Ερωτήσεις για Fostex και συμβουλές...

αν έχεις διάφορα υλικά (ρικοφόν, φελτ, μαλλί κα) , μπορείς να πειραματιστείς βάζοντας-βγάζοντας- αλλάζοντας και φυσικά ακούγοντας για να δεις με ποιό και με πόσο σου ακούγεται καλύτερο,

στο νήμα πάντως που αναφέρθηκα πριν, δεν θυμάμαι να διάβασα τίποτα αρνητικά σχόλια για το φελτ στις αντίθετες πλευρές ....

μπορείς να κάνει μία δοκιμή με τίποτα ταινίες διπλής όψεως (οπότε να είναι εύκολο το κόλλημα - ξεκόλλημα του φελτ)

btw κάνε και μία ερώτηση στον Scott

Το ρικοφών δεν είναι λύση για παντού, καλύτερα να ακολουθήσεις πεπατημένη μελετημένη πρόταση.

Το ρικοφών δεν είναι λύση για παντού, καλύτερα να ακολουθήσεις πεπατημένη μελετημένη πρόταση.

λοιπον,

έστειλα email στον Scott με τις εξης ερωτησεις και φωτογραφίες οπότε αν έχετε και εσείς κάποια άποψη στις ερωτήσεις μου λέτε...

το mail ειναι αυτο:

Dear Scott,

I need your help one more time. I have three questions to ask:
I attached two photos to be able to understand better.

1)The size of the holes in the brace does it matter?? I designed the brace with ~45% material removed .... but with smaller holes because this is the size of my circle cutter. Is it ok or it should be better with bigger holes?

2)Behind the driver is better to put an adjustable screw with a safe bolt like in the photo for better and easier adjustment .... or simple left the wood to support the driver??

3)What should I do with damping? I have read a thread where someone was suggesting felt material in the opposite sides of the cab. (one side , up or down , front or back)... what do you think??

Regards,
Apostolos

Attachments

• brace1.jpg
    brace1.jpg
    20.9 KB · Views: 32
  • brace2.jpg
    brace2.jpg
    28.1 KB · Views: 27
Κάποιες φωτό από τα στάδια κατασκευής των δικών μου. Σχετικά με την χρήση μονωτικού ακολούθησε αρχικά την συμβουλή του Scott και κάλυψε μόνο την επάνω επιφάνεια την πίσω και μία πλαινή με κετσέ. Η στερέωση μπορεί να γίνει ευκολα βάζοντας κάποια τσιμπιματα με θερμοκόλλα, ετσι εάν κάτι δεν σου αρέσει και θες να παιξεις, να αφαιρείται ευκολα. Εγώ εκανα το λάθος και ειχα κολλησει το μονωτικό με την ίδια την ξυλοκολλα που κόλλησα και το κουτί, σε μεγάλες επιφάνειες και μετα όταν ήθελα να αφαιρέσω κάποιες, ταλαιπωρήθηκα. Στην φωτογραφία που φαίνεται τελειωμένο έχει τοποθετηθεί αντί του προβλεπόμενου Fostex 207, το ΑΝ 8CF, μέγα λάθος. Αυτά για να ακουστούν ισορροπημένα χρειαστηκαν διορθωτικό φίλτρο που κουρεψε σε μεγάλο βαθμό την προβλεπόμενη ευαισθησία που δίνει το ηχείο εάν χρησιμοποιηθεί το 207. Στα υπόψην για να μπουν επάνω τα Fostex, που υπάρχουν.......
Κάπου ειχα βρει μία βιοτεχνία που παραγει κετσεδες προς Πειραιά μεριά. Θα προσπαθήσω να βρω τα στοιχεία και να τα ποστάρω. Καλή επιτυχία στο project.

Attachments

• chang2_s.jpg
    chang2_s.jpg
    82.2 KB · Views: 58
  • chang3-s.jpg
    chang3-s.jpg
    92 KB · Views: 56
  • DSC00700_s.jpg
    DSC00700_s.jpg
    33.2 KB · Views: 54
Κάποιες φωτό από τα στάδια κατασκευής των δικών μου. Σχετικά με την χρήση μονωτικού ακολούθησε αρχικά την συμβουλή του Scott και κάλυψε μόνο την επάνω επιφάνεια την πίσω και μία πλαινή με κετσέ. Η στερέωση μπορεί να γίνει ευκολα βάζοντας κάποια τσιμπιματα με θερμοκόλλα, ετσι εάν κάτι δεν σου αρέσει και θες να παιξεις, να αφαιρείται ευκολα. Εγώ εκανα το λάθος και ειχα κολλησει το μονωτικό με την ίδια την ξυλοκολλα που κόλλησα και το κουτί, σε μεγάλες επιφάνειες και μετα όταν ήθελα να αφαιρέσω κάποιες, ταλαιπωρήθηκα. Στην φωτογραφία που φαίνεται τελειωμένο έχει τοποθετηθεί αντί του προβλεπόμενου Fostex 207, το ΑΝ 8CF, μέγα λάθος. Αυτά για να ακουστούν ισορροπημένα χρειαστηκαν διορθωτικό φίλτρο που κουρεψε σε μεγάλο βαθμό την προβλεπόμενη ευαισθησία που δίνει το ηχείο εάν χρησιμοποιηθεί το 207. Στα υπόψην για να μπουν επάνω τα Fostex, που υπάρχουν.......
Κάπου ειχα βρει μία βιοτεχνία που παραγει κετσεδες προς Πειραιά μεριά. Θα προσπαθήσω να βρω τα στοιχεία και να τα ποστάρω. Καλή επιτυχία στο project.

Φίλε aroS3,

Καταρχάς θα με βοηθούσε πολύ αν κατάφερνες να βρεις την διεύθηνση για το φελτ. Εγώ ευτυχώς τα έχω τα fostex οπότε είμαι οκ. Βλέπω οτι έχεις κάνει πολύ καλή κατασκευή .... με φρεζοκαβιλιέρα γύρω - γύρω ... μπράβω . :SFGSFGSF:

Γενικά με την απόδοση των ηχείων είσαι ευχαριστιμένος?? Έχει τύχει μήπος να ακούσεις τις συγκεκριμένες καμπίνες με τα fostex??

γενικα για να βαλεις το μονοτικο δεν θα δουλευε και ενα velcro διπλης οψης αντι για κολλα?για να τα δοκιμαζεις κατα το δοκουν...ιδεα πεταω καθως δεν εχω εμπειρια

Φίλε aroS3,

Καταρχάς θα με βοηθούσε πολύ αν κατάφερνες να βρεις την διεύθηνση για το φελτ. Εγώ ευτυχώς τα έχω τα fostex οπότε είμαι οκ. Βλέπω οτι έχεις κάνει πολύ καλή κατασκευή .... με φρεζοκαβιλιέρα γύρω - γύρω ... μπράβω . :SFGSFGSF:

Γενικά με την απόδοση των ηχείων είσαι ευχαριστιμένος?? Έχει τύχει μήπος να ακούσεις τις συγκεκριμένες καμπίνες με τα fostex??

Η σελίδα για κετσέ :
http://www.viokets.gr/vio_bu/www.viokets.gr/about.html
Τα ηχεία έπαιξαν ικανοποιητικά μετα απο πολλές ωρες. Με τα Fostex δεν τα εχω ακούσει ακόμα, αν και πιστέυω ότι δεν θα αργήσω να τα βάλω επάνω. Φέτος ο ελεύθερος χρόνος που μου αφήνουν τα πιτσιρίκια ειναι πολύ λίγος. Εχω κάτι μηνες να πιάσω κολλητήρι και τα συναφή....

Η σελίδα για κετσέ :
http://www.viokets.gr/vio_bu/www.viokets.gr/about.html
Τα ηχεία έπαιξαν ικανοποιητικά μετα απο πολλές ωρες. Με τα Fostex δεν τα εχω ακούσει ακόμα, αν και πιστέυω ότι δεν θα αργήσω να τα βάλω επάνω. Φέτος ο ελεύθερος χρόνος που μου αφήνουν τα πιτσιρίκια ειναι πολύ λίγος. Εχω κάτι μηνες να πιάσω κολλητήρι και τα συναφή....

Σε ευχαριστώ για την διεύθηνση....
Θυμάσε μήπως εσύ τι πάχος και τι πυκνότητας κετσέ χρησιμοποίησες?

Σε ευχαριστώ για την διεύθηνση....
Θυμάσε μήπως εσύ τι πάχος και τι πυκνότητας κετσέ χρησιμοποίησες?

Ερμου 86 Μοναστηρακι Viokets.
(με το που στριψεις την Αθηνας για Ερμου στο δεξι σου χερι 5-6ο μαγαζι αν θυμαμαι καλα)
Εκει ειναι ανοικτο ωρες καταστηματων ενω στο Μοσχατο μεχρι της 4 το απογευμα.
Ζητα τον κ Βαγγελη και πες του οτι θες κετσε για ηχεια και αυτος θα σου δωσει την στανταρτ πυκνοτητα που παιρνουν ολοι.
Για παχος νομιζω 10mm θα ειναι μια χαρα και αυτο εβαλα και στα δικα μου.

Ερμου 86 Μοναστηρακι Viokets.
(με το που στριψεις την Αθηνας για Ερμου στο δεξι σου χερι 5-6ο μαγαζι αν θυμαμαι καλα)
Εκει ειναι ανοικτο ωρες καταστηματων ενω στο Μοσχατο μεχρι της 4 το απογευμα.
Ζητα τον κ Βαγγελη και πες του οτι θες κετσε για ηχεια και αυτος θα σου δωσει την στανταρτ πυκνοτητα που παιρνουν ολοι.
Για παχος νομιζω 10mm θα ειναι μια χαρα και αυτο εβαλα και στα δικα μου.

Σ'ευχαριστώ ... δουλεύω κέντρο και τα ξέρω τα μαγαζιά εκεί κάτω οπότε με βοήθησες πολύ με αυτό. Θα πάω αύριο να ρωτήσω .... θέλλω να πάρω και κάτι μπρούτζα εκεί πιο κάτω οπότε θα το συνδυάσω.
Όταν λες αυτό έβαλες και στα δικά σου εννοείς άλλες καμπίνες ή έχεις φτιάξει και εσύ τα half chang?

Έχω mail από τον Scott ο οποίος απάντησε τα εξής, σε περιπτωση που ενδιαφέρει και κάποιον άλλο....

Apostolos,

> 1)The size of the holes in the brace does it matter?? I designed the
> brace with ~45% material removed .... but with smaller holes because
> this is the size of my circle cutter. Is it ok or it should be better
> with bigger holes?
Not particularly, providing they're not very small. Random sizes &
shapes are the ideal.

> 2)Behind the driver is better to put an adjustable screw with a safe
> bolt like in the photo for better and easier adjustment .... or simple
> left the wood to support the driver??
I rarely bother myself. However, it's better to let the wood itself
support the driver; gentle-pressure is what you're after -you don't want
it to be such a tight fit as to overstress the frame.

> 3)What should I do with damping? I have read a thread where
> someone was suggesting felt material in the opposite sides of the cab.
> (one side , up or down , front or back)... what do you think??
Up to you; adjust to suit your own particular needs. It's damped like a
BR, so top, back & one sidewall are the initial starting values & tailor
to suit from there.

Scott

Σ'ευχαριστώ ... δουλεύω κέντρο και τα ξέρω τα μαγαζιά εκεί κάτω οπότε με βοήθησες πολύ με αυτό. Θα πάω αύριο να ρωτήσω .... θέλλω να πάρω και κάτι μπρούτζα εκεί πιο κάτω οπότε θα το συνδυάσω.
Όταν λες αυτό έβαλες και στα δικά σου εννοείς άλλες καμπίνες ή έχεις φτιάξει και εσύ τα half chang?

Οχι εχω φτιαξει κατι εντελως διαφορετικο αλλα σε αυτα τα μεγεθη καμπινας πιστευω οτι τα 10mm παχος ειναι μια χαρα.

Καλησπέρα,
Παρόλο που πέρασε μια εβδομάδα .... κατάφερα να δουλέψω μόνο δύο μερες και γι αυτό δεν έγραψα τίποτα για την πρόοδο του προτζεκτ.
Ωστόσο σήμερα αξιόθηκα να τραβήξω μερικές φωτο.....

Θα γράψω κάποιες απορίες λίγο αργότερα γιατί είμαι στην δουλεία και δεν έχω χρόνο...

Attachments

• P1010007.jpg
    P1010007.jpg
    37.8 KB · Views: 27
  • P1010006.jpg
    P1010006.jpg
    48.3 KB · Views: 27
  • P1010005.jpg
    P1010005.jpg
    45.3 KB · Views: 37
  • P1010004.jpg
    P1010004.jpg
    43 KB · Views: 46
  • P1010003.jpg
    P1010003.jpg
    41.9 KB · Views: 30
  • P1010002.jpg
    P1010002.jpg
    44.5 KB · Views: 32
  • P1010001.jpg
    P1010001.jpg
    44.2 KB · Views: 38
  • P1010008.jpg
    P1010008.jpg
    56.8 KB · Views: 37
Η απορία που μου δημιουργήθηκε καθώς έφτιαχνα τις καμπίνες ειναι το πόση σημασία έχει οι δύο καμπίνες να είναι πανομοιότυπες μεταξύ τους (μιλώντας για χιλιοστά πάντα).
Αυτό το ρωτάω γιατι διαπίστωσα ότι πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί τέτοια λεπτομέρεια(ακόμα και τα ξύλα που ήρθαν κομμένα από την αποθήκη το χιλιοστό το έχαναν). Βασικά έκανα λάθος και έκοψα τις τρυπες στην εσωτερική κόντρα σε κάθε ξύλο ξεχωριστά ενώ πιστεύω οτι έπρεπε να τα είχα βάλλει το ένα πάνω στο άλλο..... Τις τρύπες τις έκανα με ποτηροτρύπανο οπότε κάποια ελάχιστη διαφορά θα έχει σιγουρα η μία κοντρα με την άλλη....

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι ζητάμε από το υλικό κατασκευής της καμπίνας...
Δηλαδή περαν του να είναι άκαμπτο και να εχει ομοιόμορφη ηχοαπορώφηση τι άλλο μας ενδιαφέρει... σκεφτόμουν κατα πόσο θα μπορούσε να φτιαχτεί μία καμπίνα γυάλινη! (θα ήταν νομίζω πανεμορφη)

να σε δω να φτιαχνεις το χωρισμα απο γυαλι και αλλο τιποτα...χα χα...πλακα πλακα κουκλι θα ναι με γυαλι!!!

να σε δω να φτιαχνεις το χωρισμα απο γυαλι και αλλο τιποτα...χα χα...πλακα πλακα κουκλι θα ναι με γυαλι!!!

Ναι εντάξει.... εννοείται πως είναι δύσκολο αλλά όχι και πολυ. Αν έχεις πρόσβαση σε cnc waterjet μπορείς να κόψεις γυαλί άνετα κατευθείαν από τα σχέδια του pc. Φαντάζομαι ότι είναι κυρίως θέμα κόστους.... (θα ήθελα πάντος να δοκιμάσω στο μέλλον).