Ερωτήσεις προς επιβεβαίωση

Crystal

New member
19 March 2007
87
Αθήνα
Ας υποθέσουμε πως έχουμε έναν ενισχυτή 7κάναλο +1 Sub.
Έχουμε όμως συνδέσει επάνω του μόνο 5+1 ηχεία.
Βάζουμε ένα δισκάκι dvd με μια ταινία που υποστηρίζει DIGITAL EX η' dts es
δηλαδή εφέ για δύο πίσω ηχεία σαράουντ κ.λ.π.

Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση ? Τα χάνουμε αυτά τα εφέ με τα 5,1 ηχεία μας ή ο ενισχυτής τα περνάει στα πλαϊνά ???
(Σημείωση: Ο ενισχυτής εννοείται ότι υποστηρίζει DIGITAL EX η' dts es κ.λ.π.)

Άλλη ερώτηση:
Το οπτικό καλώδιο μπορεί να μεταφέρει αυτά σήματα ??
Δηλαδή για 6,1 και 7,1 κανάλια ??
(αν και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί αλλά θέλω επιβεβαίωση).

Εφόσον έχεις ορίσει στον ενισχυτή ότι δεν υπάρχουν surround back ηχεία, η πληροφορία αυτή θα περάσει στα surround ηχεία.

Σφώς και το οπτικό καλώδιο μπορεί να μεταφέρει όλη την πληροφορία για τα 7.1 κανάλια.

komhst αυτής της άποψης είμαι αλλά ποτέ δεν επιμένω ακόμα και για πράγματα που μπορεί να είμαι 100% σίγουρος.

Βέβαια τα πράγματα θα αλλάζουν όταν ο ενισχυτής είναι 5κάναλος διότι φυσικά δεν θα έχει και τα απαραίτητα DACs

Έτσι δεν είναι ???

Δεν τα χάνεις τα εφε απλώς ο ενισχυτής τα (αναμιγνύει) ,με το σήμα των souround ηχείων και τα βγάζει απο εκεί μαζί με το περιεχόμενο των souround με μειωμένη αρκετά βέβαια ευκρίνεια .
Δεν θα ακούσεις όπως πρέπει αυτά τα εφε με τέτοιο set up.
Τώρα όσον αφορά στο θέμα της οπτικής ίνας , μεταφέρει τέτοια σήματα εως και 7,2 καναλιών αλλά συμπιεσμένης μορφής όπως dd,dts , ddex,dtses, και οχι τα νεα μη απωλεστικά formats όπως dolby true hd, dts hd ma , τα οποία υπάρχουν στα br δισκάκια.
Αυτά ελπίζω να βοήθησα.

JOMARK911 μου δίνεις αφορμή για την επόμενη ερώτησή μου:

Σχετικά με τα νέα μη απωλεστικά formats όπως Dolby true hd και Dolby digital Plus χρειάζεται μόνο HDMI καλώδιο ? Δεν γίνεται με οπτική ή coaxial ?

Γιατί κάπου διάβασα ότι θα είναι συμβατά με παλαιότερα συτήματα.
Για ποια συμβατότητα μιλάει εφόσον τα παλαιότερα συστήματα δεν φέρουν HDMI σύνδεση ???

Nέο Dolby Digital
19.04.2004
Στο περιθώριο της ΝΑΒ, η ATSC (Advanced Television Standards Committee) ανακοίνωσε ότι μία νέα εκδοχή του Dolby Digital το Dolby Digital Plus είναι υποψήφιο για την επιλογή του codec επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιηθεί σε τηλεοπτικές μεταδόσεις. Το Digital Plus που είναι γνωστό και ως Enhanced ΑC-3 πληροί τις βασικές προδιαγραφές της επιτροπής, προσφέροντας συμβατότητα με τα παλαιότερα συστήματα, μεγάλες δυνατότητες συμπίεσης με καλή ποιότητα, συμβατότητα με τις μελλοντικές εξελίξεις ως προς τα μέσα αποθήκευσης και λογικό κόστος εγκατάστασης και χρήσης.
Ή αναφέρεται μόνο στο Digital Plus

Κοίτα τα νέα formats λόγω εξαιρετικά μεγάλου όγκου πληροφορίας αναγκαστικά μπορούν να περάσουν μόνο απο hdmi το οποίο εχει ικανότητα να διαχειριστεί ισως και 100 φορές πιό πολή πληροφορία απο το κλασικό coaxial,optical.Σκέψου οτι το bitrate του απλού dd είναι μέχρι 654kbps ενω του dts hd ma μπορεί να φτάσει και τα 20mbps.Οπως καταλαβαίνεις η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.
Τώρα όσον αφορά στην προς τα πίσω συμβατότητα , υπάρχει και διατηρείται με το απλό coax,optical για μεταφορά του απλού dd,dts που υπάρχει σαν track μέσα στο δισκάκι . Αρα no harm done ,θέλεις hd ηχο ? τον έχεις , θέλεις sd ηχο πάλι τον εχεις .
Απλώς επιλέγεις απο το μενού της ταινίας πιο sound track θα σου εξάγει το player.
Τώρα οσον αφορά στο dolby digital plus αυτό είναι η ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του απλού dd, dd-ex και του dolby digital true hd.Με bitrate 1.5mbps είναι καλύτερο απο το απλό αλλά υστερεί σημαντικά έναντι του true hd.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις προς επιβεβαίωση

JOMARK911 μου δίνεις αφορμή για την επόμενη ερώτησή μου:

Σχετικά με τα νέα μη απωλεστικά formats όπως Dolby true hd και Dolby digital Plus χρειάζεται μόνο HDMI καλώδιο ? Δεν γίνεται με οπτική ή coaxial ?

Οχι δεν γίνεται λόγω απαίτησης μεγαλύτερου bandwidth που δεν είναι εφικτό με οπτική/coaxial.

Οπως στα λέει ο Jomark911

Τώρα όσον αφορά στην προς τα πίσω συμβατότητα , υπάρχει και διατηρείται με το απλό coax,optical για μεταφορά του απλού dd,dts που υπάρχει σαν track μέσα στο δισκάκι . Αρα no harm done ,θέλεις hd ηχο ? τον έχεις , θέλεις sd ηχο πάλι τον εχεις .

Οχι δεν γίνεται λόγω απαίτησης μεγαλύτερου bandwidth που δεν είναι εφικτό με οπτική/coaxial.

Οπως στα λέει ο Jomark911

Συγνώμη μπερδεύτηκα τώρα.

Εγώ με τον ενισχυτή που ήδη έχω, ο οποίος έχει μόνο coaxial και οπτικές
χάνω τα νέα αυτά φορμά ??

Χρειάζεται να πάρω άλλα μηχανήματα ? Άλλον ενισχυτή με HDMI ?

Ποια η συμβατότητα τότε ??

Σίγουρα η πηγή πρέπει να είναι Blue Rey.

Συγνώμη μπερδεύτηκα τώρα.

Εγώ με τον ενισχυτή που ήδη έχω, ο οποίος έχει μόνο coaxial και οπτικές
χάνω τα νέα αυτά φορμά ??

Χρειάζεται να πάρω άλλα μηχανήματα ? Άλλον ενισχυτή με HDMI ?

Ποια η συμβατότητα τότε ??

Σίγουρα η πηγή πρέπει να είναι Blue Rey.

Τα χάνεις γιατί χρειάζεσαι HDMI. Η συμβατότητα αναφερόταν στο ότι αν δεν έχεις HDMI μπορείς να περάσεις το απλό DD, όχι τα νέα φορμάτ.

Χρειάζεσαι BR player, ενισχυτή με HDMI και ένα από τα δύο να έχει την δυνατότητα να αποκωδικοποιεί τα νέα φορμάτ ήχου.

Ρίξε μια ματιά και εδώ:

http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_library/DPlus_TrueHD_whitepaper.pdf

Blue ray player χρειάζεσαι σίγουρα.Τώρα απο εκεί και πέρα εαν ο ενισχυτής σου δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα νέα forma και δεν έχει hdmi, αλά διαθέτει αναλογική είσοδο 5,1 τότε το συνδέεις με τις αντίστοιχες εξόδους του br player και κάνεις την δουλειά σου.