Γιάννης Χατζηγεωργίου
AVClub Fanatic
- 19 June 2006
- 35,670
Nα ρωτήσω τότε κάτι.
Εάν είναι στο θηλυκό γένος τότε πως το λέμε?
"Χαιρέτησε όλες όσες τον τίμησαν"??
Άρα...
Πονηρούλη.......''χαιρέτησε'' το λέμε τώρα???
Nα ρωτήσω τότε κάτι.
Εάν είναι στο θηλυκό γένος τότε πως το λέμε?
"Χαιρέτησε όλες όσες τον τίμησαν"??
Άρα...
Όχι Γιάννη, νομίζω το πρώτο είναι λάθος. Από όσο θυμάμαι πρόκειται για έλξη του αναφορικού, όπου παίρνει την πτώση του όρου της αναφοράς.
Γιάννη δε με κατάλαβες...Είναι κατά την κλητική των ονομάτων που έχει σφαγιασθεί με την χρήση αιτιατικής. Π.χ.
''Γεια σου Ναπολέοντα''
'' Τι κάνεις βρε Έκτωρα??''
δες όμως και εδώ
Εξαρτάται από τη θέση που έχει η αναφορική αντωνυμία (όσους, όσοι) στην αναφορική πρόταση.
Αν λειτουργεί ως υποκείμενο, το σωστό είναι όσοι (ονομαστική πτώση) ενώ αν η αναφορική αντωνυμία έχει θέση αντικειμένου, τότε θα τεθεί σε αιτιατική πτώση (όσους).
Δηλαδή:
Μιλώ σε όλους όσοι θέλουν να με ακούσουν. (το όσοι είναι υποκείμενο του ρήματος θέλουν)
Μιλώ σε όλους όσους παρενοχλούν οι εργοδότες τους. (υποκείμενο του παρενοχλούν : οι εργοδότες, αντικείμενο: όσους).
Επομένως η σωστή πτώση καθορίζεται από τη χρήση και μόνο.
Ουρανία Κατσαμάκα - Φιλόλογος
σχετικό λινκ http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=92
Θεράπων είναι αυτός που επιμελείται , περιποιείται, υπηρετεί (θεραπαινίς-υπηρέτρια) κλπ.
Θεραπεία είναι η μεταξύ άλλων και η περιποίηση, φροντίδα του ασθενούς από το γιατρό και δεν έχει αποτέλεσμα πάντα την ίαση. Με άλλα λόγια δεν ισχύει θεραπεία = ίαση.
Δεν είναι λοιπόν πλεονασμός.
Απίστευτο!!!!
Ευτυχώς, που δεν είμαι γονε-ύς, διότι θα έκανα αίτημα εξαίρεσης του συγκεκριμένου από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αν δεν γινόταν δεκτό, ο γιος ή η κόρη μου την ώρα διδασκαλίας του θα έπαιζαν μπάσκετ στο προαύλιο.
Μπορείτε φυσικά να αγνοήσετε το ποστ και να ξαναρίξετε το thread στο πηγάδι της λήθης. Μου φάνηκε αστείο και το μοιράστηκα μαζί σας. (Η γυναίκα λείπει εκτός πόλης και δεν έχω κανονίσει και κάτι για το βράδυ. :nounder: Δικαιολογήστε με.)
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν
και το μη κομματίζειν εστί δημοσιογραφείν...
:BDGBGDB55:
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.