Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Re: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Στο λινκ, που έβαλε ο Δημήτρης.Π πιό πάνω, γράφει :
"2) Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται."
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-akinita-poia-enoikia-meionontai-kata-40

Είναι φανερό ότι γιά ελεύθερους επαγγελματίες δεν ισχύει διότι δεν νοείται γι' αυτούς σύμβαση εργασίας με τον εαυτό τους. Ούτε φυσικά γιά τη "μαύρη" εργασία....

Συμφωνώ, αυτό καταλαβαίνω.

Και ξαναρωτάω, αυτός που πληρώνει το ενοίκιο της επιχείρησης, δεν είναι εργαζόμενος σε αυτή?

Αν είναι τότε δικαιούται. Αν δεν είναι τότε δεν δικαιούται.

Είναι ο επιχειρηματίας.
Η διαφορα στη διατύπωση των δύο παραγράφων δεν αφήνει έδαφος για παρερμηνείες.

Re: Απάντηση: Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Θα υπάρξουν συγκρούσεις με τους ιδιοκτήτες εκτός και αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια αποζημίωση προς αυτούς.

Σίγουρα!!!
Φίλος που έκανε μία πρώτη επαφή με τον ιδιοκτήτη σχετικά, πήρε απάντηση τύπου "Εγώ τι φταίω; Αφού είσαι μέσα, θα πληρώσεις!" και άλλα τέτοια ωραία.

Σίγουρα!!!
Φίλος που έκανε μία πρώτη επαφή με τον ιδιοκτήτη σχετικά, πήρε απάντηση τύπου "Εγώ τι φταίω; Αφού είσαι μέσα, θα πληρώσεις!" και άλλα τέτοια ωραία.

...Αυτά είναι κοντόφθαλμες αντιδράσεις ανθρώπων, που δεν βλέπουν το σημαντικότερο: η ρύθμιση είναι αρχικά γιά 2 μήνες, εγώ βάζω και τον Μάη (3), πόσο σίγουροι είναι ότι η οικονομία θα βρεί το δρόμο της αμέσως μετά τον Ιούνιο όλα θα γίνουν μέλι-γάλα....;

ναι παιδια.οπως αναφερεται απο τους περισσοτερους πρεπει να ισχυει.
δηλαδη μονο ο εργαζομενος και οχι ο εργοδοτης/επιχειρηματιας εχουν το δικαιωμα να καταβαλουν λιγοτερο ενοικιο κατοικιας.
τωρα σε οτι αναφορα τις διαμαχες μεταξυ ιδιοτητη/ενοικιαστη,ειναι αυτο που λεμε "βαζουμε πλατη ολοι..."
πολυ λογικο οι απωλειες σε μια τετοια κατασταση να πληρωνονται απ`ολους.

απο Δευτερα που θα μιλησω με την λογιστρια,θα σας πω περισσοτερες λεπτομερειες.

Θα υπάρξουν συγκρούσεις με τους ιδιοκτήτες εκτός και αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια αποζημίωση προς αυτούς.
Φυσικά κ θα υπάρξουν. Είναι μία τελείως αυθαίρετη παρέμβαση του κράτους σε μία νόμιμη και κατοχυρωμένη (μέσω taxis μάλιστα) σύμβαση 2 μερών. Νομικά δεν στέκει. Μόνο αν αποζημίωσει το κράτος ή αν υπάρξει πρόβλεψη να καταβληθεί αργότερα το 40% που δεν καταβλήθηκε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Φυσικά κ θα υπάρξουν. Είναι μία τελείως αυθαίρετη παρέμβαση του κράτους σε μία νόμιμη και κατοχυρωμένη (μέσω taxis μάλιστα) σύμβαση 2 μερών. Νομικά δεν στέκει. Μόνο αν αποζημίωσει το κράτος ή αν υπάρξει πρόβλεψη να καταβληθεί αργότερα το 40% που δεν καταβλήθηκε.

Δεν εχει βγει αποφαση ακομη. Αυτο που μελετανε ειναι ή το 40% να καταβληθει στους ιδιοκτητες απο το κρατος ή να εχουν φορολογικά οφελη. Η νομοθετικη πραξη αυτη τη στιγμη αδικει τους ιδιοικτητες αλλα μιλαμε ακομη και για αδυναμια πληρωμης αυτου του 60%.

Αυτη τη στιγμη εκπτωση ενοικιου δικαιουται η επιχειρηση που εχει κλεισει με κρατικη εντολη μεσω των επιλεγμενων ΚΑΔ για την επαγγελματικη στεγη (οχι και για το σπιτι του επιχειρηματια ) και εκπτωση των ενοικιων των εργαζομενων αν ειναι πρωτη κατοικια και η συμβαση τους εχει ανασταλει απο επιχειρηση που εχει κλεισει με κρατικη εντολη.

Στην υπευθυνη δηλωση που κανει αυτη τη στιγμη ο εργοδοτης εχει πεδιο μονο για επαγγελματικη στεγη επιχειρησης και συμπληρωνεται μονο αν η επιχειρηση εχει κλεισει με κρατικη εντολη.

Μια χαρά στέκει νομικά, δεν υπάρχει συνταγματική προστασία των ενοχικων δικαιωμάτων, μόνο της ιδιοκτησίας (υπό την έννοια της μη απαλλοτρίωσης άνευ αποζημίωσης)

Και ηθικά στέκει, εδώ που τα λέμε. Όχι από μόνο του βέβαια, αλλά λογικό μου ακούγεται ανάμεσα σε άλλα μέτρα ώστε να συνεχίσει να υφίσταται η κοινωνία σε paused mode και να μπορει να ξεπαγώσει όταν φτιάξει η φάση.

Νομίζω ότι το αυτονόητο που θα'πρεπε να κάνει το κράτος σε μια τέτοια απίθανη κατάσταση που κανείς δε θα μπορούσε να έχει φανταστεί, είναι να:

1. Παγώσει τις πληρωμές ενοικίων, φόρων, τραπεζών
2. Δώσει προσωρινό μισθό (τύπου επίδομα ανεργίας) σε όποιον δε μπορεί να εργαστεί.

Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσει να επιπλέει το σύστημα για 3-4 μήνες, και μετά θα το πάρουμε από κει που το αφήσαμε, απλά έχοντας πηδήξει 4 μήνες. Αλλιώς θα είμαστε τυπικοί στα πάντα, αλλά θα έχει καταρρεύσει το σύμπαν.

Απάντηση: Re: Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Και ηθικά στέκει, εδώ που τα λέμε. Όχι από μόνο του βέβαια, αλλά λογικό μου ακούγεται ανάμεσα σε άλλα μέτρα ώστε να συνεχίσει να υφίσταται η κοινωνία σε paused mode και να μπορει να ξεπαγώσει όταν φτιάξει η φάση.

Νομίζω ότι το αυτονόητο που θα'πρεπε να κάνει το κράτος σε μια τέτοια απίθανη κατάσταση που κανείς δε θα μπορούσε να έχει φανταστεί, είναι να:

1. Παγώσει τις πληρωμές ενοικίων, φόρων, τραπεζών
2. Δώσει προσωρινό μισθό (τύπου επίδομα ανεργίας) σε όποιον δε μπορεί να εργαστεί.

Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσει να επιπλέει το σύστημα για 3-4 μήνες, και μετά θα το πάρουμε από κει που το αφήσαμε, απλά έχοντας πηδήξει 4 μήνες. Αλλιώς θα είμαστε τυπικοί στα πάντα, αλλά θα έχει καταρρεύσει το σύμπαν.
ωραιο θα ηταν αυτο. Αλλα η πραγματικοτητα ειναι οτι τρεχουν κανονικα καρτες, δανεια, ενοικια, ΔΕΚΟ, τηλεφωνα , και οι υποχρεωσεις προς το δημοσιο δεν παγωνουν αλλα θα σου ερθουν μαζι με τις επομενες εκτος αν τις πληρωσεις τωρα. Και φυσικα εισοδημα 0. Αντε γεια... Εγω ντρεπομαι να πω στην γυναικα οτι θα τιη δωσουμε 40% κατω το ενοικιο , αλλα και αυτο το 60% για αυτο το μηνα απο δανεικα ειναι...

Παίζει να είναι κ η πρώτη φορά που ψιλοσυμφωνώ μαζί σου. Ηθικά ναι και συμφωνώ με ότι προτείνεις. Θα μπορούσε το κράτος να καλύψει το 40% ή όταν πάνε καλά τα πράγματα να δοθεί από τους ενοικιαστές σε άτοκες δόσεις. Κάπως να καλυφθούν και οι ιδιόκτητες.

Νομικά (φιλέ send) συνεχίζω να πιστεύω ότι θα μπορούσε να πέσει άνετα σε μία -πραγματικά- ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Υπάρχει σύμβαση 2 μερών που παρεμβαίνει το κράτος για να καθορίσει τι;

................. Θα μπορούσε το κράτος να καλύψει το 40% ή όταν πάνε καλά τα πράγματα να δοθεί από τους ενοικιαστές σε άτοκες δόσεις. Κάπως να καλυφθούν και οι ιδιόκτητες.
............................................................

Δεν πρόκειται να καλύψει τίποτα το κράτος! Απλά θα υπάρξουν διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχετικές με χρονική μετάθεση των όποιων υποχρεώσεών τους προς ΔΟΥ κλπ. Ε! όποιοι (ιδιοκτήτες) δεν έχουν (υποχρεώσεις) άς είχαν! Ας πρόσεχαν!

Απάντηση: Re: Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Δεν πρόκειται να καλύψει τίποτα το κράτος! Απλά θα υπάρξουν διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχετικές με χρονική μετάθεση των όποιων υποχρεώσεών τους προς ΔΟΥ κλπ. Ε! όποιοι (ιδιοκτήτες) δεν έχουν (υποχρεώσεις) άς είχαν! Ας πρόσεχαν!

Θελω να ελπιζω οτι θα αφορα και τα εκκαθαριστικα του 2019 οταν γινουν με εκπτωσεις στον φορο. Αλλιως κλαφτα. Αυτη τη στιγμη απο την πλευρα μου ως ατομικη επιχειρηση η εκπτωση ενοικιου ειναι το μονο οφελος μου. Ουτε 800 θα παρω, ουτε μου διαγραφουν υποχρεωσεις , ουτε εχω καποιο αλλο οφελος καθως δεν χρωσταω σε δημοσιο, δεν εχω δανεια, ουτε ΦΠΑ . Οποτε με βαρια καρδια το κανω , εστω για τα 150 τον μηνα που θα γλυτωσω οσο κρατησει το μετρο... Εδω σκεφτομαι να δανειστω για να πληρωσω το ΙΚΑ Φεβρουαριου εμπροθεσμα και γλυτωσω 80 ...

Re: Απάντηση: Re: Ερώτηση περί ενοικίων σε περίοδο καραντίνας

Θελω να ελπιζω οτι θα αφορα και τα εκκαθαριστικα του 2019 οταν γινουν με εκπτωσεις στον φορο. Αλλιως κλαφτα. Αυτη τη στιγμη απο την πλευρα μου ως ατομικη επιχειρηση η εκπτωση ενοικιου ειναι το μονο οφελος μου. Ουτε 800 θα παρω, ουτε μου διαγραφουν υποχρεωσεις , ουτε εχω καποιο αλλο οφελος καθως δεν χρωσταω σε δημοσιο, δεν εχω δανεια, ουτε ΦΠΑ . Οποτε με βαρια καρδια το κανω , εστω για τα 150 τον μηνα που θα γλυτωσω οσο κρατησει το μετρο... Εδω σκεφτομαι να δανειστω για να πληρωσω το ΙΚΑ Φεβρουαριου εμπροθεσμα και γλυτωσω 80 ...

Μακάρι..!

επιβεβαιωση και απο την λογιστρια,οτι η εκπτωση αφορα μονο εργαζομενους και οχι εργοδοτες/επιχειρηματιες.
απο κει και περα,παμε σε διαπραγματευσεις ωστε να..βολευτουμε ολοι,
κατι βεβαια που δεν εχει να κανει με καμια νομοθεσια,παρα μονο με κατανοηση και συνεννοηση..
ενδεικτικα μου ανεφερε οτι καποιος πελατης της ζητησε το 40% που δικαιουται και η απαντηση του ιδιοκτητη,
ηταν οτι εαν θελει να γινει κατι τετοιο,δεν θα του ανανεωσει το συμβολαιο μετα το περας την ληξης του...

Και άμα μείνει μέσα γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ότι θα πρέπει να του κάνει αγωγή στα δικαστήρια. Με εκβιασμούς μπορούν και οι δύο πλευρές.

Και άμα μείνει μέσα γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ότι θα πρέπει να του κάνει αγωγή στα δικαστήρια. Με εκβιασμούς μπορούν και οι δύο πλευρές.

ναι ενταξει...ξεκιναει πολεμος και παμε σε αλλες καταστασεις..