Ερωτησεις για την Υπέρυθρη Θέρμανση

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,516
για σε ολους...

ειμαι στο τσακ να βαλω σε ενα σπιτι που εχω για νοικι.

εχω παρει προσφορες απο 2-3 εταιρες, εχω ενα φιλο που εχει βαλει εδω και ενα μηνα, εχω καταλαβει ποσα watt θα πρπειε να εχω κτλ κτλ.

αλλα θελω να ξερω αν;
- υπαρχει θεμα με την ακτινοβολια (να και δεν φαινεται κατι τετοιο ουτε απο αναζητηση στο διαδικτυο)
- την ελαχιστη αποσταση που πρεπει να καθεται κανεις
- τις πραγματικες ωρες που θα δουελευει. (οι υπολογισμοι κοστους γινονται για 8-10 ωρες λειτουργιας)
- πως γινεται ενα σπιτι με υπολογισμενες απωλειες 8KW να θερμαινεται με 3?

ευχαριστω.
 
Last edited:
μου ειπαν να μην βαλω γιατι παραγει ακτινοβολια επικινδυνη για τον ανθρωπο...

για ψαξτο λιγο καλυτερα πριν αγορασεις...
 
Είναι τελείως απλό. Αν δεν "κάψεις" 1 Κwh δεν μπορείς να καλύψεις 859.85 kilocalories (kcal) απώλειες, που είναι ίσες με 1 Kwh. Ότι μορφή να έχει η μετατροπή της ενέργειας το ποθούμενο αποτέλεσμα είναι θερμότητα. Άρα σύμφωνα με την Θερμοδυναμική και το δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο (εντροπία) είναι αδύνατον με 400 Watt να καλύψεις απώλειες 1000 Watt. Το όλο θέμα είναι πολύ πονηρό και φτάνει σε επίπεδο απατεωνιάς τύπου "συσκευών μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας" και "συσκευών μείωσης κατανάλωσης βενζίνης".
 
Θερμοδυναμικά ισχύει, στην πράξη όμως δεν σε ενδιαφέρει ακριβώς αυτό.
Να το εξηγήσω. Μπορείς να έχεις μια πηγή που να ακτινοβολεί ενέργεια πάνω σου σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, εσύ να νιώθεις ζέστη, αλλά ο αέρας γύρω σου να είναι κρύος. Έτσι δεν φέρνεις τον αέρα στη θερμοκρασία που θα ήθελες (τον νιώθεις ακόμη δροσερό), αλλά νιώθεις εσύ ζεστά.
Χωρίς να ξέρουμε τον τύπο του θερμαντικού σώματος δεν μπορούμε φυσικά να κρίνουμε συνολικά τι και πως...
Και αυτό είναι υπέρυθρη θέρμανση (το συναντάμε και σε αρκετές σόμπες υγραερίου)
Kebabs.jpg

Και αυτό είναι υπέρυθρη θέρμανση (το συναντάμε εκτός πάνω από τηγανητές πατάτες σε σουβλατζίδικα, σε μπάνια ξενοδοχείων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη)
Ferkel_Waermelampe_C_VetmeduniVienna_Joachim.JPG

Όπως και το πολύ ενεργοβόρο παρακάτω παράδειγμα με τις λάμπες αλογόνου
halogen-heater.jpg
 
Last edited:
Δεν κατανοώ την συζήτηση επιπέδου "αισθάνομαι ζεστός αλλά τον αέρα και τους τοίχους δροσερούς". Αν ήταν έτσι βάλτε ένα magnetron μικροκυμάτων να ζεσταίνεστε. Θεωρώ προσωπικά απατεωνιά, να υπόσχεται κάποιος ότι μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο με υπέρυθρες 400 Watt, όταν το δωμάτιο χάνει από παράθυρα πόρτες και τοίχους 2000 Watt.
 
Δεν ξέρω αν σε κάποια στιγμή της ζωής σου έκανες κάποιο μάθημα "Φαινόμενα Μεταφοράς" σε κάποια σχολή η πανεπιστήμιο. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι ότι η μετάδοση θερμότητας με απλά λόγια πραγματοποιείται λόγω θερμοκρασιακής διαφοράς. Η μετάδοση καθεαυτή μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
1. Με αγωγή (αναφέρεται με απλά λόγια σε σώματα που τα βλέπουμε ακίνητα και η μετάδοση γίνεται σε μοριακό επίπεδο - για παράδειγμα έχεις ένα θερμαντικό σώμα σε ένα δωμάτιο και ένα κρύο τοίχο, ο αέρας του δωματίου με αγωγή θα πάρει θερμότητα από το καυτό μέταλλο του καλοριφέρ που έρχεται σε επαφή και θα τη μεταφέρει σιγά σιγά σε όλη του την επιφάνεια θερμαίνοντας τελικά και τον κρύο τοίχο - που και με αυτόν είναι σε επαφή)
2. Με συναγωγή (αναφέρεται για παράδειγμα σε μεταφορά θερμότητας από ένα ακίνητο στερεό σώμα προς ένα κινούμενο ρευστό το οποίο "παρασέρνει" τη θερμότητα μέσα του και μπορεί να τη μεταφέρει)
3. Με ακτινοβολία (όλα τα σώματα εκπέμπουν ακτινοβολία θεωρητικά άνω των 0 βαθμών Kelvin, και η μετάδοση με ακτινοβολία θεωρητικά πάλι είναι μέγιστη όταν υπάρχει κενό μεταξύ των δύο σωμάτων - άρα δεν χρειάζεται ενδιάμεσο μέσο)
Στην πράξη ποτέ δεν έχουμε μόνο ένα τρόπο μετάδοσης, αλλά κάποιο συνδυασμό των 3 αυτών και τα παραδείγματά μου δεν είναι 100% επιστημονικά
Στην περίπτωση της θέρμανσης με ακτινοβολία το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας μεταφέρεται με ακτινοβολία και ένα πολύ μικρότερο με τους άλλους τρόπους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν βάλεις μια σόμπα αλογόνου στη μέση ενός δωματίου και κάτσεις στο 1 μέτρο μπροστά της. Θα νιώσεις μια ζεστή θαλπωρή και ότι έχεις ζεσταθεί. Αν μετά από 1 ώρα που είναι αναμμένη η σόμπα σηκωθείς από εκεί που καθόσουν και πας 1 μέτρο πίσω από τη σόμπα, θα δεις ότι παγώνεις, αν ξαναέρθεις μπροστά στη σόμπα θα ξανανιώσεις πάλι ζεστός. Αυτό δείχνει με απλά λόγια ότι η σόμπα δεν ζεσταίνει τον αέρα του δωματίου (τον ζεσταίνει σε πολύ μικρό βαθμό για να είμαστε πιο σωστοί), αλλά κάνει εσένα να νιώθεις ζεστασιά όταν ακτινοβολεί τη θερμότητα πάνω σου.
Για το magnetron (φούρνο μικροκυμάτων που αναφέρεις) εκπέμπει στα 2.45 GHz, οι σόμπες υπέρυθρων μεταξύ 780 nm και 3000 nm στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν έχουν καμία σχέση τα δύο μήκη κύματος της ακτινοβολίας, και προφανώς στο υπέρυθρο δεν παρουσιάζονται τα προβλήματα που εμφανίζονται στα μικροκύματα.
Όσο για τη φράση σου "Θεωρώ προσωπικά απατεωνιά, να υπόσχεται κάποιος ότι μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο με υπέρυθρες 400 Watt, όταν το δωμάτιο χάνει από παράθυρα πόρτες και τοίχους 2000 Watt." θα συμφωνούσα μερικώς μαζί σου. Και θα σου δώσω ένα αντιπαράδειγμα πολύ κλασσικό. Οι αντλίες θερμότητας (τα γνωστά μας κλιματιστικά) "κλέβουν" ενέργεια από το περιβάλλον. Εμείς τους δίνουμε μηχανικό έργο από το συμπιεστή (το οποίο παράγεται συνήθως από ηλεκτροκινητήρα καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια) και αυτά παράγουν θερμικό έργο (είτε θέρμανσης, είτε ψύξης). Το πόσο "κλέβουν" μας το λέει το COP της συσκευής. Ένα κινέζικό κλιματιστικό των 200 ευρώ σήμερα έχει ένα COP της τάξης του 3. Αυτό σημαίνει πως αν καταναλώσει 1 ηλεκτρική kWh από τη ΔΕΗ, θα αποδώσει στον χώρο μας 3 θερμικές kWh. Τα ακριβά κλιματιστικά σήμερα έχουν COP μεγαλύτερο από το 5. Οπότε αν το δωμάτιό σου έχει απώλειες 2000 W, ένα τέτοιο κλιματιστικό θα μπορούσε να σου τις καλύψει με 400 W ηλεκτρικά και μόνο (τα οποία θα παράξουν 2000 W θερμικά). Για τις υπέρυθρες όπως είπα και παραπάνω, αν κάθεσαι εκεί που ακτινοβολούν τότε ναι θα νιώθεις ζεστός με λιγότερα W. Όμως αν κινηθείς σε κάποιο σημείο του δωματίου στο οποίο δεν ακτινοβολεί η σόμπα απλώς θα κρυώσεις.
Δες και στην παρακάτω εικόνα. Τέλος αν θες να διαβάσεις και να μάθεις περισσότερα δες τις παρακάτω σημειώσεις που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο από το πανεπιστήμιο Πατρών.
http://users.uoi.gr/vkalpak/files/Notes_Heat-Transfer_Nikolos.pdf
spectrum.gif
 
Last edited:
Από την θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αν ήταν έτσι, όλα τα σπίτια θα χρησιμοποιούσαν τις απλές ηλεκτρικές θερμάστρες υπερύθρων, ή τις σόμπες γκαζιού υπερύθρων. Όμως όμως, όλοι τα δοκιμάζουν αυτά, και μόλις το κρύο κάνει την εμφάνιση του, επιστρέφουν στην θέρμανση με πετρέλαιο ή ξύλα. Δεν είμαι εδώ για να έρθω σε αντιπαράθεση, απλά για να γλυτώσουν μερικοί άνθρωποι περιττά έξοδα. Έχω δει οικογένειες να ξηλώνουν θερμοπομπούς, θερμοσυσωρευτές, και να τους δίνουν στους παλιατζήδες...
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Ερωτησεις για την Υπέρυθρη Θέρμανση

... Έχω δει οικογένειες να ξηλώνουν θερμοσυσωρευτές, και να τους δίνουν στους παλιατζήδες...

Αυτό δεν παίζει με τίποτα. Είχα πάρα πολλά χρόνια θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές στο πατρικό μου. Λειτουργία με νυχτερινό ρεύμα, και όλη την υπόλοιπη ημέρα άφθονη ζέστη. Το μειονέκτημά τους ήταν το κόστος του ρεύματος έναντι του πετρελαίου, και το ότι χρειάζεται ειδική καλωδίωση και τριφασικό ρεύμα για την λειτουργία τους. Ομως με την τιμή του πετρελαίου σήμερα, οι θερμοσυσσωρευτές υπερτερούν και στο κομμάτι του κόστους.

Και τα 2 αδέρφια μου έχουν στα σπίτια τους θερμοσυσσωρευτές, και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Εγώ σκοτώνομαι με τους υπόλοιπους στην πολυκατοικία για να δώσουν λεφτά για πετρέλαιο.....
 
Δεν ξέρω ο καιρός θα δείξει για τις υπέρυθρες, αν και το κόβω να μην δουλεύει το πράγμα. Άλλο μια καφετέρια στην οποία κάθεσαι μισή ώρα με 45 λεπτά και αισθάνεσαι ζέστη από τις υπέρυθρες και άλλο να θερμάνεις το σπίτι σου στο οποίο οι τοίχοι είναι 24 ώρες το 24ώρο 11 κελσίου.

O γείτονας μου είχε θερμοσυσωρευτές τεχνολογίας 15ετίας και τους πέταξε καθώς δεν έπιανε επιθυμητή θερμοκρασία ποτέ και λόγω των μικρών παιδιών, είχε πολλά προβλήματα.
Επίσης σε νεόκτιστη πολυκατοικία που είχε θερμοπομπούς, (μάλλον το έκαναν για να πουλήσουν φτηνά τα διαμερίσματα) γνωστός μου, αναγκάστηκε να βάλει αυτόνομο καυστήρα για καλοριφέρ.
 
Re: Απάντηση: Ερωτησεις για την Υπέρυθρη Θέρμανση

O γείτονας μου είχε θερμοσυσωρευτές τεχνολογίας 15ετίας και τους πέταξε καθώς δεν έπιανε επιθυμητή θερμοκρασία ποτέ και λόγω των μικρών παιδιών, είχε πολλά προβλήματα.

Kάτι άλλο έφταιγε και όχι οι θερμοσυσσωρευτές. Εκτός αν χρειαζόταν π.χ. 4 σώματα των 2.5kw έκαστο, και αυτός είχε 4 σώματα του 1kw. Ετσι ναι, δεν θα ζεσταινόταν ποτέ. Μετά από 23 χρόνια σε διαμέρισμα με θερμοσυσσωρευτές, έχω να θυμάμαι τα καλύτερα. Ασε που ποτέ σχεδόν δεν χρειάστηκε να ρυθμιστούν στην μέγιστη θερμοκρασία.

Α, και τοποθετήθηκαν το 1981. Είναι δηλαδή 30 ετών σήμερα και δουλεύουν ακόμη απροβλημάτιστα......
 
παλιά το ρεύμα μπορεί να μη συνέφερε...

Σήμερα όμως με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που είναι (και εκεί που θα φτάσουν) τολμώ να πω ότι είναι μονόδρομος...

Για μένα ένα καλό κλιματιστικό inverter είναι πολύ αποδοτικό και οικονομικό.

Έχω πάθει πλάκα. Δεν το περίμενα.
 
παλιά το ρεύμα μπορεί να μη συνέφερε...

Σήμερα όμως με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που είναι (και εκεί που θα φτάσουν) τολμώ να πω ότι είναι μονόδρομος...

Για μένα ένα καλό κλιματιστικό inverter είναι πολύ αποδοτικό και οικονομικό.

Έχω πάθει πλάκα. Δεν το περίμενα.

Περίμενε 1 μήνα να δεις την επόμενη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και τα ξαναλέμε...
Όσο για τους θερμοσυσσωρευτές, μια χαρά λύση είναι, αλλά για την Τυνησία.

Εκτός κι αν έχεις ειδική έκπτωση από τη ΔΕΗ...
 
Περίμενε 1 μήνα να δεις την επόμενη αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και τα ξαναλέμε...
Όσο για τους θερμοσυσσωρευτές, μια χαρά λύση είναι, αλλά για την Τυνησία.

Εκτός κι αν έχεις ειδική έκπτωση από τη ΔΕΗ...

Τι να πούμε? 1800watt σε full load για hitachi inverter το οποίο τη στιγμή που μιλάμε σε εξωτερική θερμοκρασία 0-2 βαθμών μέσα κρατάει σταθερά 23 και χωρίς να δουλεύει συνέχεια (σε σαλονοκουζίνα 70 τετραγωνικών μέτρων).

Το ότι τα κλιματιστικά καίνε πολύ ίσχυε στο παρελθόν.

Εκτός και αν μιλάμε για κλιματιστικό μάρκας "σούπερμάρκετ" με 199ευρώ το 24ρι.

Η πλάκα είναι ότι ένας φίλος μου "την είπε" για την κατανάλωση του κλιματιστικού ενώ έχει 2 αερόθερμα από το lidl 2400w έκαστο σε 2 δωμάτια τα οποία δουλεύει 24/7!
 
Συνηγορώ υπερ των θερμοσυσσωρευτών έχοντας ζήσει μαζί τους για 20 χρόνια. Ποτέ δεν χρειάστηκε να ανοίξω τον ανεμιστήρα τους για περισσότερη ζέστη (έχουν θερμοστάτη τοίχου σε κάθε δωμάτιο) και είχα θέρμανση 24/7. Ούτε οι απεργίες της ΔΕΗ ούτε οι διακοπές ρεύματος με έπιαναν. Τους είχα πάρει απο γνωστό μου που έβαλε καλοριφέρ και "ελα πάρτους τσάμπα γιατι μου πιάνουν χώρο και ζυγίζουν 150 κιλά ο καθένας". Είχα ψάξει στην αγορά και δεν υπήρχε τίποτα τότε στην Ελλάδα. Τώρα βλέπω οτι αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά. Θέλουν όμως νυχτερινό τιμολόγιο και τριφασικό ρεύμα για να συμφέρουν.
 
Τι να πούμε? 1800watt σε full load για hitachi inverter το οποίο τη στιγμή που μιλάμε σε εξωτερική θερμοκρασία 0-2 βαθμών μέσα κρατάει σταθερά 23 και χωρίς να δουλεύει συνέχεια (σε σαλονοκουζίνα 70 τετραγωνικών μέτρων).

Το ότι τα κλιματιστικά καίνε πολύ ίσχυε στο παρελθόν.

Εκτός και αν μιλάμε για κλιματιστικό μάρκας "σούπερμάρκετ" με 199ευρώ το 24ρι.



Η πλάκα είναι ότι ένας φίλος μου "την είπε" για την κατανάλωση του κλιματιστικού ενώ έχει 2 αερόθερμα από το lidl 2400w έκαστο σε 2 δωμάτια τα οποία δουλεύει 24/7!

Στέργιο σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση με παλιά. Και το δικό μου 24άρι εκεί στο 1, 8 kW είναι. Δηλαδή περίπου 20 λεπτά την ώρα. Αν κάψει π.χ 5 ώρες τη μέρα, είναι 30 ευρώ το μήνα.
Κρατάει σε 45 περίπου τ.μ 22 βαθμούς σταθερά με 3-4, αλλά δεν είχα ποτέ τη δυνατότητα να το δοκιμάσω με εξωτερική θερμοκρασία κάτω από 10 (Αθήνα γαρ..).
Το υπόλοιπο σπίτι όμως? Αν είχα κι εκεί άλλα 2 (80 τ.μ περίπου) ήθελα 90 ευρώ το μήνα. Γι αυτό και δεν είναι εύκολες οι συγκρίσεις κόστους με την κεντρική θέρμανση... Βάλε κι ένα 10-15% που ζητάει για άυξηση η ΔΕΗ, πάμε στο 100άρικο μηνιαίως..
Εσένα πόσες ώρες "μαζεύει" καθημερινά?
 
ναι βρε Κώστα, αλλά το καλοριφέρ, πχ το δικό μου καίει 4 λίτρα την ώρα (τόση είναι η cruising προδιαγραφή του καυστήρα στα χαρτιά και πάνω κάτω εξακριβωμένη στην πράξη).
Μιά ώρα σημαίνει 3.6 ευρώ. Και ένα 6ωρο (για άλλους πολύ, πχ για μένα που λείπω και για άλλους πολύ λίγο) σημαίνει 22 ευρώ τη μέρα.
Ναι ζεσταίνεται, ακόμα και το κάθισμα της τουαλέτας που λενε, αλλά κρυώνει η τσέπη σου.

Από την άλλη Στέργιο, με το κλιματιστικό (χωρίς να είναι Inverter) έχεις μια καλή αίσθηση θερμότητας κοντα, σίγουρα σπάει το κρύο καλύτερα από μικρά σώματα λαδιού, αλλά λίγα μέτρα πιό πέρα μπορεί να σου φτιάξει στροβιλισμούς κρύου αέρα και να είναι αδύνατον να καθίσεις.
 
Απάντηση: Re: Ερωτησεις για την Υπέρυθρη Θέρμανση

Από την άλλη Στέργιο, με το κλιματιστικό (χωρίς να είναι Inverter) έχεις μια καλή αίσθηση θερμότητας κοντα, σίγουρα σπάει το κρύο καλύτερα από μικρά σώματα λαδιού, αλλά λίγα μέτρα πιό πέρα μπορεί να σου φτιάξει στροβιλισμούς κρύου αέρα και να είναι αδύνατον να καθίσεις.

Ίσως να συμβαίνει σε κάποιους χώρους, δεν έχει τύχει σε εμένα.

Όταν το ξεκινάω το βάζω στο αυτόματο, ο ανεμιστήρας δουλεύει στο φουλ για κανα 20λεπτο και μετά χαμηλώνει μέχρι και το σημείο που ίσα που το ακούς.
 
λοιπον η συζητηση μεγαλωσε περισσοτερο απο οτι περιμενα..κια κατευθυνετε εκει που ηθελα.

Λοιπον με τις υπερυθρες πιστευω οτι βρηκα την μαγκια.
1ον. Κερδιζεις απο την διαφορα των 2 βαθμων...
2ον. Μπορει οι υπολογισμοι κοστους να ειναι για 8-10 ωρες αλλα στην πραξη τα πανελ καινε 14. Ρωτησα ανθρωπο που εχει (ισχυ 4600Βαττ) και υπολογισε οτι καιει 7,5 ευρω την ημερα. Με τιμη κιλοβατωρας 0,09+ΦΠΑ υπολογιστε τα και βρισκεις την διαφορα.
Με εβαλε σε υπονοιες κατι που εελγε μια εταιρια οτι με χρησησ θερμοστατη γλυτωνεις το 40%.
Αυτο εξηγει και την διαφορα καποιων εταιριων στα βαττ εγκατεστημενης. Αλλοι λεν 900-1000, αλλοι 1400
(για να ειμαι δικαιος ο υπολογισμος της Crystal audio μου φαινεται σωστος)

τωρα εξεταζω και σαν ενναλακτικη τα ινβερτερ. Το διαμερισμα ειναι γκαρσονιερα με Σαλονι 18τμ, δωματιο11τμ και κουζινα 9τμ (αυτη και το μπανιο θυσιαζεται και θα ζεσταινεται με το ρευμα που θα φτανει εκει). Σκοπος ειναι ναβαλω δυο μοναδες, μια σε καθε χωρο.

Θα ηθελα να μου επιθτε τις εμπειριες σας με αυτο τον τροπο θερμανσης. Γινετια αποπνικτικος καποια στιγμη, τι γινεται με την υγραια, ποσο ευκολα κρυωνει? Η περιοχη ειναι η Ναουσα και αυτη τη στγμη εχει εξωτερικη 5 βαθμους
Επισης αυτο με τουσ στροβιλισμους με προβληματισε

ευχαριστω γαι την βοηθεια κωστας
 
Eψαχνα να βρω τιμες για τα πανελ υπερύθρων, κι έπεσα πάνω σ'αυτό. Δεν πήρα απάντηση, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον η απάντηση για το που βρίσκεις pellet στην Καβάλα και πως μπορείς αντι για ξύλα να καίς κοπριά στην σόμπα...

http://www.rotise.gr/erotisi/pou-mporo-na-bro-oikonomika-panel-yperythris-thermansis.html