Ερώτηση για φακό σε canon crop

14 July 2006
259
Καλησπέρα, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ σε σώμα crop τον canon 70-200 mm L f4 IS USM, με καταπληκτικα αποτελέσματα (τουλάχιστον για τα δικά μου κριτήρια). Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου τα reviews που έχω διαβάσει για προϊόν που τελικά αγόρασα, έχουν πέσει τοσο κοντά στο αποτέλεσμα που βλέπω.

Επειδή το εστιακό εύρος του φακού είναι λίγο περιοροστικό και σφιχτό θα ήθελα, για να μην ψαχτώ με FF σώμα - τουλάχιστον προσωρινά - να τον συνδυάσω με κάποιον φακό αντοίστιχων δυνατοτήτων και επιδόσεων. Θα προτιμούσα να είναι της σειράς L της canon χωρίς να είμαι όμως αιρετικός ενάντια άλλων εταιρειών. Βλέπω με καλο μάτι τον 24-105 L f4 IS του οποίου τα reviews είναι μεν πολύ καλά αλλά όχι όμως διθυραμβικά όπως του 70-200. Τον 105 τον προτιμώ έναντι του 24-70 λόγω κυρίως του IS.

Να σημειώσω και ότι ο άλλος φακός που χρησιμοποιώ ειναι ο απο 10ετίας ταμρον 20-40mm 2,7 - 3,5 aspherical, ο οποιος ήταν όταν έβγαινε ένας πολύ ακριβός φακός με εξαιρετική κατασκευή (σιδερένιο περίβλημα) και πολύ καλά αποτελέσματα στις φωτογραφίες που βγάζει.

Και εδώ ακόμα αναρωτιέμαι αν η δαπάνη του χιλιάρικου για τον 105 θα δώσει κάτι παραπάνω σε αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ και sorry για το μακροσκελές

Θέλεις κάτι που να μπορεί να αξιοποιηθεί αργότερα και σε FF σώμα ή σου κάνει και φακός για μικρό φορμά? O Canon 15-85is και ακόμη καλύτερα, ο Tamron 17-50/2.8 VC, είναι πολύ καλές προτάσεις. Τα 24mm που αρχίζει ο 24-105 είναι περιοριστικά σε APS-C σώμα (κάλυψη αντίστοιχη 38,4mm)

Η αλήθεια είναι ότι δεν αποκλέιω μελλοντικά το FF σώμα (αν και οι τιμές τους είναι ακόμα απαγορευτικές) αν και καοιτάω για 2nd hand την 5D.

Επίσης η επαφή με τον 70-200 με έκανε - ίσως και ψυχολογικά - να κολλήσω με τους canon και ειδικά τους L. Επίσης καλοί οι ταμρον αλλα πολύ θωρυβώδεις στο AF.

Μηπως τελικά ο 24-105 είναι μονόδρομος, με μόνο συμβιβασμό το 38μμ?

Η απόδοση του όμως είναι ποιοτικά έφάμιλλη του 70-200?

Εχω τον 24-105 σε σωμα canon 7D και ειμαι πολυ ικανοποιημενος.
Αριστη κατασκευη, πολυ γρηγορο focus, χωρις βινιεταρισμα και αρκετο sharpness.
Δεν μου λειπει και πολυ το ευρυγωνιο, γιατι ετσι κι αλλιως τραβαω περισσοτερο πορτραιτα .
Ιδανικος συντροφος θα ηταν ο tokina 11-16 , αλλα τωρα ειναι δυσκολοι καιροι ...

Εάν δεν σας πειράζει το ευρυγώνιο, και δεν τον χρησιμοποιείτε συχνά σε εσωτερικές λήψεις με στενότητα χώρου, μια χαρά φακός είναι ασφαλώς. Αν και ακριβός, πιστεύω, για αυτό που είναι. Και φυσικά είναι και ο παράγων της "επένδυσης" σε FF σώμα μελλοντικώς.

Last edited:
αφου εχεις ηδη τον 70-200 4 IS εγω θα ελεγα να παρεις τον 24-70 2.8.
εχω τον 24-105 σε crop σωμα και πολλες φορες μου εχει ληψει το 2.8 για να σταματησω κινηση στα σκοτεινα, οπως βεβαια μου εχει ληψει και το πιο ευρυγωνιο <24. βεβαια το IS κανει καλη δουλεια, αλλα οσοι εχουν τον 24-70 δεν εχουν κανενα παραπονο.
επισης ο 24-70 2.8 ειναι καλυτερος αποτι λενε οπτικα απο τον 24-105 4 ο οποιος ειναι λιγο soft στα ακρα. αν και οτι παρεις δυσκολα θα ειναι τοσο καλος οσο 70-200 4 IS που ειναι ισως ο καλυτερος zoom της Canon αυτη τη στιγμη.
φυσικα κατι ακουγεται οτι η Canon θα βγαλει τον 24-70 2.8 IS τον Σεπτεμβρη αλλα ολο ετσι λενε και ακομα να τον δουμε...

PS. μεταξυ μας, εαν εχεις L φακους το FF ειναι μονοδρομος...εγω εκει θα παω συντομα, αν δεν αλλαξω στρατοπεδο ενδιαμεσα προς D700 μερια!

Last edited:
Ιδανικά θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω μαζί με το crop σώμα και ένα FF σώμα. Να μην χρειάζεται να αλλάζω τους φακούς και να εκμεταλεύομαι το διευρυμένο tele ακρο, που δίνει το crop, όταν το θέλω. Αλλά είπαμε τα λεφτά είναι πολλά ακόμα.

Τώρα για τον 70 vs 105, είναι το γνωστό δίλημα που υπάρχει πάντα και σε όλα, φ2,8 με ότι καλό αυτό συνεπάγεται ή φ4 και IS που το χαίρομαι κάθε φορά στον 70-200 και δεν πιτευώ όταν βλέπω το antishake compensation που σου δίνει. (αν και στον 105 είναι 3 stops αντι για τα 4 του 70-200).
Δεν ξέρω μαλλον προς τον 105 τείνω, εκτός και αν μείνω στο tamron μέχρι τον 70 με το ΙS k to 2,8 (αν κυκλοφορήσει τελικά - και πόσο θα κάνει βέβαια)