Ερώτηση συνδεσμολογίας και χαρακτηριστικών

ikariwths

Established Member
6 February 2008
112
Καλημερα παιδια,σκεφτομαι να μπω στο κοσμο του 5.1.
εχω τα παρακατω,μια tv 50αρα πανασονικ συνδεδεμενη με ps3 k mac mini 2012με καλωδιο hdmi.
Σκεφτομαι την αγορα ενος συστηματος φτηνου 5.1
Θελω
α)να ειναι μικρο σε μεγεθος ,και τα ηχεια και το woofer.
β) να μην εχει πολλα καλωδια
γ)να αποφυγω τους ενισχυτες τα dvd k blueray μιας και εχω το ps3
δ)να παιζουν ολες οι πηγες 5.1
ε) οταν δεν υπαρχει 5.1 σημα να παιζουν ολα μαζι σα στερεο
στ)δε με ενδιαφερει η καλη ποιοτητα ,πιστευω οτι σε σχεση με τα ηχεια της τηλεορασης θα εχω καλυτερο αποτελεσμα οτι και να παρω,δε θελω βεβαια και κατι για πεταμα,αλλα δε νομιζω να καταλαβω διαφορες μιας και δεν εχω ακουστικο αυτι.

Εχω διαβασει οτι συνδεοντας την τηλεοραση με τα ηχεια μεσω οπτικης ινας θα εχω παντου 5.1 ισχυει?
η πρεπει να κανω αλλες συνδεσμολογιες?
υπαρχουν ηχεια για υπολογιστη που να κανουν αυτη τη δουλεια?η πρεπει να παω σε ηχεια για home cinema?και αν πρεπει να παω στη δευτερη επιλογη,υπαρχei επιλογη να παρω μονο τα ηχεια?υπαρχουν ηχεια με ενισχυση με λιγα λογια?

Re: ερωτηση συνδεσμολογιας και χαρακτηριστικων

Μάλλον για σύστημα πακέτο all-in-one σε βλέπω αλλά για να πάρεις συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις θα πρέπει να μας αναφέρεις λιγά πράγματα για τον χώρο σου.

Λύσεις υπάρχουν πολλές τόσο με καλώδια όσο και χωρίς. DVD και Blu-ray μπορείς να τα αποφύγεις αν θέλεις η κύρια πηγή σου να είναι το PS3, αλλά ενισχυτή για τα ηχεία σου χρειάζεσαι, είτε ως ξεχωρηστή συσκευή είτε ενσωματωμένο στα ηχεία.

Συνδέοντας με οπτική την τηλεόρασή σου με τον ενισχυτή των ηχείων σου μπορείς να έχεις πολυκάλο σήμα από τα κανάλια της τηλεόρασης ή από τον media player της τηλεόρασης (ενσωματωμένο ή εξωτερικό π.χ. PS3) όμως θα πρέπει τόσο το τηλεοπτικό σήμα όσο και η τηλεόραση σου να υποστηρίζει πολυκάναλο σήμα 5.1. Συνήθως οι περισσότερες τηλεοράσεις σε ψηφιακό πολυκάναλο δεν υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση 5.1 αλλά μόνο 2.1. Αυτό σημαίνει πως αν στέλεις π.χ. ψηφιακό σήμα 5.1 με HDMI από το PS3 στην τηλεόραση και με οπτίκό καλώδιο το σήμα πάει από την τηλεόραση στον ενισχυτή των ηχείων σου τελικά θα βγάζεις 2.1 αντί για 5.1.

Η λύση είναι να συνδέσεις απευθείας το PS3 στον ενισχυτή σου ο οποίος θα υποστηρίζει αποκωδικοποίηση 5.1 (AC3 ή DTS). Αν ο ενισχυτής σου έχει έξοδο εικόνας τότε τον συνδέεις απλά στην τηλεόραση και το όλο σήμα εικόνας και ήχου περνάει από αυτόν. Αν πάλι όχι τότε περνάς τον ήχο στον ενισχυτή σου με οπτικό από το PS3 και την εικόνα απευθείας στην τηλεόραση με HDMI.

Αν τώρα θες και τα κανάλια της TV να παίζουν από το ηχοσύστημά σου δεν έχεις παρά να συνδέσεις και ένα καλώδιο εξόδου (είτε οπτικό, είτε αναλογικό στερεοφωνικό) από την τηλεόραση προς τον ενισχυτή παράλληλα με την συνδεσμολογία που περιέγραψα παραπάνω.

Σχετικά με ηχεία υπολογιστή ενδεχομένως να μπορούν να σου κάνουν για την δουλειά που τα θες αρκεί ο χώρος σου να είναι μικρός και αυτά να συμπεριλαμβάνουν ενσωματωμένο ενισχυτή αποκοδικοποίησης των ψηφιακών 5.1 φορμάτ.

Μαλιστα,σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
αρα απο οτι καταλαβαινω μπορω να κανω τη δουλεια μου με ενα συστημα 5.1 για υπολογιστη αρκει αυτο να υποστηριζει τα συγχρονα φορματ ηχου να ειναι ποιοτικος και να εχει εισοδο τουλαχιστον οπτικης ινας.
Αρα αρκει ενα καλωδιο οπτικης ινας στην τηλεοραση και οι υπολοιπες συνδεσμολογιες να μεινουν ως εχουν,η προυποθεση ειναι να ειναι ανοιχτη παντα η τηλεοραση ,ετσι δεν ειναι?
τη δυνατοτητα να μοιραζει το δικαναλο ηχο η ακομα και μονοκαναλο του τηλεοπτικου δυκτιου σε ολα τα ηχεια την εχουν ολα τα συστηματα η ειναι κατι που επιτυγχανεται μεσω λογισμικου σε η/υ?

Μαλιστα,σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
αρα απο οτι καταλαβαινω μπορω να κανω τη δουλεια μου με ενα συστημα 5.1 για υπολογιστη αρκει αυτο να υποστηριζει τα συγχρονα φορματ ηχου να ειναι ποιοτικος και να εχει εισοδο τουλαχιστον οπτικης ινας.

Σωστά!
Αρα αρκει ενα καλωδιο οπτικης ινας στην τηλεοραση και οι υπολοιπες συνδεσμολογιες να μεινουν ως εχουν,η προυποθεση ειναι να ειναι ανοιχτη παντα η τηλεοραση ,ετσι δεν ειναι?
Το καλώδιο της οπτικής το χρειάζεσαι στην περίπτωση αυτή όχι για να συνδέσεις την τηλεόραση αλλά για να συνδέσεις το PS3 με τον ενισχυτή/αποκοδικοποιητή των ηχείων που λογικά σε τέτοια συστήματα για υπολογιστές θα είναι ενσωματωμένος με τα ηχεία.

τη δυνατοτητα να μοιραζει το δικαναλο ηχο ή ακομα και μονοκαναλο του τηλεοπτικου δυκτιου σε ολα τα ηχεια την εχουν ολα τα συστηματα η ειναι κατι που επιτυγχανεται μεσω λογισμικου σε η/υ?

Αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο λογισμικό. Έχει να κάνει με την σύνδεση μεταξύ τηλεόρασης και ενισχυτή και με το αν ο ενισχυτής υποστηρίζει mode να κατανέμει το στερειφωνικό σήμα σε όλα τα ηχεία. Είτε με απλό all-stereo mode, είτε με mode επεξεργασίας τύπου Dolby Prologic ή DTS Neo6. Ο ενισχυτής εκτως από την οπτική είσοδο για σύνδεση με το PS3 θα πρέπει να έχει και μία δεύτερη είσοδο, όχι απαραίτητα ψηφιακή, για σύνδεση με την τηλεόραση για τον ήχο απο τα τηλεοπτικά κανάλια.

Δεν ξέρω πολλά σχετικά με τα συστήματα ηχείων για υπολογιστές οπότε δεν γνωρίζω τι δυνατότητες προσφέρουν. Δεν γνωρίζω αν όντως κάποια διαθέτουν τον αποκοδικοποιητή των φορματ στον ενισχυτή τους ή αν τα αφήνουν όλα στην κάρτα ήχου. Θα πρέπει να το ψάξεις.

ενα πραγμα δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα.αν η τηλεοραση ειναι συνδεδεμενη με εναν υπολογιστη και ενα ps3 με hdmi,μετα αν συνδεσω ενα συστημα ηχειων με οπτικη ινα στη τηλεοραση μονον ,θα παιζουν ολα 5.1?
υπαρχει κατι να προτεινετε,το οποιο να ειναι για home theater και οχι για υπολογιστη το οποιο να εχει εξεις χαρακτηρηστικα ,
α)τα πλεον συγχρονα φορματ ηχου
β)μαζεμενο
γ)να παιζει το στερεο σε ολα τα ηχεια ?

δεν ξέρω πόσα σκοπεύεις να δώσεις, αλλά θα πρότεινα να πάρεις ένα σετάκι με κανονικό avr και ηχειάκια είναι το minimum κατά τη γνώμη μου.
Από πολυκάναλο ήχο μέσω tv προσωπικά δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω καν αν υπάρχουν ελεύθερα κανάλια που να στέλνουν πολυκάναλο ήχο. Ακόμη και αν υπάρχουν είναι θέμα της tv να τα στείλει. Όχι του avr. Πάντως όλοι οι σύγχρονοι ραδιοενισχυτές έχουν προγράμματα όπως ανέφερε ο φίλος click που μετατρέπουν το δικάναλο σε πολυκάναλο.
Αυτό φαίνεται ενδιαφέρον ως Low budget: http://www.audioshow.gr/e-shop/prod...-0/harman-kardon-5-1-set-avr-158-hkts5-detail
δεν είμαι σίγουρος αν υποστηρίζει πολυκάναλο στέρεο ο συγκεκριμένος αλλά θα με εξέπλητε αν δεν υποστήριζε... Νομίζω όλοι υποστηρίζουν.

*το μαγαζί είναι τυχαίο.

ενα πραγμα δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα.αν η τηλεοραση ειναι συνδεδεμενη με εναν υπολογιστη και ενα ps3 με hdmi,μετα αν συνδεσω ενα συστημα ηχειων με οπτικη ινα στη τηλεοραση μονον ,θα παιζουν ολα 5.1?

Το ποιο πιθανό είναι πως όχι. Όπως έγραψα πιο πάνω οι περισσότερες τηλεοράσεις δεν υποστηρίζουν ψηφιακό 5.1 στην οπτική έξοδό τους παρά μόνο 2.1. Αλλά ακόμα και να υποστηρίζουν, υπάρχει πιθανότητα να μην υποστηρίζουν όλα τα ψηφιακά φορμάτ λόγω δικαιωμάτων, π.χ. να υποστηρίζουν dolby digital αλλά όχι DTS. Άρα μπορεί να στέλενεις π.χ. από το PS3 5.1 DTS στην τηλεόραση και αυτή είτε να μην το βγάζει καθόλου είτε να το βγάζει ως 2.1. Γιατί λοιπόν να βασιστείς σε αυτή την συνδεσμολογία αφού μπορείς πιο απλά το οπτικό να το στείλεις στον ενισχυτή κατευθείαν αντί στην τηλεόραση; Ούτως ή άλλως δεν γλυτώνεις κάποιο καλώδιο.

Τώρα σε σχέση με τα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα δεν γνωρίζω κανένα που να εκπέμπει σε πολυκάναλο ψηφιακό σήμα, στην καλύτερη να εκπέμπουν αναλογικό stereo. Στο εξωτερικό εκπέμπουν ψηφιακό ήχο αλλά και πάλι συνήθως όχι σε 5.1 αλλά σε dolby digital 2.1. Οπότε αν π.χ. έχεις κάποιον δορυφορικό δέκτη απλά συνδέεις το οπτικό του πάλι στον ενισχυτή σου και έχεις το ψηφιακό 2.1 και για αυτά τα ξένα κανάλια. Αν βλέπεις μόνο Ελληνικά τότε αρκεί ένα απλό στερεοφωνικό καλώδιο από την τηλεόραση προς τον ενισχυτή (το άλλο οπτικό από το PS3 στον ενισχυτή παραμένει).

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Panoramix πως μία τέτοια λύση με ένα φτηνό σετάκι avr θα ήταν μάλλον καλύτερη από το να μπλέξεις με πατέντες με ηχεία υπολογιστή.

Last edited:

βασικα ηθελα να γλυτωσω απο την αγορα και του ενισχυτη,εχω σκοπο μελλοντικα να φτιαξω ενα σωστο συστημα ,προς το παρον ομως ηθελα απλα να βελτιωσω την ηχητικη που εχω οταν βλεπω ταινιες και παιζω ps3,μιας και ολα ακουγονται απο τα ηχεια της τηλεορασης.

Τον ρόλο του αποκωδικοποιητή των φορμάτ θα μπορούσε πιθανώς να τον παίξει και η κάρτα ήχου του υπολογιστή, με την προυπόθεση πως ο υπολογιστής βρίσκεται δίπλα στην τηλεόρασή σου. Έτσι με τον ίδιο τρόπο το οπτίκο του PS3 πάει στην κάρτα ήχου και το αναλογικό στερεοφωνικό της τηλεόρασης σε αλλη αναλογική είσοδο της κάρτας ήχου. Βέβαια ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός για να δουλέψει αυτό το setup. Έλενξε αν η κάρτα ήχου σου έχει αυτές τις εισόδους και την διαντότητα αποκωδικόποίησης μέσω σχετικού software ψηφιακό σήμα 5.1 στην είσοδό του. Αλλά και πάλι θα χρειαστεί η αγορά ηχείων με ενίχσυση. Βάλτα κάτω δες πόσο πάει το κόστος των ηχείων PC, δες αν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα από τον υπολογιστή σου και ανάλογα αποφάσισε. Σε περίπτωση που το κόστος των ηχείων δεν διαφέρει πολύ από ένα σετάκι AVR, καλύτερα να επιλέξεις την λύση του σετ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

αρα ολα τα περιφεριακα μου πρεπει να τα βαλω κατα προτιμηση με hdmi στον ενισχυτη.
επειδη τα εχω επιτοιχια ειναι δυσκολο αυτο.μπορω να παρω ενα συστημα 5.1 για υπολογιστη και να κανω τη δουλεια μου?η δε θα εχει αποτελεμα?

αρα ολα τα περιφεριακα μου πρεπει να τα βαλω κατα προτιμηση με hdmi στον ενισχυτη.
επειδη τα εχω επιτοιχια ειναι δυσκολο αυτο.μπορω να παρω ενα συστημα 5.1 για υπολογιστη και να κανω τη δουλεια μου?η δε θα εχει αποτελεμα?

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς την ερώτηση. Σε ποιόν ενισχυτή αναφέρεσαι και σε τι σύστημα 5.1 για υπολογιστή;

εχεις δικιο δεν εκανα παραθεση,αναφερομαι στο μυνημα που μου εξηγησατε οτι η οπτικη ινα δεν ενδεικνυται,αρα ολα πρεπει να συνδεθουν με hdmi,αρα αρχιζει και δυσκολευει η δουλεια μιας και τα εχω ολα επιτοιχια...
Για το φιλο που μου ειπε πριν να συνδεσω τα παντα με τον υπολογιστη,οχι δε γινεται διοτι ειναι ενα μακ μινι και εκτος αυτου δε θελω να ειναι ολη την ωρα ανοιχτο για να εχω ηχο.
το προβλημα μου δεν ειναι οικονομικο,μπορω να διαθεσω εως και αρκετα λεφτα για τον ηχο μου.
το προβλημα ειναι χοροταξιακο,μιας και η γυναικα συμφωνισε για τοσο μεγαλη τηλεοραση με τη προιποθεση να μη γεμισει ο χορος αλλο με ηχεια και αλλες συσκευες.
γιαυτο σας ρωταω διαρκως για μικρα ηχεια χωρις ενισχυτες κτλ.
στο επομενο σπιτι εχω σκοπο να φτιαξω ενα δυνατο συστημα,τωρα ομως θελω κατι που να μη ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Αγαπητέ φίλε, το 5.1 προϋποθέτει 5 ηχεία και 1 υπογούφερ τα οποία συνδέονται σε έναν AV ενισχυτή. Και για να τα συνδέσεις χρειάζονται καλώδια. Αν δεν μπορείς να περάσεις από κάπου τα καλώδια, δεν γίνεται δουλειά.

Μιας και δεν έχεις οικονομικό πρόβλημα πάρε έναν AV Receiver για να συνδέσεις πάνω το ps3, και μία πεντάδα μικρών ηχείων (σαν αυτά που πρότεινε νωρίτερα ο Panoramix) με ένα υπογούφερ.

Πήγαινε και την γυναίκα το Σαββατοκύριακο στα μαγαζιά να της ψωνίσεις ρούχα για να πατσίσετε.... :p

Και εγώ ένα mac mini έχω δίπλα στην τηλεόραση σαν media player, αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορεί να παίξει τον ρόλο του αποκοδικοποιητή των 5.1 φορματ. Το σίγουρο είναι πως έχει μόνο μία είσοδο ήχου η οποία είναι για απλό μικρόφωνο οπότε χωρίς κάποια επιπλέον εξωτερική USB κάρτα ήχου μάλλον δεν σου κάνει για την περίπτωσή σου.

Για να έχεις ήχο 5.1 αναγκαστικά θα πρέπει να βάλεις στον χώρο σου 6 ηχεία με τα αντίστοιχα καλώδιά τους, αυτά δεν αποφεύγονται. Επίσης τα ηχεία αυτά για να παίξουν θέλουν ενίσχυση αλλά και αποκωδικοποίηση του 5.1. Ο ενισχυτής μπορεί είτε να είναι μία επιπλέον συσκευή, είτε να είναι ενσωματωμένος στα ηχεία, συνήθως μέσα στο Subwoofer. Αυτά τα χωροταξικά προβλήματα δεν λύνονται με τον υπολογιστή, αυτός στην καλύτερη περίπτωση να αναλάβει μόνο το ρόλο του αποκωδικοποιητή, η αννάγκη των ηχείων και του ενισχυτή παραμένει.

Αν βάλεις ασύρματά ηχεία και αυτά θα πρέπει κάπως να ενισχυθούν που σημαίνει πως είτε θα συνδεθούν σε κάποια μπρίζα, άρα πάλι θα έχεις καλώδια, είτε θα παίρνουν μπαταρίες που δεν είναι και ότι καλύτερο ποιοτικά.

Το λιγότερο επώδυνο κατά την γνώμη μου είναι να πάρεις ένα 5.1 με μικρά ηχεία και με τον ενισχυτή/αποκοδικοποιητή κρυμμένο μέσα στο sub, και να προσπαθήσεις να κρύψεις όσο πιο καλά μπορείς στον χώρο τα ηχεία και τα καλώδια. 'Iσως έτσι καταφέρεις να πίσεις την γυνάικα σου. Αν όχι δεν βλέπω άλλη λύση πέρα της ηχομπάρας η οποία βγάζει ψευδο-surround αλλά όχι κανονικό 5.1.

Last edited:
οκ,μπηκαν τα πραγματα σε σειρα σιγα σιγα,εχετε καποια προταση για ηχεια 5.1 με τον ενισχυτη μεσα στο sub?

διακριτικο,2 ενστασεις μονο.α)αυτο που φαινεται στη φωτογραφια ενισχυτης δεν ειναι?δεν υπαρχει ενσωματομενος στο sub?
β)τα ποδαρακια απο τα ηχεια φανταζομαι βγαινουν ε?

Αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία δεν είναι ενισχυτής. Είναι ο αποκωδικοποιητής του ήχου όπου επάνω του συνδέεις το PS3, το Macmini και την τηλεόραση. Λογικά είναι μικρό σε μέγεθος, καμία σχέση με τους εξωτερικούς ενισχυτές. O ενισχυτής βρίσκεται μέσα στο Subwofer. Αλλά για λεπτομέριες καλύτερα πάρτους ένα τηλέφωνο ή στείλτους e-mail.

μαλιστα,οποτε αν δεν υπαρχει εξετερικος ενισχυτης θα υπαρχει αποκωδικοποιητης του ηχου...να ειναι ολα πανω στο sub δε γινεται?