Ερώτηση συνδέσεων για παλιό (μάλλον 80's) ενισχυτή

Kyros_G

Established Member
13 January 2013
164
Καλησπέρα.

Ξέθαψα από αποθήκη θείου μου έναν παλιό ραδιο-κασετοφωνο-ενισχυτή (μάλλον δεκαετίας '80), κ θέλω να τον περιποιηθώ μπας κ στησω δευτερο συστηματάκι έτσι για πλάκα.

Η παρακάτω φωτό είναι από την "πλάτη" του:

20140914_224529.jpg

2 ερωτήσεις:

1) έχει μία είσοδο Mag. Phono και μία σκέτη Phono. Που να συνδέσω ένα cd-player ή οποιαδήποτε πηγή εκτός από πικαπ;

2) τι καλώδιο χρειάζομαι για να συνδέσω ηχεία σε αυτές τις υποδοχές;; (δεν έχω συναντήσει πάλι κάτι τετοιο κ θέλω να σιγουρευτώ)

Ευχαριστώ!

Κανονικα υπαρχουν 2 είσοδοι στους ενισχυτες εποχης.

Mag phono = magnetic Kλασσικη (σχετικα χαμηλοεξοδη) κεφαλη ΜΜ
Cer phono = ceramic Υψηλοεξοδη κεφαλη κεραμικού τύπου (δεν υπάρχουν πια, αποδιδει πολυ περισσοτερο ρευμα απο μια κινητού μαγνήτη)

Δοκίμασε με ενα ραδιο η CD σε αυτη που λεει σκετο phono αλλα με πολυ χαμηλά το ποτενσιόμετρο.

Τα βύσματα για τα ηχεια μοιάζουν με RCA..

Last edited:
Διαφωτιστικη η απαντηση σου για τα phono, σ ευχαριστω!

Για τα ηχεια τωρα, οντως μοιαζουν με rca....

Να παω δλδ να φτιαξω 2 καλωδια (1 για Left κ 1 για Right) , οπου το καθε ενα θα εχει στην μια του ακρη 1 βυσμα rca και στην αλλη δυο καλωδια (+) και (-) για το ηχειο;;

Γινεται κατι τετοιο;

Ναι, κατι τέτοιο θες για τα ηχεια. Στο πιν το σημα, εξω η επιστροφή. Οταν τα συνδέσεις προσοχή να εχεις τον ενισχυτή σβησμένο.

Ναι, κατι τέτοιο θες για τα ηχεια. Στο πιν το σημα, εξω η επιστροφή. Οταν τα συνδέσεις προσοχή να εχεις τον ενισχυτή σβησμένο.
Αυτο με το πιν κ την επιστροφη δεν το καταλαβα... Αφορουν την κατασκευη του καλωδιου;; Γιατι σκοπευω να παω σε καποιο καταστημα ηλεκτρολογικων/ηλεκτρονικων ειδων να μου το φτιαξουν.

ΟΚ, αν δεν το καταλαβες καλυτερα να ζητήσεις απο ενα μαγαζι να στο φτιαξει. (καθε καλωδιο ηχειων ειναι διπλο, σωστα? το σημα λογικα θα παει στο κεντρικο πινακι ενω η επιστροφη παει στην περιμετρο του RCA). Ενα κολλητήρι και 2 λεπτα δουλειά ειναι.

Αυτο που φοβαμαι ειναι η κατάσταση του ενισχυτη. Αν δεν εχει παίξει για πολλα χρονια τα ποτεσνιομετρα μπορει να μην κανουν καλες επαφες και οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτες στην τροφοδοσία να εχουν πέσει πολυ (ή και να εχουν χαλάσει). Ξεκινα με το καλώδιο αλλα κράτα μικρο καλάθι..

Αυτο που φοβαμαι ειναι η κατάσταση του ενισχυτη. Αν δεν εχει παίξει για πολλα χρονια τα ποτεσνιομετρα μπορει να μην κανουν καλες επαφες και οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτες στην τροφοδοσία να εχουν πέσει πολυ (ή και να εχουν χαλάσει). Ξεκινα με το καλώδιο αλλα κράτα μικρο καλάθι..

Το να μην παίξει τελικά ο ενισχυτής δεν θα με πειράξει, τι είχα-τι έχασα.
Ο φόβος μου είναι μην προκληθεί ζημιά στα ηχεία από λάθος καλώδιο ή από όλα αυτά που ανέφερες...

Ξεκινας απο πολυ χαμηλη (=0) ενταση.. Αν φοβάσαι και δεν εχεις καποιο ηχειο για πεταμα, μπορεις παντα να το πας σε ενα τεχνικο. Δεν νομίζω να συμβει τπτ αλλα δεν μπορω να εγγυηθώ και κατι

Έλπίζω να πάνε όλα καλά και να ακούσεις τον ενισχυτή!Το ιδιο έκανα και εγώ με τον ενισχυτή του πατέρα μου και στο τέλος το ευχαριστήθηκα!