ERT HD 3D ???

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Τι έγινε ??? Ξεκινήσαμε δοκιμές και σε 3D από απόψε ????

Ανοίγω νέο νήμα γιατί θα μας χρειαστεί μάλλον....:music-smiley-005:

για πες μας λεπτομέρειες, βλέπεις κάποιο νέο κανάλι στην αναζήτησή σου? σε ποια περιοχή?

H GT30 του συμφορουμίτη kosh του έβγαλε σήμα 3D (στο κανάλι ΕΡΤ HD κατά τη διάρκεια του αγώνα).

το τσεκάραμε αμέσως και σε μία 50ST30 και όντως υπήρχε εκπομπή 3D με λιγότερο βάθος από το συνηθισμένο και λίγο θολή εικόνα...

Αθήνα και λήψη από Υμηττό....

Mολις αρχισε το δευτερο ημιχρονο αρχισαν να εκπεμπουν σε 3D κανονικα. Κριμα να μην εχω τα γυαλια να το τσεκαρω.

και αυτη την στιγμη στην Πατρα εβαλα τα 3d γυαλια σε μια lg και το 3d ειχε ιδιαιτερα καλη αποδοση... παρολο που ειχε τελειωσει ο αγωνας και ηταν η ενημερωση απο το στουντιο...

Δύο λεπτά βρε παιδιά, το 3D στις τηλεοπτικές μεταδόσεις δεν είναι side by side; Σε όλα τα 3D δορυφορικά κανάλια που έχω δει, βλέπω 2 εικόνες τη μια δίπλα στην άλλη, στην τηλεόραση μου που δεν είναι 3D. Τώρα το έβλεπα κανονικά το παιχνίδι...

Παιδιά μήπως ήπιατε καμιά μπιρίτσα παραπάνω?!

Tα κυκλωματα της τηλεορασης λες να τα τσουζουν ?

Βγηκε κανονικα ειδοποιηση οτι ανιχνευθηκε 3D σημα και να το ενεργοποιησουμε προς απολαυση.

Πατωντας λοιπον η εικονα εγινε πιο φωτεινη και μαλλον ηταν τυπου side by side (3d δηλαδη χωρις χρωματικη εκτροπη)

Επιβεβαιώνω κι εγώ. Αλλά κάπως διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν παραπάνω. Παρακολουθώντας ERT HD μέσω nova, βλέπω ξαφνικά σε μία στιγμή του πρώτου ημιχρόνου το μήνυμα: Η τηλεόρασή σας εντόπισε 3D σήμα! Πατάω ΟΚ, βάζω γυαλιά, βλέπω ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ τρισδιάστατη εικόνα. Μετά από 10 δευτερόλεπτα, όμως, το σήμα 3D εξαφανίστηκε. Προσπάθησα να μετατρέψω 2D->3D, και είδα μία καλή εικόνα, αλλά όχι φυσικά κανονικό 3D όπως πριν. Μάλλον άρχισαν δοκιμές, δεν εξηγείται αλλιώς.

Μήπως κάνουν δοκιμές με το νέο πρότυπο του DVB για τη 3DTV, το "service compatible"; Αυτό επιτρέπει τη μετάδοση του σήματος 3D και HD ταυτόχρονα, και η αποκωδικοποίηση του 3D ή απλού δισδιάστατου HD εξαρτάται από τη συσκευή, αν υποστηρίζει ή όχι 3D (και προφανώς το νέο πρότυπο). Όσες το υποστηρίζουν (δέκτες και τηλεοράσεις) δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος σε 3D, όσες δεν το υποστηρίζουν προβάλλουν το σήμα 2D. Έτσι δεν γίνεται χρήση του side by side ή top bottom, πράγμα που θα ήταν εμφανέστατο σε όλους όσους είδαν σήμερα τον αγώνα από την ΕΡΤ HD (όχι εγώ, εδώ δεν υπάρχει ψηφιακή εκπομπή).

Περισσότερα για το σύστημα αυτό εδώ,
http://www.dvb.org/news_events/pres...eering-Boards-Approves-Next-Step-For-3DTV.pdf

Re: Απάντηση: ERT HD 3D ???

Μήπως κάνουν δοκιμές με το νέο πρότυπο του DVB για τη 3DTV, το "service compatible"; Αυτό επιτρέπει τη μετάδοση του σήματος 3D και HD ταυτόχρονα, και η αποκωδικοποίηση του 3D ή απλού δισδιάστατου HD εξαρτάται από τη συσκευή, αν υποστηρίζει ή όχι 3D (και προφανώς το νέο πρότυπο). Όσες το υποστηρίζουν (δέκτες και τηλεοράσεις) δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος σε 3D, όσες δεν το υποστηρίζουν προβάλλουν το σήμα 2D.

Αυτο ακριβως γινοταν.

Δηλαδη υπηρχε κανονικη μεταδοση HD αλλα σου εβγαζε ειδοποιηση να ενεργοποιησεις την 3D λειτουργια της τηλεορασης . Αρα μετεδιδαν και τα δυο σηματα ταυτοχρονα.

Σιγουρα ηταν δοκιμη γιατι ανοιξε με την εναρξη του δευτερου ημιχρονου σταματησε πριν το τελος και ξαναρχισε στην παραταση.

Νομίζω ότι μιλάτε για άλλα πράγματα και αυτό που είδατε χθες, (δυστυχώς εμένα δεν μου έβγαλε τίποτα) δεν είχε να κάνει με 3D προβολή. Με αυτά που ξέρω μέχρι τώρα θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.
Για να ισχύσει αυτό που ανέφερε ο*sotos65, πρέπει να υπάρχουν κάποιες βασικές προυποθέσεις. Το σύστημα αυτό μέσω του dvb δίνει την δυνατότητα στο decoder να ανοίξει το steaming και να προσφέρει στον 2D χρήστη το ένα από τα δύο μάτια (αριστερό ή δεξί) και στον 3D και τα δύο σε sbs (υποθέτω). Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο broadcaster να λαμβάνει ατόφια τα 2 καρέ και όχι σε sbs, ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω επεξεργασία του. Επίσης έτσι πλέον το setbox γίνεται ενεργό μέρος του 3D και αυτό προυποθέτει κάποια αναβάθμιση.
Δυστυχώς δεν ξέρω τι σήμα λάμβανε χθες η ΕΡΤ, οπότε θα ήταν καλό να μας ενημερώσει κάποιος από την ΕΡΤ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ERT HD 3D ???

Αυτο ακριβως γινοταν.

Δηλαδη υπηρχε κανονικη μεταδοση HD αλλα σου εβγαζε ειδοποιηση να ενεργοποιησεις την 3D λειτουργια της τηλεορασης . Αρα μετεδιδαν και τα δυο σηματα ταυτοχρονα.

Σιγουρα ηταν δοκιμη γιατι ανοιξε με την εναρξη του δευτερου ημιχρονου σταματησε πριν το τελος και ξαναρχισε στην παραταση.

Βασική προυπόθεση για να μεταδόσουν και τα δύο σήματα ταυτόχρονα, είναι το διπλάσιο bandwidth

Δε νομίζω ότι χρειάζεται διπλάσιο bandwidth, δεν λειτουργεί έτσι. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι εκπομπή σε 3D, αλλά αν η συσκευή δεν το υποστηρίζει προβάλλει ένα από τα δύο frame, αριστερό ή δεξί. Δηλαδή το bandwidth που είναι απαραίτητο είναι αυτό για μία μετάδοση 3D, όχι 3D + HD. Βέβαια είναι δύσκολο να πει κανείς στα σίγουρα τι ακριβώς δοκίμαζαν, αφού το συγκεκριμένο πρότυπο είναι ακόμα υπό δοκιμή και δεν ξέρω κατά πόσο κυκλοφορούν τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Η όλη περιγραφή όμως μοιάζει με αυτό το πρότυπο. Σίγουρα δεν μπορεί να ήταν side by side ή top to bottom, αφού αυτό θα ήταν εμφανέστατο σε όλους.

Last edited:
Δε νομίζω ότι χρειάζεται διπλάσιο bandwidth, δεν λειτουργεί έτσι. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι εκπομπή σε 3D, αλλά αν η συσκευή δεν το υποστηρίζει προβάλλει ένα από τα δύο frame, αριστερό ή δεξί. Δηλαδή το bandwidth που είναι απαραίτητο είναι αυτό για μία μετάδοση 3D, όχι 3D + HD. Βέβαια είναι δύσκολο να πει κανείς στα σίγουρα τι ακριβώς δοκίμαζαν, αφού το συγκεκριμένο πρότυπο είναι ακόμα υπό δοκιμή και δεν ξέρω κατά πόσο κυκλοφορούν τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Η όλη περιγραφή όμως μοιάζει με αυτό το πρότυπο. Σίγουρα δεν μπορεί να ήταν side by side ή top to bottom, αφού αυτό θα ήταν εμφανέστατο σε όλους.

Δεν είναι θέμα τηλεόρασης, είναι θέμα setbox. Το setbox είναι αυτό που κάνει την δουλειά και δεν νομίζω να υπάρχει κανένα είτε επίγειο είτε δορυφορικό (Nova, OTE) που να το υποστηρίζει