ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

ONGAKU

AVClub Enthusiast
4 March 2007
768
ΑΤΤΙΚΗ
Ένας τύπος αγοράζει ένα σύστημα με
1) ηχεία της τάξης των 4-6000(π.χ. b&w n, magnepan, harbeth, kef ref, atc)
2) Έναν ενισχυτή εκεί κοντά στα 3-5000(π.χ. m.f, calaf, parasound, pathos)
3) Ένα dac του 1000άρικου (π.χ. aqvox ή benchmark) direct στο 'παλιό' player...
4) Άντε κι ένα 1000άρικο για καλώδια...
Σύνολο 10.000 (πάνω κάτω)
Ο ήχος που θα 'πετύχει' αυτό το σύστημα (ανάλογα και με τον χώρο που θα στηθεί) θα είναι 90-95% πιστεύω από τον ήχο ενός 'ultra hi end' συστήματος των 30.000 ή ακόμα και των 50.000...
Αναρωτιέμαι λοιπόν τα εξής...
1) Δεν αξίζει τον κόπο μια τέτοια επένδυση?
2) Δεν είναι hi-end το παραπάνω σύστημα?
3) Αξίζει να πάει κάποιος 'παραπάνω'?
4) Αν κάποιος δίνει 10.000 για 'τουτού' γιατί να μην τα δώσει για το παραπάνω χίφι?

Αξίζει, έτσι πιστεύω κι εγώ. Το ζήτημα είναι πόσα θα ξοδέψεις μέχρι να καταφέρεις να ματσάρεις όλα αυτά...

Ένας τύπος αγοράζει ένα σύστημα με
1) ηχεία της τάξης των 4-6000(π.χ. b&w n, magnepan, harbeth, kef ref, atc)
2) Έναν ενισχυτή εκεί κοντά στα 3-5000(π.χ. m.f, calaf, parasound, pathos)
3) Ένα dac του 1000άρικου (π.χ. aqvox ή benchmark) direct στο 'παλιό' player...
4) Άντε κι ένα 1000άρικο για καλώδια...
Σύνολο 10.000 (πάνω κάτω)
Ο ήχος που θα 'πετύχει' αυτό το σύστημα (ανάλογα και με τον χώρο που θα στηθεί) θα είναι 90-95% πιστεύω από τον ήχο ενός 'ultra hi end' συστήματος των 30.000 ή ακόμα και των 50.000...
Αναρωτιέμαι λοιπόν τα εξής...
1) Δεν αξίζει τον κόπο μια τέτοια επένδυση?
2) Δεν είναι hi-end το παραπάνω σύστημα?
3) Αξίζει να πάει κάποιος 'παραπάνω'?
4) Αν κάποιος δίνει 10.000 για 'τουτού' γιατί να μην τα δώσει για το παραπάνω χίφι?

Απαντώ στις ερωτήσεις:

1)Σαφώς και αξίζει. Αρκεί να έχει καλύψει βασικότερες ανάγκες διαβίωσης σύμφωνα με την πυραμίδα του Μάσλοου.

2)Από μόνο του δεν είναι hiend. Πρέπει να μπορέσει ο κάτοχος του να το αναδείξει τοποθετώντας το και "κουρδίζοντάς" το σωστά.

3)Το αν αξίζει το να πάει κάποιος παραπάνω είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως βέβαια από την οικονομική άνεση του ιδιοκτήτη. Και είναι γνωστό (όπως στα περισσότερα υλικά αγαθά) ότι η αποδοτικότητα της επένδυσης μικραίνει όσο ψηλότερα στην κλίμακα ανεβαίνουμε. Οπότε εν ολίγοις αν για κάποιον τα χρήματα είναι απλά...νούμερα στο λογαριασμό του, μπορεί να δώσει 1000000 ευρά για να πάρει ένα 0.1% βελτίωση (αν υποθέσουμε ότι η ποιότητα ποσοτικοποιείται). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις...

4)Το αυτοκίνητο των 10.000 δε μπορεί να συγκριθεί με ένα στέρεο των 10.000. Δεν είναι το ίδιο. Κάποιος που έχει στέρεο των 10 χηνών αναλογικά θα έπρεπε να έχει τουτού των 30-40 χιλιάδων. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι είδος πρώτης ανάγκης, το στέρεο όμως ποτέ. Επίσης, το χλιδάτο αυτοκίνητο είναι σαφώς πιο εύκολα αναγνωρίσιμο από το κοινό. Προσδίδει κύρος... Ενώ αν πεις σε κάποιον ότι έχεις ηχεία 5 χιλιάδων ευρώ το πιθανότερο είναι να σε μουτζώσει.

-bye-

Στέργιε ξεκόλα με το τουτού ρε συ. (Σου μιλάει κάποιος που κάνει πάνω από 100.000 χλμ το χρόνο με εταιρικό αμάξι)
Το αμάξι μόνο για δουλειά με 12-15000 είναι υπέραρκετό (ΙΜΟ πάντα)
Το ηχοσύστημα δεν το παίρνεις ούτε για δουλειά ούτε για γκλαμουριά ούτε για επίδειξη. Το παίρνεις για να κάνεις την (δεν το λέω μην φανώ πρόστυχος) ...ευχαρίστησή σου.

Σίγουρα δε λέμε να πεινάσεις...Αλλά άμα το έχεις τόση...λαχτάρα και θα το ευχαριστηθείς τόσο πολύ γιατί να μη πας ρε γ@μώ το???
Το τουτού το ανέφερα λόγω της ευκολίας που όλοι μας αγοράζουμε αυτοκίνητα... ενώ όταν πρόκειται για χίφι ... το σκεπτόμαστε αρκετά...

Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

παντως, με τη λεξη "προσιτο" το μυαλο μου δεν πηγε στα 10000 ...
Λέμε προσιτό hi-end...Μπροστά στα 30 και στα 50 και στα 100.000 είναι προσιτό...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

Λέμε προσιτό hi-end...Μπροστά στα 30 και στα 50 και στα 100.000 είναι προσιτό...

σωστα, αλλα και τα 100 ειναι τιποτα σε σχεση με καποιον που εχει συστημα των 500 κ.ο.κ.

τελος παντων, δεν ειναι επι της ουσιας αυτο. απλα περιμενα μεχρι 2000-3000, ας πουμε. βεβαια και αυτο το ποσο για την πλειοψηφια ειναι απαγορευτικο.

1) ΟΧΙ αν εχει μονο 100 CD. NAI αν εχει πανω απο 1000 και συνεχιζει ν αγοραζει.
2)Ειναι υποκειμενικό με τι εννοει ο καθενας HiEnd και ειναι ελάσσονος σημασιας οταν αποφασισει να τα δωσει για να ακουει μουσική.
3)Ναι αν δεν ειναι ικανοποιημενος, αν ειναι καλυτερα ν αγορασει software
4)Γιατι εξυπηρετουν διαφορετικες αναγκες.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

σωστα, αλλα και τα 100 ειναι τιποτα σε σχεση με καποιον που εχει συστημα των 500 κ.ο.κ.

τελος παντων, δεν ειναι επι της ουσιας αυτο. απλα περιμενα μεχρι 2000-3000, ας πουμε. βεβαια και αυτο το ποσο για την πλειοψηφια ειναι απαγορευτικο.
Λες πως τα 2-3 χιλιάρικα για hi-fi σύστημα είναι για πολλούς απαγορευτικό... Για αυτοκίνητο τα 10 και τα 20 χιλιάρικα για τους ίδιους δεν είναι???

Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

1) ΟΧΙ αν εχει μονο 100 CD. NAI αν εχει πανω απο 1000 και συνεχιζει ν αγοραζει.
2)Ειναι υποκειμενικό με τι εννοει ο καθενας HiEnd και ειναι ελάσσονος σημασιας οταν αποφασισει να τα δωσει για να ακουει μουσική.
3)Ναι αν δεν ειναι ικανοποιημενος, αν ειναι καλυτερα ν αγορασει software
4)Γιατι εξυπηρετουν διαφορετικες αναγκες.
1) συμφωνώ
2) Αν συμφωνείς στο ποσοστό τότε είναι hi-end
3) Συμπληρώνω ...ή βινύλια
4) Τις ανάγκες της μετακίνησης καλύπτει και ένα μεταχειρισμένο punto των 5-8.000 (αν μάλιστα είναι και sporting 2004 100hp like mine) τότε τις παρακαλύπτει...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

Λες πως τα 2-3 χιλιάρικα για hi-fi σύστημα είναι για πολλούς απαγορευτικό... Για αυτοκίνητο τα 10 και τα 20 χιλιάρικα για τους ίδιους δεν είναι???

κοιτα, μαζι σου ειμαι, απλως θεωρω πως 10000 δεν ειναι "προσιτο" ποσο για το μεσο Ελληνα. Βεβαια, στη χάι-εντ γραφεις, οποτε οκ.

Επι της ουσιας δεν εχω απαντηση μιας και δεν ειμαι ειδικος. Παντως, μακαρι η απαντηση να ειναι "ΝΑΙ".

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΙΤΟ HI-END? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: NAI!

1) συμφωνώ
2) Αν συμφωνείς στο ποσοστό τότε είναι hi-end
3) Συμπληρώνω ...ή βινύλια
μην αναβεις φωτιες:BDBDG54:
4) Τις ανάγκες της μετακίνησης καλύπτει και ένα μεταχειρισμένο punto των 5-8.000 (αν μάλιστα είναι και sporting 2004 100hp like mine) τότε τις παρακαλύπτει...
να το πω καλυτερα εξαρταται και απ την κυρα(αν δεν εχεις πρεπει να χτυπας γκομενες αν εχεις :BXVZCBXZ6:) μιας και το αυτοκινητο δεν ειναι χομπυ
,,,

Ξέρω μερικούς που και 'κυρά' έχουν και punto sporting tuned με φυμέ σκούρα τζάμια έχουν...Δεν ξέρω αν με πιάνεις...Εγώ πάντως έχω τζάμια πενταδιάφανα(γέλια)...
Πάντως για να σοβαρευτούμε το πράγμα είναι θέμα επιλογών...Νομίζω πως αν αγαπάς πραγματικά κάτι προσπαθείς να το καταφέρεις...Το αυτοκίνητο ήταν ένα παράδειγμα...Όπως επίσης παραδείγματα είναι και οι διακοπές μας, το σχολείο των παιδιών μας, το σπίτι μας... πράγματα για τα οποία ξοδεύουμε με ευκολία αρκετό χρήμα για να έχουμε 'το καλύτερο'... Γιατί όχι και για το σύστημά μας??? Εδώ είναι που αναρωτιέμαι...

Exω ενα τετοιο φιλαρακ που το ζηλευω με την καλή εννοια....
Εγω επειδη δεν τα καταφερα στα 7 χρονια της εκανα δωρο ενα μακρινο ταξιδι.
Λεω να παω να την φερω σε 47 χρονια, τι λες?

Οσο για την απορια σου εδωσες μονος σου την απαντηση(Νομίζω πως αν αγαπάς πραγματικά κάτι προσπαθείς να το καταφέρεις...)μην λες αλλα βρες τροπο να την υλοποιησεις.
Φιλικα!

Καλά, μην τα ισοπεδώνουμε όλα....
Ο καθένας έχει υποχρέωση, αν θέλει να λέγεται σωστός γονιός, να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά του. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να έχει hi-end ηχοσύστημα..... Αν, δε, στερήσει απο τα παιδιά του για να τα σκάσει στο ηχοσύστημα, είναι για δέσιμο για να μην πω τίποτα χειρότερο...

Επίσης, ένα αυτοκίνητο, έστω κι αν αγοραστεί με 3.000 ευρώ μεταχειρισμένο, λύνει τα χέρια στις καθημερινές μετακινήσεις μίας οικογένειας, σε πάει στη δουλειά σου, πάει τα παιδιά στο φροντιστήριο κλπ... Δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για ένα ηχοσύστημα των 3.000 ευρώ....

Κόλησα λίγο στην φράση του Στέργιου περί μουτζώματος...
Δλδ ρε γκαρντάσι, αγοράζεις κάτι (ότι και νάναι και σκέφτεσαι πως θα το δουν οι άλλοι?)

ξεχάσατε και ένα καλό πλατουδάκι με βραχίονα και κεφαλούλα ( όλα μαζί ένα ταλληράκι ) διότι χάι - εντ χωρίς αναλογικό τμήμα δεν γίνεται !!!!
Οπότε μετά μπορείς να λές ότι έχεις πικαπ που κάνει 5.000,00 και να γελάνε κιόλας μετά τις μούτζες .

Συμφωνώ πάντως ότι ο παραλληλισμός με το σχολείο των παιδιών και το ηχοσύστημα είναι απαράδεκτος και εξωφρενικός . Κι ένα καλό σχολείο σήμερα κοστίζει 4.000,00 ετησίως το λιγότερο .

Συμφωνώ μαζί σου και έχω τις ίδιες απορίες τις οποίες μάλιστα έχω εκφράσει σε αρκετούς όταν απορούν πώς μπορώ και δίνω όχι 3.000 αλλά 500 για ενισχυτή για παράδειγμα. Όταν απαντώ ότι αυτό το ποσό είναι δυο δόσεις του καινούργιου αυτοκινήτου τους (του 2ου συνήθως), τότε σταματά η κουβέντα.

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, με ένα αυτοκίνητο μένεις τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Με ένα σύστημα HiEnd δεν μένεις ούτε εξάμηνο κατά μέσο όρο...Εκτός αν θεωρήσεις τις μικρές ενδιάμεσες αλλαγές ισάξιες των σέρβις...:flipout: