Ερώτηση για plasma ..

Και εγώ το "βασάνιζα" 2 μήνες και τελικά πήρα την 50G10. Την έχω ενάμιση μήνα και είμαι ενθουσιασμένος σε όλα τα είδη (τηλεοπτικό, Nova, ΗD). Εξαιρετική τηλεόραση. Απλά την ημέρα τη "γυρίζεις" σε normal mode.

Μόνο εμένα μου φαίνεται ότι στην G10 "σινεμά" και "κανονική" είναι πολύ κοντά απο άποψη φωτεινότητας?

Απάντηση: Re: Ερώτηση για plasma ..

Και εγώ το "βασάνιζα" 2 μήνες και τελικά πήρα την 50G10. Την έχω ενάμιση μήνα και είμαι ενθουσιασμένος σε όλα τα είδη (τηλεοπτικό, Nova, ΗD). Εξαιρετική τηλεόραση. Απλά την ημέρα τη "γυρίζεις" σε normal mode.

Την 50αρα σε τι απόσταση την βλέπεις?

Δεν έχει νόημα να γυρίσεις την ημέρα την τηλεόραση σε normal mode. Η εσύ δε θες να δεις κανονικά χρώματα ή κάτι έχει η τηλεόραση. Το movie, cinema ή όπως αλλιώς λέγεται, χρησιμοποιείται από βιντεοπαιχνίδια μέχρι kitchen nightmare.

Χτες μου τηλεφώνησε φίλος απο την Θεσ/νικη γιατι η 29αρα crt Philips που ειχε αρχισε να παραδίδει το πνεύμα και του σύστησα 46αρα ή 50αρα Panasonic G10. Μου ειπε πως αποκλειεται η γυναίκα του να συμφωνήσει για...τόσο μεγαλη (καπου 3.5 μετρα η απόσταση που έχει) και θα παει μαλλον για 42αρα. Αν και η μεγαλύτερη συνηθίζεται εύκολα, ο παράγοντας WAF είναι πολύ σημαντικός (έτσι κι εγω θα πάω για την 46G15 αρχες Σεπτεμβριου, αντι για 50αρα που θα προτιμούσα και βεβαια η γυναικα μου θα την δει μετα....γιατι αλλιώς θα μου πει ότι ειναι τεράστια και να πάρουμε την 42αρα!)

Εχω μεινει πισω οσον αφορα τις νεες lcd αλλα οταν εψαχνα για τηλεοραση πουθενα μα πουθενα δεν ειδα plasma με εικονα που να μου αρεσει.
Ολοι - η μαλλον πολλοι- εδω μεσα μου ελεγαν "ασε τι βλεπεις στα μαγαζια,βαλε μια plasma σπιτι και τα λεμε" αυτο εκανα,και απο τοτε ειμαι ενας χαρουμενος plasmatakias.
Πραγματικα επαθα πλακα γιατι με 600 ευρω εχω εικονα που φιλοι με lcd δεν εχουν.(δεν μιλαω για hd σημα,μιλαω για τηλεοπτικο)
Αναφερομαι σε 42px80.
Αν και τωρα εψαχνα για τηλεοραση δαγκωτο plasma χωρις να απαξιωνω τις lcd που ειδικα στις ακριβες υλοποιησεις εχουν πολυ καλες τηλεορασεις.

costas-zx, την καλύτερη εικόνα σε τηλεοπτικό την έχουν οι samsung λόγω του τσιπ chelsea. Κάνει καλύτερο upscaling,από πανάκριβους ενισχυτές. Πάντως εγώ θα έλεγα να κοιτάξετε και τη v10.

Εγω θα σου λεγα να παρεις οτι γουσταρεις απλα να μην δωσεις πολλα λεφτα για τηλεορασεις που δεν αξιζουν , εγω οταν ειδα την ιδια τηλεοραση αφου ειχα παρει την g10 μια lg5000 ή 7000 ξενερωσα απιστευτα ενω πριν παρω την G10 την εβρισκα τουλαχιστον αξιοπρεπη.Το ιδιο ισχυει και για τις υπολοιπες Low budget LCD , απλα να χεις στο κεφαλι σου πως για να παρεις εικονα ισαξια των πλασμα σε LCD πρεπει να δωσεις τα διπλα λεφτα...

Ομως εαν ειναι μονο για να βλεπει η γυναικα σου τηλεοπτικο καλυτερα να παρεις μια φτηνη LCD προτιμοτερα μην παρεις καν full hd ...

Παντως η τηλεοραση δινει ρεστα οταν βαζω ταινια το βραδακι , δεν νομιζω να βρισκα ιδια εικονα σε LCD επειδη ειναι υπερβολικα φωτεινες και οταν βλεπεις την νυχτα με τα φωτα κλειστα σε ψιλοζαλιζουν

α και εχω 46 αρα απο 2.5-2.8 μετρα

Απάντηση: Re: Ερώτηση για plasma ..

Ομως εαν ειναι μονο για να βλεπει η γυναικα σου τηλεοπτικο καλυτερα να παρεις μια φτηνη LCD προτιμοτερα μην παρεις καν full hd ...

Και εαν θελεις να έχεις και τα δυο? Και τηλεοπτικό , αλλά και ταινιούλες hd ?
Τι παίρνεις?
Οι lcd τελικά είναι καλύτερες στο τηλεοπτικο σήμα ?

Μιλώντας γενικά, οι πλάσμα είναι καλύτερες στο τηλεοπτικό. Θα πρέπει να ανέβεις πολύ σε οικονομικό επίπεδο για να αντιστραφεί η κατάσταση. Γενικά (πάλι), οι "φτηνές" ελσιντι δεν είναι πολύ καλή πρόταση διότι συνήθως δεν κάνουν τίποτα σωστά. Παρότι έχω πλάσμα, πιστεύω ότι εαν επέλεγα να δώσω "πολλά" χρήματα, μάλλον θα πήγαινα σε ελσιντι, ενώ εάν επέλεγα οικονομική λύση (όπως και έκανα) θα προτιμούσα πλάσμα.

Και μια που τα λεμε πειτε μου αν θέλετε τη γνώμη σας γι αυτό.

Εχουμε πει για τις πλάσμα ότι για να τις απολαύσει κανείς , πρέπει να έχει όσο γίνεται ελεγχόμενο φωτισμό μια που σε φωτισμένο χώρο δεν δειχνουν τοσο καλα.

Ημουνα εχθες λοιπον σήμερα νωριτερα στο σπιτι συγγενή μου ο οποίος έχει μια αρκετή καλή lcd 40 ιντσών.
Παρατήρησα λοιπον ότι όσο νύχτωνε και σκοτείνιαζε το δωματιο , η υψηλή φωτεινότητα της τηλεόρασης άρχισε να γίνεται κουραστική. Ειδαμε τηλεοπτικό πρόγραμμα από αναλογικά και ψηφιακά καναλια, dvd , αλλά και HD. Η τηλεόραση συνήθως έπαιζε στην "τυπική" ρύθμιση. Και μόνο όταν βάλαμε ταινια το γυρίσαμε στο "σινεμα".

Ηθελε κάποια ρύθμιση που δεν είχε γίνει? Μηπως αντιθετα από τις πλάσμα στις lcd πρεπεi να υπάρχει κάποιο φώς εξωτερικό ώστε να μην κουράζει τόσο πολύ? Τον συγγενή μου που σας λέω ούτε που καταλάβαινε αυτό που του έλεγα. Του φαινόταν μια χαρά. Ενώ εγώ συχνά τραβούσα το βλέμα μου γιατι με "τύφλωνε".

Re: Απάντηση: Ερώτηση για plasma ..

Στις ολες τις καλες LCD μπορει καποιος να μειωσει την φωτεινοτητα μεσω την μειωσης του backlight (δηλαδη μειωση εντασης λαμπων CCFL η LED) και να το φερει σε επιπεδα CRT/plasma...

Πχ. ολες οι Samsung και Sony εχουν την δυνατοτητα αυτη , στις Sony μαλιστα λανθασμενα εχει μεταφραστει στο μενου ως "Ευκρινεια"....-bye-

@darkie, όχι η B650 (lcd) είναι ισάξια (αν όχι καλύτερη) από τη G10. Το χουμε συζητησει και με το czoun και το παραδέχτηκε. Αρα δε χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία. Αν είναι να βλέπει τηλεοπτικό πάλι samsung θα πάρει διότι κάνει αποδεδειγμένα το καλύτερο upscaling. Το λένε και τα fanboys του avforums. Επίσης, οι lcd μπορούν να μην είναι υπερβολικά φωτεινές. Οχι, δεν χρειάζεται να κάνεις μαγικά βάζεις backlight στο 0, contrast στο 90κάτι, brightness στο 45 και ησυχάζεις (για αρχή αυτά)

@ετιεν, αν επέλεγα να δώσω πολλά χρήματα αναμφισβήτητα θα πήγαινα σε v10 ασυζητητί (αφού οι κούρο εξαντλήθηκαν). Κυρίως, γιατί ακόμα οι lcd κατασκευαστές πειραματίζονται σχετικά με το πως θα φθάσουν το επίπεδο του μαύρου των αντίστοιχων πλάσμα

@dyiannis αν τη βάλει στην movie, cinema ρύθμιση θα βρει και αυτός την υγειά του και τα μάτια του.

Στις ολες τις καλες LCD μπορει καποιος να μειωσει την φωτεινοτητα μεσω την μειωσης του backlight (δηλαδη μειωση εντασης λαμπων CCFL η LED) και να το φερει σε επιπεδα CRT/plasma...

Πχ. ολες οι Samsung και Sony εχουν την δυνατοτητα αυτη , στις Sony μαλιστα λανθασμενα εχει μεταφραστει στο μενου ως "Ευκρινεια"....-bye-

@dyiannis αν τη βάλει στην movie, cinema ρύθμιση θα βρει και αυτός την υγειά του και τα μάτια του.
Αυτος κανένα πρόβλημα δεν είχε με την τηλεόραση. Εμένα ενόχλησε η υπερβολική φωτεινότητα και χωρίς υπερβολές , ακόμα και τώρα νιώθω τα μάτια μου κουρασμένα.
Θα ξαναπάω σήμερα και θα αλλάξω ρυθμίσεις στο backlight να δω πως θα μου φανει. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

@ετιεν, αν επέλεγα να δώσω πολλά χρήματα αναμφισβήτητα θα πήγαινα σε v10 ασυζητητί (αφού οι κούρο εξαντλήθηκαν). Κυρίως, γιατί ακόμα οι lcd κατασκευαστές πειραματίζονται σχετικά με το πως θα φθάσουν το επίπεδο του μαύρου των αντίστοιχων πλάσμα

Αλίμονο, το τι θα επέλεγες είναι φυσικά δική σου υπόθεση. Εγώ μίλησα για εμένα μόνο. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω πως ακριβώς σκέφτονται αρκετοί άνθρωποι (όχι εσύ), που είναι "κολλημένοι" με μία τεχνολογία ή μαρκα ή τύπο αυτοκινήτου ή κόμμα και "δεν την αλλάζουν με τίποτα". Δεν νομίζω ότι μια καλή ελσιντι έχει χειρότερο μαύρο από μια καλή πλάσμα. Δεν νομίζω εντέλει ότι κάποιος (τώρα πια) θα επιλέξει πλάσμα για το μαύρο της ,έναντι μιας καλής ελσιντι.

Μήπως να ενεργοποιούσες τον αισθητήρα φωτός αν έχει;

Εχθές λοιπόν είδαμε ταινία. Το ' 300 '. Το έβαλα σε cinema mode, εριξα και άλλο τον οπίσθιο φωτισμό ,και τη φωτεινότητα. Πάντως η τηλεόραση επαιζε με default ρυθμίσεις. Δεν έχει ρυθμιστεί ποτέ τίποτα.
Σαφώς βελτιώθηκε το φαινόμενο , αλλά για μένα πάλι ήταν κουραστικό.
Μιλάμε για θέαση σε σκοτεινό δωμάτιο.
Οι υπόλοιποι όμως δεν ειχαν πρόβλημα. ίσως να έχω κάποια ευαισθησία στο φως.
Αισθητήρα φωτός δεν ειδα στα menu να έχει. Η τηλεόραση είναι samsung b750 40' και την έχει 2 μήνες περίπου. Πάντως πάνω στη κουβέντα μου πρότεινε να μου την πουλήσει γιατί θέλει να πάρει 46άρα. Εκεί θυμήθηκα τους φίλους στην αρχή που είπανε οτι αν πάρω κατω από 46' σε ένα μήνα θα το μετανιώσω ;) .

Αυτό για το μαύρο , που λέγεται οτι οι πλάσμα έχουν καλύτερο και οι led προσπαθουν να τις φτάσουν ενώ οι lcd υστερούν δεν μπορεσα να το καταλάβω. Δηλαδή εχθές στην ταινία , η οποία έχει αρκετά σκοτεινά πλάνα , το μαύρο ήταν κατάμαυρο, πίσσα. Δεν μπόρεσα να δω κάμια αδυναμία ή να πω ότι κάτι έλειπε. Αλλά από την άλλη δεν έχω δει και πλάσμα σε αντίστοιχες συνθήκες για να βγάλω συμπέρασμα.

θα παρω ή μια 46g10 ή μια 46b650 . Και έτσι αναποφάσιστος που είμαι μάλλον οταν γυρίσω σπίτι , θα φτιάξω δυο κλήρους και θα βάλω την κόρη μου να τραβήξει εναν και όποια βγει θα παω να την παρω. :D

Για να μην γίνει παρανόηση του τι εννοούμε με τον όρο "μαύρο" να θυμίσω ότι ο σκοπός δεν είναι να βλέπουμε μια μαύρη μαυρίλα και να λέμε ότι έχει μαύρο. ΔΕΝ είναι αυτό το μαύρο. Μαύρο είναι να μπορούμε να διακρίνουμε πληροφορία (εφ' όσον υπάρχει) , να "γράφει" δηλαδή η ταινία μέσα σε περιοχές μαύρου και όχι να είναι όλα καμμένα.
Για να γίνει όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι τουλάχιστον σωστά ρυθμισμένα τα brightness/contrast με κατάλληλα patterns και όχι βάση ταινιών. Διότι αν δεν είναι ρυθμισμένα μπορεί να ξεγελαστούμε και ενώ να βλέπουμε λεπτομέρειες/πληροφορία μέσα σε μαύρες περιοχές , η φωτεινότητα να είναι αλλού γι αλλού και να υπάρχει άλλο πρόβλημα-στα λευκά!

Υ.Γ. Θυμάμαι σαν τώρα που έβλεπα παλιά σε μια LCD 37" τετραετίας και ακριβή τότε, έναν παπά και μιλάμε φαινόταν ένα κεφάλι και από κει και κάτω ένα μαύρο μονοκόμματο πράγμα! Ούτε πτυχές , ούτε τίποτα. Και πριν γελάσετε σας πληροφορώ ότι πολύς κόσμος έτσι βλέπει ακόμα και σήμερα και νομίζει ότι έχει μαύρο....

Last edited:
Νομίζω ότι διαφορετικά πράγματα η στάθμη του μαύρου με την λεπτομέρεια στα σκοτεινά (shadow detail). Στις περισσότερες τηλεοράσεις η λεπτομέρεια είναι θέμα ρυθμιστικών φωτεινότητας/ αντίθεσης, ενώ για την στάθμη του μαύρου χρειάζεται άλλου τύπου ρυθμιστικό και φυσικά το ελάχιστο περιορίζεται από το ίδιο το πάνελ.
Λεπτομέρεια ή κρασαρισμένα μαύρα μπορείς να έχεις και με υψηλή και με χαμηλή στάθμη μαύρου. Από την άλλη είναι περισσότερο έντονο το φαινόμενο να βλέπεις κρασαρισμένα μαύρα σε τηλεοράσεις με υψηλή στάθμη μαύρου, γιατί η λεπτομέρεια απαιτεί συνήθως υψηλότερη φωτεινότητα και το πρόβλημα της υψηλής στάθμης του μαύρου γίνεται εντονότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα καλό πάνελ με χαμηλή στάθμη μαύρου θα έχει και έλλειψη λεπτομέρειας στα σκοτεινά...

Re: Απάντηση: Ερώτηση για plasma ..

Αυτό για το μαύρο , που λέγεται οτι οι πλάσμα έχουν καλύτερο και οι led προσπαθουν να τις φτάσουν ενώ οι lcd υστερούν δεν μπορεσα να το καταλάβω.

Οι καλες Sony-Samsung ακομη και χωρις LED εχουν μαυρο επιπεδου καλης πλασμα (Panasonic G10 , Samsung B650 κτλ).

Οι καλες Sony-Samsung ακομη και χωρις LED εχουν μαυρο επιπεδου καλης πλασμα (Panasonic G10 , Samsung B650 κτλ).

Εχουν όμως και αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω και που τελικά μοιάζει να είναι το πιο σημαντικό ?

Μαύρο είναι να μπορούμε να διακρίνουμε πληροφορία (εφ' όσον υπάρχει) , να "γράφει" δηλαδή η ταινία μέσα σε περιοχές μαύρου και όχι να είναι όλα καμμένα.