσω εργασίες θα ανεβάσω και φωτογραφίες.

άντε , καλή αρχή !!

αν θυμάμαι καλά σε ένα νήμα στο diyaudio.com για την κατασκευή του h.c, αυτό (αντίθετες πλευρές μόνο) είχε κάνει ο τύπος χρησιμοποιώντας ένα υλικό σαν felt (νομίζω) ,

το θέμα είναι οτι αυτό το υλικό θα πρέπει να το κολλήσεις στο ξύλο, οπότε εάν στην πορεία θελήσεις να το βγάλεις θα είναι μανούρα

άντε , καλή αρχή !!

Ευχαριστώ

αν θυμάμαι καλά σε ένα νήμα στο diyaudio.com για την κατασκευή του h.c, αυτό (αντίθετες πλευρές μόνο) είχε κάνει ο τύπος χρησιμοποιώντας ένα υλικό σαν felt (νομίζω) ,

Αν χρησημοποιήσω ρικοφόν που νομίζεις ότι πρέπει να το τοποθετήσω?? Και αν όχι ρικοφόν τι άλλο??