Ερωτήσεις για ρύθμιση DiSEqC και δορυφόρους

cycloholic

New member
3 May 2013
8
Καλησπέρα! Νέος στο χώρο, είπα να πάρω και εγώ ένα σύστημα και σήμερα κάθισα να το περάσω. Πήρα 2 lnb για hotbird και astra. Συνέδεσα τα lnb ένα ένα ξεχωριστά απευθείας στο δέκτη και ρύθμισα την κεραία. Όλα καλά μέχρι εκεί και οι δύο δορυφόροι κομπλέ. Μετά συνέδεσα τα μάτια με το lnb αλλά μάλλον με ανοιχτό το δέκτη. Από τις 4 εισόδους κάηκαν οι 3. Μετά αγοράζω καινούριο ντισεκ(8 γιουροζ ομγκ!) και μου λέει εκεί ο πωλητής θα βγάλεις το μηχανημα από το ρεύμα πρώτα. Πάω λοιπόν ξανά βαζω τα lnb στο diseqc, τα συνδέο με το δέκτη, βάζω και το δεκτη στη μπρίζα και πάλι @@, μόνο η μία από τις 4 δούλευε. Παίρνω και άλλο ντισεκ και ξανά μανά τα ίδια. Απευθείας στο δέκτη παίζουν και τα δύο lnb, αλλά με το ντισέκ κάτι παίζει :( Χελπ πλιζ θα πηδηχτώ από το παράθυρο!

Απάντηση: Μου καίγονται τα diseqc :(

Μήπως δε ρυθμίζεις σωστά το δέκτη σου όσον αφορά το diseq; Μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο να καούν 3 diseq χωρίς ιδιαίτερο λόγο...

Re: Μου καίγονται τα diseqc :(

Γκουχ γκουχ, ρυθμίζεται και ο δέκτης για αυτο το πράμα; Λολ

Re: Μου καίγονται τα diseqc :(

Alma s2200 μακάρι να ειναι αυτο π λες!! Μ το π πάω σπίτι θ το τσεκαρω

Απάντηση: Μου καίγονται τα diseqc :(

Δεν τον ξέρω το δέκτη σου, αλλά αν ψάξεις στο μενού θα βρεις κάτι που να παραπέμεπει σε εγκατάσταση/ρυθμίσεις/παραμετροποίηση όπου θα διαλέξεις τον τύπο του diseq που έχεις και θα δηλώσεις τους δορυφόρους με τη σειρά που τους έχεις εγκαταστήσει στις πόρτες του diseq.

Re: Μου καίγονται τα DiSEqC!

Στο μενού δεν βρήκα κάτι τέτοιο αλλά βρήκα κάτι στο manual. Λέει στην λίστα με τα βασικά χαρακτηριστικά: "diseqc 1.2 υποστήριξη, 13/18v, 0/22k, lnb χειρισμός προαιρετικος" και το κουτί του diseqc λέει: diseqc 2.0 frequency range 900-2400mhz, insertion loss 3 dB, power passing 500ma max. Να υπόθεσω ότι παίρνει diseqc 1.2 και όχι 2.0 που μου δίνουν ε;

Ό,τι diseq και να παίρνει, πάλι θέλει ρύθμιση ο δέκτης. Οπότε ψάχνεις στο μενού του να βρεις την αντίστοιχη καρτέλα.
Όσον αφορά το diseq 1.2 που υποστηρίζει ο δέκτης, αφορά την κίνηση πιάτου με αντίστοιχο μοτέρ (που δέχεται εντολές diseq 1.2) και όχι τη ρυθμιση διακόπτη diseq όπως έχεις εσύ. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι διακόπτες diseq που τους χειρίζεσαι σαν μοτέρ κινητού πιάτου με τις εντολές του πρωτοκόλου 1.2, αλλά αυτοί υποστηρίζουν περισσότερους δορυφόρους και όχι μόνο 4 (συνήθως 8 ή 16) και μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία όταν ο δέκτης δεν υποστηρίζει πρωτόκολο diseq 1.1 ή 2.1.
Στην περίπτωσή σου θεωρώ πολύ δύσκολο ένας δέκτης του εμπορίου να μην υποστηρίζει έστω το πρωτόκολο 1.0 ή το 2.0 που είναι το πιο απλό που υπάρχει και να υποστηρίζει 1.2 (με το 1.0 ή το 2.0 μην μπερδεύεσαι - είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα και κατά 99% οι διακόπτες diseq 2.0 έχουν προς τα πίσω συμβατότητα με το 1.0 που υποστηρίζει η πλειοψηφία των δεκτών).

Για ψάξτο λίγο περισσότερο λοιπόν με το μενού του δέκτη σου. Πιστεύω πως κάτι θα βρεις.

ΥΓ Βάλε και κανένα λινκ με το δέκτη ή το εγχειρίδιο χρήσης του αν το έχεις σε PDF.

Επεξεργασία:
Στην παρακάτω εικόνα λέει ότι δέκτης σου υποστηρίζει diseq 1.0 και 1.2 οπότε σίγουρα πρέπει να τον "σκαλίσεις" λίγο
http://astrasat.blogspot.gr/2012/01/alma-s2200-hd.html

Και στο παρακάτω λινκ είναι το manual του δέκτη στα Ελληνικά. Το θέμα σου βρίσκεται στο υπομενού "Εγκατάσταση" και πιο συγκεκριμένα στο "Σύνδεση κεραίας" και το "Ρυθμιση Κεραίας"
http://www.astrasat.gr/astrasatdn/images/AstrasatPhotos/alma/alma_manual_gre.rar

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Μου καίγονται τα DiSEqC!

Στο μενού δεν βρήκα κάτι τέτοιο αλλά βρήκα κάτι στο manual. Λέει στην λίστα με τα βασικά χαρακτηριστικά: "diseqc 1.2 υποστήριξη, 13/18v, 0/22k, lnb χειρισμός προαιρετικος" και το κουτί του diseqc λέει: diseqc 2.0 frequency range 900-2400mhz, insertion loss 3 dB, power passing 500ma max. Να υπόθεσω ότι παίρνει diseqc 1.2 και όχι 2.0 που μου δίνουν ε;

'Οπως στα λέει ο gorath είναι .Πρέπει να ρυθμίσεις τον δέκτη .
Πριν από δυο μέρες πήρα τον Edision Progressiv TS και από ότι βλέπω στο pdf από το link που έδωσε ο gorath είναι σχεδόν ίδιοι με τον Alma s2200 που έχεις .
Έχει εκτός από ρύθμιση για diseqc 1.0 και ξεχωριστή ρύθμιση για diseqc 1.1 (μάλιστα δουλεύει , μέχρι στιγμής, πολύ καλά στον TS).
Στην 18η σελίδα από τις 35 από manual του δέκτη(που έβαλε πιο πάνω το link ο gorath) φαίνονται στις Antena Setup (Ρυθμίσεις Κεραίας) ότι έχει ρυθμίσεις για diseqc 1.0 και diseqc 1.1.
Θα συνεργαστεί σίγουρα και με τον διακόπτη diseqc που έχεις .

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Μου καίγονται τα DiSEqC!

Τελικά την βρίκα την επιλογή που έχει και επέλεξα το σωστό lnb και έπαιξε κανονικά!! Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!!

Απάντηση: Μου καίγονται τα DiSEqC!

Ωραίος! Γράψε και δω αν θες τι ακριβώς έκανες μήπως και το χρειαστεί και κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ.

Λοιπόν! Στον άλμα s2200 πατάς μενού-εγκατάσταση-ρύθμιση κεραίας. Επιλέγεις τον δορυφόρο που θέλεις και τρία πεδία κάτω σου έχει να επιλέξεις θύρα για το diseqc. Και να μην θυμάσαι σε ποιο lnb το έχεις θα σου δείξει σε ποιο έχει σήμα οπότε το επιλέγεις. Μου κάνει εντύπωση ότι πήγα σε 3-4 μαγαζιά (το ένα ήταν αυτό που αγόρασα τον εξοπλισμό) που υποτίθεται είναι επαγγελματίες και κανείς δεν μου είπε αυτό το απλό πράγμα(τους είχα πει κιόλας ότι είμαι άσχετος). Ο ένας μου είπε ότι βραχυκύκλωσε το καλώδιο, ο άλλος ότι βραχυκύκλωσε το lnb, ο άλλος ότι πρέπει πρώτα να ακουμπήσω το γύρω γύρω από το βύσμα του καλωδίου στο lnb και όχι το σιδεράκι που πετάγεται από το καλώδιο γιατί λέει το καίει έτσι και ο τέταρτος μου είπε δώσε μου 30 ευρώ να έρθω να στο φτιάξω :Δ Ευχαριστώ και πάλι για τον βοήθεια!!

Επεξεργασία:
Καλησπέρα και πάλι και χρόνια πολλά! Έχω διάφορες απορίες που αφορούν την ρύθμιση του δορυφόρου!
1) Μπορείς να πιάσεις όλους τους αναμεταδότες ενός δορυφόρου;
2) Ο κάθε αναμεταδότης από ότι κατάλαβα έχει διαφορετικά κανάλια;
3) Ποιο είναι ένα "καλό" κανάλι ή έστω αναμεταδότης για να πιάσω και να πω ότι έγινε καλή εγκατάσταση;

Αυτή τη στιγμή έχω σύνολο περίπου 900-1000 κανάλια με δύο lnb σε άστρα1 και χοτμπερντ6 τα οποία πιάνουν και κάτι ψιλά από eurobird, badr4, astra3a, eutelsat w2,

Last edited by a moderator:
1. Εξαρτάται από την ευκολία λήψης του κάθε δορυφόρου στην περιοχή σου.
2. Ναι
Κατεβάζεις μόνο τις 19°E και τις 13°E. Για τους άλλους δορυφόρους που λες, αν προσέξεις, κατεβάζεις τα ίδια κανάλια από astra 1 και hotbird. Απλώς αρκετές συχνότητες είναι ίδιες σε πολλές τροχιακές θέσεις.

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για ρύθμιση DiSEqC και δορυφόρους

Για Θεσσαλονίκη χαμηλά στην παραλία τι έχει το πρόγραμμα άραγε; Κανείς από την περιοχή να μου πει ποιους πιάνει;

Φίλε μου δεν κατάλαβα την ερώτηση σου. Τι εννοείς ποιους πιανει;
Sent from my LG-E900 using Board Express