Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου πεί την διαφορά μεταξύ ενώς λογαριασμού ταμιευτηρίου και ενώς όψεως.
Μια εταιρεία που θέλει όλα τα έσοδα και έξοδά της να φαίνονται σαν κινήσεις του λογαριασμού τι λογαριασμό πρέπει να δημιουργήσει ;;;
ευχαριστώ
Προφανώς μιλάς για εταιρία με βιβλία τρίτης κατηγορίας.
Για να βλέπεις τις κινήσεις της δεν έχει σημασία ο λογαριασμός μιας και εσύ θα πηγαίνεις στον λογιστή σου τα χαρτάκια των καταθέσεων και των αναλήψεων στον λογιστή σου, όπως επείσης τα εξοδολόγια και τις ενημερώσεις του.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι λογαριασμοί:
Όψεως: Δεν έχει θετικό επιτόκιο, είναι καθαρά για να κινείς χρήματα από και προς την τράπεζα και για να βγάλεις τσεκ επιταγών
Αλληλοχρεος: Συνήθως δεν μένουν χρήματα σε αυτόν, είναι λογαριασμός δανείου όπου πιστώνεται και χρεώνεται όποτε μπαίνουν τόκοι του δανείου, δίνεις επιταγές για προείσπραξη ή τραβάς λεφτά. Το πλεόνασμα σου το ρίχνουν σε έναν λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου όταν το ζητήσει ο διαχειριστής της εταιρίας. Έχει μόνο αρνητικό επιτόκιο και ποτέ θετικό.
Λογαριασμός ταμιευτηρίου: Μπορεί να είναι συνδεδεμένος με έναν αλληλόχρεο. Έχει θετικό επιτόκιο (μην περιμένεις να ζεις από αυτά εκτός και αν βάλεις μέσα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ). Είναι το κλασικό βιβλιάριο που μπορείς να βάζεις και να βγάζεις λεφτά.
Στο τέλος του κάθε μήνα (από τη στιγμή που μιλάμε για βιβλία Γ κατηγορίας) παίρνεις από την τράπεζα αναφορά για όποιον λογαριασμό της εταιρίας έχεις και την πηγαίνεις στον λογιστή σου.
Αν πάλι έχεις βιβλία Β κατηγορίας δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτά και διαλέγεις ότι λογαριασμό γουστάρεις.
