ερωτηση ασχετου!

ROOKIE

AVClub Enthusiast
4 September 2010
806
Χαλάνδρι
Ελπίζω να μην με αρχισουμε στις "φαπες" οι hi-techηδες εδω.....αλλα η ερωτηση ειναι απλη.

Εχω μπει εδω και λιγο καιρο σε νεο σπιτι και ηρθε η ωρα να αγορασω κατι για να ακουω μουσικη (συμπληρωματικα να αναφερω οτι ακουω πολυ μουσικη και παλιοτερα επαιζα και σε ενα metal συγκροτημα...χεχε)

Η βασικη μου απορια ειναι η εξης.

Παλιοτερα (ως πιτσιρικας) ειχα (και εχω ακομα) αγορασει το κλασσικο στερεοφωνικο, δηλαδη ενισχυτης και 2 ηχεια, και ξεχωριστα cd, πικακ και κασετοφωνο (ω ναι!)

Με ραδιοενισχυτες και τετοια κολπα δεν ειχα ασχοληθει.
Αυτο που θελω να μαθω ειναι αν αγοραζωντας ραδιοενισχυτη:

1) κανω την "ιδια" δουλεια οπως εκανα με τον HI-FI κλασσικο στερεο ενισχυτη, οταν απλα ακουω μουσικη απο μια πηγη (πχ cd player) ...ή αν αυτα τα μαραφετια ειναι φτιαγμενα κυριως για να ακους σωστα τα 6.1, 7.1 κλπ surround αλλα οχι για κανονικη ακοραση μουσικης

2) οσα συστηματα εχω δει με ραδιοενισχυτες.......εχουν διαφορα περιφερειακα ηχεια αλλα κανενα δεν εχει τα 2 κλασσικα ηχεια (στερεο) που ηξερα εγω.
Προφανως το καθενα κανει μια πιο συγκεκριμενη δουλεια....γουφερ για πισω, twitters για τις ψηλες κοκ....το καταλαβαινω αυτο.
Απλα θα ηθελα να ξερω αν τα 2 υπαρχπντα ηχεια που εχω (Roister και λειτουργουν μια χαρα) μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως μπροστινα ηχεια και απλά να πρεπει να αγορασω τα υπολοιπα...

Οκ.....και τωρα σταματηστε το γελιο και απαντηστε!

Last edited:
Υ.Γ να συμπληρωσω οτι ΕΠΙΤΗΔΕΣ ρωταω ΠΡΩΤΑ εδωπερα που ασχολειστε με τον δικαναλο ηχο, διοτι και ειναι κατι που κατεχω καλυτερα αλλα και γιατι φανταζομαι οτι αν ειναι να ακουσω καμμια "αιρετικη" αποψη σχετικα με το ζητημα του πολυκαναλου ηχου/ακουσματος....εδω θα την ακουσω!

1. αυτα που εχεις δει με 5.1, 7.1 δεν αποτελουν ενισχυτες και ηχεια για ηχο μουσικης αλλα για home cinema, οποτε εαν αγαπας τη μουσικη δεν θα σου πρωτεινα να πας για κατι τετοιο.
2. θα πρωτεινα να πας για ολοκληρομενο ενισχυτη ή ακομα καλυτερα προ-ενισχυτη και ενισχυτη αναλογα με το budget το οποιο εχεις.
3. υπαρχουν και απλοι ενισχυτες, διχως ραδιο..

1.) Κάνεις την ίδια δουλειά όπως και παλαιότερα ΑΛΛΑ η ποιότητα είναι υποδεέστερη σε σχέση με έναν αυστηρά δικάναλο ενιοσχυτή.

2.) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παλιά σου ηχεία και να πάρεις μόνο κεντρικό, δορυφόρους και sub . Καλό θα ήταν βέβαια να πάρεις και ένα τηλέφωνο τα παιδιά στην Roister έτσι ώστε να σε κατατοπίσουν καλύτερα....

ROOKIE, γενικότερα εφόσον σε ενδιαφέρει να ακούς μουσική πας για στερεοφωνικό.
2 κανάλια, δεξί αριστερό, κλασικά πράγματα :-)
Οι 5.1 μιας και έχουν περισσότερα κανάλια και μοντέρνα πρότυπα για Blu Ray κ.ο.κ. αναγκαστικά δεν έχουν την καλύτερη τιμή/απόδοση για στέρεο ήχο.

Αλλά θέσε ένα όριο τιμής και κάποιους στόχους (πόσες και ποιες πηγές λ.χ.) για να μη ξεφύγει πολύ η συζήτηση …

κατσε για να το καταλαβω,......αυτο που πρακτικα λετε, ειναι οτι με τα ιδια λεφτα που χρειαζεται κανεις για ενα ενισχυτη τυπου home cinema, παιρνει καλυτερο στερεο ενισχυτη....ΛΟΓΙΚΟ, μιας και ο αλλος ουτε τοσο εξειδικευμενος ειναι, αλλα και πρεπει να κανει περισσοτερα πραγματα (να εχει περισσοτερες λειτουργιες κλπ) αρα για μια ιδια ποιοτητα σε στερεο ηχο, θες να δωσεις περισσοτερα λεφτα για εναν τυπου home cinema....σωστα?

Ως προς το budget, δεν το εχω πολυ συγκροτημενο στο μυαλο μου (οχι βεβαια διοτι ειναι απεριοριστο, αλλα διοτι επικεινται και αλλες αγορες πραγματων για το σπιτι και πρπεει να δω που θα ριξω βαρος)

Οκ....να ρωτησω και κατι αλλο?
Εχει σημασια να ριξει κανεις το (οικονομικο) βαρος στα ηχεια ή στον ενισχυτη-προενισχυτη κοκ.
ΛΟΓΙΚΑ το δευτερο....ε?

Το βασικο προβλημα ειναι ρε παιδια οτι και η ιδεα του home cinema δεν με αφηνει αδιαφωρο και προφανως δεν εχω την οικονιμικη ανεση να δω το ενα θεμα ξεχωριστα απο το αλλο.....οποτε η παιρνω καποιον καλο ραδιοενισχυτη (εστω πληρωνοντας κατι παραπανω) ωστε να εχω και καλη αποδοση σε στερεο.....ή χαριν της μουσικης, ξεχναω το κομματι 'home cinema" και δινω οτι μπορω στην κλασσικη στερεο εκδοχη....

Χμμμμ......καμμια προταση ετσι και αλλιως?

Γενικα ειμαι της λογικης των αγορων της καλης μεσης "εμπορικης" κατηγοριας....δηλαδη να αγοραζω μια συσκευη μεσα στα πλαισια/κατηγορια που κινειται ο πολυς κοσμος, αλλα στην καλη ποιοτητα αυτης της κατηγοριας (δηλαδη κατι απο καλο ραφι, αλλα οχι σε εξεζητημενο μαγαζι ας πουμε!)

κατσε για να το καταλαβω,......αυτο που πρακτικα λετε, ειναι οτι με τα ιδια λεφτα που χρειαζεται κανεις για ενα ενισχυτη τυπου home cinema, παιρνει καλυτερο στερεο ενισχυτη....ΛΟΓΙΚΟ, μιας και ο αλλος ουτε τοσο εξειδικευμενος ειναι, αλλα και πρεπει να κανει περισσοτερα πραγματα (να εχει περισσοτερες λειτουργιες κλπ) αρα για μια ιδια ποιοτητα σε στερεο ηχο, θες να δωσεις περισσοτερα λεφτα για εναν τυπου home cinema....σωστα?

Ως προς το budget, δεν το εχω πολυ συγκροτημενο στο μυαλο μου (οχι βεβαια διοτι ειναι απεριοριστο, αλλα διοτι επικεινται και αλλες αγορες πραγματων για το σπιτι και πρπεει να δω που θα ριξω βαρος)

Οκ....να ρωτησω και κατι αλλο?
Εχει σημασια να ριξει κανεις το (οικονομικο) βαρος στα ηχεια ή στον ενισχυτη-προενισχυτη κοκ.
ΛΟΓΙΚΑ το δευτερο....ε?

Το βασικο προβλημα ειναι ρε παιδια οτι και η ιδεα του home cinema δεν με αφηνει αδιαφωρο και προφανως δεν εχω την οικονιμικη ανεση να δω το ενα θεμα ξεχωριστα απο το αλλο.....οποτε η παιρνω καποιον καλο ραδιοενισχυτη (εστω πληρωνοντας κατι παραπανω) ωστε να εχω και καλη αποδοση σε στερεο.....ή χαριν της μουσικης, ξεχναω το κομματι 'home cinema" και δινω οτι μπορω στην κλασσικη στερεο εκδοχη....

Χμμμμ......καμμια προταση ετσι και αλλιως?

Γενικα ειμαι της λογικης των αγορων της καλης μεσης "εμπορικης" κατηγοριας....δηλαδη να αγοραζω μια συσκευη μεσα στα πλαισια/κατηγορια που κινειται ο πολυς κοσμος, αλλα στην καλη ποιοτητα αυτης της κατηγοριας (δηλαδη κατι απο καλο ραφι, αλλα οχι σε εξεζητημενο μαγαζι ας πουμε!)

Αν σε ενδιαφέρει το home cinema και καταλαβαίνοντας από τα γραφόμενά σου ότι θα το υλοποιήσεις, τότε η βέλτιστη λύση είναι να πάρεις έναν πολυκάναλο προενισχυτή και ανάλογα με τί ήχεία έχεις παίρνεις και τους τελικούς. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι το αυξημένο κόστος διότι πολύ λίγες εταιρείες βγάζουν πολυκάναλους προενισχυτές.

Αν τώρα δεν μπορείς να έχεις δύο διαφορετικά συστήματα και θές να τα παντρέψεις τότε ένας ενισχυτής σαν και αυτόν

Καλά τα λες καλά τα σκέπτεσαι.
Πιθανά μάλιστα να χρειαστεί να το σκεφτείς καλύτερα λίγες μέρες… sleep over it που λένε :-)

Γενικά προσπαθούμε να είμαστε ισορροπημένοι, πάνω κάτω τα ίδια λεφτά σε ενισχυτικά - σε ηχεία – σε πηγές, αλλά ανάλογα με την περίσταση επιτρέπονται εκτροπές ;-)

Από πηγές ? Θα κρατήσεις το πικάπ ? Θα έχεις blu ray ή pc συνδεδεμένο κ.ο.κ. ?

1. υπαρχουν ακρειβα μηχανηματα και στις 2 κατηγοριες τοσο του ηχου οσο και του home cinema.
2. ο περισσοτερος κοσμος αγοραζει πλεον home cinema θυσιαζοντας τον ηχο.
3. λιγοι και εκλεκτοι ειμαστε αυτοι που εχουμε φτιαξει 2 ξεχωριστα συστηματα
4. αν εχεις περιορισμενο budget λογο σπιτιου θα σου πρωτεινα να αγορασεις home cinema και μετα να φτιαξεις και συστηματακι για ηχο.. καλυτερ να θυσιασεις λιγο απο τον ηχο για εχεις δυο σε ενα...

Καλά τα λες καλά τα σκέπτεσαι.
Πιθανά μάλιστα να χρειαστεί να το σκεφτείς καλύτερα λίγες μέρες… sleep over it που λένε :-)

Γενικά προσπαθούμε να είμαστε ισορροπημένοι, πάνω κάτω τα ίδια λεφτά σε ενισχυτικά - σε ηχεία – σε πηγές, αλλά ανάλογα με την περίσταση επιτρέπονται εκτροπές ;-)

Από πηγές ? Θα κρατήσεις το πικάπ ? Θα έχεις blu ray ή pc συνδεδεμένο κ.ο.κ. ?

Το πικαπ ΣΙΓΟΥΡΑ αν και θελει μια επισκευουλα (που δεν ξερω καν που να την κανω)....οι δισκοι ηταν ο εφηβικος μου ερωτας και εχω αρκετους!

Πισι δεν θα συνδεσω.....μαλλον καποιο cd player και το PS3 (ξερω οτι το PS3 paizei και cd....αλλα μαλλον θα προτιμησω ξεχωριστο μηχανημα για αυτη τη δουλεια....αν οχι αμεσα, συντομα παντως)

ναι δεν βιαζομαι...κοιταζω και τις αγγελιες μπας και κανενας που θελει κατι ακομα καλυτερο σμπρωξει κατι καλο σε καλα λεφτα, αλλα συνηθως βρισκω ευκαιριες του τυπου "πωλειται Cayenne σε τιμη ΒΜW Z4'.....δηλαδη καλες αλλα και παλι σε πολλα λεφτα!)

γενικα δεν με χαλαει η λογικη να αγορασω και καποια πραγματα λιγο λιγο...

Υ.Γ Καλος ο ενισχυτης φιλε Φραγκουλη.....αλλα τσουζει λιγο ε? χαχαχα

Re: Απάντηση: ερωτηση ασχετου!

1. υπαρχουν ακρειβα μηχανηματα και στις 2 κατηγοριες τοσο του ηχου οσο και του home cinema.
2. ο περισσοτερος κοσμος αγοραζει πλεον home cinema θυσιαζοντας τον ηχο.
3. λιγοι και εκλεκτοι ειμαστε αυτοι που εχουμε φτιαξει 2 ξεχωριστα συστηματα
4. αν εχεις περιορισμενο budget λογο σπιτιου θα σου πρωτεινα να αγορασεις home cinema και μετα να φτιαξεις και συστηματακι για ηχο.. καλυτερ να θυσιασεις λιγο απο τον ηχο για εχεις δυο σε ενα...

Καμμια προτασουλα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: ερωτηση ασχετου!

Καμμια προτασουλα?

φιλε μου να σου αντιστρεψω την ερωτηση τι budget διαθετεις για να σου πω τοσο για ηχεια οσο και ενισχυτη?

κοιτα...νομιζω οτι το οριο μου για ενισχυτη θα ειναι κοντα στο χιλιαρικο (εκτος και αν δω καποια προσφορα/ευκαιρια που ειναι "αμαρτια" να την προσπερασω....καταλαβαινεις)

Για ηχεια δεν ξερω καν τι κυκλοφορει και σε τι τιμες για να μην σου πω καμμια τιμη που ειναι παπαρια!
Αρχικη υποθεση ειναι οτι θα κρατησω τα 2 "κανονικα" ΡΟΙΣΤΕΡ που εχω και θα παρω τα υπολοιπα "περιφερειακα".
Απλα ξερεις τι γινεται?
Τον ενισχυτη τον αγοραζεις μια και καλη.....τα ηχεια μπορω να παιρνω και "λιγα λιγα" αν υπαρχει καποιος λογος να το κανω (στην τελικη πορευομαι και με αυτα που εχω για λιγο διαστημα)....αυτο με μπερδευει.....

Μη βιάζεσαι να αποφασίσεις μεν :-)

Αλλά ας προσθέτω προβληματισμούς ως τότε :D

Για το πικάπ, εάν μας αναφέρεις μοντέλο πιθανά να μπορούμε να βοηθήσουμε.
Ενώ θα χρειαστεί phono είσοδο και όχι Line in όπως θα θυμάσαι.
Ανάλογα με τον ενισχυτή (γιατί πολλοί πια δεν έχουν phono) πιθανά να θές και εάν προενισχυτή Phono.

Τον ενισχυτή καλύτερα να τον ζευγαρώσεις με συγκεκριμένα ηχεία.

Μια ‛εναλλακτική λύση’ αντί για cd είναι laptop / htpc που δίνει ψηφιακά σήμα σε ένα dac (και το dac στον ενισχυτή).

κοιτα...νομιζω οτι το οριο μου για ενισχυτη θα ειναι κοντα στο χιλιαρικο (εκτος και αν δω καποια προσφορα/ευκαιρια που ειναι "αμαρτια" να την προσπερασω....καταλαβαινεις)

Μια καλή πρόταση είναι ένας Pioneer LX-82 Που πωλείται στις αγγελίες. Είναι και κτηνάκι και αν δεν χρειάζεσαι το 3D είναι μια χαρά.

Για ηχεία όπως σου είπα και παραπάνω πάρε τηλέφωνο στην Roister να σου πούνε και αυτοί την άποψή τους.

Διαφορετικά οι δοσυφόροι τις roister μαζί με ένα earthquake sub νομίζω θα σε καλύψουν....

Μια καλή πρόταση είναι ένας Pioneer LX-82 Που πωλείται στις αγγελίες. Είναι και κτηνάκι και αν δεν χρειάζεσαι το 3D είναι μια χαρά.

Α ναι...καλη ερωτηση,.....τι ειναι το 3D ρε παιδια? Για ηχο δεν μιλαμε?

(Σας ζαλισα ε?)

Α ναι...καλη ερωτηση,.....τι ειναι το 3D ρε παιδια? Για ηχο δεν μιλαμε?

(Σας ζαλισα ε?)

3D είναι να βλέπεις τρισδιάστατα στην τηλεόρασή σου, αν η πηγή και ο ενισχυτής υποστηρίζουν τέτοια δυνατότητα. Πολλοί ζητούν πλέον ο ενισχυτής να μπορεί να υποστηρίξει 3D για να γλυτώσουν ένα επιπλέον καλώδιο

Απλώς το ανέφερα μήπως και είχες 3D τηλεόραση ή player και ήθελες να υπάρχει σαν δυνατότητα...

3d τηλεοραση θα εχω τις επομενες μερες....αλλα εξακολουθω να μην καταλαβαινω τι σχεση μπορει να εχει η εικονα 3d με τον ηχο....θεωρητικα ειτε η ταινια ειναι 2D ειτε 3D δεν επηρεαζει το σε ποσα καναλια ηχου ειναι γραμμενη.....λαθος?

Αυτο δε με το 3d sound το εχω δει και εγω και σε τηλεορασεις και δεν καταλαβαινω τι ειναι....
(το απλωσαμε τωρα ε και θα :grandpa: ε?)

3D είναι να βλέπεις τρισδιάστατα στην τηλεόρασή σου, αν η πηγή και ο ενισχυτής υποστηρίζουν τέτοια δυνατότητα. Πολλοί ζητούν πλέον ο ενισχυτής να μπορεί να υποστηρίξει 3D για να γλυτώσουν ένα επιπλέον καλώδιο

Απλώς το ανέφερα μήπως και είχες 3D τηλεόραση ή player και ήθελες να υπάρχει σαν δυνατότητα...