Ερώτηση για υψηλά exposures (Αστροφωτογράφηση)..

Δεν μου φαίνεται και τόσο υπερβολή...
Χθες δοκίμασα λίγο και στα 1600iso και 15 δεύτερα, μετά από συνεχόμενες λήψεις μου έβγαζε ένα πολύ ελαφρό "banding" θορύβου, μία γραμμή δηλαδή στο επίπεδο του πιο φωτεινού αστεριού. Τα άτιμα θέλουν μικρούς χρόνους έκθεσης εάν τα παίρνεις με κοινό φακό, πάνω από τα 5-10 δεύτερα γράφει και η κίνησή τους. Εάν πάντως είναι γρήγορος ο φακός μας, οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι επαρκείς για να γράψουν και νεφελώματα

Δύο πρώτες απόπειρές μου:

Η πρώτη 1250iso, f/2.5, 15sec με τον Asahi SMC Takumar 50/1.4

Η δεύτερη 1000iso, f/4, 15sec με τον Asahi Super Takumar 35/2, με πεφταστέρι έκπληξη

attachment.php

attachment.php

Attachments

• Stars-01.jpg
    Stars-01.jpg
    152.2 KB · Views: 55
  • Stars-02.jpg
    Stars-02.jpg
    154 KB · Views: 58
Last edited:
Πράγματι send πολύ καλές οι φώτο..Τελικά μπορείς να πετύχεις πολλά με κατάλληλο φακό...Ποιά μηχανή χρησιμοποίησες??
Όσο για τα 2700 ναι είναι πολλά, αλλά όταν δίνεις >3000 για μια μηχανή περιμένεις και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου..:2thumb22sup:

Canon 40D

Αλλά ήθελε το 1/3 του χρόνου έκθεσης, τα αστέρια δεν είναι σημεία, αλλά πολύ μικρές γραμμές. Ίσως να μην φαίνεται στις σμικρύνσεις εδώ, αλλά στην κανονική εικόνα κάνει μπαμ. Θα δοκιμάσω με τον Nikor 50/1.4 ή τον Pentax-M 50/1.7 που γράφουν καλά και από εντελώς ανοικτοί, για να κερδίσω ένα με ενάμισυ στοπ έτσι. Δυστυχώς ένα αρχείο 1250iso και μάλιστα πουσαρισμένο στους μεσαίους-μεσαιοσκοτεινούς τόνους ακόμη ενάμιση στοπ (τουλάχιστον) βγάζει εμφανέστατο θόρυβο.
Μία D700 θα ήταν ό,τι πρέπει, ώστε να κρατήσει τους χρόνους έκθεσης χαμηλά, μέχρι ας πούμε τα 4 δεύτερα. Εκεί δεν φαίνεται η κίνηση των άστρων.

Last edited:
Τωρα ζηλεψα.
Εμενα μου φαινονται πολυ καλες ως πρωτη αποπειρα, Τασο.
Θα δοκιμασω κι εγω το ΣΚ.

Οι πιο ανοικτοι που εχω ειναι οι nikon 50 1.8, 85 1.8 και ο 70-200 2.8. Τι λες?

Δοκίμασε μία, εννοείται σε σκοτεινό μέρος (εξοχή), με τον 50ρη ανοικτό, 3200 iso και 2-4 δευτερόλεπτα. Μετά δοκίμασε να τον κλείσεις 1 στοπ. Το πεδίο του 85ρη είναι αρκετά στενό, αλλά εάν βρεις νεφέλωμα, θα γράψει φαντάζομαι καλά. Λέω κι εγώ να το επαναλάβω για το ΣΚ.

Κάπου διάβαζα για τον 35/1.4 της Νίκον, πόσο σημαντικό τον θεώρησαν οι αστροφωτογράφοι του '70 (μέχρι τότε φωτογράφιζαν με τον 35/2 και τους έκοψε το χρόνο έκθεσης στο μισό)

Canon 40D

Αλλά ήθελε το 1/3 του χρόνου έκθεσης, τα αστέρια δεν είναι σημεία, αλλά πολύ μικρές γραμμές. Ίσως να μην φαίνεται στις σμικρύνσεις εδώ, αλλά στην κανονική εικόνα κάνει μπαμ. Θα δοκιμάσω με τον Nikor 50/1.4 ή τον Pentax-M 50/1.7 που γράφουν καλά και από εντελώς ανοικτοί, για να κερδίσω ένα με ενάμισυ στοπ έτσι. Δυστυχώς ένα αρχείο 1250iso και μάλιστα πουσαρισμένο στους μεσαίους-μεσαιοσκοτεινούς τόνους ακόμη ενάμιση στοπ (τουλάχιστον) βγάζει εμφανέστατο θόρυβο.
Μία D700 θα ήταν ό,τι πρέπει, ώστε να κρατήσει τους χρόνους έκθεσης χαμηλά, μέχρι ας πούμε τα 4 δεύτερα. Εκεί δεν φαίνεται η κίνηση των άστρων.

Τάσο, όταν πρεπει να περιορισθεί ο χρόνος έκθεσης και αργότερα να πουσαρισθούν τα σκοτεινά, είναι καλύτερα -ειδικά οι χρήστες Canon DSLR- να χρησιμοποιούν το μέγιστο native ISO που έχει η κάμερα. Στην 40D πρέπει να είναι 1600 ή και μεγαλύτερο. Αρα μισό στοπ (1600 vs 1250 ISO)θα το κερδίσεις έτσι.

Δες εδώ ... http://translate.google.com/transla...ticle/iso/index.htm&hl=el&ie=UTF8&sl=es&tl=en

και
http://luminous-landscape.com/forum/index.php?showtopic=26838

Καλή επιτυχία