Ερώτηση για αγορά πικάπ

vasilik

Senior Member
1 September 2009
369
Athens, Vironas
Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη!

Συνήθως οι ερωτήσεις είναι αντίστροφες αλλά το έφερε η τύχη (και ένα ταξίδι φίλου στην Αμερική) έτσι ώστε να διαθέτω την κεφαλή AT440MLB της Audio-Technica.
Προτού αναφέρω μοντέλα πικάπ θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά του ώστε να ταιριάξει με την κεφαλή? Χρειάζεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό? Υπάρχει κάποια σειρά που της ταιριάζει καλύτερα ?

Βλέπω ότι τα πιο πολλά αναφέρουν effective tonearm <6-7 gr. Μήπως δεν είναι καλής ποιότητας η βελόνα και δεν θα πρέπει να την υπολογίζω?

Για τα Rega δεν έχω βρει πληροφορίες, ενώ για τα Pro-ject απορρίπτουμε τα κάτωθι ?

Pro-ject debut carbon esprit sb
Pro-Ject 1 Xpression III Comfort

ενώ κοιτάζουμε μόνο αυτό?

Pro-Ject RPM 3 Carbon

Το βάρος μπορεί να "έρθει", βάζοντας επιπλέον βαράκια στον βραχίονα.
Απο εκεί κ πέρα, τι ποσό θες να δώσεις για πικαπ;
Προενισχυτή πικαπ εχεις;
Εχεις προτιμήσεις σε μάρκες;

Απάντηση: Re: Ερώτηση για αγορά πικάπ

Βλέπω ότι τα πιο πολλά αναφέρουν effective tonearm <6-7 gr. Μήπως δεν είναι καλής ποιότητας η βελόνα και δεν θα πρέπει να την υπολογίζω?

Η κεφαλή είναι πολύ καλή, όπως φαίνεται στα specifications έχει Dynamic compliance (x10-6 cm/dyne) = 10, χοντρικά δλδ έχει σκληρή ανάρτηση και θέλει αρκετή αδράνεια από το βραχίονα για να αποσβένει στις κινήσεις της. Με πρόσθετα βαράκια στο κέλυφος, όπως λέει και ο Μιχάλης Κορ, μπορεί να αυξηθεί η ενεργή μάζα (συνεπώς και η αδράνεια) ενός βραχίονα.
Μην το μπερδεύετε με το βάρος ανάγνωσης που συνίσταται να είναι 1,4 γρ.

Last edited:
Δεν έχω τίποτα ακόμα και τώρα προσπαθώ να στήσω ένα σύστημα.
Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι θα θέλαμε να ακούσουμε τους παλιούς δίσκους προσθέτοντας παράλληλα καινούργιους και αρχικά κοίταξα σε μια απλή λύση με αυτόματο μηχανισμό όπως το MARANTZ TT 5005 (μην μου φωνάξετε :-) ) αγορασμένο από μεγάλη αλυσίδα, το οποίο δεν μας δούλεψε εξαρχής και μας έμεινε το πιστωτικό και η ταλαιπωρία... :-) Επόμενη κίνηση ήταν να κοιτάξω τα μοντέλα που έφερνε το κατάστημα για να αξιοποιήσω το πιστωτικό και για αυτό το λόγο Μιχάλη είχα ρωτήσει την γνώμη σας για το DENON DP-300F στο άλλο thread. Επειδή το μόνο μείον που αναφέρουν είναι η κεφαλή του, και επειδή έτυχε και το ταξίδι, αγοράστηκε η συγκεκριμένη κεφαλή που διαβάζω ότι είναι καλύτερη από τις περισσότερες της σειράς 2Μ της Ortofon που βλέπαμε στο άλλο thread, οπότε μπορεί να μπει ως αναβάθμιση σε οποιαδήποτε επιλογή κάνουμε και με την προϋπόθεση να συνεργαστεί με το συγκεκριμένο μηχάνημα εαν καταλήξουμε σε αυτό. Επειδή όμως το μηχάνημα δεν έχει ακόμα αγοραστεί αναρωτιέμαι εαν υπάρχει κάτι πραγματικά καλύτερο από αυτόν τον συνδυασμό. Εαν λέγαμε ότι το budget είναι το καλύτερο που μπορεί να αποδώσει η συγκεκριμένη κεφαλή, που θα φθάναμε ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η κεφαλή είναι πολύ καλή, όπως φαίνεται στα specifications έχει Dynamic compliance (x10-6 cm/dyne) = 10, χοντρικά δλδ έχει σκληρή ανάρτηση και θέλει αρκετή αδράνεια από το βραχίονα για να αποσβένει στις κινήσεις της. Με πρόσθετα βαράκια στο κέλυφος, όπως λέει και ο Μιχάλης Κορ, μπορεί να αυξηθεί η ενεργή μάζα (συνεπώς και η αδράνεια) ενός βραχίονα.
Μην το μπερδεύετε με το βάρος ανάγνωσης που συνίσταται να είναι 1,4 γρ.

Τώρα με καθάρισες ! :-)

Επίσης, βλέπω ότι πολλοί το Pro-Ject RPM 3 Carbon το τοποθετούν σε επιπλέον βάση συνήθως από ξύλο. Αυτό το κομμάτι παίζει ρόλο ή ειναι κυρίως διακοσμητικό? πρέπει να είναι μασίφ? Σκεπτόμουν κάτι σε κόριαν (αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μασίφ εαν θα πρέπει να γίνει η βάση υψηλή).

Ο γρανίτης με το ξύλο όμως που χρησιμοποιούνται δεν έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά? θα μπορούσε να μπει βάση από "κουτί" κόριαν?

ή αυτή η βάση δεν είναι κυρίως διακοσμητική?

Η συγκεκριμένη βάση της project είναι πλήρως λειτουργική, γιατί εκτός του βάρους των 15 περίπου κιλών, έχει και τέσσερα ποδαράκια που λειτουργούν ως ανάρτηση.

Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά πικάπ

Η συγκεκριμένη βάση της project είναι πλήρως λειτουργική, γιατί εκτός του βάρους των 15 περίπου κιλών, έχει και τέσσερα ποδαράκια που λειτουργούν ως ανάρτηση.

Άρα κάτι κρύβει μέσα... Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά πικάπ

Άρα κάτι κρύβει μέσα... Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Αν δε τα ποδαράκια είναι ρυθμιζόμενα ,ευθυγραμμίζεις το πικάπ με την επικουρία ενός αλφαδιού

Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά πικάπ

Αν το κόστος πικάπ+βάση ανέβει αρκετά, μήπως παίζει και αυτό ?

Σε ευχαριστώ! Προς το παρόν κοιτάζω και ξανακοιτάζω τον πίνακα που αρχικά μου έστειλες για να καταλάβω πως βγαίνουν και τι σημαίνουν οι τιμές. Για συγκεκριμένο παράδειγμα στο Denon dp-300f με ενεργή μάζα βραχίονα 13.5g και τιμές για την κεφαλή: Dynamic compliance (x10-6 cm/dyne) : 10, Static compliance (x10-6 cm/dyne) : 40 και βάρος 6.5g, ποια τιμή παίρνουμε? αριστερά στον οριζόντιο άξονα κοιτάμε την γραμμή "10" ή σύμφωνα με το εξής σχόλιο, κοιτάζουμε την γραμμή "17" ("The quoted compliance of 10cu is measured at 100Hz. To translate it into the more conventional dynamic compliance measured at 10Hz, you must multiply by 1.7 or 1.8 to give about 17 or 18.") ? Και στις κάθετες στήλες πάμε στο 6,5g+ 1g (τα καλώδια σύνδεσης της κεφαλής)=7.5g ?
Επίσης, βρήκα και αυτό το calculator.

Δεν ξέρω εαν όλα αυτά είναι σημαντικά που τα ψάχνουμε τόσο αλλά επειδή δεν γνωρίζω, προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα για να ξέρω και τι σημαίνουν τα νούμερα και κατ' επέκταση τα πικάπ που εξετάζω...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση για αγορά πικάπ

...
Δεν ξέρω εαν όλα αυτά είναι σημαντικά που τα ψάχνουμε τόσο αλλά επειδή δεν γνωρίζω, προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα για να ξέρω και τι σημαίνουν τα νούμερα και κατ' επέκταση τα πικάπ που εξετάζω...

Στην οριζόντια στήλη είναι η μάζα της κεφαλής + τη μάζα των βιδών , όχι των καλωδίων, χοντρικά +1 γρ περίπου δηλ. Αν έχετε ζυγαριά ακριβείας τις ζυγίζετε και ξέρετε ακριβώς.
Κοιτάμε στο συγκεκριμένο link, να πρασινίζει περίπου στο 10Hz±2 για τον μηχανικό συντονισμό βραχίονα-κεφαλής. Δεν σημαίνει ότι και τα άλλα link δεν είναι σωστά.

Νομίζω ότι η 440 θα θαφτεί με πικάπ των 250-300Ε

Επανέρχομαι μετά από αρκετό καιρό έχοντας καταλήξει στα εξής :
1. Το νέο Rega... Rega Planar 3 -2016
ή κάποιο από τα ακόλουθα Pro-ject:
2. Pro-Ject 2Xperience SB
3. Pro-Ject 6 Perspex SB
Δεν ξέρω εαν η διαφορά τιμής τους αντικατοπτρίζεται και στο άκουσμά τους...
Κάθε γνώμη είναι ευπρόσδεκτη!