Ερώτηση για αγορά ενισχυτή Home Theater

iraklis 1980

New member
6 February 2013
41
Καλησπερα προσφατα το homecinema ενα samsung ht-z210 μετα απο 8 χρονια απεβιωςε. Εμεινα λοιπον με τα 6 ηχεια τα οποια ειναι 133watt ο καθε δορυφορος δηλαδη 2 front και 2 rear 133watt επι 4!!! 133watt το center και 135watt to subwoofer το οποιο ειναι παθητικο αν το λεω καλα. Θελω να ρωτηςω το εξης.
1 αυτα τα ηχεια μπαινουν απανω ςε αυτονομο ενιςχυτη homecinema?
2 ποςα βαττ ενιςχυτη χρειαζομαι
3 οι ενισχυτες βλεπω οτι εχουν 5 βιςματα για ηχεια. Το sub που ςυνδεεται;
καθε βοηθεια πολυτιμη. Ευχαριςτω!!!

Απάντηση: ερωτηςη για αγορα ενιςχυτη home theater

1)
Η πιο δυσκολη απαντηση.!
Συνηθως οι consumer-αδικοι ενισχυτες AV προοριζονται να οδηγουν ηχεια 8 ωμ, αν και μπορουν και 6 ωμ αν δεν το παρακανουμε σε σταθμες. Ηχεια στα 3 ωμ, ειναι μεγαλο προβλημα, εκτος κι αν μπορει να γινει καποια πατεντα για να ανεβει η εμπεδηση τους .
Ας απαντησουν σε αυτο οι γνωριζοντες καλυτερα.

2)
Καλυτερα να κοιτας καποιον ενισχυτη απο 80w/καναλι τουλαχιστον. Οσο θα ανεβαινεις σε ισχυ, θα ανεβαινει και η τιμη. Μπορεις να βρεις προσιτους ενισχυτες ακομη και με 100-130 watts.

3)
Τα βυσματα που λες, προφανως ειναι οι εισοδοι (rca) των ενισχυτων για να δεχτουν αναλογικο σημα. Οπως και να εχει, ΟΛΟΙ οι AV ενισχυτες εχουν εξοδο subwoofer (και αυτη η εξοδος, rca ειναι)

Το προβλημα σου λοιπον ειναι μονο τα 3 ωμ των ηχειων.! Αν προσπεραστει αυτο, κανενα προβλημα.!
Σε περιπτωση που μπει εστω καποια αντισταση στα ηχεια, αυτο θα σημαινε οτι η σταθμη της εντασης θα πεσει και θα πρεπει να δυναμωσεις τον ενισχυτη, που με τη σειρα του θα απαιτησει πιο πολυ ρευμα.
Αρα θα επρεπε να αγοραστει ενας ενισχυτης α) με αρκετη ισχυ και β) ο ενισχυτης στις προδοαγραφες του να μπορει να οδηγησει και 4 ωμ ηχεια, ωστε να κερδισεις κατι και απο εκει.!

Ομως σε καθε περιπτωση, τα παραπανω ειναι μια μπακαλιστικη μεθοδος και δεν ξερω αν θα ηταν και σωστη.! Περισσοτερα δεν γνωριζω, οπως δεν γνωριζω αν το παραπανω το εχουν υιοθετησει καποιοι με το δικο σου προβλημα.!

Αν δεν γινεται, ή εχει ρισκο ας απαντησει καποιος φιλος απο το forum.

Last edited:
Re: ερωτηςη για αγορα ενιςχυτη home theater

Οντως τα ηχεια ειναι 3αρια. Παιζει να καουν ςε 8 η 6αρη ενιςχυτη; αν υποςτηριζει και 4ωμ τι γινεται εκει με τα 3αρια? Συγνωμη αλλα ειμαι ολιγον αςχετος :-) αμα δηλαδη καει ο το ετοιματζιδικο homecinema τα ηχεια βγαινουν αχρηςτα;

Το sub βγαίνει άχρηστο αφού είναι παθητικό, τα υπόλοιπα ηχεία είναι από μόνα τους όχι και τόσο χρήσιμα.

Εάν παρ' όλα αυτά επιμένεις να τα χρησιμοποιήσεις, δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα καθώς πρόκειται για "κουτάκια" που δεν τραβάνε πολύ ρεύμα για να έχει νόημα να μιλάμε για τη χαμηλή τους (ονομαστική) αντίσταση. Μην περιμένεις να πάρεις πολύ καλύτερο ήχο από αυτόν που είχες μέχρι τώρα, και τον καλύτερο AV να συνδέσεις επάνω τους.

Τι μπάτζετ διαθέτεις, για τι χώρο μιλάμε και ποιες οι προτιμήσεις σου; Φαντάζομαι για κινηματογραφικό υλικό περισσότερο και λιγότερο μουσική; Συνήθως αυτά τα ηχεία δεν ταιριάζουν με αυτόνομους ενισχυτές, όχι ότι αυτό είναι απόλυτο κι ούτως ή άλλως θα αδικηθεί ο ενισχυτής. Ισως κι ανάλογα με το μπάτζετ σου, να ήταν καλύτερα να πάρεις πακέτο με τον ενισχυτή κι ένα σετ ηχείων 5.1. Πειράματα με τα ηχεία αυτά και καινούριο ενισχυτή δεν θα έκανα στη θέση σου.

Last edited:

Ηρακλή, αν και έχεις πάρει απαντήσεις πιο πάνω, θα σου γράψω 2 λόγια για να κατανοήσεις κάποια πράγματα.

Τα watt που αναγράφονται σε τέτοιους είδους συστηματάκια δεν είναι πραγματικά. Τα πραγματικά watt συνήθως μετριούνται κατά RMS (π.χ 50watt/rms)
Οι εταιρείες εδώ και δεκαετίες σκαρφίζονται άσχετους τρόπους μέτρησης, όπως τα μουσικά watt, μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό του καταναλωτή.
Αυτά τα ηχειάκια δεν σηκώνουν με τίποτα τα αναγραφόμενα watt.
Εκτός αυτού, ακόμα και στα κανονικά ηχεία η αναγραφή των watt τι σημαίνει;
Πόση συνεχόμενη ισχύ (πόσα watt) αντέχουν τα ηχεία χωρίς να καούν. Αν ένα ηχείο αναγράφει 100watt σημαίνει ότι αντέχει να δέχεται συνεχώς 100 watt.
Στην πράξη ακόμα και ένας κατά πολύ ισχυρότερος ενισχυτής δεν θα τους δίνει τόσα watt συνεχώς! Επίσης η αναγραφή του ορίου δεν σημαίνει ότι δεν θα παίξουν
με έναν ενισχυτή 40watt. Συχνά οι κατασκευαστές ηχείων προτείνουν και το προς τα κάτω όριο, το μίνιμουμ δηλαδή ισχύος που απαιτούν τα ηχεία τους, για να παίξουν σωστά.
π.χ 25-100watt/rms. (το αναγράφουν στην πίσω πλευρά).

Οι πολυκάναλοι ενισχυτές οδηγούν 5 (αν είναι 5.1) ή και 7 (αν είναι 7.1) ηχεία. Ως προς το υπογούφερ διαθέτουν μια ή δυο εξόδους γραμμής,προκειμένου να συνδέσουμε ενεργό υπογούφερ
δηλαδή υπογούφερ με ενσωματωμένο δικό του ενισχυτή. (Το δικό σου είναι παθητικό, δεν έχει δηλαδή δικό του ενισχυτή).

(Η σεισμική δόνηση μου αποπροσανατόλισε τη σκέψη....&*&*&^).

Λοιπόν στο κύριο ερώτημά σου, αν δηλαδή μπαίνουν αυτά τα ηχεία σε 5.1 ενισχυτή.
Κατ'αρχήν μόνο σαν λύση ανάγκης μπορούμε να τα δούμε (το σαμπ το αφήνουμε απ'έξω), μέχρι την απόκτηση άλλων ηχείων, γιατί θα χαντακώσουν οποιονδήποτε πολυκάναλο.
Από τεχνικής πλευράς υπάρχει η πιθανότητα με το που θα ανοίγει λίγο η ένταση , να τρίζουν και να νομίζεις ότι θα διαλυθούν. Αν όμως αποδειχθεί ότι αντέχουν μερικά (πραγματικά) βαττάκια, ίσως
να μπορούν να σταθούν σαν πίσω ηχεία σε ένα low bugdet σύστημα.

Σας ευχαριςτω ολους παιδια. Αν καταλαβα καλα πρεπει να κοιταξω και για ηχεια... Θελω ηχεια κυριως για ταινιες και μουςικη ςε ενα μικρο ςαλονι. Στην περιπτωςη ενιςχυτη πολυκαναλου χρειαζομαι ενεργητικο η παθητικο υπογουφερ; Καπου εχω μπλεχτει με τα ωμ.

Χρειάζεσαι ενεργό υπογούφερ. Σχεδόν όλα όσα πωλούνται στα καταστήματα ενεργά είναι.
Τα περισσότερα ηχεία έχουν ονομαστική τιμή αντίστασης 8ωμ και σπανιότερα 4. Προτιμάμε 8ωμ γιατί συνήθως οι πολυκάναλοι δεν θέλουν δύσκολα ηχεία.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας πάντως.
Κάνε μια έρευνα π.χ στο skroutz.gr γράφοντας "ηχεία 5.1", να πάρεις μια ιδέα από το τι κυκλοφορεί, τιμές, καταστήματα.
Υπάρχουν και σετ 5.1 ηχείων ,που περιλαμβάνουν και το υπογούφερ. Διάφορα μεγέθη, για διαφορετικούς χώρους και για διαφορετικά βαλάντια.

Καλές προτάσεις σε σετάκια 5.1 έχει η Q aqoustics, πολύ όμορφα για μουσική και σινεμά συνδυάζονται 2 τετράδες Dali Zensor1, etc

Αν θες γράψε μας και τις διαστάσεις του χώρου σου, έχει μεγάλη σημασία.

Last edited:
το ενεργο υπογουφερ εχει την συνδεση των ηχειων πανω του.
κανονικα δεν θα πρεπει τα ηχεια να πανε απανω στον ραδιοενισχυτη να συνδεθουν?
εχω στο μυαλο μου να διαθεσω κανα 200αρι για τον ενισχυτη περιπου

Τα ηχεία θα τα συνδέσεις στον ενισχυτή.
Το υπογούφερ θα το συνδέσεις στον ενισχυτή με ένα καλώδιο rca σε rca. Το υπογούφερ παίρνει σήμα από τον ενισχυτή κατά αυτό τον τρόπο και μάλιστα
ο ενισχυτής στέλνει στο sub μόνο χαμηλές συχνότητες.
(O ενισχυτής δίνει ισχύ στα ηχεία, στο υπογούφερ δίνει μόνο σήμα (ασθενές). Η ισχύς παράγεται από τον δικό του ενισχυτή, μιλώντας πάντα για ενεργό σαμπ.)

Last edited:
Tοτε το σταδιο ενισχυσης και διαμοιρασμου δεν βρισκεται στο deck, αλλα μεσα στην καμπινα του subwoofer.
Οπως συμβαινει συνηθως δηλαδη σε κατι all in one συστηματακια για pc.

Ισως αν το subwoofer σου μπορει να λειτουργησει αυτονομα ΜΟΝΟ σαν sub αν εχει εισοδο line και αποσυνδεσεις τα υπολοιπα ηχεια απο πανω του.!

Δεδομενου ομως οτι δεν ξερω αν εχει και ρυθμισεις crossover επανω του, καθως και το ταιριασμα του με τα νεα σου ηχεια, δεν ξερω αν στην τελικη θα ειναι σε θεση να χρησιμοποιηθει.!

Οπως και να εχει ομως στην τελικη, το sub αυτο ματσαριζε ηχητικα με τα πλαστικα ηχειακια δορυφορους.!
Αν προβεις αγορα νεων ηχειων, δεν το βλεπω να βοηθα και παρα πολυ.

Εχεις σκεφτει και το ενδεχομενο να επισκευαζεται σχετικα φθηνα το samsung απο καποιον ηλεκτρονικο της γειτονιας, ωστε να αποφυγεις αγορα ενισχυτη, sub, ηχειων και ισως και Player. ? (δηλαδη ολα ξανα απο την αρχη ?)

Επισης, αν λογω budget σκεφτεσαι την αγορα και παλι καποιου all in one, να θυμασαι οτι αυτη ειναι και η αδυναμια τους. Χαλαει κατι και σου καταστρεφει ολη την αλυσιδα.!

Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά ενισχυτή Home Theater

μαλιστα αρα ετοιματζιδικα = μπελας....
θα κοιταξω να δω καποια παλια creative που εχω στο παταρι τα t5300 νομιζω....
μηπως το sub μου κανει δουλεια.
τι πρεπει να εχει ενα ενεργο sub ωστε να μου κανει την δουλεια?
αν τα ηχεια ειναι 3ωμ και ο ενισχυτης 8ωμ
παιζει αν καει ο ενισχυτης η κατι τετοιο?

Πολυ χαμηλη εμπεδηση στα στα ηχεια, θα προκαλεσουν υπερθερμανση στον ενισχυτη και θα επεμβει το κυκλωμα προστασιας και θα τον κλεισει (overload)
Θα μπορουσες πρακτικα να μην ανοιξεις την ενταση παρα πολυ στα ηχεια, αλλα κανενας δεν μπορει να σου πει ποια ειναι η κοκκινη γραμμη, οποτε εκει ειναι το ρισκο.

Θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν αντιστασεις για να φερουν τα ηχεια στα 8 ωμ, αλλα θα παιξουν πιο σιγα, εσυ θα αναγκαστεις να ανοιξεις το volume και δεν ξερουμε πως θα οδηγηθουν απο τον ενισχυτη. Ειναι ενα γενικο μπλεξιμο που δεν αξιζει να ασχοληθεις για τα συγκεκριμενα ηχεια πιστευω.!

Οσον αφορα το ενεργο sub , ολα τα ενεργα sub της αγορας θα σε καλυψουν απο τα βασικα τους χαρακτηριστικα.
Θα εχουν εισοδο Line οσο και συνηθως high level , ρυθμιση φασης, ρυθμιση συχνοτητας αποκοπης (crossover) και το volume.!
Τι να προσεξεις. ? Αναλογα τα τ.μ. του χωρου σου, τοσο τα watt του sub , οσο και τις ιντσες του woofer.
Για ενα μικρο χωρο, 15-20 τ.μ. μπορει να σε καλυψει ενα sub με 10 ιντσες woofer (αναλογως και των watt του). Σε χωρους 30-40 τ.μ. καλυτερη επιλογη ειναι ενα 12 ιντσων. (ή ισως ενα 10ιντσο με αρκετα watt)
Παντως σε σχεση με αυτο που ειχες θα εχεις διαφορα με ενα προσιτο αξιολογο sub.

Ισως μια μικρη λεπτομερεια που πρεπει να δωσεις βαση οταν αγοραζεις ενα sub για ταινιες χωρις να ειναι σετ με τα υπολοιπα ηχεια, ειναι μεχρι που μπορει να παιξει (και να ρυθμιστει το crossover του) στις επανω συχνοτητες και αυτο για να ματσαρει καλα με τα surround ηχεια.
Για παραδειγμα, αν αγορασεις περιφερειακα ηχεια οπου δεν μπορουν να αποδωσουν 110-120hz, θα κληθει το sub να αναπαραγει τις συχνοτητες αυτες.
Αν ομως το crossover του σου επιτρεπει να το ανεβασεις μεχρι π.χ. τα 80-100hz τοτε θα υπαρχει μια ακουστικη συχνοτικα τρυπα , οπου ουτε το sub θα μπορει να ανεβει, ουτε τα περιφερειακα να κατεβουν εκει. Δεν ξερω αν το καταλαβες.

Καλο θα ηταν λοιπον το sub που θα επιλεξεις, να μπορει να παιξει ψηλα μεχρι τα 110-120hz τουλαχιστον, ωστε να σιγουρευτεις οτι θα ματσαρει σωστα με τα οποια ηχεια δεν θα μπορουν να κατεβουν εκει.

Οσον αφορα μαρκες, μεγεθη κλπ, εξαρταται απο τα συνοδα ηχεια, τον χωρο, το budget κλπ.

Οντως τα ηχεια ειναι 3αρια. Παιζει να καουν ςε 8 η 6αρη ενιςχυτη; αν υποςτηριζει και 4ωμ τι γινεται εκει με τα 3αρια? Συγνωμη αλλα ειμαι ολιγον αςχετος :-) αμα δηλαδη καει ο το ετοιματζιδικο homecinema τα ηχεια βγαινουν αχρηςτα;

Αυτό με τα 3 ohm αντίσταση ηχείων μην το παίρνεις τοις μετρητής, είναι η μέση αντίσταση που βλέπει το μηχάνημα υπολογιζόμενη η παράλληλη σύνδεση με το παθητικό woofer. H αντίσταση των δορυφόρων από μονή της δεν θα ξεπερνά τα 7-8 ohm. Άνετα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μονά τους με ένα νέο ενισχυτή και ένα ενεργό sub. Για αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με αυτά, θα είναι όμως μειωμένης απόδοσης.

μαλιστα αρα και τα t5400 που εχω... το sub παρολο που ειναι ενεργο δεν μου κανει γιατι οι ρυθμισεις ολες ειναι απανω στο χεριστιριο και η ρυθμιση του crossover παρεχεται μονο μεσω windows και μεσω της κονσολας της καρτας ηχου....
η auxiliary εισοδος που εχει το sub τι ακριβως ειναι? μπορει να παρει τον hxo του sub απο τον ενισχυτη?
αν μετρησω με ενα ωμομετρο τα ηχεια θα μου δειξει ποσα πραγματικα ohm ειναι?
παιδια χιλια συγγνωμη σας εχω ζαλισει αλλα ειμαι εντελως ασχετος με τον ηχο και δε θελω να αγορασω κατι ποτυ τελικα δε θα μου κανει...
σας ευχαριστω ολους για την πολυτιμη βοηθεια σας....

Για το παλιό sub μιλάς? Αυτό παροπλίζεται. Μόνο τα ηχεία μπορείς να αξιοποιήσεις με ένα νέο ενισχυτή και ένα ενεργό sub. Ναι με ένα πολύμετρο μπορείς να δεις την τυπική αντίσταση τον ηχείων.

αντωνη εκτος απο το παλιο sub τοοποιο ειναι αχρηστο εχω και ενα σετακι ηχεια για υπολογιστη 5.1
τα creative t5400
το ενεργο αυτο sub απο τα αυτα τα ηχεια του υπολογιστη τα T5400 μπορει να χρησιμοποιηθει?
εχει μια εισοδο την οποια ονομαζει auxiliary.

Αν είναι ενεργό με την έννοια ότι παίρνει 5 αναλογικές από την κάρτα ήχου του pc +1 για το LFE (sub) πιθανόν τεχνικά να γίνετε με τον νέο ενισχυτή, αλλά θεώρησε ότι θα είναι μια προσωρινή λύση ανάγκης μέχρι να συμπληρώσεις με νέο sub και ηχεία.