Ερώτηση για οπτική ίνα

Jim2023

New member
1 January 2016
8
Γεια σας, αρχικά ζητώ συγγνώμη αν έχει απαντηθεί η ερώτησή μου. Αλλά επειδή δεν γνωρίζω κάποιες λεπτομέρειες για την οπτική ίνα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν για παράδειγμα κάποιος κάνει συμβόλαιο για οπτική ίνα με 500 mbps download, τότε θα έχει όλη αυτήν την ταχύτητα για τον εαυτό του και το σπίτι του ή θα επηρεάζεται η ταχύτητα από τις δραστηριότητες των γειτονικών σπιτιών (αν βλέπουν οι γείτονες κάποιο βίντεο ή στριμ); Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεια σας, αρχικά ζητώ συγγνώμη αν έχει απαντηθεί η ερώτησή μου. Αλλά επειδή δεν γνωρίζω κάποιες λεπτομέρειες για την οπτική ίνα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν για παράδειγμα κάποιος κάνει συμβόλαιο για οπτική ίνα με 500 mbps download, τότε θα έχει όλη αυτήν την ταχύτητα για τον εαυτό του και το σπίτι του ή θα επηρεάζεται η ταχύτητα από τις δραστηριότητες των γειτονικών σπιτιών (αν βλέπουν οι γείτονες κάποιο βίντεο ή στριμ); Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Θεωρητικά μπορεί να επηρεαστεί, πρακτικά δύσκολο, και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα είναι μόνο σε ένα συνδρομητή οπότε ο provider θα προβεί σε αναβάθμιση της εν λόγω κασετίνας για να διορθωθεί το θέμα.

Φυσικά αυτό το speed που περιγράφεις θα πρέπει να μπορεί να το στείλει η σελίδα/server με τον οποίο συνδέεσαι. Κατέβασμα από windows update, Nvidia, Microsoft μπορεί να τελικιάσει 500αρα γραμμή, από το katsekala.gr μην ελπίζεις σε κάτι τέτοιο. Φυσικά μπορείτε να κατεβάζετε 3-4 πράγματα μαζί οπότε και τότε πάλι θα γεμίζει την γραμμή και θα έχετε full speed πάνω κάτω.

• Like
Reactions: eliasbats
GPON δεν είναι οι γραμμές ?

Με split ως 64 πελάτες που στο χειροτερο σεναριο θα ειναι 64 * 1Gbps download (προσπάθεια) με χωρητικότητα οπτικής τα 2,5G (το GPON είναι 2.5/1.25Gbps) ?

Μόλις έσκαψε η Vodafon για οπτική έξω από το σπίτι μου και μου τράβηξαν την αναμονή στην είσοδο του γκαράζ. Να την κάνω την αλλαγή; Μάλιστα το φρεάτιο είναι ακριβώς απέναντι.
Τι χρειάζεται για να φέρω τη γραμμή μέσα, από δουλειά και κόστος; Είναι κάπου 10-12 μέτρα ως το patch panel. Λογικά θα περάσει η ίνα πυλωτη-μηχανοστάσιο και θα καταλήξει δίπλα στο patch panel όπου θα μπει ο ρούτερ;
Απ' ότι είδα η τιμή για 200Mbps που διαφημίζουν είναι ΟΚ.

Μόλις έσκαψε η Vodafon για οπτική έξω από το σπίτι μου και μου τράβηξαν την αναμονή στην είσοδο του γκαράζ. Να την κάνω την αλλαγή; Μάλιστα το φρεάτιο είναι ακριβώς απέναντι.
Τι χρειάζεται για να φέρω τη γραμμή μέσα, από δουλειά και κόστος; Είναι κάπου 10-12 μέτρα ως το patch panel. Λογικά θα περάσει η ίνα πυλωτη-μηχανοστάσιο και θα καταλήξει δίπλα στο patch panel όπου θα μπει ο ρούτερ;
Τι αλλαγή να κάνεις; Όταν είναι να σε συνδέσουν, λες στον υπεργολάβο ότι εσύ θέλεις να μπει μέσα από εκεί και αυτοί θα περάσουν καναλάκι με την ίνα. Αν δεν είναι κάτι εξεζητημένο, ούτε θα σε χρεώσουν.

Το κόστος των εργασιών καλύπτεται από
επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για αυτό και τόσες οπτικές.
Άλλο συνεργείο για τα εκτός οικίας,
άλλο για τη οπτική μέσα στο σπίτι που
είναι λεπτή με θερμοκολητικη επίστρωση
δεν φαίνεται καθόλου.
Εκεί μετριέται και η συνέχεια του κυκλώματος.
Και τέλος έρχεται ένας εκπρόσωπος κινητής και τερματίζει στο modem.
Καλό και χρήσιμο είναι κάθε ιδιοκτήτης να
σκεφτεί από πριν την πιο βολική όδευση μέσα σπίτι μέχρι το modem..

Κάνε το χωρίς δεύτερη σκέψη, τώρα που επιδοτείται. Δεν θα πληρώσεις ούτε €.

Και η διαφορά στις επιδόσεις, ακόμα και για ίδια ονομαστική ταχύτητα, είναι πολύ σημαντική.

εχει δοκιμασει κανεις να παρει το gigabit voucher ?

Μου κανει καλη προσφορα η vodafone, αλλα δεν μπορω να βγαλω το voucher στο gov.gr.... εχει δοκιμασει κανεις ?

εχει δοκιμασει κανεις να παρει το gigabit voucher ?

Μου κανει καλη προσφορα η vodafone, αλλα δεν μπορω να βγαλω το voucher στο gov.gr.... εχει δοκιμασει κανεις ?
Αφού είναι δωρεάν η εγκατάσταση τι νόημα το voucher; Για να πληρώσεις μερικά πάγια;

Το voucher απ' ότι μου είπαν είναι 200 ευρώ για ένα χρόνο.

Πχ για μένα χωρίς να πληρώσω τίποτα , με το ίδιο πάγιο , θα πάω από απλή 100αρα χαλκό, σε 300άρα fiber.

Αυτό σημαίνει τριπλάσια ταχύτητα σε κατέβασμα και κυρίως 150 σε upload που για μένα το ζητούμενο!

Και με ελάχιστα παραπάνω, 5 ευρώ νομίζω 500αρα και 10 ευρώ 10000αρα και 500 upload.

Η μόνη προϋπόθεση για το voucher είναι να υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση με ταχύτητα internet ΜΕΧΡΙ 100, όχι παραπάνω (ζητάει αντίγραφο λογ/σμού για επιβεβαίωση). Επίσης τα 200 ευρώ δεν τα παίρνει ο κόσμος, αλλά τα παίρνουν αυτόματα οι πάροχοι και θα γίνεται αναλογικά η έκπτωση κάθε μήνα στο πάγιο 200 ευρώ / 24 μήνες.

Κάποιος που έχει οπτική ίνα με Cosmote, μπορεί να τσεκάρει μερικά πραγματάκια στο ρούτερ που δίνουν;

1) δέχεται ρυθμίσεις port forward ; (έχω κάμερες σεταρισμένες χεράτα, όχι με cloud)
2) Δέχεται αλλαγή στους DNS servers; (για να βάλω π.χ. της cloudflare)
3) στις DDNS ρυθμίσεις βγάζει αυτές τις επιλογές; (βλ. συνημμένο) Μ' ενδιαφέρει να έχει το Dynv6.
4) Συνεχίζουν να δίνουν public IP ;

Ευχαριστώ όποιον ασχοληθεί. (y)

Attachments

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    4.6 KB · Views: 20
Last edited:
Δίνουν ένα σωρό διαφορετικά ρούτερ.
Δεν ξέρεις ποιό θα σου κάτσει.
Τα βασικά DNS τα έχουν.
Port opening (NAT) διαθέτουν.
Public IP δίνουν (αν μπεις σε CGNAT range με ένα τηλ σε σενιάρουν άμεσα).

Ιδανικά δεν θες να κρατήσεις το σκουπίδι του ΟΤΕ, αλλά να βάλεις κάτι δικό σου ακριβώς μετά το ONT (εκεί που τερματίζει η οπτική και σου βγάζει έξοδο ethernet RJ45).

• Like
Reactions: Sotiris
Σ ευχαριστώ. Οπότε λες δεν δίνουν τίποτα περίεργα κλειδωμένα ε;
Οπότε στην ουσία με τις οπτικές ίνες δεν δίνουν router που είναι και modem ;
Δηλαδή στην ουσία ένα access point δίνουν τώρα;

Σ ευχαριστώ. Οπότε λες δεν δίνουν τίποτα περίεργα κλειδωμένα ε;
Οπότε στην ουσία με τις οπτικές ίνες δεν δίνουν router που είναι και modem ;
Δηλαδή στην ουσία ένα access point δίνουν τώρα;
Δύο συσκευές παίρνεις (εκτός και αν πάρεις την 1000Mbps που αν δεν το ζητήσεις συγκεκριμένα, σου δίνουν μια συσκευή all in one, δηλαδή router με ενσωματωμένο ONT, κάποιο FritzBox δηλαδή).

Ένα σκατουλάκι πάνω στο οποίο κουμπώνει η οπτική ίνα (ONT) που σου δίνει έξοδο Ethernet πάνω στην οποία μπαίνει το οποιοδήποτε speedport ή zte που σου δίνουν παρέα. Μπορείς φυσικά να μην βάλεις του ΟΤΕ και πάνω στο ΟΝΤ να κουμπώσεις οποιοδήποτε router έχει είσοδο WAN.

Και για την τηλεφωνία ή βάζεις πίσω του ΟΤΕ στο τέρμα της αλυσίδας, ή βάζεις ένα gateway όπως πχ αυτά της Grandstream

Κάποιος που έχει οπτική ίνα με Cosmote, μπορεί να τσεκάρει μερικά πραγματάκια στο ρούτερ που δίνουν;

1) δέχεται ρυθμίσεις port forward ; (έχω κάμερες σεταρισμένες χεράτα, όχι με cloud)
2) Δέχεται αλλαγή στους DNS servers; (για να βάλω π.χ. της cloudflare)
3) στις DDNS ρυθμίσεις βγάζει αυτές τις επιλογές; (βλ. συνημμένο) Μ' ενδιαφέρει να έχει το Dynv6.
4) Συνεχίζουν να δίνουν public IP ;

Ευχαριστώ όποιον ασχοληθεί. (y)
Δύο router δίνει συνηθως ο οτε.
Το speedport plus 2 by sercomm και
Το speedport plus 2 by arcadyan

Και τα 2 είναι σε μαύρο χρωμα.
1) Ναι και τα 2
2) Το sercomm έχει ένα bug και δεν κάνει save την αλλαγή του dns.
Στο arcadyan δεν υπάρχει θέμα.
3) Στο arcadyan δεν υπάρχει το dynv6. Στο sercomm μπορω να μαθω αργότερα
4) Ναι, δίνουν

Και τα δύο είναι wifi 6 με 4x4 mimo και δίνουν πολύ καλές ταχύτητες.
Βέβαια για μεγαλύτερη κάλυψη πηγαίνεις σε άλλες λύσεις.

Για 1Gbit ταχυτητα σου δίνουν το fritz 5530 με mesh extender.
Είναι όμως 2x2 mimo και δεν θα πιάσεις την ταχύτητα του speedport plus 2.
Και για να μιλάμε με νούμερα το wifi του speedport plus 2 θα σου δώσει γυρω στα 900 mbit
Το Fritz γυρω στα 500 mbit.
Και αυτα βεβαια σε flagship κινητα.
Σε Midrange 200-300 mbit