Έχουμε πάντως τα εξής:
1. Η ΕΡΤ μόλις αποκτά το δικό της δίκτυο εκπομπής. Κάνει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
2. η ΕΡΤ μόλις αποκτά μέρος των ομάδων της SL και αθλητικό κανάλι.Δεν γνωρίζω τί γίνεται στην Αθήνα, αλλά εδώ όλοι αναστενάζουν και βλέπω παπούδες στο ΜΜ να αγοράζουν 50άρες τηλεοράσεις για να βλέπουν ξανά ποδόσφαιρο. Ο εγγονός αναλαμβάνει να σετάρει την ΤΒ και την εκπαίδευση των παπούδων και η γιαγιά ζητά να βλέπει 4Ε και τα IPTV κανάλια της Εκκλησίας π.χ. της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Καθόλου κακό ότι έχουμε ή θα έχουμε και HD.
3. Η ΕΡΤ έχει και πάλι δικές της παραγωγές μυθοπλασίας και εποχής και συμπαραγωγές με ξένα δίκτυα π.χ. το ARTE. Το πρώτο δείγμα είναι παραπάνω από καλό.
4. Οι ορχήστρες της ΕΡΤ έχουν φέτος πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων.
5. Η ΕΡΤ έχει βαριά κερδοφορία και 40 εκ. από τον ισολογισμό της πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους.
6. Εχει δικούς της ραδιοφωνικούς σταθμούς σε 19 περιοχές της Ελλάδος. Στις μισές περιοχές από αυτές (10) είτε δεν υπάρχουν άλλοι ενημερωτικοί οργανισμοί, είτε υπάρχουν αλλά κατ´ουσίαν παρέχουν μόνο αναπαραγωγή δελτίων τύπου και αναπαραγωγή των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ γι αυτό και συνήθως τα δικά τους δελτία ειδήσεων έπονται.
Βλέπω δηλαδή ότι έχουμε όχι ένα νεκρό οργανισμό, αλλά ένα οργανισμό που κάνει χρήση της προνομιακής του θέσης, όχι για να τσαλαπατήσει τους ιδιώτες, αλλά για να καλύψει κενά. Από όλα τα παραπάνω που έγραψα φαίνεται ότι ο μόνος χαμένος είναι η DIGEA που στηριζόταν εν πολλοίς στα έσοδα από την ΕΡΤ. Το παιχνίδι που παίζεται τώρα είναι η μεταφορά όλων των μικρών από το δίκτυο της DIGEA σε εκείνο της ΕΡΤ. Το θέλουν οι μικροί, διότι δεν αντέχουν να πληρώνουν τη DIGEA, και το θέλει και η ίδια η DIGEA. Η ΕΡΤ μέχρι στιγμής είναι σιωπηλή, ίσως περιμένει πολιτική εντολή, ίσως διότι μπορεί να κατηγορηθεί (και εν μέρει δικαίως) ότι παίρνοντας στο δικό της δίκτυο όλους τους μικρούς, μπορεί να επηρεάζει προς όφελος δικό της, άρα και του κυβερνώντος κόμματος τη γραμμμή των μικρών. Στην Ελλάδα ζούμε.
Κατ´εμέ η ΕΡΤ χρήζει ανανέωσης ηλικιακής (δηλαδή να βασιστεί σε 25χρονους και 30ρηδες) και σε επίπεδο νοοτροπίας. Όλα αυτά με την Ακριβοπούλου είναι δείγματα μιας άλλης εποχής, ίσως της δεκαετίας του 1980 (Χατζάρας, Ράπτη, Μαρούδας). Είναι αποτέλεσμα της πίεσης των κυβερνητιικών να έχουν ένα -ακόμη- κανάλι ελεγχόμενο.
Η πρόταση του Μητσοτάκη δεν είναι κακή, είναι μια βάση συζήτησης, αλλά σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της ΕΡΤ. Η βέλτιστη λύση είναι κάπου στη μέση. Μια ανταγωνιστική ΕΡΤ, να μην κρυβόμαστε, θα πυροδοτήσει τον πόλεμο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και των ιδιοκτητών τους. Η κατάργηση της ΕΡΤ θα κάνει κακό στα ιδιωτικά κανάλια, αφού θα αυξήσει το κόστος παραγωγής κατά πολύ, αφού θα πρέπει με ίδιους πόρους να καλύπτουν όλες τις πολιτικές δραστηριότητες εκτός έδρας (Ουάσιγκτον, ΝΥ, Βρυξέλλες, κλπ.) κάτι που δεν επιθυμούν κι όταν είχε κλείσει η ΕΡΤ είχαν δείξει τη δική τους αδυναμία προς τον Σαμαρά, κάτι που αιφνιδίασε τον τότε πρωθυπουργό. Δεν περίμενε ότι περίμεναν από την κυβέρνηση να τους καλύπτει τα έξοδα.
Όμως το καλύτερο θα ήταν να αυτορυθμίζεται η ΕΡΤ στα δημοσιογραφικά. Φρονώ ότι η καλύτερη εποχή της ήταν το 2000-2007, δηλαδή εποχή Σημίτη και Καραμανλή μέχρι και το τέλος της υπουργείας Ρουσόπουλου. Ήταν ελεύθερη, είχε καλά στελέχη (Χούκλη, Ζαχαρέα κ.α.) και το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων ήταν το καλύτερο όλων και με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Μετά ήρθε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι, συνασπίστηκαν τα ΜΜΕ απέναντι στον Καραμανλή, άρα έπρεπε να υπάρξει ένα τουλάχιστον μη εχθρικό κανάλι, ενώ ταυτόχρονα οι καναλάρχες έθεσαν βέτο ή να αλλάξει ώρα προβολής το μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ ή να καταργηθεί. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε...