Ερώτηση περί εξαγοράς συμβολαίου

Θα ήθελα να ρωτήσω για γνώμες η πληροφορίες από όσους τυχόν έχουν σχέση με το αντικείμενο ασφαλειών ζωής.
Έχω ασφάλεια ζωής στην πρώην ΑZF COSMOS και νυν ALLIANZ πλέον.
Είναι 24ετούς διάρκειας και έχω συμπληρώσει τα 13 χρόνια. Σκέφτομαι ώρες ώρες ότι την πληρώνω χωρίς ιδιαίτερο λόγο και από αυτά που ακούω κατά καιρούς για μη τήρηση των κανόνων και των όρων με "παραθυράκια" και εξαπατήσεις κ.λ.π. με κάνουν και είμαι λίγο καχύποπτος.
Από την άλλη σκέφτομαι ότι ίσως να μου χρειαστεί και να το μετανιώσω.
Μέχρι τώρα αχρείαστη είναι. Πληρώνω 518 ευρώ το χρόνο σταθερά.
Αν την ακυρώσω παίρνω αυτή τη στιγμή 1100 ευρώ και τέλος.
Να την συνεχίσω ή να την σταματήσω;
Τι λέτε; Θα ήθελα τις γνώμες σας ή τις υποδείξεις σας.

Σχεεεεδον κατι τετοιες σκεψεις παρνανε και απο το δικο μου μυαλο.

Τα 1100 ειναι παρα πολυ λιγα σε σχεση με αυτα που εχεις δωσει μεχρι τωρα.

Το προγραμμα που εχεις ειναι και συνταξιοδοτικο?
ποσο υποτιθεται οτι θα παρεις σε 11 χρονια πο τωρα ?

Μιχάλη, μπορείς να γίνεις λίγο περισσότερο σαφείς, τι είδους καλύψεις σου παρέχονται μέσα από το πρόγραμμα?

Όταν λες ασφάλεια ζωής εννοείς σκέτη ή έχεις συμπεριλάβει μέσα π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδοτικό κλπ;

Είναι συνταξιοδοτικό, αλλά έχει καλύψεις για ατύχημα, θάνατο, μερική ή ολική ανικανότητα εργασίας, αυτόματη πληρωμή των δόσεων σε περίπτωση ατυχήματος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λ.π.

Οταν λέμε ασφάλεια ζωής τότε πρόκειται για συνταξιοδοτικό και όχι για πρόγραμμα υγείας.

Αν είναι όντως έτσι τότε μετά από 24 χρόνια θα πάρεις αν θέλεις εφάπαξ και όχι σύνταξη 24*518 τουλάχιστον 12.432 € + κάποια ελάχιστη εγγυημένη προσαύξηση που αν είναι ας πούμε μια καλή περίπτωση για τότε που έκανες το πρόγραμμα 5% ετησίως τότε θα δικαιούσε περίπου 21.500 € με 23.000 € αναλόγως πως μετριούνται τα 24 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω με ελπίδα αν οι αποδώσεις είναι ακόμα καλύτερες να πάρεις και παραπάνω.

Βέβαια το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστείς ότι στην ουσία παίρνεις πίσω τα λεφτά σου, και πιθανόν μια οποιαδήποτε άλλη επένδυση να σου δώσει καλύτερη απόδωση κεφαλαίου.

Το σημαντικό είναι ότι είναι ένας "εγγυημένος" τρόπος αποταμίευσης και αν το ποσό της ετήσιας δαπάνης δεν είναι πρόβλημα το ξεχνάς, και απλά εισπράτεις στο τέλος ότι δικαιούσε, σα να κέρδισες ένα λαχείο στα γεράματα ένα πράγμα.

Τώρα αν πας για τη σύνταξη ως βοήθημα με "μικρό" κεφάλαιο δεν παίρνεις ούτε 100 € το μήνα, οπότε για τέτοια χρήση δεν νομίζω να πολυαξίζει.

Έχω κάνει ένα αντίστοιχο στη γυναίκα μου μικρής διάρκειας 16 χρόνια, έτσι για αποταμίευση.

Σκέφτομαι σοβαρά να κάνω ένα και για μένα κάποια στιγμή, γιατί γύρω στα 56- 57 θα έχω κλείσει 35 χρόνια εργασίας ίσως και νωρίτερα και θα πρέπει να τη βγάλω άλλη μια δεκαετία μέχρι τη σύνταξη.

Ένα μικρό κεφάλαιο εκείνη την εποχή μπορεί να είναι χρήσιμο εως αναγκαίο για επιβίωση, μια και δεν περιμένω ένας ΙΤ να έχει πέρασει σε εκείνη την ηλικία

Πραγματικά μας περιμένουν δύσκολες μέρες.
Να έχεις συμπληρώσει τα χρόνια εργασίας και να σου λένε να περιμένεις άλλα 10 χρόνια για να την πάρεις. Ελπίζοντας ο νομοθέτης να τα τινάξεις και να γλυτώσουν τη σύνταξη;
Τους νόμους μου μέσα @#$&#@

πριν κανα 2μηνο εξαγορασα το δικο μου ηταν απο το 94 τοτε που τα πραματα ηταν αλλιως
πηρα ολα τα λεφτα μου και λιγους τοκους
απο την γκρουπομα φοινιξ
αν μπορεις να βαζεις τα λεφτα στην ακρη ακομα και με ο τοκο ειναι πιο καλα
αν τα βαλεις κατω στο τελος αυτα που θα παρεις δεν θα εχουν αξια
εμενα απο το 94-το 2022 θα επαιρνα συνταξη 120000 δραχμες με τα παλια επιτοκια
με τα σημερινα συνταξη φολα
πηρα τα λεφτα μου και εφυγα

κι εγώ πρόσφατα σταμάτησα ένα ασφαλιστικό (νοσηλευτικό και ζωής) από Allianz που είχα για καμιά δεκαετία και πήρα πίσω γύρω στα 200 ...

Μιχάλη

Αν ειχες συμπληρώσει λιγα χρονια μονο θα σου έλεγα να το σταματήσεις αλλά τώρα ΟΧΙ. Τα προγράμματα αυτά ιδιαίτερα τα παλαιοτερα που δεν ήταν unit linked αποδίδουν καλύτερα αν τα κρατήσουμε για τουλάχιστον 20 χρονια. Εαν δεις τον πινακα αποδόσεων (ενδεικτικό) που υπάρχει μεσα στο συμβόλαιό σου θα διαπιστώσεις οτι για τα πρώτα 5-7 χρονια επι της ουσιας δεν παιρνεις τιποτα. Αρα εφοσον εισαι στα 13 χρόνια και δεν σου δημιουργει ιδιαίτερο πρόβλημα σου συνιστώ να το κρατήσεις.. Η δε Allianz ειναι από τα μεγάλα ονοματα του χώρου και δεν πρέπει να εχεις κανενα λογο να ανυσηχείς (στα όρια του λογικού)..

Τώρα η αποψη η δική μου ειναι οτι το σημαντικοτερο που γενικά απουσιάζει από τους περισσότερους από εμας ειναι η οικονομική παιδεία. Λιγοι ξερουμε τι ειναι ενα συμβολαιο ζωής τι ειναι ενα συνταξιοδοτικό προιόν, ενα αμοιβαίο μια μετοχή κλπ.. Αυτά ειναι απαραίτητα οταν θελουμε να καταρτισουμε ενα πλανο για τα οικονομικά μας και να μπορουμε να κατανοήσουμε τι θα κερδισουμε

Αφετηρια για ολα ειναι

α) Η ηλικια μας (οσο νωριτερα τόσο καλύτερα)
β) Το διαθεσιμο εισοδημα και οι υποχρεώσεις μας
γ) Οικογενειακή κατάσταση και υποχρεώσεις που απορρεουν από αυτή
δ) Προφιλ : θελουμε να ρισκαρουμε ή μας αρκουν τα λιγα και καλά ; Υπεραποδόσεις χωρις ρισκο δεν γινονται αλλιώς θα ειμασταν πλούσιοι ολοι

Τι θελουμε να εξασφαλισουμε

α) Περα και πάνω από ολα ειναι η υγεια, οπότε αν μπορουμε επενδυουμε εδώ
β) Οικογενειακές υποχρεώσεις σπουδες παιδιών
γ) Στέγη (αυτό σηκώνει κουβέντα, για αλλους ειναι πολύ σημαντικο, αλλοι προτιμουν να εχουν τα χρήματα στην άκρη και ας ειναι στο νοικι)
δ) Ενα ποσό στην άκρη σε μετρητά (ώστε να ειναι άμεσα διαθεσιμο) για ώρα αναγκης που δεν το πειράζουμε για κανένα λόγο (π.χ αγορά προβολέα :flipout:

Μετά βλεπουμε τι περισσευει και αποφασίζουμε.

Περα απο τα μετρητά εκτάκτου ανάγκης τα υπολοιπα (θα μου πειτε υπάρχουν υπόλοιπα ; ) μπορουν να επενδυθούν σε μια σειρά προιοντων αναλογα με το ποσό , τις απαιτήσεις μας τον κινδυνο που μπορουμε να αναλάβουμε, τις ανάγκες μας κλπ

Δεν επενδυουμε ποτέ από το υστέρημά μας ειδικα σε επενδύσεις υψηλου ρισκου (μετοχές, repos, αμοιβαία, παράγωγα). Σε αυτές δε τις περιπτώσεις πρέπει να ειμαστε υπομονετικοι, καλά διαβασμένοι, και ανεπηρέαστοι από σκαμπανεβάσματα της αγορας και διαρρέουσες φήμες απο παπαγαλάκια και λοιπά ωδικά πτηνά. Εαν δεν μπορουμε ή δεν γνωριζουμε και δεν εχουμε χρονο να ασχοληθούμε , απέχουμε απο αυτά ή εμπιστευομαστε ανθρώπους που αποδεδειγμένα μπορουν να το κανουν ή καταφεουγουμε σε έτοιμα προιόντα, π.χ αμοιβαία.

Μαγικές συνταγές πάντως δεν υπάρχουν. Γνωριζω ανθρωπους που αφιερώνουν πολύ χρονο για ολα αυτά και δεν καταφέρνουν σπουδαία πράγματα και αλλους (π.χ ενα θειο μου) που αγόρασε 3 διαμερισματα το 2005 με χρήματα που μαζεψε απλώς διακρατώντας καποιες λιγες μετοχές μιας μεγάλης τράπεζας που ειχε στην κατοχή του εδώ και 20 χρόνια (και που στην πορεία 20πλάσιάστηκαν σε ογκο και υπεραξια/μερισματα )

Για να μην σας ζαλιζω άλλο πάντως, για καποιον που το σκεφτεται τώρα να ξεκινήσει κατι η γνώμη μου ειναι οτι ειναι καλύτερα να επενδυει τα χρήματα μόνος
του έστω και σε απλές μορφές επένδυσης/αποταμιευσης (αν εχει το σθένος και την εσωτερική πειθαρχια να το κανει βέβαια γιατί οι πειρασμοι ειναι πολλοι) οπό το να τα δινει σε μια εταιρεία η οποια παρακρατάει ενα σημαντικο μερος των χρημάτων που της εμπιστευομαστε (ειδικά τα πρώτα χρονια) για εξοδα πάσης φύσεως.

Last edited: