Στα πολύ σωστά που έγραψε ο Τζόννυ (χαράς στο κουράγιο σου :worshippy

απλά να προσθέσω πιο πολύ ένα "ρεζουμε" από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με το θέμα...
Σήμερα πια είναι αρκετά εύκολο να καταφέρεις να πάρεις αξιοπρεπείς μετρήσεις με σχετικά μικρό έως ελάχιστο κόστος εξοπλισμού...
Καμμιά σχέση με το λούκι που τράβηξα πριν καμμιά δεκαετία όταν έκανα τις πρώτες δικές μου προσπάθειες συνδυάζοντας πρωτόγονες-ημιτελείς μετρήσεις, στοιχεία από τα datasheets των κατασκευαστών, και κλασσικά προγράμματα ηλεκτρικής εξομείωσης...
Και πριν ακόμα φτάσω στο σημείο να κάνω τις πρώτες απόπειρες να μετράω μόνος μου είχα από ακόμα νωρίτερα μπεί στο πετσί των μετρήσεων κουβαλώντας πολλάκις διάφορα γομάρια σε ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα τότε υπάρχοντα μετρητικά στην Ελλάδα, και παίρνοντας τα στοιχεία της μέτρησης σε δισκέττες (τις θυμάται κανείς ???) ώστε να τα εισαγάγω μετά σε πρόγραμμα ηλεκτρικής εξομείωσης ....(εεε ρε τι έχω τραβήξει με το MICROCAP - ανατριχίλα και μόνο που το σκέφτομαι...).
Οι καιροί άλλαξαν και ακόμα και το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο (τότε) MLSSA είναι πλέον ξεπερασμένο με τα σημερινά δεδομένα...
Όμως...Το να μπορείς να πάρεις μια μέτρηση μέχρι το σημείο να έχεις μια λογική ακρίβεια (ή μάλλον να ΞΕΡΕΙΣ πόση ανακρίβεια έχεις...), και να έχεις επαναληψιμότητα σε αυτό που μετράς, απέχουν όσο η γη με την σελήνη...
Με δεδομένο ότι ένας ερασιτέχνης δεν θα δαπανήσει πολλά χρήματα για dedicated εξοπλισμό επαγγελματικής ακρίβειας, τότε η κατανόηση του αντικειμένου και η πολύωρη (πολύχρονη ???) ενασχόληση είναι το κλειδί που θα μετατρέψει τα εξαγώγιμα από το μετρητικό γραφήματα από απλές γραφικές παραστάσεις σε πολύτιμα εργαλεία σχεδίασης....Και φυσικά κάθε απόπειρα μέτρησης προυποθέτει μια πολύωρη διαδικασία στησίματος του εξοπλισμού και ατελείωτων καλιμπραρισμάτων προκειμένου να βεβαιωθείς ότι μετράς σωστά (εκτός αν υπάρχει η πολυτέλεια αφιερωμένου χώρου με μόνιμα στημένο τον εξοπλισμό οπότε τα πράγματα απλοποιούνται πολύ -αν υπάρχει διαθέσιμη και καμμιά κοντινή ταράτσα τότε είσαι βασιλιάς

).
Μια άλλη δύσκολη ιστορία είναι το μικρόφωνο...Ειδικά καλιμπραρισμένα μικρόφωνα μετρήσεων είναι εκτός συζήτησης για το βαλάντιο του ερασιτέχνη και οι "κάψουλες" στις οποιες βασίζονται τα φθηνά μετρητικά μικρόφωνα είναι θέμα τύχης να βγάλουν την ανακοινούμενη καμπύλη...Προσωπικά εδώ στάθηκα διπλά τυχερός αφ'ενός γιατί μου "έκατσε" αξιοπρεπές μικρόφωνο, και αφ'ετέρου γιατί είχα την ευκαιρία να το αξιολογήσω-καλιμπράρω κάνοντας συγκριτικές μετρήσεις με άλλα 2 dedicated επαγγελματικά μικρόφωνα μετρήσεων που κατάφερα να δανειστώ...
Με λίγα λόγια....
Διάβασμα, επιμονή (μεγάλη), χρόνος, και κάποια τύχη είναι τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να μπείς σε αυτόν τον μαγικό κόσμο...και τα ανωτέρω γίνονται ακόμα πιο απαραίτητα όσο μικρότερο είναι το διαθέσιμο πορτοφόλι... :ernaehrung004: