Ερώτηση για threepenny opera

14 December 2006
4,265
51pz0E%2B6vwL._SS400_.jpg

Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρωμένα το έχω ακούσει μόνο σε αυτή την έκδοση και σε mp3.Εχω αποφασίσει πλέον την αγορά του και θα ήθελα την γνώμη σας αν γνωρίζεται ή αν έχετε στην κατοχή σας κάποια άλλη έκδοση πιθανότατα καλύτερη.

Η 'κλασσική' ηχογράφηση του έργου είναι με τη Λότε Λένυα στη Sony/CBS (MK42637), η οποία ακούγεται και πάρα πολύ καλά, παρά την παλιά ηχογράφηση (1958):
41T37M7WESL._SS500_.jpg

Φοβάμαι όμως πως είναι δύσκολο να βρεθεί καινούργια.

Εγώ την έχω με την Ute Lemper.
4300752.jpg

Weill: The Threepenny Opera
René Kollo, Mario Adorf, Helga Dernesch, Ute Lemper, Milva, Wolfgang Reichmann, Susanne Tremper, Rolf Boysen, RIAS Sinfonietta Berlin, RIAS Sinfonietta Berlin, John Mauceri
1 CD | DDD | 00289 430 0752
Int. Release: Dec. 1999

Έχω το δίσκο με την Λένυα σε αυθεντικό παλιό βινύλιο του 1958 αν θυμάμαι. Κάποτε ένας φίλος έφερε [σε βινυλιο] και ακούσαμε, μόλις είχε κυκλοφορήσει, το δίσκο με την Λέμπερ και μας είχε αρέσει πολύ. Πώς τούρθε του φίλου και μου ζήτησε να παίξουμε την παλιτζούρα τη δική μου που δεν την είχα πριν ακούσει. Το τί έγινε δεν περιγράφεται!!!
Ξαφνικά αισθανθήκαμε να μεταφερόμαστε στο μεσοπόλεμο!!! Τέτοια ήταν η ατμόσφαιρα της παλιάς ηχογράφησης!!! Απίστευτο!!!!! Λ.Σ.

Έχω το δίσκο με την Λένυα σε αυθεντικό παλιό βινύλιο του 1958 αν θυμάμαι. Κάποτε ένας φίλος έφερε [σε βινυλιο] και ακούσαμε, μόλις είχε κυκλοφορήσει, το δίσκο με την Λέμπερ και μας είχε αρέσει πολύ. Πώς τούρθε του φίλου και μου ζήτησε να παίξουμε την παλιτζούρα τη δική μου που δεν την είχα πριν ακούσει. Το τί έγινε δεν περιγράφεται!!!
Ξαφνικά αισθανθήκαμε να μεταφερόμαστε στο μεσοπόλεμο!!! Τέτοια ήταν η ατμόσφαιρα της παλιάς ηχογράφησης!!! Απίστευτο!!!!! Λ.Σ.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου στα περί "ατμόσφαιρας".Σε βινύλιο αν και θα ήταν το προτιμότερο δεν μπήκα καν στην διαδικασία αναζήτησης.Το θεώρησα "χαμένη" και προφανώς "δαπανηρή" υπόθεση.Δεν νομίζω κιόλας να έχει γίνει επανέκδοση σε βινύλιο.Σε γνωστό δισκοπωλείο με ειδίκευση στο είδος, άμεσα δεν είχαν κάτι αλλά με πληροφόρησαν οτι μπορούν να βρούν και τις δύο εκδόσεις που μου προτάθηκαν σε cd σχετικά σύντομα.Προτίμησα την έκδοση με την Λένυα εικάζοντας ακριβώς αυτό που ανέφερες περί ατμόσφαιρας.Ελπίζω σύντομα να έχω την χαρά να το ακούσω.

Πάντως και το dvd ομολογώ πως με έχει βάλει σε πειρασμό

Η πρώτη ηχογράφηση με τη Lotte Lenya και τη Marlene Dietrich είναι αυτή του 1930 στο Βερολίνο και κυκλοφορεί σε cd της Teldec με αριθμό 9031-72025-2. Έχει και πολύ ωραίο βιβλιαράκι με λιμπρέτο, φωτογραφίες προγράμματα κλπ.Αν δεν σε ενοχλεί η πρωτόγονη ηχογράφηση (επεξεργασμένη με cedar), η εκτέλεση αυτή είναι αξεπέραστη σε κλίμα εποχής αλλά και τρόπο τραγουδιού-θεατρικός με στοιχεία καμπαρέ - the real Mc coy. Σε βινύλιο δεν υπάρχει, υπάρχει όμως σε μονοφωνικούς 78άρηδες φτιαγμένους από σκαθαρόσκονη, έκδοση Telefunken. Χρεώνεται λίγο παραπάνω φυσικά...

Αυτή η εκδοχή του έργου είναι πράγματι πολύ καλή και είναι η πλησιέστερη στο έργο του Πάμπστ, όπου παίζει μεταξύ άλλων και η Λένυα. Βλέπε:
http://www.sensesofcinema.com/contents/cteq/04/32/threepenny_opera.html

Η πρώτη ηχογράφηση με τη Lotte Lenya και τη Marlene Dietrich είναι αυτή του 1930 στο Βερολίνο και κυκλοφορεί σε cd της Teldec με αριθμό 9031-72025-2. Έχει και πολύ ωραίο βιβλιαράκι με λιμπρέτο, φωτογραφίες προγράμματα κλπ.Αν δεν σε ενοχλεί η πρωτόγονη ηχογράφηση (επεξεργασμένη με cedar), η εκτέλεση αυτή είναι αξεπέραστη σε κλίμα εποχής αλλά και τρόπο τραγουδιού-θεατρικός με στοιχεία καμπαρέ - the real Mc coy. Σε βινύλιο δεν υπάρχει, υπάρχει όμως σε μονοφωνικούς 78άρηδες φτιαγμένους από σκαθαρόσκονη, έκδοση Telefunken. Χρεώνεται λίγο παραπάνω φυσικά...