Ερωτήσεις Προβολέων

Eddie

Senior Member
20 December 2007
471
Καταρχάς καλησπέρα και καλές γιορτές σε όλους.
Στο θέμα μας...
Αν και ασχολούμαι εντελώς ερασιτεχνικά αρκετά χρόνια με ηχεία και ήχο γενικότερα, δεν είχε τύχει ποτέ να ασχοληθώ με εικόνα. Μέρες που είναι λοιπόν αποφάσισα να πάρω έναν προβολέα. Τα χρήματα δυστηχώς περιορισμένα.
Ως τώρα έχω καταλήξει είτε στον 700αρη Epson είτε των Optoma ton 70αρη είτε τον νέο Sony ( εδώ μάλλον ίσως κάνω μια υπέρβαση στο badget και πάω για τον AW15).
Για αρχή θέλω να ρωτήσω ποιον μου προτείνεται. Εγώ μάλλον θα καταλήξω στον Sony γιατί ο προβολέας θα μπει λίγο σε πλάγια θέση μέχρι να παρω βάση στήριξης στην οροφή αλλά θα ήθελα να ακούσω και κάποια γνώμη.
Ύστερα θέλω μερικές βασικές ερωτήσεις να κάνω. Παρακαλώ αν είναι δυνατόν όποιος απαντήσει να θεωρήσει ότι μιλάει σε κάποιον εντελώς άσχετο με το θέμα και να είναι όσο κατατοπιστικότερος μπορεί.
Άντε λοιπόν και τον πήρα τον προβολέα μου...είναι έτοιμος να δουλέψει ή χρειάζεται κάποιες ρυθμίσεις? και αν ναι τί είδους ρυθμίσεις θέλει ένας προβολέας?
Σκέφτομαι να προβάλλω στις 100 ίντσες περίπου. Τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει πληρης συσκότιση. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη απεικόνιση των χρωμάτων?
Είχα για καιρό μια προβολική τηλεόραση με την οποία είχα πρόβλημα με την απεικονιση του μαύρου χρώματος ακόμα και σε συνθήκες πλήρους συσκότισης. Οι προβολείς έχουν τέτοια προβλήματα? Αν ναι ποιος από τους παραπάνω προβολείς είναι καλύτερος ως προς αυτό?
Και το σημαντικότερο. Πόσο θα επηρεάσει την εικόνα το γεγονός ότι ο προβολέας δεν θα προβάλλει στην ευθεία του? και τί καλώδια χρειάζονται για αρχή? Πέραν δηλαδή των καλωδίων σύνδεσης του προβολέα με τον ενισχυτή (εικόνα-ήχος) χρειάζεται κάτι άλλο?
Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας και καλές γιορτές για ακόμη μία φορά σε όλους!!

Καταρχάς καλησπέρα και καλές γιορτές σε όλους.
Στο θέμα μας...
Αν και ασχολούμαι εντελώς ερασιτεχνικά αρκετά χρόνια με ηχεία και ήχο γενικότερα, δεν είχε τύχει ποτέ να ασχοληθώ με εικόνα. Μέρες που είναι λοιπόν αποφάσισα να πάρω έναν προβολέα. Τα χρήματα δυστηχώς περιορισμένα.
Ως τώρα έχω καταλήξει είτε στον 700αρη Epson είτε των Optoma ton 70αρη είτε τον νέο Sony ( εδώ μάλλον ίσως κάνω μια υπέρβαση στο badget και πάω για τον AW15).
Για αρχή θέλω να ρωτήσω ποιον μου προτείνεται.
Μαλλον τον σονυ επειδή είναι πιο καινουργιο μοντελο

Εγώ μάλλον θα καταλήξω στον Sony γιατί ο προβολέας θα μπει λίγο σε πλάγια θέση μέχρι να παρω βάση στήριξης στην οροφή αλλά θα ήθελα να ακούσω και κάποια γνώμη.
Και ο επσον έχει δυνατοτητα παρακεντρης τοποθετησης (ίσως καλύτερη από τον σονυ)... ο οπτομα μαλλον όχι

Ύστερα θέλω μερικές βασικές ερωτήσεις να κάνω. Παρακαλώ αν είναι δυνατόν όποιος απαντήσει να θεωρήσει ότι μιλάει σε κάποιον εντελώς άσχετο με το θέμα και να είναι όσο κατατοπιστικότερος μπορεί.
Άντε λοιπόν και τον πήρα τον προβολέα μου...
Καλορίζικος

είναι έτοιμος να δουλέψει ή χρειάζεται κάποιες ρυθμίσεις?
Μέχρι τις 100 πρώτες ώρες είναι σχεδόν έτοιμος, θα ρυθμίσeις μόνο τα βασικά, brightness/contrast

και αν ναι τί είδους ρυθμίσεις θέλει ένας προβολέας?
όσο θα περιμένεις να πιασεις τις 100 ώρες με λίγο ψάξιμο στο φορουμ θα τις μαθεις όλες

Σκέφτομαι να προβάλλω στις 100 ίντσες περίπου. Τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει πληρης συσκότιση. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη απεικόνιση των χρωμάτων?
Αν και δε κατάλαβα καλά, όσο πιο σκοτεινός ο χώρος τόσο καλύτερη εικόνα.

Είχα για καιρό μια προβολική τηλεόραση με την οποία είχα πρόβλημα με την απεικονιση του μαύρου χρώματος ακόμα και σε συνθήκες πλήρους συσκότισης. Οι προβολείς έχουν τέτοια προβλήματα?
Έχουν

Αν ναι ποιος από τους παραπάνω προβολείς είναι καλύτερος ως προς αυτό?
Μάλλον ο οπτομα

Και το σημαντικότερο. Πόσο θα επηρεάσει την εικόνα το γεγονός ότι ο προβολέας δεν θα προβάλλει στην ευθεία του?
Από λίγο, έως πολύ λίγο, εξαρτάται το πόσο πλάγια είναι

και τί καλώδια χρειάζονται για αρχή?
Αναλόγως του τι θέλεις να συνδεσεις σε αυτόν

Πέραν δηλαδή των καλωδίων σύνδεσης του προβολέα με τον ενισχυτή (εικόνα-ήχος) χρειάζεται κάτι άλλο?
Ο προβολέας δεν έχει (ή μαλλον καλό είναι να ΜΗΝ έχει) καμμιά σχέση με τον ενισχυτή

Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας και καλές γιορτές για ακόμη μία φορά σε όλους!!

Επίσης...

Ilia ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου....
Ήθελα να ρωτήσω...τί εννοεις να παίξει 100 ώρες? κάτι σαν 'στρώσιμο' δλδ? Αφού τον πάρω να τον αφήσω να παίξει 100 ώρες?
ναι ίσως δεν διατύπωσα καλά τι εννοούσα. Αν προβάλει σε λίγες ίντσες...αυτό βοηθάει στην καλύτερη απεικόνιση χρωμάτων ή δεν έχει σημασία? πχ...´´ιδια εικόνα παίρνεις (όσον αφορά την καθαρότητα και την ευκρίνεια πάντα) όταν προβάλεις στις 50 και την ίδια όταν προβάλλεις στις 150?

Ilia ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου....
Ήθελα να ρωτήσω...τί εννοεις να παίξει 100 ώρες? κάτι σαν 'στρώσιμο' δλδ? Αφού τον πάρω να τον αφήσω να παίξει 100 ώρες?
ναι ίσως δεν διατύπωσα καλά τι εννοούσα. Αν προβάλει σε λίγες ίντσες...αυτό βοηθάει στην καλύτερη απεικόνιση χρωμάτων ή δεν έχει σημασία? πχ...´´ιδια εικόνα παίρνεις (όσον αφορά την καθαρότητα και την ευκρίνεια πάντα) όταν προβάλεις στις 50 και την ίδια όταν προβάλλεις στις 150?

Στις "μικρές" ίντσες, κερδίζεις σε φωτεινότητα και λεπτομέρεια, χάνεις όμως σε "αίσθηση"...

Δοκιμάζεις και βλέπεις..

Υ.Γ. Ναι, για "στρώσιμο" μιλάμε...

Αχ βαχ με βλέπω να καίγομαι πάλι με τα ηλεκτρονικούλια μου...τελικά αποφάσισα να πάρω τον Sony...και ανάμεσα στη μισή ώρα που μεσολάβησε από το πρώτο μέχρι το δεύτερο ποστ μου...αγόρασα ένα dvd με HDMI σύνδεση...(έ άμα κάνουμε κάτι να το κάνουμε σωστά) η απόσταση θέασης είναι κάπου στα 4 μέτρα επομένως υπολογίζω πανί γύρω στις 120 ίντσες! Πάλι τα κατάφερα και βγήκα εκτός budget αλλά τι να κάνουμε...το κακό είναι ότι μπριζώθηκα και θέλω να αλλάξω και ηχεία τώρα!!! Χαχα...τι να γίνει!!! Υγεία να έχουμε

η απόσταση θέασης είναι κάπου στα 4 μέτρα επομένως υπολογίζω πανί γύρω στις 120 ίντσες!

Αρκεί και η θέση τοποθέτησης του προβολέα να σου δίνει αυτές τις ίντσες.

Το ειπα εγω θα καταστραφω τωρα που ξαναεμπλεξα!!! Τελικα πηρα τον Epson αλλα μια και ειμαι και ποδοσφαιροφιλος και χαζευα τα thread με τις τηλεορασεις ειδα την προσφορα του expert και πηρα και την Sony WDL-w2000!!! Παει το δωρο Χριστουγεννων!!! Ενα καλο πανι μου εμεινε τωρα και ειμαι ok!!!