Ερώτηση για passive crossover!!!

Δεν το έχω δοκιμάσει σε cross αλλά σε πυκνωτή σε σειρά με το σήμα σε κάθε περίπτωση το παράλληλο ήταν χειρότερο από το ένα .
Δοκιμασμένο με αρκετούς συνδυασμούς.
Βέβαια στο cross που αυτό που σε ενδιαφέρει είναι και τα ρεύματα (σε αντίθεση με τον σε σειρά με το σήμα) τα πράγματα περιμένω να είναι αντίθετα.

Συνήθως η απόκλιση τέτοιων μεγεθών ακολουθεί Κανονική (Gauss) κατανομή (αυτή που μοιάζει με καμπάνα) άρα οι πιθανότητες για μικρότερη ανοχή από την ονομαστική είναι μεγαλύτερες και δεν ισοκατανέμονται (αυτό είναι κάτι καλό για εμάς:antlers:).

Το ζήτημα μάλλον είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι ίσως φαίνεται και σε ό,τι αφορά την προσέγγιση μέσω πιαθανοτήτων και στατιστικής (σε αυτή την περίπτωση με βρίσκει αντίθετο για τους λόγους που προανέφερα - δεν με ενδιαφέρει αν διαλέγοντας ένα κομμάτι τυχαία έχω πιθανότητα 27.16% να πετύχω +1.35% ανοχή αλλά μόνο ποια είναι η πραγματική ανοχή του κομματιού που διάλεξα) αλλά και σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά που τελικά προκύπτουν παραλληλίζοντας πυκνωτές οπότε προσωπικά δεν θα έβγαζα συμπέρασμα έτσι εύκολα χωρίς να το δοκιμάσω.

Γενικότερα για να βγει συμπέρασμα έχοντας βέβαια θέσει από την αρχή μια προδιαγραφή (τα ανεκτά όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να κινηθεί ένα μέγεθος που μας ενδιαφέρει πχ. πλάτος ή φάση) υπάρχει κατάλληλη μεθοδολογία ανάλυσης για να δούμε πόσο επηρεάζει η απόκλιση ενός στοιχείου από την ονομαστική τιμή η οποία σίγουρα ξεφεύγει από τα όρια του χόμπυ και ίσως να μην έχει και κανένα απολύτως νόημα γιατί μάλλον είναι ανόητο όταν φτιάχνεις δύο κροσόβερ και όχι χίλια να σκέφτεσαι όπως θα σκεφτόσουν αν έφτιαχνες χίλια.
Αν υπάρχει αμφιβολία για την κρισιμότητα της τιμής του πυκνωτή τότε ας διαλεχτεί με το χέρι αν αυτό είναι εφικτό η επιθυμητή τιμή. Πάντως αν είναι να γίνει κάτι σωστό ή λάθος καλύτερα να είναι "στέρεο". :BXVZCBXZ6:

Είναι λάθος η παραδοχή "κάθε μονάδα έχει ίση πιθανότητα...", διότι αγοράζεις ελάχιστη ποσότητα από ένα και μόνο μαγαζί.
Άρα το πιθανότερο είναι όλα τα δείγματά σου να προέρχονται από την ίδια παρτίδα.

Απάντηση: Re: Ερώτηση για passive crossover!!!

Ουπς! Αυτό πήγαινε για εδώ:

...τότε κάθε μονάδα έχε ίση πιθανότητα να έχει χωρητικότητα οποιαδήποτε τιμή με απόκλιση ±5% πέριξ της ονομαστικής...

Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έπρεπε να ξηλωσω το L-pad από το Altec N801-8A και να μετρήσω τις τιμές. Το κύκλωμα λοιπόν είναι το παρακάτω (τα ποτενσιόμετρα είναι σύρματος αρκετά Watt):

Attachments

• att.JPG
    att.JPG
    6.4 KB · Views: 12
Πάντως στην περίπτωσή σου νομίζω οτι αυτό που λέει στο σχηματικό είναι να χρησιμοποιήσεις ενα ποτενσιομέτρο σύρματος γύρω στα 30Ω/5w.

Last edited:
ετσι όμως δεν θα αλλάζει το φορτίο που βλέπει το φιλτρο C1, L1, C2 ?

Δηλαδή με μια αντίσταση από 0 εώς 30ohm είμαι οκ
Πως ονομάζεται? Variable resistor?

Αν όντως το δεύτερο πόδι του L-pad ειναι 32ohm τότε μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο το δέυτερο και την έξοδο του αν κατάλαβα! (δηλαδή το πρώτο πόδι των 8ohm θα μου είναι άχρηστο!)

Εκανα μια δοκιμή για να δω την συναρτηση μεταφοράς του φιλτρου με διάφορες τιμές της μεταβλητής αντίστασης. Μεταβαλλεται βεβαια το πλατος, αλλα υπαρχει και μια μικρη αλλαγη στην αποκοπή.

Οι τιμες της μεταβλητής αντιστασης ειναι 4.7, 8.2, 10, 15, 22, και 32 ohm και το φορτίο ειναι η εμπέδηση ενός 8 ohm tweeter με χαμηλο Fs (500Hz)

Attachments

• AltecFilter.jpg
    AltecFilter.jpg
    118.9 KB · Views: 18
Σωστά, αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω οτι λεει το κειμενο που αναφερεται στο σχηματικό. Άρα ένα ποτενσιόμετρο σύρματος 30Ω 5Watt είναι ο.κ. Όσον αφορα τώρα το αν θα αλλάζει το φορτίο που βλέπουν τα υπόλοιπα στοιχεία, φυσικά και θα το αλλάξει αλλά δεν είμαι εγω ο "ποιητής" του cross αυτού, ρώτα τον ποιητή πως και γιατί εγώ από cross δε σκαμπάζω.

Και μια δοκιμή χωρίς τον πυκνωτή (μπλε γραμμη). Προφανώς η απόκριση της μονάδας είναι κατιούσα γι αυτο και τοση φασαρια στο cross

Attachments

• AltecFilterNoCap.jpg
    AltecFilterNoCap.jpg
    100.8 KB · Views: 20
Με πιο πρόγραμμα βγήκαν όλα αυτά τα ωραία διαγραμματάκια!!!
Επίσης από ότι βλέπω στο πρώτο διάγραμμα ίσως με 4-5 αντιστάσεις ξεκινώντας από 30ohm(νομίζω είναι η πράσινη επάνω γραμμή) να κατεβαίνω σταδιακά κάποια db μπορούν να με καλύψουν και να μην χρησιμοποιήσω ούτε Lpad ούτε ποτενσιόμετρο σύρματος 30Ω 5Watt. Όσον αφορά την αποκοπή θεωρείται ότι γίνεται στα 1500hz

Last edited: