Ερώτηση για 3 L φακούς

nmastro

Senior Member
20 December 2006
383
1. Canon EF 24mmf/1.4L II USM
2. Canon EF 35mmf/1.4L USM
3. Canon EF 50mm f/1.2L USM
4. Canon EF 85mmf/1.2L USM II

5. Canon EF 16-35mmf/2.8 II L USM

Τα δεδομένα είναι δύο: (1) θα αγοραστούν 3 φακοί και (2) τα εστιακά μήκη που χρησιμοποιούνται είναι όλα τα παραπάνω χωρίς καμία εξαιρετική διαφορά (οπότε π.χ. να οδηγηθούμε σε πιο wide φακούς κτλ...)

Τα σενάρια είναι επίσης δύο:
(1) Αν αγοράζατε 3 από τους 4 πρώτους prime, ποιούς θα επιλέγατε και γιατί (ή ποιόν θα αφήνατε έξω, αν βολεύει καλύτερα η αιτιολόγηση)?
(2) Θα επιλέγατε το σενάριο (1) ή θα αγοράζατε 2 primes (Ποιούς?) και τον 5? Και γιατί?

Καλό είναι να μην επεκταθεί η συζήτηση ότι αντί αυτού θα έπερνα εκείνον, και δεν είναι value for money, κτλ....η ερώτηση είναι καθαρά βασιζόμενη στην "ποιότητα".... με ότι συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση...... και μόνο σε αυτούς τους φακούς.....αν θέλετε να βάλετε το resale μέσα στην αιτιολόγηση μπορείτε.....

Επίσης, οι φακοί θα χρησιμοποιηθούν σε full frame σώμα....

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.....

Mε τη σειρά τους κάτωθι:
1) 85 f/1.2 εξαιρετικός φακός για πορτραίτο
2) 35 f/1,4 για street photography και τοπίο χωρίς υπερβολές και κοντά στην προοπτική του ματιού
3) 16-35/2.8 II all around ευρυγώνιος

Υποθέτω ότι το θέμα κόστους βγαίνει εκτός,

1) Θα έπαιρνα τους 24-35-85. Γιατί θεωρώ τον 50/1.2L περισσότερο φακό πρεστίζ παρά κάτι οπωσδήποτε καλύτερο από τον τραγικά φθηνότερο 50/1.4 (χώρια που μόλις κλείσουν λίγο, φαίνεται ανώτερος ο 1.4).

2) Θα επέλεγα τον 16-35, τον 24ρη και τον 85ρη. Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο εύρος 16-24mm που διαφορετικά δεν θα το είχα, γιατί υπάρχει η ευκολία του ευρυγώνιου ζουμ, γιατί τα 24mm τα χρησιμοποιώ (το αντίστοιχό τους σε APS, τουλάχιστον) από τα 35, στα οποία και ο 16-35 καλύπτει μια χαρά, στην ίδια τιμή περίπου με τον 35/1.4. Ο 85/1.2 είναι εξωτικός φακός, δεν υποκαθίσταται με ζουμ όπως οι άλλοι τρεις σταθεροί.

Απαντώ μόνο επί των ερωτήσεων που έχουν τεθεί.

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες εκτός ότι το 85 σε ff είναι λίγο για γενικό πορτραίτο. Ίσως είναι καλό σε studio αλλά γενικότερα χρειάζεται τουλάχιστον 100. Ο 135L είναι εξαιρετικός.

Αυτό θα ρωτούσα κι εγώ. Διότι αν είναι για nightscape φωτογράφηση, τότε το 85άρης 1,2 δεν κάνει διότι έχει εξαιρετικά αργό AF (πολύ πιο αργό από εκείνο του 85 1.8.

Ki ego an den vgeno off topic tha ithela na rotiso ti exipiretei (enan erasitexni fantazomai) i katoxi tautoxrona kai tou 24mm kai tou 35mm (i antistoixa kai tou 35mm kai tou 50mm)?

Υποθέτω ότι το θέμα κόστους βγαίνει εκτός,

1) Θα έπαιρνα τους 24-35-85. Γιατί θεωρώ τον 50/1.2L περισσότερο φακό πρεστίζ παρά κάτι οπωσδήποτε καλύτερο από τον τραγικά φθηνότερο 50/1.4 (χώρια που μόλις κλείσουν λίγο, φαίνεται ανώτερος ο 1.4).

2) Θα επέλεγα τον 16-35, τον 24ρη και τον 85ρη. Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο εύρος 16-24mm που διαφορετικά δεν θα το είχα, γιατί υπάρχει η ευκολία του ευρυγώνιου ζουμ, γιατί τα 24mm τα χρησιμοποιώ (το αντίστοιχό τους σε APS, τουλάχιστον) από τα 35, στα οποία και ο 16-35 καλύπτει μια χαρά, στην ίδια τιμή περίπου με τον 35/1.4. Ο 85/1.2 είναι εξωτικός φακός, δεν υποκαθίσταται με ζουμ όπως οι άλλοι τρεις σταθεροί.

Απαντώ μόνο επί των ερωτήσεων που έχουν τεθεί.

send από τα 2 σενάρια, δηλαδή 3 primes ή 2+1 τί θα επέλεγες?

Καλά μπορεί να μη θέλεις να μας απαντήσεις. Δεκτό.

Αν πρόκειται για φωτογράφηση σε πολύ λίγο φως, τότε το σετ θα ήταν 24 1.4, 35 1.4 και 50 1.4 και 85.1.8 +1 φακός με τα ίδια χρήματα).

Αν πρόκειται για προμήθεια φακών με βάση τη γενική χρησιμότητά τους, τότε 16-35 ΙΙ, 50 1.4 και 85 1.8.

Αν δουλέψεις με πορτρέτα σε στούντιο ή σε ελεγχόμενες συνθήκες ακόμη και στο ύπαιθρο τότε παίζει πολύ σοβαρά ο 85 1.2 μαζί με τους 35 1.4 και 50 1.2.

Καλά μπορεί να μη θέλεις να μας απαντήσεις. Δεκτό.

Βλάσση απάντησα. Ο καθένας στον τομέα του. Ξέρουμε όλοι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καθένας. Αυτό ίσως που δεν είπα, αλλά το θεώρησα μάλλον αυτονόητο (κακώς!) είναι ότι θα είναι για φωτογράφηση με ambient light, είτε μέρα είτε νύχτα.

Αν πρόκειται για φωτογράφηση σε πολύ λίγο φως, τότε το σετ θα ήταν 24 1.4, 35 1.4 και 50 1.4 και 85.1.8 +1 φακός με τα ίδια χρήματα).

Αν πρόκειται για προμήθεια φακών με βάση τη γενική χρησιμότητά τους, τότε 16-35 ΙΙ, 50 1.4 και 85 1.8.

Αν δουλέψεις με πορτρέτα σε στούντιο ή σε ελεγχόμενες συνθήκες ακόμη και στο ύπαιθρο τότε παίζει πολύ σοβαρά ο 85 1.2 μαζί με τους 35 1.4 και 50 1.2.

Σ' ευχαριστώ για τη γνώμη σου αλλά αυτά νομίζω είναι άσχετα με τις ερωτήσεις....

send από τα 2 σενάρια, δηλαδή 3 primes ή 2+1 τί θα επέλεγες?

Μα απάντησα, το 2+1.

Ωστόσο εάν είσαι του ευρυγωνίου, θα κοιτούσα και στην αγορά παράλληλου συστήματος Nikon D700 + 14-24/2.8. O τελευταίος αντικαθιστά άνετα 4 σταθερούς (14, 18, 21, 24mm) σε υψηλότατο επίπεδο (όταν φτάνουν να τον συγκρίνουν με τον Distagon 21mm, αυτό νομίζω τα λέει όλα). Καμία απολύτως σχέση με 16-35.

Μα απάντησα, το 2+1.

Ωστόσο εάν είσαι του ευρυγωνίου, θα κοιτούσα και στην αγορά παράλληλου συστήματος Nikon D700 + 14-24/2.8. O τελευταίος αντικαθιστά άνετα 4 σταθερούς (14, 18, 21, 24mm) σε υψηλότατο επίπεδο (όταν φτάνουν να τον συγκρίνουν με τον Distagon 21mm, αυτό νομίζω τα λέει όλα). Καμία απολύτως σχέση με 16-35.

Thanks! Το ξέρω send για τον 14-24....είναι ακριβώς όπως τα λες, αλλά ΕΛΠΙΖΩ (:smile:) και δεν θέλω να φύγω από Canon..... και γενικά νομίζω θα χάσω overall.... οπότε παραμένω Canonite....
[...αν και η συζήτηση για του τί έχει γενικά η Nikon και τί η Canon, από θέμα φακών σηκώνει μεγάλη συζήτηση...ίσως κάποια φορά με κρασάκι και μεζεδάκι να τη κάνουμε...... αλλά νομίζω ότι για συγκεκριμένες χρήσεις η Canon έχει ακόμη το πάνω χέρι στους φακούς.....]

Μπορείς πάντα να πάρεις τον 14-24 και έναν αντάπτορα Nikon G-EOS (είναι ιδιαίτεροι, 150$ πρέπει να βγαίνουν). Είναι σαν να έχεις πάρει τον 14ρη, τον 24ρη και τον Distagon 21 σε ένα -χειροκίνητης για εσένα εστίασης, ασφαλώς- πακέτο.

Κι εγώ Canon έχω, αλλά έχω και τον AF-S 17-35/2.8. Αυτό δεν είναι το ωραίο με την Canon? Εάν βάλεις κατά μέρος το AF, έχεις απίστευτες επιλογές στους φακούς.

Διάβαζα τις προάλλες έναν μπάρμπα να χώνεται σε νήμα του DPreview για την 7D... και να απαρριθμεί στα πλεονεκτήματα της D300s (fanboy κανονικό μιλάμε) το "quality legacy Ai Ais glass". Και δεν βρέθηκε κανείς χριστιανός να του πει τι λε ρε καραμήτρο. Ή να του πει για φόρα τον 105/2.5 nonAi να δούμε τι θα πάθει η μηχανή σου :p

Μπορείς πάντα να πάρεις τον 14-24 και έναν αντάπτορα Nikon G-EOS (είναι ιδιαίτεροι, 150$ πρέπει να βγαίνουν). Είναι σαν να έχεις πάρει τον 14ρη, τον 24ρη και τον Distagon 21 σε ένα -χειροκίνητης για εσένα εστίασης, ασφαλώς- πακέτο.

Κι εγώ Canon έχω, αλλά έχω και τον AF-S 17-35/2.8. Αυτό δεν είναι το ωραίο με την Canon? Εάν βάλεις κατά μέρος το AF, έχεις απίστευτες επιλογές στους φακούς.

Διάβαζα τις προάλλες έναν μπάρμπα να χώνεται σε νήμα του DPreview για την 7D... και να απαρριθμεί στα πλεονεκτήματα της D300s (fanboy κανονικό μιλάμε) το "quality legacy Ai Ais glass". Και δεν βρέθηκε κανείς χριστιανός να του πει τι λε ρε καραμήτρο. Ή να του πει για φόρα τον 105/2.5 nonAi να δούμε τι θα πάθει η μηχανή σου :p

Ναι αλλά αν βάλει τον 105/2.5 AIS ή τον 135/2.5 AIS (και αρκετους άλλους) θα πεσουν σαγονια .. :music-smiley-005:

Για μενα ειναι προς τιμή της Nikon οτι προσφέρει σε καινούργια σώματα ακομα συμβατότητα με φακους 25+ ετών.. πολλοί από τους οποιους ειναι διαμαντάκια και φτιαγμενοι για μια ζωή και ας μην εχουν νανοκρύσταλλα και εξωτικά χαρακτηριστικά..

(αρκει να τους βρεις σε καλή κατάσταση γιατι οταν μαθευτηκε το "μυστικο" με την D200 και μετά οι τιμες τους στo ebay & αλλού εκτοξεύτηκαν, οταν ειδικά μιλουμε για καλά κομμάτια)

Από και και περα εντάξει κατι πρεπει να λέμε και εμεις οι (αντικειμενικοί) Nikonάκηδες.. Η Canon 7D έπαιξε και κέρδισε και μπραβο στην Canon !!

Last edited:
Ναι αλλά αν βάλει τον 105/2.5 AIS ή τον 135/2.5 AIS (και αρκετους άλλους) θα πεσουν σαγονια .. :music-smiley-005:

Φυσικά, όπως και όταν τους βάλει κανείς σε Canon, όπως κάνω εγώ. Είναι εξαιρετικοί φακοί.
Μάλλον πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι παλιοί Nikkors μπαίνουν στις Canon, και μάλιστα όλοι οι Nikkors (και οι non-Ai) σε όλες τις Canon και όχι μόνο στις "επαγγελματικές. Επ' αυτού ήταν το επιχείρημά μου.
Μπορούμε να κοιτάζουμε συνεπώς και σε άλλες εταιρείες, η μοντούρα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Εάν θέλουμε την απόλυτη ποιότητα, δεν θα πάμε στον 16-35.

Ναι, το είχα σκεφτεί και αυτό...αλλά το απέρριψα προς ώρας....για διάφορους λόγους....

off topic: Όλο το ξεχνάω να στο πω...η υπογραφή σου θέλει και ένα κόμμα για να είναι πλήρως σωστή..... ;)

off topic: Όλο το ξεχνάω να στο πω...η υπογραφή σου θέλει και ένα κόμμα για να είναι πλήρως σωστή..... ;)

Άγνωστο σημείο στους λατίνους... δεν λες καλά που έχει κενά ενδιάμεσα των λέξεων? Χώρια που έτσι διατηρεί μία αμφισημία, αναλόγως της εικαζόμενης θέσης του κόμματος

Άγνωστο σημείο στους λατίνους... δεν λες καλά που έχει κενά ενδιάμεσα των λέξεων? Χώρια που έτσι διατηρεί μία αμφισημία, αναλόγως της εικαζόμενης θέσης του κόμματος

:smile: ...μάλιστα....εσύ το παραπήγες..... εμένα πάντοτε μου άρεσε η "δεύτερη", μη συνηθισμένη... :smile: :smile: :smile: ...