Ερώτηση - Πως μετράμε ένα ηχείο;

εννοείται ότι παντα μετράμε με τις μονάδες σε ορθή πολικότητα συνδεδεμένες

το + out του ενισχυτή στο + του woofer / tweeter
και τα - αντιστοιχα,
οταν προκειται να χρησιμοποιήσουμε τις μετρήσεις αυτες για εξομοιωση.

Αργότερα οταν στην εξομοίωση, αναλογα με το crossover, προκύψει ότι χρειαζεται το tweeter να ειναι συνδεδεμένο αναποδα τότε μπορουμε να το συνδεουμε ανάποδα (απο την tweeter output του cross στο tweeter). Οι αρχικες μας μετρήσεις όμως πρεπει να ειναι με ορθη πολικότητα.
 
επίσης μην την πατήσετε όπως εγώ, το LOOP cable δεν είναι κλασικό που επιστρεφει την καθε εξοδο στην αντιστοιχη είσοδο, αλλά την αριστερή έξοδο την επιστρέφει και στην αριστερή και στην δεξιά είσοδο ( η δεξιά εξοδος μενει στον αέρα)

επισης είναι πολυ χρησιμο, τωρα που φτιαχνεις τα καλώδια, να βαλεις αναλυτικά αυτοκόλλητα σε καθε άκρη, γιατι τωρα μπορει να τα θυμάσαι, σε λιγους μηνες όμως που θα πας να ξαναμετρήσεις, θα ψαχνεσαι.
 
εννοείται ότι δεν θα φτιαξεις τα καλώδια με κλεμες όπως ο Claudio, αλλά με κολλήσεις


Α!!! εξισου σημαντικό! Οταν θα υλοποιείς δοκιμαστικά ενα crossover, δεν χρησιμοποιείς κροκοδειλάκια, δεν χρησιμοποιείς κλέμες (παρα μόνο στην εισοδο του cross). Ολα τα εξαρτήματα καθώς και τα καλώδια προς τις μονάδες, θα πρεπει να ειναι παντου κολλημένα. Αλλιώς το αποτελεσμα βγαινει αλλα αντι αλλων, κατι που δεν φαινεται στο μετρο της αποκρισης συχνοτητας αλλα στην φάση.
 
λεπτομερειες οι οποιες θα σου γλυτωσουν πολύ χρόνο, μου εχει τυχει πολλές φορές να χασω όχι ώρες, μέρες για να δω γιατι δεν μου ερχονται οι φασεις οπως θα πρεπε και η αιτία ήταν μια κακή αρχική μετρηση ( latency) ή κακες επαφες στα εξαρτήματα...
 
τώρα που ειπε ο Γιαννης on axis, κατι επισης σημαντικό, ειναι η θεση του μικροφώνου σε σχεση με το tweeter. Παλιά on axis θεωρείτω ακριβως μπροστα απο το ηχείο, στην ευθεία του tweeter. Αν μπει το μικρόφωνο στο 1 μετρο, και το woofer απεχει πολυ απο το tweeter, γωνία της ευθειας woofer - μικροφώνου δεν ειναι η ιδια με την γωνία ακροατή - woofer. Συνεπώς αν φτιαξουμε το κροσοβερ να ταιριαξει τις φασεις στο 1 μετρο με το woofer υπο γωνία, στα 3 μέτρα της ακρόασης οι φασεις δεν θα ειναι απολυτα σωστες (αλλος ενας λογος που πρεπει να ειμαστε στο far field) Αρα οταν το woofer απεχει πολύ απο το tweeter, μετραμε στο 1.5 ή στα 2 μέτρα αναλογα, και με το μικρόφωνο λιγο χαμηλότερα απο το tweeter ωστε να προσεγγίζουμε τις γωνιες των δυο σήματων (φανταστήτε τα σαν δυο ακτινες laser) όταν θα ταξιδευουν προς τα αυτια του ακροατή.
 
αν και εσυ δεν θα εχεις τετοια προβλήματα...μπορώ να φανταστώ το σατανικό σου γέλιο διαβαζοντας το προηγουμενο post εφόσον εχεις coaxials !!
 
Γιάννη ευχαριστώ και πάλι.

Για τις στάθμες μάλλον θα πρέπει να το παιδέψουμε. Οι ευαισθησίες στο μωσαικό που έχω μαζέψει είναι αλλού γι αλλού.
Θεωρητικά το γούφερ είναι 98db, η tractrix κόρνα μεσαίων είναι 107db και το "τουίτερ" (δεν πάει πάνω απο 15KHz) πρέπει να είναι κι αυτό κάπου στα 110db.
Το γούφερ είναι σε reflex οπότε φαντάζομαι ότι χάνει κάπως.

Εχω σε μια γωνιά και ένα ζευγάρι Zingali με 2 6.5άρια και ένα τουιτεροκορνάκι.

Καλώδια, εξοπλισμό κτλ -θεωρητικά- είναι έτοιμα μήνες τώρα και περίμεναν. Με τις μετρήσεις έχω ασχοληθεί τις τελευταίες μέρες και επειδή έπεσα σε κινούμενη άμμο (του στυλ δεν είναι δυνατόν να μετράει έτσι χάλια) ζήτησα βοήθεια.
Οι μετρήσεις που έκανα μέχρι τώρα ήταν με sine wave sweep σε εξωτερικό χώρο και κοίταγα μόνο απόκριση.

Στην τελευταία προσπάθεια πειραματίστηκα με τον ασθενή ξάπλα στο πάτωμα με τις μονάδες να κοιτάνε ουρανό (χωρίς βροχή) και το μικρόφωνο κρεμασμένο απο πάνω του στα 2.5 μέτρα.
Θα πρέπει όμως να τα επαναλάβω γιατί σε ατύχημα έχασα τα γραφήματα και την μελέτη.
 
δεν σε πειράζει η διαφορά στις ευαισθησίες. Ρυθμισε να παρεις μια αξιοπρεπή σταθμη στο γουφερ σου και με το ιδιο σημα μετρα και το tweeter.

Τι ακριβώς θες να κάνεις?

Το να μετρας στο πατωμα ανασκελα δεν ξερω κατα ποσο ειναι δόκιμο. Η θα μετρήσεις ground plane αλλα με προβλήματα στις υψηλές, ή θα μετρήσεις κλασικά, παραλληλα με το έδαφος σε οσο το δυνατόν υψος (αν εισαι εξω) ή στο μεσο του υψους του δωματιου σου και οσο το δυνατον πιο μακρια απο τοιχους. Απο sweep τι μετράς ? RTA ? ετσι μετρας και τον χώρο και δεν μπορεις να βγαλεις πολλα συμπερασματα για το ηχείο.

Πρεπει να μετρήσεις χωρις τον χώρο, δηλαδή με MLS --> Impulse Response --> FFT + time window --> anechoic frequency response
 
Πρώτα απ ολα χρειάζεσαι ηχοαπορροφητικό θάλαμο.

αλλοιώς προσμετράς τις αντανακλάσεις του χώρου.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα: Αν δεν έχεις ανηχοϊκό - που κατά τεκμήριο δεν έχεις - ποιά μέθοδος απομονώνει καλύτερα τις επιδράσεις του χώρου, ή εν πάσει περιπτώσει σου επιτρέπει να τις αναγνωρίσεις και να βγάλεις συμπέρασμα για την συμπεριφορά του μεγαφώνου.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Τι ακριβώς θες να κάνεις?

Το να μετρας στο πατωμα ανασκελα δεν ξερω κατα ποσο ειναι δόκιμο. Η θα μετρήσεις ground plane αλλα με προβλήματα στις υψηλές, ή θα μετρήσεις κλασικά, παραλληλα με το έδαφος σε οσο το δυνατόν υψος (αν εισαι εξω) ή στο μεσο του υψους του δωματιου σου και οσο το δυνατον πιο μακρια απο τοιχους. Απο sweep τι μετράς ? RTA ? ετσι μετρας και τον χώρο και δεν μπορεις να βγαλεις πολλα συμπερασματα για το ηχείο.

Τι να κάνω... Μεγάλη κουβέντα. Πρώτ απ όλα σε δουλειά να βρισκόμαστε και να μαθαίνουμε.

Η ιδέα για το ανάσκελα ήρθε για να αποφύγω τους τοίχους και το πάτωμα στον κήπο (ταβάνι δεν) που είναι στα 2.5-3 μέτρα. Απ την άλλη τα χωνιά (αφήνουμε το γούφερ απ έξω) είναι πολύ κατευθυντικά οπότε υποθέτω ότι δεν έχω ικανή ακτινοβολία στα πλάγια. Θεωρητικά στις 90μοίρες πρέπει να είναι >15db κάτω.
Δοκίμασα σε ground plane. Κάπως καλύτερα αλλά όχι φοβερά.
Με sweep μέτραγα απόκριση μόνο, με το STEPS. Δεν έχω κάνει τις ρυθμίσεις για την μέτρηση φάσης. Εχει ένα howto για τις φάσεις στο site του ARTA αλλά είναι στα Γερμανικά και δεν.
 
Μην βασίζεσαι στην κατευθυντικότητα της μονάδας οσο μεγαλη και να ειναι. Η παραμικρή ανακλαση, θα σου δωσει εκνευριστικό ripple στην αποκριση συχνότητας.

αφου εχεις κηπο, εστίασε στην κλασική μέθοδο οριζοντιας μετρησης, και σκεψου εναν τροπο να φτιαξεις ψηλή βαση. Πχ τραπεζακι και ηχεια το ενα πανω στο αλλο. Περισσότερο όμως δωσε βαση στις λεπτομεριες της μεθοδολογίας. Στην πορεία θα σκεφτεις κι εναν τροπο για ψηλότερη ισως βαση. Αν δεν βγαλεις ακρη με την χρηση του arta, δοκίμασε το SW. Με το που το ανοιγεις νομιζεις οτι δεν ειναι και τιποτα σπουδαίο, αλλά οταν το ψαξεις αλλαζεις γνωμη, καθε προσπαθεια σε ανταμειβει. Οι οδηγίες του Claudio ειναι step by step, αν παρεις ΟΛΑ τα βηματα απο την αρχή και ελεγξεις ενα ενα (χωρις να θεωρείς τιποτα δεδομένο - οπως πχ τα καλωδια ) αποκλείεται να μην βγαλεις ακρη.
 
μπορώ, αρκει ο καιρός να ειναι καλός, γιατι αντιμετωπίζω ενα αναπνευστικό πρόβλημα
 
Απάντηση: Re: Ερώτηση - Πως μετράμε ένα ηχείο;

....
Αν δεν έχεις ανηχοϊκό - που κατά τεκμήριο δεν έχεις - ποιά μέθοδος απομονώνει καλύτερα τις επιδράσεις του χώρου, ή εν πάσει περιπτώσει σου επιτρέπει να τις αναγνωρίσεις και να βγάλεις συμπέρασμα για την συμπεριφορά του μεγαφώνου.
...
Αυτό ήθελα να ρωτήσω και εγώ. Αλήθεια πως ;
 
Παράκληση: Έχει κάποιος, ή ξέρει που μπορεί κανείς να δανειστεί-νοικιάσει ένα καλιμπραρισμένο μικρόφωνο, για να δούμε πόσο "όρτσα" είναι οι κάψες που χρησιμοποιούμε?

Ότι φθηνότερο έχω βρει σε καλιμπραρισμένο από το εργοστάσιο είναι στα 250 (monacor) ή 450 (RTF-Gefell) ευρώ.
 
Ότι φθηνότερο έχω βρει σε καλιμπραρισμένο από το εργοστάσιο είναι στα 250 (monacor) ή 450 (RTF-Gefell) ευρώ.

Η IBF-Akoustik δίνει το ΕΜΜ-8 καλιμπραρισμένο για 68 .
Κάνει το calibration με αναφορά το Bruel & Kjaer B&K 4133 και τον προενισχυτή μικροφώνου B&K 2639.
Πιστεύω ότι χρησιμοποιεί το κλασσικό Panasonic WM-61A
 
Last edited:
Η IBF-Akoustik δίνει το ΕΜΜ-8 καλιμπραρισμένο για 68 .
Κάνει το calibration με αναφορά το Bruel & Kjaer B&K 4133 και τον προενισχυτή μικροφώνου B&K 2639.
Πιστεύω ότι χρησιμοποιεί το κλασσικό Panasonic WM-61A

τσαμπα είναι.