Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Όχι Γιάννη, νομίζω το πρώτο είναι λάθος. Από όσο θυμάμαι πρόκειται για έλξη του αναφορικού, όπου παίρνει την πτώση του όρου της αναφοράς.

δες όμως και εδώ

Εξαρτάται από τη θέση που έχει η αναφορική αντωνυμία (όσους, όσοι) στην αναφορική πρόταση.

Αν λειτουργεί ως υποκείμενο, το σωστό είναι όσοι (ονομαστική πτώση) ενώ αν η αναφορική αντωνυμία έχει θέση αντικειμένου, τότε θα τεθεί σε αιτιατική πτώση (όσους).

Δηλαδή:

Μιλώ σε όλους όσοι θέλουν να με ακούσουν. (το όσοι είναι υποκείμενο του ρήματος θέλουν)

Μιλώ σε όλους όσους παρενοχλούν οι εργοδότες τους. (υποκείμενο του παρενοχλούν : οι εργοδότες, αντικείμενο: όσους).

Επομένως η σωστή πτώση καθορίζεται από τη χρήση και μόνο.

Ουρανία Κατσαμάκα - Φιλόλογος

σχετικό λινκ http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=92

Re: Απάντηση: Re: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Είναι κατά την κλητική των ονομάτων που έχει σφαγιασθεί με την χρήση αιτιατικής. Π.χ.

''Γεια σου Ναπολέοντα''

'' Τι κάνεις βρε Έκτωρα??''
Γιάννη δε με κατάλαβες...

το πρόβλημά μου δεν είναι το θεράπων ή θεράποντας που φυσικά και είναι σωστό.
Το πρόβλημα είναι οτι ο ΙΑΤΡΟΣ είναι παράγωγο του ρήματος Ιάομαι που σημαίνει θεραπεύω!!! Συνεπώς ο θεράπων ιατρός είναι σαν να λέγαμε ο Θεράπων θεράπων ή ο ιατρός ιατρός!!! κάτι σαν το χελώνα καρέτα-καρέτα ενα πράγμα!!!

Θεράπων είναι αυτός που επιμελείται , περιποιείται, υπηρετεί (θεραπαινίς-υπηρέτρια) κλπ.
Θεραπεία είναι η μεταξύ άλλων και η περιποίηση, φροντίδα του ασθενούς από το γιατρό και δεν έχει αποτέλεσμα πάντα την ίαση. Με άλλα λόγια δεν ισχύει θεραπεία = ίαση.
Δεν είναι λοιπόν πλεονασμός.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

δες όμως και εδώ

Εξαρτάται από τη θέση που έχει η αναφορική αντωνυμία (όσους, όσοι) στην αναφορική πρόταση.

Αν λειτουργεί ως υποκείμενο, το σωστό είναι όσοι (ονομαστική πτώση) ενώ αν η αναφορική αντωνυμία έχει θέση αντικειμένου, τότε θα τεθεί σε αιτιατική πτώση (όσους).

Δηλαδή:

Μιλώ σε όλους όσοι θέλουν να με ακούσουν. (το όσοι είναι υποκείμενο του ρήματος θέλουν)

Μιλώ σε όλους όσους παρενοχλούν οι εργοδότες τους. (υποκείμενο του παρενοχλούν : οι εργοδότες, αντικείμενο: όσους).

Επομένως η σωστή πτώση καθορίζεται από τη χρήση και μόνο.

Ουρανία Κατσαμάκα - Φιλόλογος

σχετικό λινκ http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=92

Μα ακριβώς αυτό είναι η έλξη του αναφορικού, όταν η αντωνυμία με την οποία εισάγεται η δευτερεύουσα αναφορική πρόταση δεν βρίσκεται στην πτώση που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται, συντακτικώς.

Η έλξη είναι ακριβώς ένα από τα πολλά σχήματα λόγου, κατά το οποίο παρατηρείται παρέκκλιση -εν προκειμένω, γραμματική- από το συντακτικώς "φυσιολογικό".

Όλες αυτές οι "ανακολουθίες" (πχ το κατά το νοούμενο σχήμα, το σχήμα πρόληψης κλπ) είναι καταγεγραμμένες, και σωστές.
Τι σόι φιλόλογος είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει την έλξη του αναφορικού;

Θεράπων είναι αυτός που επιμελείται , περιποιείται, υπηρετεί (θεραπαινίς-υπηρέτρια) κλπ.
Θεραπεία είναι η μεταξύ άλλων και η περιποίηση, φροντίδα του ασθενούς από το γιατρό και δεν έχει αποτέλεσμα πάντα την ίαση. Με άλλα λόγια δεν ισχύει θεραπεία = ίαση.
Δεν είναι λοιπόν πλεονασμός.

:a0210:

Σ'ευχαριστώ Shakinen!!!

Δεν είναι πλεονασμός το θεράπων, ως θεράπων χαρακτηρίζεται ο ιατρός ο κυρίως επιφορτισμένος με κάποιον ασθενή.

Απίστευτο!!!!

Ευτυχώς, που δεν είμαι γονε-ύς, διότι θα έκανα αίτημα εξαίρεσης του συγκεκριμένου από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αν δεν γινόταν δεκτό, ο γιος ή η κόρη μου την ώρα διδασκαλίας του θα έπαιζαν μπάσκετ στο προαύλιο.

Όφφ τόπικ (πιθανώς)

Το 1987 βγήκε η παρακάτω σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ανώτατη εκπαίδευση.

Ekpaideysis%2B87.jpg

Μετά την κυκλοφορία της κάποιοι παρατηρητικοί διαπίστωσαν οτι στο γραμματόσημο των 23 δραχμών το πουλί που απεικονίζεται (αντί για κουκουβάγια) είναι μπούφος...

Κάντε τώρα ότι συνειρμό θέλετε.

Το "πολλή" χρησιμοποιείται πριν από ουσιαστικό (πολλή αγάπη).
Το "πολύ" χρησιμοποιείται πριν από επίθετο (πολύ καλός-ή-ό).

Καληνύχτα και καλή δύναμη σε όσους βρίσκονται αυτή την ώρα στις "επάλξεις"!

:sleep: :goodnight:

Επαναφέρω στην επιφάνεια το thread για να καυτηριαστεί κάτι που δεν έχει να κάνει με ορθογραφία ή συντακτικό αλλά καθαρά με ευχέρεια έκφρασης. Απλώς μου φάνηκε πολύ αστεία η όλη φράση και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.
Από σπορτ24.γρ

"Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία έκανε δυο συλλήψεις μετά τον αγώνα. Ενός άνδρα που πέταξε κροτίδα μετά το γκολ της ισοφάρισης της Καβάλας στον πάγκο του Άρη και ενός που δεν φορούσε διακριτικά. "
Νομίζω ότι πρόκειται βασικά για ένα αίνιγμα λογικής και όχι για ρεπορτάζ. :jester:
Από τους δύο συλληφθέντες ο πρώτος συνελήφθει γιατί πέταξε κροτίδα και ο δεύτερος γιατί δεν φορούσε διακριτικά; Αν το δούμε επιφανειακά ναι. Προχωρώντας όμως στο δεύτερο επίπεδο σκέψης του συντάκτη θέλει να μας ενημερώσει με περιεκτικό τρόπο ότι ο πρώτος συλληφθείς φορούσε διακριτικά σε αντίθεση με τον δεύτερο; ότι ο πρώτος πέταξε κροτίδα στον πάγκο του Άρη μετά το γκολ της Καβάλας άρα ήταν οπαδός της Καβαλάς, της οποίας τα διακριτικά φορούσε; Ότι ο δεύτερος συλληφθείς επειδή δεν φορούσε διακριτικά τεκμαίρεται ότι ήταν οπαδός του Άρη που πήγε μη-οργανωμένα; Άγνωστο.
Μπορείτε φυσικά να αγνοήσετε το ποστ και να ξαναρίξετε το thread στο πηγάδι της λήθης. Μου φάνηκε αστείο και το μοιράστηκα μαζί σας. (Η γυναίκα λείπει εκτός πόλης και δεν έχω κανονίσει και κάτι για το βράδυ. :nounder: Δικαιολογήστε με.)

Μπορείτε φυσικά να αγνοήσετε το ποστ και να ξαναρίξετε το thread στο πηγάδι της λήθης. Μου φάνηκε αστείο και το μοιράστηκα μαζί σας. (Η γυναίκα λείπει εκτός πόλης και δεν έχω κανονίσει και κάτι για το βράδυ. :nounder: Δικαιολογήστε με.)

Διονύση, και να θέλουμε να το ξαναρίξουμε στο πηγάδι της λήθης, νομίζεις ότι θ' αργήσει να έρθει ο επόμενος ''κουβάς''???-bye--bye-

Όσο για το κειμενάκι:

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

και το μη κομματίζειν εστί δημοσιογραφείν...

:BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

και το μη κομματίζειν εστί δημοσιογραφείν...

:BDGBGDB55:

Πολύς καλός! :SFGSFGSF:

:flipout::flipout::flipout:

Για να δούμε και άλλο "Quiz"...
Υπολογιστής ή υπολογιστήρας;

Όταν ο άνθρωπος λέγεται υαλοκαθαριστής, οδοκαθαριστής, λογιστής κλπ και το εργαλείο υαλοκαθαριστήρας, οδοκαθαριστήρας, σφιχτήρας κλπ γιατί προσωποποιούμε τον υπολογιστή; :BDGBGDB55:

Στην Κυπρο παντως λενε "πολλα καλη" πολλα καλον"
πχ Λαλω σου το κορη τουτο το μιτσι εν πολλα καλον

Χασαμε και τον Χαρρυ που ρωταγε πριν χρονια ως συγχρονος τραπεζιτης
Ινα τι ποιησωμεν ημεις τα χρηματα υμων εν τοιαυτας ημερας χαλεπας ατινας διαγωμεν;