Ερωτηση για λυχνια

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Παρακατω ειναι οι καμπυλες μιας λυχνιας.
Αν συνδεσεις το grid με την καθοδο(μηδεν βολτ δλδ)τοτε η λυχνια συμπεριφερεται γραμμικα(η συγκεκριμενη).
Μπορουμε να πουμε οτι συμπεριφερεται ως μια τυπικη αντισταση?
Και τι αποτελεσματα θα εχεις αν συνδεσεις μια συνδεδεμενη με αυτο τον τροπο λυχνια ως ανοδικο φορτιο σε μια αλλη?Τα ιδια που θα εχεις με μια αντισταση?

tube.jpg

Για την ιστορια να πουμε οτι η λυχνια δουλευει σε Α2

Παρακατω ειναι οι καμπυλες μιας λυχνιας.
Αν συνδεσεις το grid με την καθοδο(μηδεν βολτ δλδ)τοτε η λυχνια συμπεριφερεται γραμμικα(η συγκεκριμενη).
Μπορουμε να πουμε οτι συμπεριφερεται ως μια τυπικη αντισταση?
Και τι αποτελεσματα θα εχεις αν συνδεσεις μια συνδεδεμενη με αυτο τον τροπο λυχνια ως ανοδικο φορτιο σε μια αλλη?Τα ιδια που θα εχεις με μια αντισταση?

View attachment 29295

Για την ιστορια να πουμε οτι η λυχνια δουλευει σε Α2

Οχι δέν υπάρχει τέτοιο θέμα
Με την σύνδεση που αναφέρεις και εφόσον προφανώς μιλάς για τρίοδο , απλά μετατρέπεις μιά τρίοδο σε ΔΙΟΔΟ, και έτσι θα μπορείς να κάνεις φώραση ή ανορθωση (κ.α.)
Καμμιά λυχνία δέν συμπεριφέρεται σαν ΩΜΙΚΗ αντίσταση , διότι απλά δέν θα ήταν ενεργό εξάρτημα , αλλά παθητικό
Το grid είναι αυτό που ρυθμίζει ουσιαστικά τήν εσωτερική αντίσταση .
Απλά στίς ανορθώτριες η εσωτερική αντίσταση , ελλείψει ρύθμισης απο το grid που δέν υπάρχει είναι σταθερή και ανάλογα το ρεύμα παρατηρείται (λογω αυτής ) μιά αντίστοιχη (αναλογη ) πτώση τάσης

Οχι δέν υπάρχει τέτοιο θέμα
Με την σύνδεση που αναφέρεις και εφόσον προφανώς μιλάς για τρίοδο , απλά μετατρέπεις μιά τρίοδο σε ΔΙΟΔΟ, και έτσι θα μπορείς να κάνεις φώραση ή ανορθωση (κ.α.)
Καμμιά λυχνία δέν συμπεριφέρεται σαν ΩΜΙΚΗ αντίσταση , διότι απλά δέν θα ήταν ενεργό εξάρτημα , αλλά παθητικό
Το grid είναι αυτό που ρυθμίζει ουσιαστικά τήν εσωτερική αντίσταση .
Απλά στίς ανορθώτριες η εσωτερική αντίσταση , ελλείψει ρύθμισης απο το grid που δέν υπάρχει είναι σταθερή και ανάλογα το ρεύμα παρατηρείται (λογω αυτής ) μιά αντίστοιχη (αναλογη ) πτώση τάσης

Αυτο εννοουσα και εγω.Οπως φαινεται απο τις καμπυλες της,θα εχω ρευμα οπου θα μεταβαλλεται γραμμικα αναλογα με την ταση στα ακρα της(κιτρινη γραμμη)?
Δλδ θα ικανοποια ιδανικα το νομο του ωμ?Σαν μια απλη αντισταση

Αυτο εννοουσα και εγω.Οπως φαινεται απο τις καμπυλες της,θα εχω ρευμα οπου θα μεταβαλλεται γραμμικα αναλογα με την ταση στα ακρα της(κιτρινη γραμμη)?
Δλδ θα ικανοποια ιδανικα το νομο του ωμ?Σαν μια απλη αντισταση

Μάλλον δεν με κατάλαβες , ΔΕΝ συμπεριφέρεται σάν τυπική αντίσταση , συμπεριφέρεται ΣΑΝ ΔΙΟΔΟΣ (με σχετικά σταθερή αντίσταση )
Κατανοητόν ???

Μάλλον δεν με κατάλαβες , ΔΕΝ συμπεριφέρεται σάν τυπική αντίσταση , συμπεριφέρεται ΣΑΝ ΔΙΟΔΟΣ (με σχετικά σταθερή αντίσταση )
Κατανοητόν ???

Understood.
Δλδ αν κατσει στην ανοδο μιας τετοιας αλλης τριοδου δεν θα συμπεριφερεται σαν αντισταση.Ενδιαφερον....
Καμια ιδεα πως θα συμπεριφερθει?

Understood.
Δλδ αν κατσει στην ανοδο μιας τετοιας αλλης τριοδου δεν θα συμπεριφερεται σαν αντισταση.Ενδιαφερον....
Καμια ιδεα πως θα συμπεριφερθει?

...με συγχωρείς , αλλά το μήνυμα μου ..το διάβασες ..? :HTEHETH63:

ΜΑ ΣΑΝ ΔΙΟΔΟΣ ...ΣΑΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ...? :damnyou::grinning-smiley-043

Last edited:
...με συγχωρείς , αλλά το μήνυμα μου ..το διάβασες ..? :HTEHETH63:

ΜΑ ΣΑΝ ΔΙΟΔΟΣ ...ΣΑΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ...? :damnyou:

Και θα εμφανιζει σταθερη πτωση τασης ανεξαρτητα του τι πραττει η αποκατω?
Απλα για να το εμπεδωσω:ernaehrung004:

Και θα εμφανιζει σταθερη πτωση τασης ανεξαρτητα του τι πραττει η αποκατω?
Απλα για να το εμπεδωσω:ernaehrung004:

Ουσιαστικά θα ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑΣΗΣ -ΑΝΑΛΟΓΑ- ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑ
Δηλαδή , ανάλογα το swing τής απο κάτω θα έχεις και διαφοροποίηση τής τάσης ....
ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΔΟΣ που σημαίνει ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ SWING , MONO DC θα περνάει σταθερα , ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΦΟΡΑ

...ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ

Ουσιαστικά θα ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑΣΗΣ -ΑΝΑΛΟΓΑ- ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑ
Δηλαδή , ανάλογα το swing τής απο κάτω θα έχεις και διαφοροποίηση τής τάσης ....
ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΔΟΣ που σημαίνει ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ SWING , MONO DC θα περνάει σταθερα , ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΦΟΡΑ

...ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ

Χμ...

Βασικα ηθελα να την δοκιμασω σε srpp,αλλα η λυχνια λειτουργει με το grid στα μηδεν βολτ(Α2),οποταν η Ra δεν εχει τοπο,και σκεφτομουν καμια αλλη λυση,μιας και δεν βρισκω πως να την κανω srpp
Ως pf με αντισταση στην ανοδο ειναι απαιχτη παντως.