Ερωτήσεις περί ηχείων

xristos636

New member
28 March 2013
74
Καλησπέρα στην παρέα,

Είμαι νέο μέλο και είναι το πρώτο μου πόστ.Ανακάλυψα το φόρουμ δυστυχώς μετά την αγορά των ηχείων μου.Διοτι θα ήθελα και κάποια γνώμη και από εσάς που γνωρίζεται αρκετά μιας και δεν είμαι καθόλου σχετικός.Να προσθέσω επίσης ότι η αγορά έγινε από γνωστό κατάστημα και τα προϊόντα μου τα πρότειναν οι πωλητές.

Και ας πάμε στο θέμα τώρα.Τα ηχεία ειναι energy cf-30 και συνδυάζονται με έναν ενισχυτή Yamaha htr-4065. Οι ερωτήσεις ειναι λοιπόν.
1) Τα ηχεια μου φαίνεται ότι ακούγονται πιο χαμηλά από ότι θα έπρεπε κανονικά.δυστυχως δεν ξέρω αν ειναι ιδέα μου.ο χώρος ειναι περιπου 70 τ.μ αλλά από αυτά βγάζουμε τα 15 οπότε πες ότι ειναι 55 τ.μ. Με αποτέλεσμα να αναγκαζομαι να τα βάζω κάποιος σε ποιο υψηλό volume και φοβάμαι μην τα κάψω.το ενα ηχείο επίσης ειναι δίπλα σε τοίχο το λέω αυτό γιατί κάπου είδα στο φόρουμ ότι επηρεάζει και αυτό;
2) πως μπορεί κάποιο ηχείο να καεί;και πως μπορώ να το αποφύγω αυτό πχ αν βάζεις δυνατά την ένταση καίγεται;
3)τελευταία ερώτηση ειναι πως μπορώ να συνδέσω τα ηχεια με την τηλεόραση. Εχω ένα hdmi.δοκιμασα να τα συνδέσω αλλα από ότι κοίταξα λίγο στα φυλλάδια του ενισχυτή θέλει και ένα καλώδιο optical καλώδιο σε av4 του ενισχυτή και κάτι για audio return channel κτλ. Οπότε ουσιαστικά δεν φτάνει το hdmi;

Συγνωμη για τις άσχετες ερωτήσεις μου και αν σας κούρασα και ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας,
με εκτίμηση Χρήστος

Καλησπερα και καλως ηρθες!
55τ.μ δεν ειναι και λιγα!!

τα ηχεια σου εχουν 90 db ευαισθησια οποτε αργουν να ''φωναξουν'', αναλογα βεβαια και με τον ενισχυτη. ο δικος σου αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι 115w 8ωμ (δεν ξερω αν ισχυουν).

η επιλογη του ενισχυτη ηταν με βαση τη μουσικη ή και home cinema?
αν ηταν με βαση τη μουσικη, τοτε ειναι λαθος επιλογη καθως υστερουν σε σχεση με τους δυκαναλους.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Τα ηχεία τα πήρα με κύριο σκοπό άκουσμα μουσικής και σε δεύτερη μοίρα καμία ταινία. τον ενισχυτή μου τον πρότειναν απο το κατάστημα. Εγώ τους είπα πως ήθελα να τα χρησιμοποιήσω κύριος για ηλεκτρονική-χορευτική μουσική και για καμία ταινία.

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στη παρέα.

1) Τα energy βλέποντας το διάγραμμα απόκρισής τους είναι δύσκολο φορτίο (κάτω απο τα 300Hz) για τον ενισχυτή σου που δεν φημίζεται για τα ρεύματά του

1ceb88f9_525x525px-LL-9de8411c_vbattach248087.jpeg

Προφανώς ο ενισχυτής δεν τα καταφέρνει, ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο χώρο σαν τον δικό σου, ενώ τα ηχεία πιθανόν με τα δύο woofer που διαθέτουν αλλα και την υψηλή ευαισθησία τους να έχουν να δώσουν παραπάνω.

2) Το ηχείο μπορεί να καεί αν ο ενισχυτής ξεπεράσει τις προδιαγραφές του δίνοντας υψηλή παραμόρφωση.
Δυστυχώς οι AVR σαν τον Yamaha μπορεί να το κάνουν αυτό, οπότε προσοχή. Θα πρέπει να κάνεις μια υποχώρηση στο θέμα ένταση (ίσως αν μικρύνεις την απόσταση ηχείο-θέση ακρόασης και προσθέσεις κάποιο sub να βελτιώσεις την κατάσταση)

3) Τα ηχεία δεν συνδέονται με την τηλεόραση, παρα μόνον μέσω ενισχυτή. Θα βάλεις ένα ψηφιακό οπτικό καλώδιο απο την spdif έξοδο της τηλεόρασης στην αντίστοιχη spdif είσοδο του Υamaha και θα επιλέγεις αυτό το inpuτ για να έχεις ήχο του τηλεοπτικού προγράμματος απο τα ηχεία. Αν η τηλεόρασή σου δεν φδιαθέτει ψηφιακή έξοδο ήχου, πιστεύω θα έχει αναλογική (RCA red/white) οπότε θα πάρεις απο εκεί τον ήχο προς τον αντίστοιχη είσοδο του ενισχυτή.

Μη ζητάς συγνώμη. Αν δεν υπήρχαν οι αρχάριοι δεν θα υπήρχε και το forum... :ernaehrung004:

Οταν λες ταινια εννοεις να παρεις στο μελλον κανα κεντρικο και πισω ηχεια ή απλα να ακους απο τα μπροστινα σε καμια ταινια?? αν εχεις σκοπο να φτιαξεις ολοκληρομενο home cinema τοτε καλω πηρες 5καναλο, αν απλα θες να ακους απο τα μπροστινα ηχεια (ψευτο-home cinema που λεω εγω) σε καμια ταινια τοτε επρεπε να παρεισ δυκαναλο ενισχυτη.
παντως ο χωρος σου ειναι μεγαλος και δεν ξερω κατα ποσο τα ηχεια σου μπορουν να τον ''γεμισουν'', ισως με τη βοηθεια καποιου woofer.
σιγουρα θα σου πουν και αλλα παιδια τη γνωμη τους οποτε αναμονη...

Οπότε ο ενισχυτής μας κάνει τη δουλειά;Μμ οπότε μάλλον θελει αρκετή προσοχή.Βλεπω η ένταση φτάνει περίπου τα + 16.5 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ενισχυτή οπότε έχεις περίπου στο μυαλό σου κάποια ασφαλή ένταση που περίπου δηλ πρέπει να έχω την ένταση για να ειναι ασφαλή τα ηχεια μέχρι να σκεφτώ τιμά κάνω με τον ενισχυτή; Και τι πιστεύεις ότι χρειαζομουν στη θέση αυτού του ενισχυτή και αν όντως θα εχει κάποια ακουστική διάφορα δηλ ένταση η καθαρότητα κτλ. Αν μπορείς να δώσεις κάποιο ενδεικτικό μοντέλο που θα ταίριαζε περιπου στο σύστημα θα ήμουν ευγνώμων.Στο κατάστημα πάντως μου είπαν ότι δεν καίγονται εύκολα αυτά και ότι αντέχουν πολυ. Μου φαίνεται την πατησαμε :(

Οταν λες ταινια εννοεις να παρεις στο μελλον κανα κεντρικο και πισω ηχεια ή απλα να ακους απο τα μπροστινα σε καμια ταινια?? αν εχεις σκοπο να φτιαξεις ολοκληρομενο home cinema τοτε καλω πηρες 5καναλο, αν απλα θες να ακους απο τα μπροστινα ηχεια (ψευτο-home cinema που λεω εγω) σε καμια ταινια τοτε επρεπε να παρεισ δυκαναλο ενισχυτη.
παντως ο χωρος σου ειναι μεγαλος και δεν ξερω κατα ποσο τα ηχεια σου μπορουν να τον ''γεμισουν'', ισως με τη βοηθεια καποιου woofer.
σιγουρα θα σου πουν και αλλα παιδια τη γνωμη τους οποτε αναμονη...

Ναι έλεγα στο μέλλον κάποια στιγμή να προσπαθήσω να συμπληρώσω το σετ με τη βοήθεια σασ αυτή τη φορά :), και έλεγα να δώσω προτεραιότητα για ένα woofer τότε για τον πιο άμεσα.

Last edited:
Πάνω απο το -15 εγώ δεν θα ανέβαζα τον Υamaha...

H ερώτησή σου τι ενισχυτή αφορά? Δικάναλο ή πολυκάναλο? Και σε ποιά τάξη τιμής?

Πάνω απο το -15 εγώ δεν θα ανέβαζα τον Υamaha...

H ερώτησή σου τι ενισχυτή αφορά? Δικάναλο ή πολυκάναλο? Και σε ποιά τάξη τιμής?

Πολυκάναλο εννοείς αν θα βάλω και άλλα ηχεια αργότερα μάλλον εεε; Ναι έλεγα να συμπληρώσω το σετ κάποια στιγμή.τωρα για τιμές δεν ξέρω ανάλογα τις επιλογές .θα ήθελα να δω απλά που κυμαίνονται οι τιμές όχι ότι θα πάρω άμεσα. Κάτι οικονομικό σχετικά που να κας κάνει απλά δουλειά ίσα ίσα να έχω μια ιδέα περιπου.εξαλλου δεν θα ήθελα κάτι επαγγελματικό

απο τι καταστημα τα πηρες αν επιτρεπεται??
τον ενισχυτη μεχρι το 0μηδεν οχι παραπανω αν δεν κανω λαθος.

Απο το Φιλλιπο νακα μου πρότειναν 2-3 ηχεια πήρα αυτά και απο ενισχυτή επειδή δεν είχα και πολλές γνώσεις μου είπαν αυτόν και λέω οκ.Χαζομαρα μεγάλη μάλλον :(

Last edited:
Για καινούριο πολυκάναλο πιστεύω θα ξεπεράσεις τα 600 ...

Αν δεν ενδιαφέρεσαι για HD Audio, ίσως κάποιος μεταχειρισμένος να σου κάνει τη δουλειά.
Βασικά πρέπει να δοκιμάσεις σπίτι σου και βλέποντας και κάνοντας... δε βλέπω άλλο τρόπο.

Για καινούριο πολυκάναλο πιστεύω θα ξεπεράσεις τα 600 ...

Αν δεν ενδιαφέρεσαι για HD Audio, ίσως κάποιος μεταχειρισμένος να σου κάνει τη δουλειά.
Βασικά πρέπει να δοκιμάσεις σπίτι σου και βλέποντας και κάνοντας... δε βλέπω άλλο τρόπο.

Μάλιστα .σ´ευχαριστω πολυ φίλε μου. Αλλα όταν λες να δοκιμάσω τι ακριβώς εννοείς να πάω σε μαγαζί να πληρώσω τον ενισχυτή να τον ακούσω και αν δεν κάνει τον επιστρέφω;

Μιλώντας για μεταχειρισμένα να συμφωνήσεις με τον πωλητή, η δοκιμή του προς αγορά ενισχυτή να γίνει σπίτι σου.
Αν πέσεις σε καλό παιδί θα το δεχτεί. Βέβαια το σωστό είναι να αναλάβεις και τα έξοδα μετακίνησης (ελπίζω να είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη...)

Τα συγκεκριμένα ηχεία,με 1 ολοκληρωμένο δικάναλο της ίδιας κατηγορίας (του Yamaha) ή και λίγο παραπάνω....θα παίξουν πολλύ καλύτερα.Θα ακούσεις άλλα ηχεία!
Προς δική σου ενημέρωση,θα σου πώ να μην κοιτάς πάντα τους αριθμούς!Ο πολυκάναλος έχει να δώσει και αλλού ρεύμα.....ο ολοκληρωμένος όχι!
Για να ακούσεις όσο το δυνατόν ποιοτική μουσική απο πολυκάναλο,θα πρέπει να ανέβεις κατηγορία.....και πάλι όμως,δεν φτάνει δικάναλο τις ίδιας κατηγορίας.

Ένας μεταχειρισμένος είναι καλή περίπτωση.