ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Κι εγω δεν ειδα τον πρωτο αγωνα κι ετσι δεν εχω μετρο συγκρισης.

Η εικονα χθες αν και καλυτερη απο SD δεν ειναι πραγματικο HD, τουλαχιστον με τα μετρα που ισχυουν στα περισσοτερα καναλια HD στην Ευρωπη. Ελειπε κατι σε καθαροτητα (ευκρινεια), αναλυση και κυριως αυτο που για μενα κανει το HD εντυπωσιακο, βαθος πεδιου. Αν καποιος εχει δορυφορικο δεκτη ας δει μερικα ελευθερα καναλια να συγκρινει.

Δεν γκρινιαζω αντιθετα επικροτω την προσπαθεια της ΕΡΤ, αλλα προς το παρον παραμενει μονο αυτο προσπαθεια. Πιστευω οτι σιγα σιγα θα καταφερει να ανεβει στο προσδοκωμενο επιπεδο.

Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου αλλα η εικονα απο το παιχνιδι της Τριτης στο Mega με αναλογικη ληψη ηταν αισθητα βελτιωμενη. Λιγη αμιλλα δεν εβλαψε ποτε κανεναν.

Ο Αλεκος ειναι cult πλεον. Η μιση χαρα της μεταδοσης ειναι τα σχολια του. Εγω παντως χαμογελαω μονο και με τον ηχο της φωνης στην προσμονη του επομενου "ιστορικου" σχολιου.

Κι εγω δεν ειδα τον πρωτο αγωνα κι ετσι δεν εχω μετρο συγκρισης.

Η εικονα χθες αν και καλυτερη απο SD δεν ειναι πραγματικο HD, τουλαχιστον με τα μετρα που ισχυουν στα περισσοτερα καναλια HD στην Ευρωπη. Ελειπε κατι σε καθαροτητα (ευκρινεια), αναλυση και κυριως αυτο που για μενα κανει το HD εντυπωσιακο, βαθος πεδιου. Αν καποιος εχει δορυφορικο δεκτη ας δει μερικα ελευθερα καναλια να συγκρινει.

Δεν γκρινιαζω αντιθετα επικροτω την προσπαθεια της ΕΡΤ, αλλα προς το παρον παραμενει μονο αυτο προσπαθεια. Πιστευω οτι σιγα σιγα θα καταφερει να ανεβει στο προσδοκωμενο επιπεδο.

Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου αλλα η εικονα απο το παιχνιδι της Τριτης στο Mega με αναλογικη ληψη ηταν αισθητα βελτιωμενη. Λιγη αμιλλα δεν εβλαψε ποτε κανεναν.

Ο Αλεκος ειναι cult πλεον. Η μιση χαρα της μεταδοσης ειναι τα σχολια του. Εγω παντως χαμογελαω μονο και με τον ηχο της φωνης στην προσμονη του επομενου "ιστορικου" σχολιου.

Και εγω δεν βλεπω "καθαρο" HD στην ΕΡΤ παρα μονο οταν η καμερα δειχνει φασεις απο κοντα του παιχτη
Το λεω σε συγκριση με καναλια HD στον Astra
Δε ξερω τι φταιει
Παντως χαιρομαι για την προσπαθεια που κανει η ΕΡΤ, να τα βλεπουν αυτα τα ιδιωτικα καναλια :SFGSFGSF:

Το λεω σε συγκριση με καναλια HD στον Astra
Δε ξερω τι φταιει

Το ότι η ΕΡΤ κάνει μία επίγεια "δοκιμαστική" μετάδοση, σε μία συχνότητα 20Mbps με τέσσερα κανάλια, ενώ οι δορυφορικές πλατφόρμες μπορούν να αφιερώσουν μία μόνο συχνότητα πολλαπλάσιας χωρητικότητας για ένα και μόνο κανάλι.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν δεν υπήρχε αυτό το στρίμωγμα. Επίσης, μπορεί οι τεχνικοί χθες να ήθελαν να δοκιμάσουν διαφερικές ρυθμίσεις και να μην τους βγήκε καλά. Σημασία έχει να τους στηρίξουμε μπας και παγιωθούν οι μεταδόσεις, και όχι να απογοητευόμαστε. Όταν με το καλό γίνει μόνιμη η ΕΡΤ HD, και βγει στον αέρα σε κατάλληλες συνθήκες, τότε ας γίνουμε πιο αυστηροί στην κριτική μας.

Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Η εικόνα χθες ήταν σαφώς χειρότερη από αυτή του hd suisse.
Μήπως να κοιτάξει η ΕΡΤ την εκπομπή σε 720p?

Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Η εικόνα χθες ήταν σαφώς χειρότερη από αυτή του hd suisse.

τυχαινει να εχω κι εγω το hd suisse. επισης μερικες φορες (ελαχιστες) ειδα Nova hd και sky uk.
εχοντας δει και τους δυο αγωνες που προβαλε η ερτ παρατηρησα τα εξης:
μετρια εικονα σε σχεση τουλαχιστον με το ελβετικο. χθες μου φανηκε υπερφωτισμενη ή αλλιως καμενο το λευκο. ισως το εκφραζω και λαθος.
μου φανηκε πολυ καλη εικονα την ωρα που εβγαιναν οι ομαδες απο τα αποδυτηρια στο β' ημιχρονο για ενα τριλεπτο περιπου. μετα παλι χαλασε.
αυτο μου εκανε μεγαλη εντυπωση.
φυσικα εστω και με αυτες τις εντυπωσεις υποστηριζω την προσπαθεια που γινεται μιας και ειναι πιλοτικη και μονο θετικα μπορει να φερει σε ενα τομεα που ειμαστε πολυ πισω. να πω επισης οτι το ερτ hd ηταν αφορμη για να αγορασω ψηφιακο δεκτη.

Eγώ πάντως δεν βρήκα καμιά διαφορά ανάμεσα στις δυο μεταδόσεις. Μάλλον μερικοί εδώ μέσα λένε ό,τι λένε έτσι για να έχουν να λένε κάτι. :sleepey:

Ούτε εγώ είδα διαφορά με το HD SUISSE!
Μήπως αυτοί που την είδαν ήθελαν να τη δουν....λέω μήπως!

Η εικόνα στο ERT HD ήταν εφάμιλλη με του SKY SPORT HD, γύριζα από το ένα στο άλλο και δεν παρατήρησα διαφορές, εκτός φυσικά από τον ήχο.
Στις στατικές σκηνές η εικόνα ήταν άψογη και μόνο στις γρήγορες φάσεις εμφανιζόταν αυτή η θολούρα που μάλλον ενόχλησε μερικούς. Προφανώς δεν ήταν πρόβλημα της ΕΡΤ αλλά γενικά της μετάδοσης από το γήπεδο.
Για μένα η ΕΡΤ έδειξε αυτό που έπρεπε και κρίνω την μετάδοση ακόμη καλύτερη από το πρώτο ματς. Επαναλαμβάνω τα όποια προβλήματα οφείλονταν στην παραγωγή από το γήπεδο...
Μπράβο και πάλι στην ΕΡΤ!!!

Σε 106' ίντσες υπάρχει διαφορά μεταξύ ERT HD και Sky sport HD (Italia) το οποίο εκπέμπει όμως σε 1920x1080
Πιστεύω η διαφορά όμως είναι στο bitrate που είναι σχεδόν μισό (της ERT) από το αντίστοιχο Ιταλικό. (Το είδα με το bitrateviewer ή κάπως έτσι)

Για τηλεόραση πιστεύω ότι αυτό που προβάλει η ERT είναι υπεραρκετό. Για προβολέα αλλάζουν λίγο τα πράγματα αλλά και πάλι προτιμώ να το δω από την ERT με Ελληνική περιγραφή και λίγο χειρότερο σήμα. Δεν το συζητάω...

Και τα Sky sport Italια ώρες ώρες βάζουνε κάτι upscaled και τα λανσάρουν σαν HD τάχα μου, οι αγγλοι τουλάχιστον βγάζουν το σηματάτκι του HD από τα κανάλια τους ότων δεν έχουν εξασφαλίσει υψηλής ευκρίνειας εικόνα. Και αυτά που λέτε για την υπερφωτισμένη εικόνα της ΕΡΤ για να μπορείτε να πείτε τπτ πρώτα πρέπει να δείτε την ίδια στιγμή κάποιο άλλο κανάλι που να δείχνει το ίδιο πράγμα και μετά να μιλάμε για υπερφωτισμό κλπ. Τώρα όσον αφορά στην καθαρότητα, είναι καθαρά :D θέμα ανάλυσης 1440 (και λιγότερο του bitrate) γιατί πολλοί εδώ μέσα νομίζουνε το bitrate έιναι το παν - τρομάρα τους!
Για ελεύθερο επίγειο κανάλι και με όχι μεγάλο bandwidth 6 στα 7 για το εγχείρημα

Για ποιο λόγο να κοιτάξει το 720p έναντι του 1080i;

Λόγω περιορισμένου bandwidth που έχει η ΕΡΤ και αναγκάζεται να εκπέμπει σε 1440 αντί 1920. Αν εκπέμπει με προοδευτική σάρωση (720p) ίσως το αποτέλεσμα να είναι πιο καθαρή εικόνα, ιδίως στα γρήγορα πλάνα.

To 1440x1080i50 απαιτεί λιγότερο bandwith από το 1280x720p50...

Η χθεσινή μετάδοση ήταν καλύτερη από τη προηγούμενη και αυτό γινόταν αντιληπτό από τα μακρινα πλάνα. Πιο καθαρή η εικόνα.

Στα γρήγορα πλάνα θολώνει επειδή είναι χαμηλό το bitrate. Άμα ήταν 50Mbit αντί για 8 δεν θα θόλωνε τίποτα!

Το interlaced σήμα αν δεν γίνει deinterlace κάνει άσχημες οριζόντιες γραμμές στα παναρίσματα, όχι θολούρες.

Προτιμώ 1000 φορές το 1080i στο ποδόσφαιρο, αφού δίνει τη διπλάσια ανάλυση από το 720.

Η εικόνα πάντως ήταν πιο "soft", ίσως να ήταν οι ρυθμίσεις της κάμερας, ίσως κάτι άλλο, πάντως αναγκάστηκα και άλλαξα το gamma ώστε στον προτζέκτορα που βλέπω εγώ να αποκτήσει η εικόνα καλύτερο contrast, να γίνει πιο ζωντανή, οι κάμερες που ήταν κάτω στο γήπεδο, π.χ. δίπλα στο κόρνερ, είχαν τρομερά ζωντανή εικόνα, νόμιζα ότι ήμουν μέσα κι εγώ.

συμφωνα με το liveonsat το novasport hd θα δειξει τους δυο ημιτελικους. ειναι μια ευκαιρια να ριξουμε μια ματια (αν) ποση διαφορα εχουν.

Εμένα μου φάνηκε λίγο χειρότερη η είκονα (πάντα όμως καμία σχέση με τη NET) και αρκετά καλύτερος ο ήχος.

Στα γρήγορα πλάνα θολώνει επειδή είναι χαμηλό το bitrate. Άμα ήταν 50Mbit αντί για 8 δεν θα θόλωνε τίποτα!

Το interlaced σήμα αν δεν γίνει deinterlace κάνει άσχημες οριζόντιες γραμμές στα παναρίσματα, όχι θολούρες.

Προτιμώ 1000 φορές το 1080i στο ποδόσφαιρο, αφού δίνει τη διπλάσια ανάλυση από το 720.

Στα γρήγορα πλάνα θολώνει διότι τα 25 καρέ είναι λίγα. Το ίδιο συμβαίνει και στα γρήγορα πλάνα των ταινιών που είναι στα μπλε δισκάκια παρότι παίζουν με bitrate στα ~40 Mbits.

Η ουσία είναι ότι στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων, δεν πρέπει να επιλέγεις interlaced σήμα (πλην της περίπτωσης, όπως αναφέρθηκε, δυσκολίας με το bandwidth). Έχω δει τέννις σε 1080i καθώς και σε 720p. Η εικόνα του δεύτερου ήταν σαφώς καλύτερη από το πρώτο, ιδίως στη γρήγορη κίνηση της μπάλας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει deinterlacer ικανός ο οποίος να μην δείξει γραμμές στη μπάλα που κινείται από σερβίς πάνω από 200 χιλιόμετρα...

Στα στατικά πλάνα σίγουρα η διαφορά ευκρίνειας ήταν αντιληπτή ανάμεσα στις 1080 και 720 γραμμές.

Βασικά, η άριστη επιλογή για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων ακούει στη φράση ''50 προοδευτικά καρεδάκια''.

Status
Not open for further replies.