Ερώτηση κρίσεως

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,417
Bratislava
Αν υποθέσουμε ότι μας ενδιαφέρει το μεγάλο ζουμ και στη συνέχεια το κροπ και (φυσικά) τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα, τι επιλέγω...

1) Πανασονικ FZ28 με 10mp
2) Nikon D40 με 6mp και έναν "τίμιο" (βλ. οικονομικο) φακό σε 300mm (κατα προτίμηση). Αλήθεια πόσο θα κοστιζε ένας τετοιος φακος ή εστω 200ρης αν ξεφευγει πολυ ο 300ρης?
3) Προτείνετε εσεις κατι άλλο...

Σίγουρα είναι συνδυασμός, αλλα για να έχουμε καθαρό (χωρις θορυβο ή θολουρες) αποτέλεσμα στο παραπανω ζητουμενο, τι ειναι κυρίαρχο... τα mp ή ο φακός?

Μία Pentax με ενσωματωμένη σταθεροποίηση (πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό για χρήση τηλεφακού) και ένας Sigma APO Macro 70-300. Εάν βρεις καμία από τις τελευταίες Κ100D, το πακετάκι βγαίνει κάτω από 500. Αλλιώς, Κ200D (κάπου στα 700 μαζί με τον 70-300)

Βέβαια με κινούμενα θέματα θα υπάρχει προβληματάκι... βέβαια δεν κάνουμε σύγκριση με κόμπακτ.

Εναλλακτικώς, μία Olympus με σταθεροποίηση -πχ κιτ Ε520 + ED 70-300, κάπου στα 900 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι μας ενδιαφέρει το μεγάλο ζουμ και στη συνέχεια το κροπ και (φυσικά) τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα, τι επιλέγω...

1) Πανασονικ FZ28 με 10mp
2) Nikon D40 με 6mp και έναν "τίμιο" (βλ. οικονομικο) φακό σε 300mm (κατα προτίμηση). Αλήθεια πόσο θα κοστιζε ένας τετοιος φακος ή εστω 200ρης αν ξεφευγει πολυ ο 300ρης?
3) Προτείνετε εσεις κατι άλλο...

Σίγουρα είναι συνδυασμός, αλλα για να έχουμε καθαρό (χωρις θορυβο ή θολουρες) αποτέλεσμα στο παραπανω ζητουμενο, τι ειναι κυρίαρχο... τα mp ή ο φακός?

D40 με sigma apo 70-300 και θα είσαι καλά για τα δεδομένα που θέλεις.
Ξέχνα τα mp στις compact είναι μόνο πρόλογος . Εκεί που παίζουν ρόλο στις dslr βλέπεις ότι τα ανεβάζουν με μέτρο γιατί χωρίς έναν καλό φακό είναι άχρηστες (καλός φακός κόστος=όσο η μηχανή ).

Re: Απάντηση: Ερώτηση κρίσεως

D40 με sigma apo 70-300 και θα είσαι καλά για τα δεδομένα που θέλεις.
Ξέχνα τα mp στις compact είναι μόνο πρόλογος . Εκεί που παίζουν ρόλο στις dslr βλέπεις ότι τα ανεβάζουν με μέτρο γιατί χωρίς έναν καλό φακό είναι άχρηστες (καλός φακός κόστος=όσο η μηχανή ).

Δυστυχώς ο SIGMA (τουλάχιστον τα κομμάτια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα) δεν έχουν δικό τους μοτέρ, άρα η D40 εστιάζει μόνον χειροκίνητα, άρα δεν παίζει. Καλύτερα ακούγεται η λύση του send ή CANON 1000 με τον ίδιο φακό. Φυσικά αν συνδυάζει τη NIKON D40 με τον NIKKOR AFS 70-300 VR που παίζει πλέον στα 400-420 ευρώ η κατάσταση αντιστρέφεται πλήρως....

Ilias απότι καταλαβαίνω θέλεις οχι μεγάλο αλλά ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ζουμ (εφόσον γράφεις και για κροπ).

Σε αυτή την περίπτωση παίζουν ρόλο και τα πραγματικά (ισοδύναμα σε FF) zoom όπου η λύση 70-300 στην Olympus δίνει 600mm (2χ) στην Canon 480mm (1.6x) και στις Nikon -Pendax - Sony 450mm(1.5x)

Κατα δευτερο λόγο ρόλο παίζουν και τα μεγαπιξελ. Καλύτερα 10 παρά 6.

A ... και ενα καλό τρίποδο ... Τι να σου κάνει η σταθεροποίηση στα 600.

Πως δεν κάνει, μπορεί να ρίξει ταχύτητες μέχρι και 1/125. Σε τέτοια εστιακά μήκη μπορεί να ρίξει και 3 στοπ ακόμη. Με 300ρη, ειδικώς εάν αυτό που φωτογραφίζω βρίσκεται σχετικώς κοντά, φτάνω να βαράω στο 1/1000+ στο χέρι. Εάν δεν είναι μέρα μεσημέρι, αναγκάζομαι και ανεβάζω ευαισθησία, στα 800 ή 1600

Ναι, το VR κάνει δουλειά.Βέβαια, καλό είναι να έχεις και τρίποδο...

Τέλος πάντων.Ξέχνα τις compact.Αν θέλεις μεγάλο zoom, olympus. Αν θέλεις ποιότητα πάνω του μετρίου, Canon

Νομίζω και η απλή Πένταξ των 6mp κάνει για τη δουλειά. 10mp είναι πολλά για φθηνό 300ρη φακό, μετά τα 200 όλοι περίπου ζορίζονται.

Λοιπόν, αφου ευχαριστήσω για τις συμβουλές, να ανακεφαλαιώσω...

...όπως είπε ο Ηλίας, θέλω όντως μεγάλο ζουμ, δηλαδή 300ρη (και κροπ).

...οι olympous δείχνουν καλές αλλα με το φακό που σύστησε ο Τάσος βγαίνουν ακριβές, είδα τιμή περίπου στα 400Ε για τον συγκεκριμένο (ED 70-300). Δεν δέχονται τον φτηνότερο sigma (APO Macro 70-300)?

Η νικον D40 μαλλον αποκλειεται λόγω μη υπαρξης φοκους στο σωμα που ειπε ο Βλασσης (μετα φευγουμε στην τιμή παλι για το φακο).

Η πενταξ 100 δείχνει καλή, αλλά που να τη βρεις πλεον??? Επιπλεον εχει 6mp και η 200d πιανει το 500ρικο (είχα ως σκοπό να παρω κατι λίγο πριν αποσυρθει σε τιμη κοντα στα 300Ε, λιγο πανω λιγο κατω).

H κανον 1000 που ειπε ο Βλασσης φαινεται καλή επίσης

Το κακο είναι ότι στο dpreview ολες τις DSLR τις εχει Ηighly Recomended οποτε δεν βγαζεις ευκολα ακρη και διαβαζοντας τα συν και τα πλην της καθε μιας, πας απο το ενα μοντελο στο αλλο... ουτε συννενοημενες να ειναι οι εταιρειες...

Άρα, θελω.... ενα μοντελο που να πλησιαζει στο τελος της ζωης του (για χαμηλη τιμη), να εχει σταθεροποιηση στο σωμα και auto focus (θα παρω και τριποδο), να εχει 10mp (νομιζω απο τα 6mp οι dslr μεταπηδησαν στα 10mp) και να δεχεται τον φακο Sigma APO Macro 70-300 ή καποιον αντίστοιχης τιμής (~180Ε).

Νομίζω -προς το παρον- οι επιλογες ειναι η κανον 1000d ή olympous e-510 ή πάλι τα μπερδεψα?

Μην σε ενοχλούν τα 6mp. Όπως είπα παραπάνω, οι φθηνοί ζουμ τηλεφακοί ζορίζονται στο θέμα της ευκρίνειας πάνω από τα 200mm. Δηλαδή και με μηχανή 6mp και με 10mp εάν της κάνεις σμίκρυνση το αρχείο στα 6mp, την ίδια περίπου λεπτομέρεια θα πάρεις.

Τι ακριβώς θέλεις να βγάλεις και σου χρειάζεται τόσο μεγάλος τηλεφακός?

Τι ακριβώς θέλεις να βγάλεις και σου χρειάζεται τόσο μεγάλος τηλεφακός?

Όχι κάτι συγκεκριμένο, γενικώς και αορίστως... μου έλλειψε όμως η φωτογράφιση εξ' αποστάσεως με τις P&S

απλά από τα... mp3 :grinning-smiley-043 σκεφτόμουνα να υπερπηδήσω τις superzoom compact που νομιζω ειναι το επομενο σκαλοπατι (νομίζω θα τις βαρεθώ γρηγορα) και να παω σε dslr για να μαθω και 5 πραγματα.

olympus e510 με 14:42 και 70:300 γυρω στα 650-700-750 ευρω αναλογα το μαγαζι και το stock του,στα 650 πάντως αξίζει για παραπάνω όχι

την e520 στα 820 ευρώ με τους παραπάνω φακούς

Όχι κάτι συγκεκριμένο, γενικώς και αορίστως... μου έλλειψε όμως η φωτογράφιση εξ' αποστάσεως με τις P&S

απλά από τα... mp3 :grinning-smiley-043 σκεφτόμουνα να υπερπηδήσω τις superzoom compact που νομιζω ειναι το επομενο σκαλοπατι (νομίζω θα τις βαρεθώ γρηγορα) και να παω σε dslr για να μαθω και 5 πραγματα.

Εκτός εάν είσαι παπαράτσι ή φωτογράφος πουλιών, ο παραπάνω σαφώς και δεν είναι φωτογραφικός τρόπος προσέγγισης. Από ένα σημείο και μετά χρησιμοποιούμε και τα πόδια μας, δεν προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε κάτι από τα 3 χιλιόμετρα και μετά να κροπάρουμε ό,τι θέλουμε. Χώρια που υπάρχει και πτώση ευκρίνειας λόγω της ατμόσφαιρας σε τέτοιες αποστάσεις.

olympus e510 με 14:42 και 70:300 γυρω στα 650-700-750 ευρω αναλογα το μαγαζι και το stock του,στα 650 πάντως αξίζει για παραπάνω όχι

650 ευρώ θα ήταν μία πολύ καλή τιμή. Δεν διαφέρουν τόσο οι 510 και 520. Αλλά πού βρίσκεις με τόσο? 350+ πηγαίνει μόνος του ο 70-300ED

Aπο μια γρήγορη αναγνωση, -αν στο dpreview δεν ειναι κρυφοι canonακηδες- η 1000D μου φαινεται πολυ καλή και ως αποδοση και ως τιμη (και ειναι ακομη νεο μοντελο, δηλαδη την περνει να πεσει λιγο η τιμη της) σε σχεση και με σονυ 200 και ολυμπους 510 και νικον 60.

Δεν καταλαβα όμως αν εχει σταθεροποιηση στο σωμα (που θα ηθελα) και τι ακριβως ειναι το shake reduction που εχει στο φακο?

Τασο, αν παω προς dslr το θεμα του τηλεφακου συζητιεται, πόσο και τι ποιοτητος φακος... η ολη κουβεντα/σκεψη ξεκινησε με το αν υπαρχει συγκριση μεταξυ σουπερ ζουμ κομπακτ και dslr στο τελε ακρο τους....

Πως δεν κάνει, μπορεί να ρίξει ταχύτητες μέχρι και 1/125. Σε τέτοια εστιακά μήκη μπορεί να ρίξει και 3 στοπ ακόμη. Με 300ρη, ειδικώς εάν αυτό που φωτογραφίζω βρίσκεται σχετικώς κοντά, φτάνω να βαράω στο 1/1000+ στο χέρι. Εάν δεν είναι μέρα μεσημέρι, αναγκάζομαι και ανεβάζω ευαισθησία, στα 800 ή 1600

Τάσο, άλλο 480 άλλο 600mm. Και για τις επιδόσεις της οποιασδήποτε σταθεροποίησης δεν μιλάμε γενικώς αλλά, καθότι ο Ilias έχει περιορισμένο μπάτζετ, για τα συγκεκριμένα φθηνά μοντέλα. Εχει η Κ100 πάνω απο 2 στοπ κέρδος ??

Και όπως πολύ σωστά γράφεις και δεν είχε επισημανθεί - πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι και η καλή απόδοση στα ψηλα ISO

Οσον αφορά τα μεγαπίξελ, εφόσον έχει ρητά δηλωθεί ότι επίκειται κροπ θεωρώ τα 6 Μpix λίγα. Αυτό απο προσωπική εμπειρία καθώς το αντιμετωπίζω με την δικιά μου Fuji 6500. Και θεωρητικά ... κροπάροντας στο 75% οσο δηλ. διαφέρει το 450mm απο το 600mm, μας μένουν τα 56% των πιξελ = 3.36.

Εάν κροπάρεις στο κεντρικό 1/4 της εικόνας (δηλαδή υψος/2 x πλάτος/2), 2πλασιάζεις το fov crop του αισθητήρα σου. Χονδρικώς, σε Πένταξ των 10mp (1,5 fov crop) με 300ρη φακό, παίρνεις μία εικόνα 2,5mp και κάλυψη αντίστοιχη 900ρη φακού. Σε Πένταξ των 6mp, παίρνεις εικόνα 1,5mp. Όμως η διαφορά σε αναλυτική ικανότητα, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί φθηνός τηλεφακός, είναι μικρή. Να είναι της τάξης του 10% το πολύ, εκτιμώ (παρά το ότι η ανάλυση έχει αυξηθεί θεωρητικώς κατά 28% -3872 πίξελς οριζόντια αντί 3008 του παλαιότερου μοντέλου των 6mp). Και αυτό διότι ο αισθητήρας των 10mp υπερβαίνει τις δυνατότητες ανάλυσης των φθηνών φακών -ειδικώς στα 300mm.

Θεωρώ τη σταθεροποίηση στο σώμα -που σίγουρα δίνει κέρδος 2-2 1/2 (στοπ σε τόσο μεγάλα εστιακά μήκη- σημαντικότερο προσόν από την απόδοση σε ψηλά iso -εκεί δεν μιλάμε για διαφορές πάνω από 1 με 1 1/2 στοπ μεταξύ των παλαιότερων και νεώτερων (ή καλύτερων) μοντέλων. Εκτός εάν φωτογραφίζουμε με τρίποδο ασφαλώς.

Last edited:
Εεεε ... ειμαι και εγώ ενας... δεν το αφήνω να πέσει κάτω.

@ Sent
α) Το να έχω 10% κέρδος στο 50% κροπ που σημαίνει 5% στο 75% του δικού μου παραδείγματος δεν με χαλάει, (με φτιάχνει - τουλάχιστον ψυχολογικά). Και επειδή μιλάμε για το κέντρο του φακού όπου συνήθως οι επιδόσεις είναι αρκετά καλύτερες μπορεί τελικά να είναι και πιό ευνοικά τα πράγματα για τα 10 μεγαπίξελ.
Αλλωστε οι γνώμες διχάζονται για το αν τελικά αντιλαμβανόμαστε την ανάλυση-λεπτομέρεια ως γραμμές/μμ ή ώς σημεία/μμ2. Μάλλον κάτι ενδιάμεσο συμβαίνει. Εχουμε όλοι παρατηρήσει οτι μια εικόνα με την μιση επιφάνεια δεν την αντιλαμβανόμαστε ως μισού μεγέθους αλλά μάλλον ως π.χ. 75% της αρχικής. Αρα έχουμε γραμμική αντίληψη. Ομως επίσης έχουμε παρατηρήσει ότι από ένα σημείο και πέρα μας ενοχλεί το πιξέλιασμα αρα παίζει και το "σημεία/μμ2". Εννοώ οτι όταν μειώνονται ´κάτω απο μια πυκνότητα τα μεγαπίξελ το βλέπουμε πιό έυκολα και μας ενοχλεί.

β) Στο τεστ της Κ100 του dpreview δείχνει κέρδος 1 στοπ λόγω σταθεροποίησης στ 75μμ. Πόσο μπορεί να αυξηθεί αυτο στα 450μμ ??.

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk100d/page12.asp

Οπως και να έχει η σταθεροποίηση είναι σοβαρό πλεονέκτημα και προσωπικά συμφωνώ οτι είναι σοβαρότερο απο τα καλά ψηλά ISO. Και το ανέφερα ως επιπλέον πλεονέκτημα (επικουρικό αν θέλεις). Αλωστε με αυτή την λογική κατάλαβα ότι το χρησιμοποιείς και εσύ.

Υ.Γ. Αν ξέφυγα πολύ απο το θέμα. Ας πράξει η διαχείρηση τα δέοντα.

Ilias συγχώρα με. Με λίγα λόγια η δικιά μου πρόταση ειναι ... Canon.

Last edited:
Ilias συγχώρα με. Με λίγα λόγια η δικιά μου πρόταση ειναι ... Canon.

Παρακαλώ, παρακαλώ.... συνεχίστε.... :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043 πως θα μαθουμε κι εμεις...

Ηλία, canon 1000D φανταζομαι εννοεις... γι' αυτο που ρώτησα παραπάνω έχεις γνωση?

Δεν καταλαβα όμως αν εχει σταθεροποιηση στο σωμα (που θα ηθελα) και τι ακριβως ειναι το shake reduction που εχει στο φακο?

Επίσης, αυτόν το φακό sigma apo 70-300 που ανεφερε ο Τασος, τον φτηνό (~180E), τον δεχεται η canon?

Αν τα ταξινομησα σωστα πρεπει να επιλεξω αναμεσα σε Nikon D60 - Canon 1000D - Olympous E-510 - Pentax k100D για να ειμαι κοντα σε κοστος και παντα στην entry level κατηγορία. Σονυ και Fuji δεν αναφερθηκαν καθολου, οποτε τις προσπερνώ.

Last edited:
Η προσωπική μου άποψη είναι να πάς για την K100D άν την βρείς αλλίως για την D60 η οποία όμως είναι σχετικά ακριβότερη. Η σταθεροποίηση στο σώμα της pentax ως τώρα μου έχει φανέι εξαιρετικά χρήσιμη και σε συνδιασμό και με κάπιοιες τεχνικές μου δίνει τουλάχιστον 2 στοπ. Και δεν την αισθάνεσαι ψεύτικη στο χέρι σαν την canon. Η D60 σίγουρα είναι πολύ καλή μηχανή, αλλά σε περιορίζει όσον αφορά τους φακούς.
Και μην ξεχνάς οτι για σταθεροποίηση στον φακό θα πρέπει να πληρώσεις αρκετα.
Εμένα τα 6ΜΡ μου έχουν φανεί αρκετά ώς τώρα αλλά ο καθένας με τις ανάγκες του. Δεν σκοπεύω να στείλω φωτο στο Alamy που λέει και ο Βλασσης.
Πάντως αν σκέφτεσαι την D60 στα ίδια περίπου είναι και η Κ200D νομίζω που έχει αρκετά ΜΡ.
Αλλα αν θυμάσαι τις φωτογραφίες του nilo απο το σαφάρι, που είχαν αρκετό ζουμ ήταν με την D40 των 6ΜΡ επίσης και δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την ανάλυσή τους.