Ερώτηση για DLNA player

irdet2

New member
11 March 2013
35
Χαίρεται!

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστικα πριν ανεβάσω το συγκεκριμένο post για το σε ποια κατηγορία έπρεπε να μπει, οπότε αν κάποιος θεωρεί ότι
πρέπει να μεταφερθεί ας το κάνει.

Έχω μια τηλεόραση Sony (4ετίας) την οποία θα ήθελα να κάνω λιγουλάκι πιο "έξυπνη" (SmartTV) και συγκεκριμένα θα ήθελα να μπορώ από
ενα Serviio DLNA Server που έχω να μπορεί να βλέπει και να παίζει το από εκεί περιεχόμενο. Μια πιο καινούρια Samsung SmartTV μπορεί απευθείας
να κάνει browse τα files/movies από τον server και να τα αναπαραγάγει χωρίς πρόβλημα.

Θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο με το Google Chromecast? Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο απευθείας ή πρέπει να έχω ενα app είτε στο tablet είτε στο κινητό
ώστε να το καθοδηγώ εγώ κάθε φόρα;

Έχει κάποιος να μου προτείνει κάτι άλλο;

Περιμένω τις γνώμες σας και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

To θέμα είναι αν η sony μπορεί μέσω DLNA πρωτοκόλου να υποστηρίξει ξεχωριστούς ελληνικούς υπότιτλους. Εκτος αν ενσωματώνεις εσύ κάθε φορά τους υπότιτλους στην ταινία.

Φίλε μου αυτό είναι μια παράμετρος την οποία δεν είχα σκεφτεί και αυτό που πίστευα είναι ότι αυτή τη δουλειά θα έπρεπε να την κάνει ο εκάστοτε player....αλλά ειδικός δεν είμαι στο θέμα.

Οπότε η ερώτηση σε πρώτη φάση είναι: Μπορεί το Chromecast να παίξει απευθείας χωρίς μεσολάβηση κάποιου app movies από τον Serviio DLNA player??? και σε δεύτερη φάση μπορεί να παίζει και τους υπότιτλους;

Ευχαριστώ!

Δεν νομίζω να μπορεί αλλά δεν το έχω δοκιμάσει κιόλας. Γιατί όμως δεν περνάς στη λύση ενός media player να κάνεις τη δουλειά σου και να τελειώνεις? Θα γλυτώσεις από την ταλαιπωρία και τα πειραματα και θα παίζεις όλα τα αρχεία πιο εύκολα. Αν οι υπότιτλοι είναι ενσωματωμένοι εντάξει παλέβετε η κατάσταση και βρίσκεις λύσεις, αν όμως είναι ξεχωριστοί εγώ προσωπικά βαριέμαι να κάνω όλη την ώρα μετατροπές για να τους ενσωματώσω στις ταινές. Αν χρειαστείς βοήθεια στην επιλογή player εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε.

Ευχαριστώ για τη συμβουλή!
Το σίγουρο είναι πως στο 99.8% των περιπτώσεων οι υπότιτλοι ΔΕΝ θα είναι ενσωματωμένοι και προφανώς ούτε κι εγώ θέλω να μπλέξω με όλη αυτή τη φασαρία της ενσωμάτωσης, οπότε +1 για τον media player.

Από την άλλη πάλι μιας και ήδη έχω μπει στη διαδικασία όλα να γίνονται streaming στο τοπικό δίκτυο από το Serviio σε διάφορες συσκευές (ήδη μια Samsung TV, tablet κλπ.) κάτι το οποίο με έχει βολέψει πάρα πολύ οφείλω
να ομολογήσω, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πρέπει να μεταφέρω κάθε φορά files προς τον media player. Και εδώ έρχεται η πρώτη σκέψη για το αν πρέπει/μπορώ να πάω σε media player....Υπάρχει κάποιος που
να μπορεί να παίξει απ' ευθείας files από DLNA server??

Η δεύτερη σκέψη έχει να κάνει με το κόστος μιας και πιστεύω ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το chromecast ....

Είναι τελείως λάθος αυτές μου οι σκέψεις;

Ευχαριστώ

Το πρωτόκολλο DLNA δεν σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει εξωτερικούς υπότιτλους και στο 99,9% των περιπτώσεων οι τηλεοράσεις/συσκευές αναπαραγωγής δεν μπορούν να δείξουν υπότιτλους μέσω DLNA (υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις).
Ψάξε για δικτυακό media player (με πρωτόκολλο SMB-Windows ή NFS) οπως σου πρότειναν προηγουμένως.

Σχετικα με το chromecast ξεχνά το...δεν πρόκειται να κανεις δουλεια.

Εγώ πήρα πριν απο ενα μήνα για την κρεβατοκάμαρα ενα wdtv και μου παιζει εξωτερικούς υπότιτλους ασύρματα.Η πηγη είναι ενα synology και νομιζω πως είναι η καλύτερη λύση και σε προσιτή τιμή.

@axikaras
Φίλε μου δεν έχω τόση εμπειρία αλλά εμένα μέχρι στιγμής και η τηλεόραση (Samsung) και το tablet (Sony) παίζουν κανονικά τους υπότιτλους μέσω DLNA. Έχεις κάποιον συγκεκριμένο player με Samba-NFS να μου προτείνεις;

@kotikos
Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι δεν παίζουν οι υπάρχουσες "Smart" συσκευές....Αλλά το πως να κάνω μια μη Smart να δουλέψει....Αν το Chromecast κάνει τη μη Smart να παίζει κατευθείαν από Plex Media Server δεν έχω κάποιο πρόβλημα να αλλάξω, πάντοτε σκεφτόμενος και υπολογίζοντας ότι τα υπόλοιπα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

@janpap08
To synology τρέχει κάποιον DLNA server?

Το synology τροφοδοτεί το δίκτυο μέσω DLNA... το wdtv μπορεί να διαβάσει εξ.υπότιτλους μέσω DLNA.

Όσο για το chromecast επειδή το είχα σκεφτεί όλα μα όλα τα reviews που έχω διαβάσει λένε οτι κολλάει στην αναπαραγωγή αρχείων βίντεο.

ΟΚ!
Ευχαριστώ janpap08

Υπάρχει κάποιος άλλος αντίστοιχος player με μικρότερο κόστος που να κάνει αυτή τη δουλειά;
Δεν θα ήθελα να ξεπεράσω το 50euro....

Νομίζω πως η ανάγκη σου να κάνεις λίγο πιο "έξυπνη" την τηλεόρασή σου με απευθείας ανάγνωση και αναπαραγωγή με υπότιτλους αρχείων από υπολογιστή δεν πρέπει να περιλαμβάνει το πολύ καλό αλλά περιοριστικό για τη γλώσσα μας DLNA πρότυπο. Οποιοδήποτε δικτυακό media player θα σε εξυπηρετήσει με μεγαλύτερη ευελιξία από αυτό που είχες αρχικά σκεφτεί. Μέσω smb μπορείς να κάνεις ότι ζητάς. Μια πολύ καλή λύση αποτελεί το Rasberry Pi στα χρήματα που θέλεις να δώσεις. Με εγκατεστημένο το XBMC θα ανακαλύψεις νέες εμπειρίες που κανένα media player στα χρήματά του δε θα σου παρέχει. Εναλλακτικά ένα φτηνό android media player θα σου κάνει τη δουλειά και θα σου δώσει επιπλέον δυνατότητες χρήσης μιας και μιλάμε για μια android συσκευή με εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές, αλλά με μια ίσως μικρή υστέρηση στην ποιότητα αναπαραγωγής, που και αυτή ακόμη, με τον χρόνο και την ωρίμανση της πλατφόρμας θα σβήσει!

xamurabi, έχεις κάποιο συγκεκριμένο player να προτείνεις;

Έχετε υπόψη σας ότι δε θα ήθελα να είναι πολύπλοκη η όλη διαδικασία. Απλά να ανοίγει ή εναλλακτικά να διαλέγει source και να κάνει browse - παίζει κατευθείαν.

xamurabi, έχεις κάποιο συγκεκριμένο player να προτείνεις;

Έχετε υπόψη σας ότι δε θα ήθελα να είναι πολύπλοκη η όλη διαδικασία. Απλά να ανοίγει ή εναλλακτικά να διαλέγει source και να κάνει browse - παίζει κατευθείαν.

Εντελώς απλό media player με δικτυακή αναπαραγωγή δεν υπάρχει απλά γιατί χρειάζεται τουλάχιστον ένα σετάρισμα για να "βλέπει" τους δικτυακούς πόρους, είτε αυτοί είναι κοινόχρηστοι φάκελοι είτε δίσκοι (NAS κλπ). Όποιο player και να αγοράσεις θα αναγκαστείς να τι ρυθμίσεις αρχικά. Στην συνέχεια η λειτουργία του θα είναι απλή δηλαδή άνοιξε-ψάξε-παίξε.
Προσωπικά σου προτείνω να αγοράσεις ένα rasberry pi με το xbmc σε μια SD (καλύτερο προσωπικά θεωρώ το openelec). Θα σπαταλήσεις τα λιγότερα για να το αγοράσεις και τον ελάχιστο κόπο για να το σετάρεις πρώτη φορά. Υπάρχουν και εδώ αλλά και σε όλο το internet τεράστιος όγκος πληροφοριών γύρω από το xbmc για το στήσιμό του.

Χαίρεται!

Δε με νοιάζει για το αρχικό σεττάρισμα. Όσο πολύπλοκο και να είναι θα το κάνω εγώ και θα τα καταφέρω.

Μετά θέλω να είναι απλό στη χρήση του. Δηλαδή να μπορεί κάποιος πολύ εύκολα με το τηλεκοντρολ της τηλεόρασης
να περάσει στην εξωτερική πηγή (π.χ Rasberry) και αυτή μετά κατευθείαν να βλέπει τον DLNA και να μπορεί να παίξει
απευθείας από εκεί τα αρχεία.

Στην περίπτωση του Rasberry θα χρειαστεί να υπάρχει και κάποιο τηλεκοντρολ και γι' αυτό ή για τον xbmc? Πώς θα
διαλέγει κάποιος το τί θέλει να αναπαραγάγει το Rasberry;

Ευχαριστώ

Last edited:
Χαίρεται!

Δε με νοιάζει για το αρχικό σεττάρισμα. Όσο πολύπλοκο και να είναι θα το κάνω εγώ και θα τα καταφέρω.

Μετά θέλω να είναι απλό στη χρήση του. Δηλαδή να μπορεί κάποιος πολύ εύκολα με το τηλεκοντρολ της τηλεόρασης
να περάσει στην εξωτερική πηγή (π.χ Rasberry) και αυτή μετά κατευθείαν να βλέπει τον DLNA και να μπορεί να παίξει
απευθείας από εκεί τα αρχεία.

Στην περίπτωση του Rasberry θα χρειαστεί να υπάρχει και κάποιο τηλεκοντρολ και γι' αυτό ή για τον xbmc? Πώς θα
διαλέγει κάποιος το τί θέλει να αναπαραγάγει το Rasberry;

Ευχαριστώ

Όσο αφορά στο Rasberry και τη χρήση του, όπως σου είπα, υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών και εδώ και αλλού.
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από το δικό μας νήμα.
Εδώ θα βρεις το openelec ( Raspberry Pi Builds) το οποίο και θα εγκαταστήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν.
Αν έχεις τηλεόραση που υποστηρίζει έλεγχο συνδεδεμένων συσκευών μέσω HDMI-CEC (Πρότυπο που υποστηρίζουν πλέον όλες οι τηλεοράσεις) τα πράγματα γίνονται απλούστατα γιατί θα το χειρίζεσαι πλήρως από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σου. Αν πάλι δεν γίνεται κάτι τέτοιο τότε μπορείς να το χειριστείς είτε μέσω εφαρμογής σε smartphone είτε μέσω ανεξάρτητου τηλεχειριστηρίου που θα συνδέσεις στο rasberry.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να τσεκάρω αν η τηλεόρασή μου είναι HDMI-CEC Compatible;
Έχει HDMI αλλά πως θα το τσεκάρω; Αν όντως είναι θα μπορώ δλδ. μετά κατευθείαν
να διαλέγω τις ταινίες απο το Rasberry και να τις παίζει η τηλεόραση χωρίς τίποτα άλλο;
Αυτό θα είναι φανταστικό!

Καμμιά πρόταση για το από πού να πάρω το Rasberry; Έχω δει ήδη διάφορα online αλλά
αν κάποιος έχει μια καλή προηγούμενη εμπειρία θα με διευκόλυνε.

Εξαρτάται από την τηλεόραση που έχεις. Το πρότυπο CEC έχει διαφορετική εμπορική ονομασία για κάθε εταιρία.
Oι εμπορικές oνομασίες είναι:
Anynet+ (Samsung),
Aquos Link (Sharp),
BRAVIA Link και BRAVIA Sync (Sony),
HDMI-CEC (Hitachi),
E-link (AOC),
Kuro Link (Pioneer),
INlink (Insignia),
CE-Link and Regza Link (Toshiba),
RIHD (Remote Interactive over HDMI) (Onkyo),
RuncoLink (Runco International),
SimpLink (LG),
T-Link (ITT),
HDAVI Control, EZ-Sync, VIERA Link (Panasonic),
EasyLink (Philips),
και NetCommand for HDMI (Mitsubishi)
Αν κάποια από τα παραπάνω αναφέρονται για την TV σου και αυτή έχει αγοραστεί τα τελευταία 1-2 χρόνια τότε είναι πιθανότατο να μπορεί να χειριστεί το Rasberry Pi.
Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρισμός είναι απλούστατος. Απλά από το telecontrol της τηλεόρασης επιλέγεις την πηγή HDMI του Ras και όταν δεις στην οθόνη σου την εικόνα από το Ras τότε το telecontrol της τηλεόρασης ελέγχει πλέον το Ras πλήρως ή ανάλογα με την τηλεόραση σχεδόν πλήρως. Με μια Toshiba 2 ετίας έχω άψογο χειρισμό.
Το Ras το αγόρασα από ebay κοπλέ με κουτί, ψύκτρες, ασύρματο wifi, microSD και τροφοδοσία με 65 . Προφανώς αν έχεις ενσύρματο δίκτυο και έχεις καβάτζα μια microSD ή και ένα τροφοδοτικό (micro usb 5V 1A ή καλύτερα 2Α), τότε με 40-45 κάνεις τη δουλειά σου. Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το HDMI-CEC τότε υπολόγισε περίπου 10 επιπλέον για την αγορά ενός telecontrol με υπέρυθρο δέκτη θύρας usb (και αυτό από ebay)

Μάλλον πως δεν θα το υποστηρίζει η τηλεόρασή μου...Γιατί για αυτήν που μιλάμε είναι μια SONY 4ετίας :-(

Ψάχνοντάς το κάπου είδα ότι υπάρχουν κάτι extra adaptors για HDMI καλώδιο που ουσιαστικά ενεργοποιούν
αυτό το functionality μιας και από ότι κατάλαβα στο HDMI το wiring υπάρχει ήδη κι είναι απλά θέμα υποστήριξης.

Κι εγώ από ebay έλεγα αν και σκέφτομαι το τελωνείο.....Ίσως καλύτερα από κανένα Ευρωπαϊκό μαγαζί...