Ερωτησεις πριν την τοποθετηση

Skywalker1983

New member
18 December 2007
4
Καλως σας βρηκα παιδια,
Λοιπον μετα απο καιρο αποφασισα να στησω ενα πιατο μονος μου.
Το πιατο ειναι ενα Gibertini 1,05 με 2 Sharp LNB τα οποια θα συνδεθουν σε εναν Yumatu που υπαρχει απο παλιοτερα.

Μετα απο πολυ διαβασμα στο νετ πιστευω οτι εχω ετοιμο το συστημα να στηθει.
Το μονο που μου λειπει ειναι η βαση στηριξης την οποια θα φτιαξω την δευτερα οποτε το απογευμα της δευτερας θα στηθει.
Ομως για επιβεβαιωση σας κανω τις εξης ερωτησεις.

Αναφορικα θα μπει κεντρο ο ASTRA και παρακεντρα ο HOTBIRD.

Παντα κοιτωντας το πιατο απο πισω.

1.Το παρακεντρο θα μπει αριστερα απο το κεντρικο, σωστα?
2.τι αποσταση μεταξύ τους περιπου πρεπει να εχουν? Δεν εχω δει καποια αναφορα σε αυτο το θεμα και μονο απο φωτογραφιες που ειδα υπολογιζω περιπου 2-3cm.
3.To παρακεντρο του ΗΒ σε καποιες φωτογραφιες ειδα οτι εχει λιγη διαφορα στο υψος, χρειαζεται ή απλα το ενα διπλα στο αλλο στο ιδιο υψος?
4.Το γυρισμα των LNB (5 μοιρες ο αστρα , 13 περιπου ο ΗΒ) ειναι αριστεροστροφο η δεξιοστροφο?
5. Το πιατο θα στηθει διπλα απο ενα της νοβ@ το οποιο θα χρησιμοποιησω σαν εναν πρωτο οδηγο για την θεση του πιατου.Αυτο κοιταει τωρα λογικα 197 μοιρες νοτια εγω πρεπει να κεντραρω τον αστρα ομως που ειναι στις 187.Αρα παλι κοιτωντας το πιατο απο πισω τον αστρα θα το βρω 10 μοιρες προς τα αριστερα?

Αυτα προς το παρων απο μενα και ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια.
Αναφορικα η εγκατασταση θα γινει στην Αγ.Παρασκευη(Αθηνα).
Στην αρχη βαση ολων των θεωρητικων που διαβασα θα στηθει το συστημα και μετα με ενα Satfinder(απο lidl) τον δεκτη και πολυ υπομονη θα ρυθμιστει ποιο σωστα γιατι η θεωρια απο την πραξη εχει τεραστια διαφορα.

1 Οπως βλεπεις το πιατο απο μπροστα θα το βαλεις δεξια απο το κεντραρισμενο Astra.

2.Χωρις καποια τηλεοραση με τον δεκτη ή και ενα απλο οργανακι δεν θα μπορεις να κεντραρεις τον δορυφορο.

3. αυτο ειναι θεμα της βασης στηριξης του lnb, εχει παντως ενα μικρο υψος.

4. δεν ειναι τοσο απαραιτητο μιας και ειναι κοντινοι δορυφοροι, σου επισημαινω οτι για ολες αυτες της ρυθμισεις θα πρεπει να εχεις τουλαχιστον μια τηλεοραση και τον δεκτη για να το ρυθμισεις σωστα.

5. περιπου ..

1.Το παρακεντρο θα μπει αριστερα απο το κεντρικο, σωστα?
2.τι αποσταση μεταξύ τους περιπου πρεπει να εχουν? Δεν εχω δει καποια αναφορα σε αυτο το θεμα και μονο απο φωτογραφιες που ειδα υπολογιζω περιπου 2-3cm.
3.To παρακεντρο του ΗΒ σε καποιες φωτογραφιες ειδα οτι εχει λιγη διαφορα στο υψος, χρειαζεται ή απλα το ενα διπλα στο αλλο στο ιδιο υψος?
4.Το γυρισμα των LNB (5 μοιρες ο αστρα , 13 περιπου ο ΗΒ) ειναι αριστεροστροφο η δεξιοστροφο?
5. Το πιατο θα στηθει διπλα απο ενα της νοβ@ το οποιο θα χρησιμοποιησω σαν εναν πρωτο οδηγο για την θεση του πιατου.Αυτο κοιταει τωρα λογικα 197 μοιρες νοτια εγω πρεπει να κεντραρω τον αστρα ομως που ειναι στις 187.Αρα παλι κοιτωντας το πιατο απο πισω τον αστρα θα το βρω 10 μοιρες προς τα αριστερα?

1. Σωστά.
2. Σωστά, περίπου τόσο. Γενικά εξαρτάται από το ακριβές σχήμα του πιάτου.
3. Δεν ξέρω. Πάντως ο hotbird είναι εύκολος δορυφόρος, και το πιάτο σου είναι αρκετά μεγάλο, οπότε μάλλον δεν παίζει ρόλο.
4. Αριστερόστροφα από πίσω, δεξιόστροφα από μπροστά (νομίζω). Ξεκίνα από κάθετη θέση, πιάσε το δορυφόρο, και μετά με τη βοήθεια του δέκτη βελτίωσε το σήμα στρίβοντας ελαφρά το LNB (κατά τους δείκτες του ρολογιού, όπως το πιάνεις από μπροστά). Πάντως και κάθετα να τα έχεις θα τους πιάνεις τους δορυφόρους.
5. Σωστά, προς την ανατολή.

Δες και στο http://www.dishpointer.com/

Την πρώτη φορά που το έκανα μου φάνηκε δύσκολο γιατί δεν ήξερα τα όρια. Τελικά όμως είναι εύκολο. Ειδικά στην απλή περίπτωση Astra-Hotbird και μάλιστα με σχετικά μεγάλο πιάτο όπως το δικό σου.

Καλή επιτυχία.

Ευχαριστω για τις απαντησεις και το site Που μου εδωσες Νικο με βοηθησε αρκετα.
Για τα πρακτικα στην 4 ερωτηση η απαντηση ειναι οπως λεει και το σιτε δεξιοστροφα οπως το κοιταμε το πιατο απο πισω.

Ενημερωση το βραδακι που ελπιζω να εχω τελειωσει την τοποθετηση-ρυθμιση.

Λοιπον το συστημα το εστησα και με οπτικη ρυθμιση του πιατου και περιπου τα lnb (μοιρες κτλ με το ματι) με το που εβαλα το καλωδιο και ανοιξα δεκτη επιασα 60% σημα και 70% ποιοτητα μεσο ορο. :a0210:

Οταν ηρθε ενα φιλαρακι κατσαμε και το ψιλορυθμισαμε καλυτερα και ειμαι 70 % σημα και 80%-90% ποιοτητα :award:
Δεν ξερω αν μπορω καλυτερα γιατι οτι κινηση εκανα εχανα αμεσως ποιοτητα και λιγο σημα.
Σε γενικες γραμμες ειμαι παρα μα παρα πολυ ικανοποιημενος με την εγκατασταση που εκανα και να φανταστειτε οτι την εκανα μονος μου στην ταρατσα του κλιμακοστασιου επανω απο την ταρατσα την κανονικη.
Δεν μου πηρε πανω απο 30 λεπτα αν και ειχα κανει προεργασια στο μπαλκονι με τις ψιλορυθμισεις.

Ο δεκτης κατεβασε απο τον Ηotbird 1400 περιπου καναλια και 800 απο τον Astra. (Λιγα δεν ειναι του αστρα η ο ΗΒ εχει πολυ σαβουρα?)
Η πλακα ειναι οτι καποια κλ@δι@ που ειχα περασει περσυ δουλευουν ακομα και καποια καναλια π.χ. MTV Base και ειδικα πολλα vi@ccess ειναι ορθανοιχτα.

Μπορει κανεις σε πμ να με ενημερωσει για σιτε με υλικο ;) γιατι εχω μεινει αρκετα πισω.

Ευχαριστω για την βοηθεια και γενικα διαβαζοντας το φορουμ ελυσα πολλες απορειες που μου εκαναν ευκολοτερη την τοποθετηση.

Απάντηση: Re: Ερωτησεις πριν την τοποθετηση

Σε γενικες γραμμες ειμαι παρα μα παρα πολυ ικανοποιημενος με την εγκατασταση που εκανα και να φανταστειτε οτι την εκανα μονος μου στην ταρατσα του κλιμακοστασιου επανω απο την ταρατσα την κανονικη.
Δεν μου πηρε πανω απο 30 λεπτα αν και ειχα κανει προεργασια στο μπαλκονι με τις ψιλορυθμισεις.
Αυτή η ικανοποίηση είναι που μετράει πάνω απ' όλα!
Μπράβο!!

Ευχαριστω.
Μια τελευταια ερεωτηση απο μενα προς το παρων ειναι η εξης.
Επειδη ο yumatu μου εχει σπασει λιγο τα νευρα.Τι προτεινετε για αντικατασταση του?
Εχω δυο επιλογες η να αλλαξω τον Yumatu με εναν αλλον που θελω να εχει ethernet και να ειναι οικονομικος.
Η να βαλω μια καρτα στον υπολογιστη DVB-T να πιανω και τα HD.Ο υπολογιστης ειναι με HDMI συνδεδεμενος στην TV.
Τι ειναι καλυτερο απο αποψη κοστους-αποδοσης-ευκολιας στο να "ανοιγεις υπηρεσιες"?

Αρκει να εχεις χρονο διαθεσιμο για να την ρυθμισεις σωστα, μετα ειναι απολαυση:antlers: