Ερώτηση για υψηλά exposures (Αστροφωτογράφηση)..

pap-x

Senior Member
17 September 2007
540
Θεσσαλονίκη
Σας χαιρετώ. Έχω την 450D και ασχολούμαι λίγο με αστροφωτογράφηση ...Πρόσφατα άκουσα πως στα υψηλά exposures μπορεί ο αισθητήρας να υπερθερμανθεί ή και να καταστραφεί..Ισχύει αυτό???(με τεκμηρίωση)..Γιατί δεν το έχω δει πουθενά επισήμως...Επίσης πιστεύω ότι ένας αιθητήρας τέτοιας υψηλής τεχνολογίας και αξιας δεν χαλάει τόσο εύκολα..Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες μου (μέχρι τώρα ο αισθητήρας δεν έχει πάθει τπτ:worshippy:)

Φαίνονται τα χρώματα του Γαλαξία.. Εxp. time 90sec
qzk5s7.jpg

Αστέρια...Εxp. time 81sec
24gpwtv.jpg

Η κίνηση των αστεριών γύρω από τον πολικό αστέρα...Εxp. time 6m30sec
14wvh9z.jpg

Last edited:
Πάντως με τέτοιες ζέστες (πάνω από 25 βαθμούς το βράδυ) δεν το δοκιμάζω.

Σε κανένα 2μηνο, που το βράδυ θα πέφτει στους 10 ή και παρακάτω, μπορεί.

Εάν δοκίμαζες με κανέναν γρήγορο φακό? Πχ κανέναν 50/1.4 κλεισμένο μόνο 1 στοπ για καλύτερο κόντραστ.

Θέλεις δηλαδή να πεις πως ισχύει αυτο το γεγονός για την υπερθέρμανση??

Πχ κανέναν 50/1.4 κλεισμένο μόνο 1 στοπ για καλύτερο κόντραστ.

sorry, επειδή είμαι σχετικά καινούριος στην φωτογράφηση μπορείς να είσαι λίγο ποιο σαφής για το στοπ που λές??

Last edited:
Για την υπερθέρμανση φυσικά και ισχύει, τώρα εάν ο χρόνος παραμένει κοντά στο λεπτό δεν νομίζω να υπάρχει θέμα.
Υπάρχουν μοντέλα ειδικά για αστροφωτογράφηση, με ψύξη του αισθητήρα.

Για το δεύτερο, μια ιδέα μπορείς να πάρεις σε αυτό το νήμα.

Διαφορά 1 στοπ σημαίνει διπλασιασμός (ή υποδιπλασιασμός) της ποσότητας φωτός που δέχεται ο αισθητήρας. Όταν μιλάμε για διάφραγμα, 1 στοπ διαφορά έχει το f/1.4 από το f/2.0. Με λίγα λόγια, όταν κλείσουμε από 1.4 σε 2 (δηλαδή κλείσουμε το διάφραγμα κατά 1 στοπ) κόβουμε το φως στο μισό. Εάν το κλείσουμε άλλο 1 στοπ (δηλαδή από 2 στο 2.8) κόβουμε στο 1/4 (μισό του μισού) κοκ.
Με έναν γρήγορο φακό μπορείς να μειώσεις σημαντικά το χρόνο έκθεσης (με την προϋπόθεση ότι αποδίδει βέβαια ο φακός και από ανοικτός). Εάν πχ έκανες 90 δεύτερα έκθεση στην πρώτη στο f/5.6, στο f/2 (3 στοπ διαφορά, άρα 8πλασιασμός του φωτός) θα ήθελες μόλις 11,25 δεύτερα.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει η φωτογράφηση και νιώθω τυχερός που έχω ανθρώπους που με βοηθούν..Ήσουν πολύ κατατοπιστικός, αλλά πήρα έναν προσαρμογέα για να συνδέω την μηχανή με το τηλεσκόπιο οπότε δεν θα χρειαστώ φακό..Και οκ από δω και πέρα θα προσέχω να μην το αφήνω ανοιχτό πάνω από 2λεπτο...

Φίλε pap-x για αστροφωτογράφιση το φιλμ είναι καλύτερη λύση. Μάλιστα θα έλεγα να δοκιμάσεις με slides που τα προβάλεις σε σκοτεινό δωμάτιο και η θέαση είναι μεγάλη εμπειρία.

Παλιότερα έβγαζε η Kodak ένα φιλμ, το technical pan, που είναι διορθωμένο για αυτή τη δουλειά, δεν ξέρω αν το βγάζει ακόμα. Πρόκειται για παγχρωματικό φίλμ, ασπρόμαυρο, 25 ασα με άριστο κόκκο. Ήταν το νούμερο 1 φιλμ για αστροφωτογράφιση πρίν την ψηφιακή επανάσταση

Αν επιμένεις στο ψηφιακό η λύση ακούει στο όνομα ccd camera και τα αποτελέσματα που δίνει είναι εντυπωσιακά. Εκτός από το λινκ που στέλνω με λίγο ψάξιμο θα βρεις αρκετά στοιχεία ακόμη για αυτή την επαναστατική μέθοδο. Εγώ πάντως δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη και προσωπική εμπειρία δεν έχω άρα ότι βρεις ή δοκιμάσεις να μας το λες και εδώ να μαθαίνουμε.:ears:

Την dslr απλά την ξεχνάς, δεν μπορεί να δώσει καλό αποτέλεσμα, αν και ότι έστειλες είναι ομολογουμένως πολύ ικανοποιητικό. :SFGSFGSF:
Όμως στις μεγάλες εκθέσεις που χρειάζονται ακόμα ακι αν δεν κινδυνεύει ο αισθητήρας ο θόρυβος θα είναι αξεπέραστο πρόβλημα.

Τι τηλεσκόπιο έχεις;

Δέν είναι πάντα απόλυτο ότι το φίλμ είναι "απόλυτο" :D
Παραθέτω λίνκς όπου οι λήψεις έγιναν με EOS 1D MkII. Ο ίδιος ο φωτογράφος -Bryan Maine- έχει και αστροφωτογραφίες, πρέπει να του ζητήσω όμως τα λίνκς (δεν τα έχω κρατήσει)

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=20632

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21102

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21595

Φανταστικές λήψεις Βασίλη, δεν το συζητάμε.
Εγώ όμως εννοούσα φωτογράφιση deep sky objects (γαλαξίες, νεφελώματα) που χρειάζονται πολλά λεπτά, ίσως και ώρες για να γράψει κάτι.
Εκεί νομίζω ότι ο θόρυβος των αισθητήρων θα είναι πρόβλημα. Ίσως όμως και να γίνετε, στείλε αν βρεις το λινκ.

Καλά.... μιλάμε ζαλίστηκα.

Μιλάμε αισθάνθηκα αναξιότατος ερασιτέχνης...
Ούτε καν ερασιτέχνης, κάποιος απλώς με μία φωτογραφική μηχανή. Πω πω......

Re: Απάντηση: Ερώτηση για υψηλά exposures (Αστροφωτογράφηση)..

Δέν είναι πάντα απόλυτο ότι το φίλμ είναι "απόλυτο" :D
Παραθέτω λίνκς όπου οι λήψεις έγιναν με EOS 1D MkII. Ο ίδιος ο φωτογράφος -Bryan Maine- έχει και αστροφωτογραφίες, πρέπει να του ζητήσω όμως τα λίνκς (δεν τα έχω κρατήσει)

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=20632

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21102

http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21595

Απίστευτες φωτό... που αποδεικνύουν ότι όλα είναι εφικτά!
Απλά πρέπει να βάζουμε στόχους, να δουλεύουμε περισσότερο, να ταξιδεύουμε περισσότερο και να ...ξυπνάμε νωρίτερα πριν την αυγή ακόμα και εν μέσω καταιγίδας για μια σπέσιαλ φωτό!!! Εννοείται αφού έχουμε πρώτα "δουλέψει" online για να αναζητήσουμε και να κατανοήσουμε τις βασικές τεχνικές και αφού έχουμε πάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό κλπ

Υ.Γ Παρεπιτόντως, το να παίρνει κανείς τέτοιες φωτό έξω στην ύπαιθρο δεν ενδείκνυται ...εκτός αν έχει κανένα φορητό αλεξικέραυνο και το καρφώνει στη γή 20 μέτρα πιο πέρα!

αφού έχουμε πάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό κλπ

παρηγοριέμαι ότι είναι και αυτό....

2 Canon 1D με άλλους 2 EF 16-35 L κοστίζουν μόνα τους όσο ένα μικρό αυτοκίνητο.

^^Λάθος...Κοίτα τον εξοπλισμό του:

Equipment used: Fuji S2 Pro, Nikon D70, Nikon D1x, Kodak 14nx and more recent pictures done with the Canon 5d, Canon 20d, Canon 1D Mark II and Canon 1Ds Mark II

Lenses and accessories used: Nikon 60mm, Nikon 105mm, Nikon 50mm f1.2, Nikon 70-200mm, Nikon 400mm f2.8, Sigma 50-500mm Nikon Mount, Sigma 24-70mm f2.8 Nikon Mount, Sigma 14mm f2.8 Nikon Mount, Tamron 28-200mm Nikon Mount, Nikon SB-29, Metz 54MZ3, Nikon SB-800, Kenko Extension Tubes for Nikon, Canon 600mm f4 IS, Canon 400mm f2.8 IS, Sigma 50-500mm f4.5-6.3 in EX and DG versions, Canon 100-400mm IS, Canon 70-200 f2.8 IS, Sigma 150mm f2.8 Macro, Canon 100mm f2.8 Macro, Canon 24-70mm f2.8L, Sigma 24-70mm f2.8, Canon 16-35mm f2.8, Canon MP-E 65mm f2.8, 2 Canon 2x Teleconverter II, 1.4x Teleconverter II, MR-14EX Macro Ringflash, MT-24EX Macro Twinlite, 550EX, Bogen CF Tripod, Wimberley Head, Bogen 3036 Head

Εγώ πιστεύω πως μπορείς να αγοράσεις ένα αρκετά "μεγάλο" αυτοκίνητο...lol..

"μόνα τους" έγραψα. Τις πανοραμικές τις έβγαλε με ταυτόχρονη λήψη από 2 1D MkII, αμφότερες με 16-35L. 10 χιλιάρικα (καλύτερη τιμή λιανικής στη χώρα μας) μόνο αυτό το συνολάκι

Κάτι που δεν έπιασα...Γίνεται να προγραμματίσεις το χρόνο έκθεσης??Εννοώ μετά από τα 30sec, όπως λέει αυτός 45 λεπτά...

Απίστευτες φωτό... που αποδεικνύουν ότι όλα είναι εφικτά!
Απλά πρέπει να βάζουμε στόχους, να δουλεύουμε περισσότερο, να ταξιδεύουμε περισσότερο και να ...ξυπνάμε νωρίτερα πριν την αυγή ακόμα και εν μέσω καταιγίδας για μια σπέσιαλ φωτό!!! Εννοείται αφού έχουμε πρώτα "δουλέψει" online για να αναζητήσουμε και να κατανοήσουμε τις βασικές τεχνικές και αφού έχουμε πάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό κλπ

Το 60% της φωτογραφίας είναι το ίδιο το φως και το ίδιο το setting.
Τα υπόλοιπα τα κάνει ο φωτογράφος...

Απάντηση: Re: Ερώτηση για υψηλά exposures (Αστροφωτογράφηση)..

Φανταστικές λήψεις Βασίλη, δεν το συζητάμε.
Εγώ όμως εννοούσα φωτογράφιση deep sky objects (γαλαξίες, νεφελώματα) που χρειάζονται πολλά λεπτά, ίσως και ώρες για να γράψει κάτι.
Εκεί νομίζω ότι ο θόρυβος των αισθητήρων θα είναι πρόβλημα. Ίσως όμως και να γίνετε, στείλε αν βρεις το λινκ.

Eάν δεις το exif της φωτο στο δεύτερο λίνκ η ταχύτητα είναι 2.700 sec.
Βέβαια υπάρχουν εξειδικευμένες-τροποποιημένες μάλλον- κάμερες για αστροφωτοφράφιση όπως η EOS-20Ds πού είχε αναφέρει παλαιότερα ο Send (νομίζω)

:offtopic:Mιας που μιλάμε για τροποποιημένες φωτογραφικές μηχανές υπάρχει μία έκδοση της Fuji S3Pro η S3Pro uv/ir για υπεριώδεις και υπέρυθρες φωτογραφίες. Εκτός από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες που προκύπτουν από την ύπαρξή της, χρησιμοποιείται ευρέως από την αστυνομία των HΠΑ και Ευρωπης για την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών
http://www.popphoto.com/photonews/2808/fuji-s3pro-uvir-takes-a-bite-out-of-crime.html

Re: Απάντηση: Re: Ερώτηση για υψηλά exposures (Αστροφωτογράφηση)..

Eάν δεις το exif της φωτο στο δεύτερο λίνκ η ταχύτητα είναι 2.700 sec.

Πράγματι έχεις δίκιο,
τελικά η υπερθέρμανση και ο θόρυβος του αισθητήρα απο τις μακροχρόνιες εκθέσεις είναι υπερβολή;

Ίσως... ειδικά το χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες ίσως να μην είναι πρόβλημα.