Ερώτηση για 46x3500

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
270
Προσφάτως είδα σε έκθεση μια 46x3500 να αναπαραγάγει αναλογικό πρόγραμμα από ΕΤ1 νομίζω, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε. Για την ακρίβεια, η λήψη ήταν καλή - όχι τέλεια - δεν είχε χιόνι αλλά υπήρχε ελαφρό είδωλο στη λήψη.

Αυτό που παρατήρησα ήταν έντονα τεχνουργήματα στα skin tones, μου θύμισε pc με επιλογή χαμηλής παλέτας χρωμάτων όπου οι μεταβάσεις είναι απότομες.

Η ερώτηση μου, μια και πλησιάζει η ώρα, είναι αν η παρατήρησή αυτή είναι αποτέλεσμα κακού σήματος, σωστής ρύθμισης της συσκευής ή αδυναμίας της τεχνολογίας να αναπαραγάγει αναλογικό σήμα από τον αέρα σε πάνελ true HD.

Ευχαριστώ

Λίγο από τα τρία αλλά το κυριότερο κατά τη γνώμη μου είναι οι ρυθμίσεις που πιστευω πως θα ταν ψιλο χάλια αλλά και το γεγονός ότι είναι 1080p

Δλδ οι 1080p τηλεοράσεις δεν αποδίδουν εξίσου στο αναλογικό σήμα?
ΦΥΣΙΚΑ και ΟΧΙ!
Γιατί το αναλογικό σήμα εκτός από τις ατέλειες που έχει στη μετάδοση (παλιοί πομποί και καλώδια) και στη λήψη του (είδωλα, χιόνια κλπ), είναι και SD ανάλυσης 720*576!
Κατά συνέπεια, μια τηλεόραση hdready 1280*720 θα χρειαστεί να "ξετραχειλώσει" ΛΙΓΟΤΕΡΟ το σήμα για να το προσαρμόσει στο πάνελ της από ότι μια FullHD (1920*1080) που δέλει σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΑ ανάλυση!!! :smash:

Φαντάσου μια εικόνα από υπολογιστή χαμηλής ανάλυσης, ή ένα κλιπάκι από το youtube όταν τα βάζεις να παίξουν σε πλήρη οθόνη, σε ένα μονιτορ με ανάλυση 1600*1200 για παράδειγμα! :ADFAD2:

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει σύντομα, και γι αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ στα άτομα που θέλουν να παρακολουθούν και αρκετή τηλεόραση στην TV τους, να προτιμούν hd-ready τηλεοράσεις! (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι ακόμα και στα HD σήματα, μέχρι και τις 42-44 ίντζες η διαφορά μεταξύ 720 και 1080 είναι αμεληταία!) :ernaehrung004:

Να ρωτήσω πώς θεωρητικά μπορεί μια HD-Ready να έχει καλύτερη απόδοση από μια FullHD ακόμα και σε απλό SD σήμα, όταν βέβαια μιλάμε για δεδομένο μέγεθος οθόνης; Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει upscaling, αλλά αυτό δεν είναι εις βάρος της FullHD, αφού για δεδομένο μέγεθος θα έχει pixel μικρότερων διαστάσεων.

Αν στην πράξη οι FullHD είναι χειρότερες σε SD, θεωρώ ότι οφείλεται αποκλειστικά στο ότι το αντίστοιχης ποιότητας scaling απαιτεί σαφώς μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ (που ίσως ακόμα δεν έχουν) αφού αναπαριστά τελικά τον διπλάσιο αριθμό pixels.

η HD ready εχει λιγοτερα πιξελ

αρα δε χαλαει τοσο πολυ. οσο upscale και να κανει η Full HD δε θα ειναι το σημα 1080p.

γενικα ο κανονας δεν ειναι οτι για σημα χαμηλης αναλυσης δειχνει καλυτερα σε οθονη χαμλης αναλυσης?

π.χ. το τηλεοπτικο σημα δειχνει ωραια (εντος εισαγωγικων) σε μια CRT αλλα οχι σε μια Full HD. (φαινονται καθαρα εκει οι ατελειες της εικονας που παιρνουμε απο το τηλεοπτικο σημα)

μια HD τηλεοραση δειχνει τα καλα καλυτερα και τα κακα χειροτερα. (το ιδιο και το HDMI)

Last edited:
Θα συμφωνησω κι εγω για τις full hd και το τηλεοπτικο σημα αλλα θελω να θεσω δυο παραμετρους.
1ον ποιοτητα σηματος.Sd ειναι και το dvd αλλα στην 46" full hd tv μου παιζει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.Επισης sd ειναι και το λεγομενο FREEVIEW στην Αγγλια(αντιστοιχο με τα ελευθερα καναλια τα δικα μας) αλλα στα τελευταια μοντελα full hd απο οτι διαβαζω στο αντιστοιχο Αγγλικο φορουμ παιζει μια χαρα αν και ουδεις ασχολειται.Το επιβεβαιωνει και το τεστ του HDTV για την SONY KDL 40W3000.Αρα το μεγαλυτερο λογο τον εχει το bitrate.Στην Ελλαδα η ποιοτητα των ελευθερων καναλιων και της NOVA ειναι λιγο χειροτερη απο ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.Αρα ειναι σαν να βαζουμε μια FORMOULA 1 στο ραλυ Ακροπολης και να της ζηταμε να κερδισει.Το μεγαλυτερο προβλημα βρισκεται στις υποδομες μας οι οποιες ειναι τριτοκοσμικες οπως πρεπει να ειναι σε μια χωρα που α βασικος μισθος ειναι 600 ευρω.
2ον το μεγεθος.Θυμαστε κατι τεραστιες 40" και 50" οπσθιας προβολης τηλεορασεις οι οποιες ειχαν γεμισει τα καφενεια τα τελευταια χρονια.Η αναλυση τους θεωρητικα παντα ηταν για sd.Το αποτελεσμα ομως ΤΡΑΓΙΚΟ.Οσο μεγαλωνει η εικονα τοσο περισσοτερο φαινεται η "ΠΟΙΟΤΗΤΑ" των καναλιων μας.