ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Για αυτούς που τονίζουν τις διαφορές ενός Blue ray με την ERT ΗD ,εκτός ότι το ένα είναι στατικο σε εκπομπή και το αλλο κυμαινόμενο ,ίσως λόγω ενθουσιασμού όλα αυτά..... θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά Blue ray είναι μέτρια σε εικόνα για το πρότυπο ,οπότε η ποιότητα είναι κάτι σχετικό πως το καταλαβαίνει κανείς:a0210:

Για το SFN και το θέμα με το GI δε ξέρω, αλλά FEC 2/3 μου φαίνεται υπερβολικό. Η "λίγο παραπάνω ισχύ' και πάλι είναι πολύ μικρότερη από την εποχή των αναλογικών μεταδοτών. Συνεπώς, με FEC 3/4 και GI 1/4 θα πήγαινε στα 22,5 Mbit.

Γιατί ένα ολόκληρο Mbit σε null packets;

Λίγοι από τους υπάρχοντες αναλογικούς πομπούς μετατρέπονται σε ψηφιακούς με το 1/5 της ισχύως τους. Δηλαδή 10kW analog = 2.5kW digital (περίπου..).
Αρα τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αγοραστούν καινούργια μηχανήματα.

Και αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως ένα ψηφιακό μηχάνημα των 2.5kW (είτε καινούργιο είτε από εργοστασιακή μετατροπή) καταναλώνει ρεύμα όσο αν ήταν αναλογικό 10kW...
Η οικονομία προκύπτει από τα 4 αναλογικά κανάλια που χρησιμοποιούν πλέον 1 ψηφιακό πομπό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ DVB stream (Δορυφορικό ή επίγειο) που να έχει λιγότερα από 600-700kbps null bytes (overhead). Λειτουργεί σαν stuffing μέχρι το ακριβές rate που έχει το κάθε stream.
Εξυπηρετούν την πιο ομαλή λειτουργία των multiplexer, δικτύου διανομής, δέκτες κλπ.
Ακόμη και στον Hotbird που έχει τιμές "φωτιά" όλοι οι πάροχοι έχουν 0,6 ως 1Mbps Null.....

Λίγοι από τους υπάρχοντες αναλογικούς πομπούς μετατρέπονται σε ψηφιακούς με το 1/5 της ισχύως τους. Δηλαδή 10kW analog = 2.5kW digital (περίπου..).
Αρα τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αγοραστούν καινούργια μηχανήματα.

Και αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως ένα ψηφιακό μηχάνημα των 2.5kW (είτε καινούργιο είτε από εργοστασιακή μετατροπή) καταναλώνει ρεύμα όσο αν ήταν αναλογικό 10kW...
Η οικονομία προκύπτει από τα 4 αναλογικά κανάλια που χρησιμοποιούν πλέον 1 ψηφιακό πομπό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ DVB stream (Δορυφορικό ή επίγειο) που να έχει λιγότερα από 600-700kbps null bytes (overhead). Λειτουργεί σαν stuffing μέχρι το ακριβές rate που έχει το κάθε stream.
Εξυπηρετούν την πιο ομαλή λειτουργία των multiplexer, δικτύου διανομής, δέκτες κλπ.
Ακόμη και στον Hotbird που έχει τιμές "φωτιά" όλοι οι πάροχοι έχουν 0,6 ως 1Mbps Null.....

Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τίποτα:flipout::flipout::flipout:

Τα null packets υπάρχουν για τον εξής λόγο:
το πρόγραμμα είναι ζωντανό... το μόνο που μπορεί να κάνει η στατιστική πολυπλεξία είναι να κοιτάξει μπροστά 2-3 δευτερόλεπτα (καθυστερώντας και λίγο το σήμα).

Κοιτώντας λοιπόν την εικόνα αποφασίζει για κάποιες παραμέτρους κωδικοποίησης ώστε το σήμα να βγει κάτω από το μέγιστο...

όμως η κωδικοποίηση μπορεί τελικά να χρειαστεί κάτι παραπάνω καμιά φορά... εξού και ενα όριο ασφαλείας των 1 mbps ώστε να είναι σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα χωράει στο bandwidth. Αν μικρύνει αυτό το threshold κινδυνεύεις να έχεις υποεκτιμήσεις την εικόνα τόσο πολύ που δεν θα χωρέσει...

Και κάτι που δεν είμαι σίγουρος αλλά υποθέτω ίσως ισχύει:
οι encoders έχουν κάτι σαν "σκαλιά" μπορείς να πείς ότι θα βάλω αυτές την παραμετρο "5" και θα βγεί 16mbps και την παράμετρο "6" (αμέσως καλύτερη ποιότητα) και θα βγεί 18mbps... δεν μπορείς να επιλέξεις παραμέτρους ώστε να σου βγει κάτι ανάμεσα (πχ 17mbps).

Για το guard inteterval εξαρτάται απο την απόσταση των κεραιών και τον χάρτη κάλυψης μέσα στο ίδιο SFN και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά (εκτός και αν αυτό που χρησιμοποιούν τώρα δεν είναι το ελάχιστο δυνατό). Αλλά φαντάζομαι το έψαξαν.

Για το FEC όντως με περισσότερη ισχύ μπορούν να το κατεβάσουν...

Last edited:

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά μου φαίνονται κινέζικα, καταλαβαίνω ότι τα null packets είναι κάτι σαν το read buffer στα pc.
Δηλ. διαβάζουμε κάτι περισσότερο από πρίν και το κατάμε "καβάντζα", για τη περίπτωση που οι πραγματικές απαιτήσεις διαμεταγωγής, υπερβούν τις δυνατότητες του μέσου.
Βλ. διάβασμα από DVD για αντιγραφή στο δίσκο...
Έτσι είναι?

Κάτι παρόμοιο.Εάν ζητηθεί περισσότερο bitrate και δεν υπάρχει διαθέσιμο η εικόνα θα πιξελιασει.
Posted via Mobile Device

Παντως απο Πλακα Αλεξανδρουπολης η ΕΡΤ ειναι στα 16QAM για να μπορει να λαμβανεται πιο ανετα σε μεγαλυτερες αποστασεις.Λογικα αυτο εχει συνεπειες στην ποιοτητα των καναλιων,ετσι δεν ειναι?

Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Παιδιά καλησπέρα.
Είμαι και εγώ ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το hd.
Καιρός ήταν να αξιοποιήσουμε τις hd τηλεοράσεις μας...:a0210:

Όπως πολλοί φίλοι (απ ότι διαβάζω), έχω κι εγώ πρόβλημα με ορισμένα σπασίματα στην εικόνα.

Το περίεργο όμως είναι το εξής...
Μένω πολύ κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού και η κεραία
(που βρίσκεται στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου) κοιτάει προς Υμμητό.
Κάθε φορά όμως που περνάει το τρένο πέφτει μαύρο στην οθόνη.
Στην αρχή δεν το χα παρατηρήσει αλλά κάποια στιγμή το πήρα γραμμή
και το τσέκαρα. Και πράγματι κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνει κάποιος
συρμός η εικόνα μαυρίζει και επανέρχεται όταν το τρένο περάσει ...

Το τρένο δεν εμποδίζει την κεραία γιατί αυτή βρίσκεται πολύ ψηλότερα...
Τι προτείνετε να κάνω;
Μηπως ειναι το τραινο απο το super 8 του spielberg?

Για αυτούς που τονίζουν τις διαφορές ενός Blue ray με την ERT ΗD ,εκτός ότι το ένα είναι στατικο σε εκπομπή και το αλλο κυμαινόμενο ,ίσως λόγω ενθουσιασμού όλα αυτά..... θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά Blue ray είναι μέτρια σε εικόνα για το πρότυπο ,οπότε η ποιότητα είναι κάτι σχετικό πως το καταλαβαίνει κανείς:a0210:

Και τα δυο είναι κυμαινόμενα (variable bit rate).

Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη γιατί στο BD μπορείς να χτυπήσεις peaks των 48Mbps, με το μέσο throughput να μην είναι πολύ παρακάτω, και επίσης το encoding έχει γίνει πολύ προσεκτικά και offline.

Το ότι πολλά BD είναι μέτρια σε εικόνα οφείλεται στην κακή ποιότητα του πρωτότυπου υλικού ή σε κακό transfer, και όχι στο μέσο.

Επίσης η ποιότητα εικόνας είναι μάλλον εύκολο να εκτιμηθεί.. η έλλειψη λεπτομέρειας και τα artifacts βγάζουν μάτι όταν το bandwidth δεν φτάνει.

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Digital tv info σχετικά με την ΕΡΤ HD μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link

http://www.digitaltvinfo.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=2995&Itemid=60

Πολύ ενδιαφέρον και εύλογα γεννιέται το εξής ερώτημα: συμφωνώ κι εγώ ότι δεν θέλουν όλοι να βλέπουν μπάλα ή γιουροβίζιον, λύση στο πρόβλημα διαμοιρασμού του bit rate δεν υπάρχει; Δηλαδή κάποια στιγμή εκτός από απλά ψηφιακά τα κανάλια δεν θα πρέπει να εκπέμψουν και σε υψηλή ευκρίνεια βάσει ευρωπαικής οδηγίας; Ξέρουμε κάτι γι αυτό;

Για το τέννις δεν θα μας πει κανείς τις εντυπώσεις του; :D

Καλή η προσπάθεια και σήμερα στο tennis. Χωρίς διακοπές και καλή η εικόνα. Σίγουρα καλύτερη απ'τον τελικό του champions league. Για μένα κορυφαία μετάδοση μέχρι στιγμής είναι στο Manchester-Schalke όπου η εικόνα δε παιζόταν!

Υ.Γ.: Τί νόμιζες δε βλέπουμε tennis?:grinning-smiley-043

Ρε σεις τι παιζει με το τενις; Εκατσα πριν 2-3 μερες να δω Ναδαλ-Σοντερλινγκ και ηταν SD (το ΕΡΤ-HD ηταν οff)... Τι εδειξε/δειχνει τελικα σε HD?

Παίδες μην τα παραλέτε, η εικόνα ηταν καπως καλύτερη απο προχθές, καλύτερη απο οτι έχω δεί εως τώρα απο την ΕΡΤ-HD αλλά καμμιά σχέση με Bluray. Kατώτερη αισθητά και απο καλές ματρόσκες 10Mbps. Ορατό ειδικά απο κοντα αλλά και απο μέση απόσταση.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, Ηλία. Βέβαια, δεν έχω δει ακόμα την υψηλή ευκρίνεια της ΕΡΤ, αλλά έχω δει αρκετό δορυφορικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λ.π. Δεν υπάρχει μπλε που να πιάνει την εικόνα της κάμερας (πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων) πόσω μάλλον από τις ματρόσκες που αναφέρεις. Όπως και να 'χει, μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο μια αθλητική μετάδοση HD και άλλο μια ταινία. Το πρώτο και μοναδικό μέλημα της τηλεοπτικής εκπομπής είναι να σου μεταφέρει όσο πιο πιστά την εικόνα που βλέπουν τα μάτια του θεατή που βρίσκεται στο γήπεδο. Η ταινία έχει χίλιες παραμέτρους και δεν ενδιαφέρεται στην τελική να προσδώσει το καλύτερο, ως προς την πραγματικότητα, αποτέλεσμα. Από πλευράς, λοιπόν, εικόνας και μόνον η βιντεοκάμερα είναι σαφώς εντυπωσιακότερη από το μπλε (φιλμ). Επομένως, δεν είναι μόνο θέμα bitrate και τέρμα. Περισσότερο έχει να κάνει με τα μέσα και τη διαφορετική απόδοση που θέλει να προσφέρει ο σκηνοθέτης στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση.

Εξυπακούεται ότι μιλάω μονάχα για το τελικό αποτέλεσμα που παίρνουμε μέσω μπλε ή του τηλεοπτικού μας HD tuner και όχι για την αναλυτικότητα του φιλμ που πρωτογενώς είναι τεράστια.

Ρε σεις τι παιζει με το τενις; Εκατσα πριν 2-3 μερες να δω Ναδαλ-Σοντερλινγκ και ηταν SD (το ΕΡΤ-HD ηταν οff)... Τι εδειξε/δειχνει τελικα σε HD?
Ναι. Αυτό που είδες ήταν SD. HD έδειξε χθες τον ημιτελικό των ανδρών, σήμερα δείχνει τον τελικό των γυναικών και αύριο τον τελικό των ανδρών.

Ε ρε γαμωτο, και ειχε και ματσαρα χθες (Φεντερερ-Τζοκοβιτς)...
Δεν πειραζει θα δουμε τον τελικο τουλαχιστον (καλα το "πιλοτικο" δεσμευεται μονο σε μεταδοσεις ημιτελικων και τελικων?? βλεπε Champions League, Eurovision και τωρα Τενις? χαχα!)

Καλή η προσπάθεια και σήμερα στο tennis. Χωρίς διακοπές και καλή η εικόνα. Σίγουρα καλύτερη απ'τον τελικό του champions league. Για μένα κορυφαία μετάδοση μέχρι στιγμής είναι στο Manchester-Schalke όπου η εικόνα δε παιζόταν!

Υ.Γ.: Τί νόμιζες δε βλέπουμε tennis?:grinning-smiley-043

προσωπικα, το πρωτο παιχνιδι που εδειξε σε hd (αυτο με την μπαρτελονα στα ημιτελικα) μου φανηκε οτι ηταν καλυτερο απο το μαντσεστερ-σαλκε

Status
Not open for further replies.