Ερώτηση για Nikkor 70-300 f/4,5-5,6G VR

dpoly

Senior Member
19 June 2006
317
Αθήνα
Αγόρασα τον συγκεκριμένο φακό της Nikon 70-300mm προχθές και από την πρώτη λήψη me D7000 παρατήρησα το εξής:

Μόλις κεντράρω μέσα από το σκόπευτρο και τραβήξω τη φωτογραφία, στη συνέχεια (δεν έχω πάρει ακόμα το μάτι μου από το σκόπευτρο) κάνει ένα μικρό αλλά ορατό κούνημα του κάδρου προς τα δεξιά (κάτι σαν τράνταγμα).

Αυτά γίνονται με το VR ενεργό. Χωρίς VR δεν συμβαίνει. Oι φωτογραφίες βέβαια βγαίνουν κανονικές.

Είναι φυσιολογικό ή μπορεί να έχει πρόβλημα ο φακός;

Οταν παρεις την φωτογραφια και τραβηξεις το δακτυλο σου απο το κλειστρο τοτε το VR απενεργοποιειται μετα απο 1/2 δευτ περιπου. Ειναι πιθανο ακριβως την στιγμη της απενεργοποιησης να βλεπεις μια κινηση/τρανταγμα (jerk) στην εικονα απο το σκοπευτρο. Δεν πρεπει να ειναι προβλημα.

Εγω στον 55-300 VR αισθανομαι και ακουω (ελαχιστα) τον μηχανισμο να κλεινει και την εικονα απο το σκοπευτρο να επανερχεται ταρακουνημενη.

Ο 70-300μμ καταλαβαινω οτι εχει 2 διαβαθμισεις VR, active και κατι αλλο. Στο κανει τοσο εμφανες και στις δυο επιλογες? Ολες τις φορες που τραβας?

Παντως το συστημα VR II (vs VR σκετο) ειναι απλα εκπληκτικο.

Έχει 2 θέσεις, Normal και Active. Το είχα στο Normal, αλλά θα δοκιμάσω και στην άλλη.

Απλώς, στον 16-85 δεν το έκανε καθόλου.

Έχει 2 θέσεις, Normal και Active. Το είχα στο Normal, αλλά θα δοκιμάσω και στην άλλη.

Απλώς, στον 16-85 δεν το έκανε καθόλου.

Μιας που ειχες τον 16-85 μπορεις να μου πεις σε παρακαλω αν η οξυτητα του φακου ειναι σημαντικα καλυτερη απο τον κιτ 18-55?

Το ρωτω διοτι δεν με ενδιαφερει απαραιτητα το συγκεκριμενο ευρος αλλα η πιθανη αναβαθμιση του 18-55 απο τον οποιον ειμαι αρκετα ευχαριστημενος.

Σημειωτεον οτι ο 18-105, ο κιτ της d7000, δεν μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση σε οξυτητα σε σχεση με τον 18-55. Τωρα μπορει να εχω πεσει σε εξαιρετικο κομματι 18-55. Τι να πω.

Υπάρχει μια διαφορά, αλλά όχι τόσο έντονη (στις λίγες σχετικά φωτογραφίες που έχω βγάλει και με τις λίγες ικανότητες που έχω προς το παρόν).

Αυτό που με προβλημάτισε στον 16-85 είναι ότι δεν είχε αρκετό zoom, αλλά σίγουρα είναι ένας πολύ καλός φακός.

Με τον 16-85 δεν το έκανε καθόλου διότι το ζουν είναι πολυ μικρότερο και κατ' επέκταση και το κουνημα του χεριου σου λιγότερο εμφανές...οπότε η διόρθωση δεν ήταν τόσο εμφανής ώστε να την δεις...έτσι πιστευω...αυτό στο κάνει στο τέρμα zoom;;; Αν είσαι στο 70 είναι λιγοτερο;;

Υπάρχει μια διαφορά, αλλά όχι τόσο έντονη (στις λίγες σχετικά φωτογραφίες που έχω βγάλει και με τις λίγες ικανότητες που έχω προς το παρόν).

Αυτό που με προβλημάτισε στον 16-85 είναι ότι δεν είχε αρκετό zoom, αλλά σίγουρα είναι ένας πολύ καλός φακός.

Σ'ευχαριστω για το feedback.

Μην ξεχασεις να μας δωσεις εντυπωσεις για τον 70-300, και καλοριζικος!

Ευχαριστώ και εγώ.

Δεν έχω βγάλει πολλές φωτογραφίες, αλλά μου έκανε εντύπωση η ποιότητα κατασκευής, το γρήγορο focus (όπως άλλωστε αναφέρεται και στα reviews) αλλά και το αυξημένο βάρος.

Με αυτόν το φακό πάνω νομίζω ότι όντως χρειάζομαι το Battery Grip για καλύτερο κράτημα (απλώς σκέφτομαι τα 250 ευρώ).

Και να σκεφτείς ότι σκεφτόμουν για τον Tamron 80-200/2.8 που είναι ακόμα μεγαλύτερος!

Όχι δεν σου χρειάζεται. Εσύ νομίζεις ότι χρειάζεται διότι δεν έχεις συνηθίσει με φακό 750 γρ.

Ο συγκεκριμένος φακός δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα ανισορροπίας στη μηχανή. Ίσα ίσα. Μάλλον βλέπεις το φακό να είναι μακρύς και με το hood ακόμη περισσότερο και νομίζεις ότι θα έχεις πρόβλημα.

Λάβε υπόψη σου ότι το battery grip δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Π.χ. αυξάνει το βάρος, τον όγκο της μηχανής εκτός του χεριού σου (δηλ. μέσα στην τσάντα, πάνω στο τραπέζι που θα την ακουμπάς, κάτω από τον ώμο σου, θέματα που δεν σου περνούν τώρα καν από το μυαλό .

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βελτιώσεις την τεχνική σου. Δηλ. από που κρατάμε τη μηχανή την ώρα της λήψης, που ακριβώς βάζουμε το χέρι μας κάτω από τον φακό, ποια γωνία έχει το αριστερό μας χέρι και πόσο κοντά ή μακριά είναι από το σώμα μας, πώς ρυθμίζουμε την αναπνοή μας σε σχέση με το πάτημα του κλείστρου.

battery grip θα χρειαστείς και θα πάρεις αν τραβάς σταθερά με τη μηχανή σε portrait κι όχι σε landscape. (π.χ. πάνω από το 30% του συνόλου των φωτογραφιών σου αν είναι όρθιες, τότε να το πάρεις).

Προσωπικά πάντως τράβηξα 2170 φωτογραφίες συνεχόμενες σε portrait σε δυο μέρες όλες με τηλεφακό 80-200 2.8 και δεν είπα, αμάν δεν μπορώ να κάνω χωρίς το bg.

Για το Battery Grip:

Συμφωνώ 100% ότι αυξάνει όγκο και βάρος.

Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές που έχω έντονη την αίσθηση ότι θα ήθελα να υπάρχει κάποιο επιπλέον σημείο για να πιάσω τη μηχανή.

Σίγουρα δεν έχω την εμπειρία ούτε την τεχνική, αλλά με κάποιους φίλους που το συζήτησα μου είπαν ότι από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις BG δεν το βγάζεις ποτέ (με την όποια υπερβολή υπάρχει σε αυτό).